Contactează-ne

Economie

Roman: Pregătiri pentru distribuirea tichetelor sociale de Paşte

Știe publicată cu

în data de

■ aproape 2.000 de de romaşcani vor primi tichete de sărbători ■ distribuirea va începe pe 17 aprilie ■

Conducerea Primăriei Roman a finalizat procedura de inventariere a persoanelor care vor beneficia în acest an de tichete sociale pentru prima tranşă care se va caorda înaintea sărbătorilor pascale. „Am încheiat prima etapă de înscriere în programul de acordare a tichetelor sociale. Pînă în acest moment avem înscrişi un număr de 1983 de beneficiari. Vom face comanda pentru tichetele sociale şi, ulterior, poate chiar cu data de 17 aprilie, să putem începe distribuirea acestora. În cursul zilei de luni, 8 aprile, sau cel tîrziu marţi dimineaţă vom face şi plata către furnizorul de tichete sociale, astfel încît să ni le tipărească şi să ni le transmită în timp util“, a precizat primarul Lucian Micu. Tichetele sociale se vor acorda în baza uni Regulament propriu, aprobat în şedinţa Consiliului Local din 21 martie 2019, întocmit în baza Legii asistenţei sociale nr.292 din 2011, cu modificările şi completările ulterioare, a Legii 448 din 2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap, a Legii nr.116/2002 privind prevenirea şi combaterea excluziunii sociale şi în baza Legii administraţiei publice locale nr.215/2001. Tichetele sociale sînt un sprijin material constînd în acordarea, de două ori pe an, a unor asemenea vouchere, în valoare de 70 de lei, în vederea achiziţionării de alimente de bază şi medicamente. Conform legislaţiei amintite beneficiază de tichete sociale orice familie în care cel puţin un membru este pensionar sau persoană cu handicap, persoanele singure pensionare, perosoane încadrate în grad de handicap, care au domiciliul în Roman şi realizează venituri nete ce nu depăşesc 120 lei pe lună, de membru de familie.Tichetele sociale se vor acorda de două ori pe an, într-o primă tranşă în intervalul 17 aprilie-25 aprile 2019 şi 2-20 decembrie 2019. Tichetele sociale acordate, în prima tranşă, se pot ridica în termen de 30 de zile calendaristice de la data distribuirii acestora, iar cele din tranşa a doua pînă la sfîrşitul anului calendaristic.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

La Loterie cu noroc e un bon de 346 lei

Știe publicată cu

în data de

■ tichetul trebuie să fie emis la data de 26 martie 2019 de comercianţi sau prestatorii de servicii ■ cine-l are, trebuie să-l valideze în 30 de zile ■

A patra extragere lunară din acest an la Loteria bonurilor fiscale aduce ceva şanse de cîştig pentru nemţenii care urmăresc şi participă la acest joc de noroc. Asta deoarece din urnă a ieşit ca fiind cîştigător un tichet cu o valoare rezonabilă. Astfel, la extragerea care a avut loc duminică, 21 aprilie, a fost stabilit ca fiind cîştigător bonul în valoare de 346 de lei, emis de comercianţi sau prestatorii de servicii în ziua de 26 martie 2019. Avînd în vedere faptul că a fost într-o zi de marţi, este cu semnul întrebării dacă există nemţeni care să fi făcut shopping de o astfel de valoare, pe un singur bon de casă. Ideea este ca aceştia să deţină un tichet cu o valoare între 346 de lei şi cel mult 346,99 lei. Dacă există, bonul trebuie depus la Fisc în următoarele 30 de zile cu începere din 22 aprilie 2019. Posesorii bonurilor cîştigătoare trebuie să le depună în original, copia actului de identitate şi o cerere, la orice administraţie fiscală. Fondul de premiere rămîne în continuare la valoarea de un milion de lei. Cei care au „documentul“ cu noroc şi îl validează la Fisc vor intra în posesia banilor pînă cel mai tîrziu la jumătatea lunii aprilie a acestui an. Rămîn în vigoare prevederile conform cărora nu pot fi mai mult de 100 de cîştigători, astfel că pentru a se evita ca numărul norocoşilor să fie prea mare, ceea ce ar duce la premii modice, se va face o „Loterie a loteriei“ şi vor fi extraşi, în mod aleatoriu, cel mult 100 de cîştigători. Rezultatele extragerii au fost publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor, al ANAF şi al Loteriei Române. Loteria bonurilor constă într-un număr de 12 extrageri lunare, la care se mai adaugă alte două extraordinare, stabilite la Paşte, care va avea loc duminica viitoare, plus extragerea de Crăciun. La tragerile lunare participă bonurile cu o valoare cuprinsă între 1 şi cel mult 999 de lei, emise în luna anterioară extragerii. Rămîne de văzut dacă această loterie va fi cu noroc pentru nemţeni, deoarece pînă acum foarte puţini au ajuns pe lista norocoşilor. De exemplu, anul trecut au fost numai 11 nemţeni care au avut tichete cîştigătoare. Cei mai mulţi (7) au fost desemnaţi cîştigători în luna aprilie, la Paşte, cînd au fost extraşi aleatoriu din peste 500 de români care au avut astfel de bonuri. A mai fost un cîştigător în luna aprilie, unul în august şi alţi doi în septembrie.

Citește știrea

Actualitate

Bani mai mulţi vor fi pentru reconversie

Știe publicată cu

în data de

■ vor avea loc stagii de pregătire atît la Piatra Neamţ cît şi la Tîrgu Neamţ şi Roman ■ sînt vizate meserii cum ar fi: tinichigiu-carosier, comerciant, ospătar, lăcatuş, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, contabil, operator calculator, sudor, agent de securitate, etc ■

Stagiile de calificare în meserii cu căutare pe piaţa forţei de muncă au fost rare de la începutul anului, dar se pare că de acum încolo vor fi mai multe, oficialii anunţînf că au primit finanţare pentru acest tip de măsuri active de ocupare. „Una din măsurile active de ocupare a forţei de muncă este formarea profesională. Bugetul alocat Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ pentru anul 2019 permite înscrierea persoanelor care doresc să obţină o calificare, la mai multe cursuri care vor avea loc în Piatra Neamţ, Roman şi Tîrgu Neamţ“, conform unui comunicat al AJOFM. În zona Piatra Neamţ vor avea loc stagii de pregătire în ocupaţii cum ar fi tinichigiu-carosier, lucrător în comerţ, ospătar, lăcatuş mecanic, IRU, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, contabil, operator calculator, sudor şi agent de securitate, în total 10 calificări. La Roman vor fi opt cursuri, pentru lucrător în comerţ, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, contabil, operator calculator, lucrător în structuri pentru construcţii, bucătar, inspector SSM şi agent de securitate. Numai trei vor fi la Tîrgu Neamţ, pentru contabil, bucătar şi lucrător finisor în construcţii. „Pentru persoanele aflate în evidenţa AJOFM Neamţ, aceste cursuri sînt gratuite şi se asigură decontatea transportului de la domiciliu la locul de desfăşurare a programului de formare profesională“, anunţă oficialii. În aprilie urmau a avea loc doar două stagii, la care se puteau înscrie 50 de nemţeni, în ocupaţiile de agent de securitate şi lucrător în comerţ. În ianuarie nu a avut loc nici un curs, în februarie au fost patru, iar în martie două. La cursuri, în caz că rămîn locuri libere, se pot înscrie şi persoane care au serviciu, dar doresc o calificare, însă acestea trebuie să achite cheltuielile formării. Centrul de Formare Profesională din cadrul AFOFM desfăşoară activităţi de organizare şi formare atît pe baza autorizaţiilor proprii, cît şi prin alţi furnizori. Durata medie de şcolarizare la un curs e de la trei pînă la cinci luni, între 432 şi 720 de ore. Pentru participare, solicitantul trebuie să depună un dosar care să cuprindă o recomandare de la Centrul de consiliere în carieră al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, precum şi copii după cartea sau buletinul de identitate, cartea de muncă, certificatul de căsătorie (numai în cazul femeilor). Mai sînt necesare o copie după diploma de studii (cursantul trebuie să aibă cel puţin opt clase), copie după carnetul de şomer şi o adeverinţă de la medicul de familie care să ateste că persoana este clinic sănătoasă.

Citește știrea

Actualitate

Schimbări importante în privinţa rovinetelor

Știe publicată cu

în data de

Autor

Un act normativ, 748/16 aprilie 2019 privind Ordinul Ministrului Transporturilor nr.1463/2018, conţine norme pentru aplicarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a tarifului de utilizare şi a celui de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale. Acest act aduceschimbări privind folosirea rovignetelor. În acest sens, dacă o persoană şi-a vîndut maţina şi are două sau mai multe roviniete a căror valabilitate se suprapune, poate să solicite returnarea banilor pentru rovinieta încă valabilă, care a fost plătită pentru aitovehiculul care nu-i mai aparţine. În cazul în care pentru acelaşi vehicul se achită tariful de utilizare de două sau mai multe ori pentru perioade de valabilitate ce se suprapun pentru cel puţin o zi, CNAIR SA va returna contravaloarea tarifului, corespunzătoare perioadei de suprapunere, la cererea utilizatorului, situaţie în care solicitarea de returnare a sumei, care trebuie să conţină toate informaţiile prevăzute în modelul care se regăseşte pe pagina web a CNAIR SA, se transmite acesteia, împreună cu o copie de pe certificatul de înmatriculare şi de pe cartea de identitate a vehiculului. În situaţia înstrăinării autovehicolului, solicitarea de returnare a sumei trebuie să conţină toate informaţiile prevăzute în modelul publicat pe pagina de internet a Companiei şi se transmite după perioada de expirare a valabilităţii rovinietei achitate, împreună cu o copie de pe documentele care dovedesc înstrăinarea maşinii şi o copie de pe documentul care atestă scoaterea din evidenţa fiscală a autovehicolului înstrăinat prin vînzare.

Citește știrea

Trending