Contactează-ne

Actualitate

Roman: Campanie participativă, care este proiectul votat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ noi platforme supraterane de colectare a deşeurilor este proiectul votat în cadrul campaniei de bugetare participativă Pentru Roman ■ valoarea sumei alocate pentru acest capitol este de 200.000 de lei ■

S-a finalizat procedura de vot în cadrul campaniei de bugetare participativă Pentru Roman! – ediţia 2020, urmînd ca reprezentanţii administraţiei locale să implementeze proiectul care a obţinut cel mai mare număr de voturi din partea romaşcanilor.

„Campania de bugetare participativă Pentru Roman, ediţia 2020, s-a încheiat, urmînd ca reprezentanţii administraţiei publice locale să implementeze proiectul care a obţinut cel mai mare număr de voturi. Patru proiecte au fost depuse de cetăţeni în cadrul ediţiei din acest an a bugetării participative, iar la procedura de vot au fost înregistrate 272 de opţiuni valide.

Proiectul care a întrunit cel mai mare număr de voturi şi care va fi implementat de Primărie este Platforme casetate pentru colectarea separată a deşeurilor menajere, care a întrunit un număr de 138 de voturi valide. Un număr de 81 de voturi valide a obţinut şi proiectul Preţuieşte fiecare respiraţie! – ventilatoare pentru Spitalul Roman, în timp ce proiectul realizării unui sistem voltaic Green spots tree a obţinut 48 de voturi, iar aplicaţia pentru nevăzători – cinci voturi.

Sîntem în al doilea an în care implementăm bugetarea participativă şi cred că, de la ediţie la ediţie, numărul romaşcanilor care vor dori să se implice în buna guvernare a oraşului va creşte. Anul acesta, am alocat 200.000 de lei pentru proiectele pe care comunitatea le consideră oportune în a completa viziunea de modernizare a oraşului pe care o am eu şi echipa mea din Primărie.

Nu-mi place să fac promisiuni pe care nu le pot onora, dar îmi exprim speranţa ca, anul viitor, să păstrăm această sumă sau chiar să o creştem, pentru a da posibilitatea romaşcanilor de a implementa nu doar un proiect pentru oraş, ci poate două-trei, funcţie de valoarea lor. Mă aşteptam, recunosc, ca numărul voturilor să fie mai mare, dar sînt sigur că, de la an la an, ne vom obişnui să fim mai activi, mai implicaţi, ca deciziile luate pentru oraş să aibă şi un mai mare impact.

Proiectul de realizare a platformelor casetate apreciat de cei mai mulţi este benefic. Noi deja am început anul acesta amenajarea a patru puncte de colectare de acest fel şi rezultatele s- au văzut imediat. Mai multă curăţenie, mai multă civilizaţie, un plus mare pentru colectarea selectivă.

Vom demara procedurile cît mai repede pentru a achiziţiona şi monta cele zece platforme casetate propuse şi finanţate prin bugetarea participativă. Îi felicit pe toţi cei care au venit cu un proiect şi îi încurajez să depună acest efort periodic, să-i încurajeze şi pe ceilalţi să se implice şi, cu aceste idei, să ne ajute şi pe noi să dezvoltăm şi mai mult Romanul“, a declarat primarul Lucian Micu.

Platformele casetate sînt formate din minim 5 module:unul pentru deşeurile din sticlă, unul pentru cele din plastic şi metal, un alt modul pentru deşeurile din hîrtie şi carton şi două pentru deşeuri nereciclabile. Primăria a stabilit ca aceste platforme să fie amplasate pe străzile Bradului, Smirodava, Bogdan Dragoş, Veronica Micle, Aleea Liliacului, Dumbrava Roşie, Dumitru Mărtinaş, Dr. Felix, Annton Pann şi Victor Hugo. Proiectul cîştigător a fost propus de romaşcanul Cornel Veliceasca.

Actualitate

Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un foişor la Văleni costă 20.000 de euro ■ CJ a mai cheltuit în iunie pentru servicii fotografice şi pentru o hartă turistică alţi aproape 20.000 de euro ■ pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi s-au dat “doar” 7.000 de euro ■ un bolnav la Spitalul judeţean are normă de hrană de doar 15 lei/zi ■

Bătaie de joc. În plină epidemie de COVID-19 şi în “pandemie” de sărăcie, banii nemţenilor sunt aruncaţi pe prostii. 20.000 de euro un foişor la Văleni, în septembrie, alţi 20.000 de euro pentru servicii fotografice şi o hartă turistică, în iunie, alţi 7.000 de euro pentru amenajarea şi întreţinerea unor spaţii verzi în iulie.

Fără număr, fără număr şi prin achiziţie directă. Aşa s-au cheltuit banii la Consiliul Judeţean Neamţ în aceste luni. Doar din cele trei exemple enumerate, câte or mai fi, dar încă nu am aflat de ele, se adună suma “rotundă” de 45.000 de euro. 220.000 de lei, ca să nu ne mai încurcăm în mărunţişuri.

Un bolnav internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ mănâncă de 15 lei pe zi, din “bunăvoinţa” celor care conduc CJ. Facem un calcul? Aproape 15.000 de bolnavi ar fi avut ce mânca într-o zi sau, dacă vreţi, un bolnav ar fi avut mâncare pentru 15.000 de zile. Vreo… 41 de ani.

Dar nu, în trei luni banii aceştia, s-au dus pe un foişor la Văleni, pe fotografii, pe o hartă pentru turiştii care abia mai ajung în judeţ şi pe tăiat iarbă… la câini. Foişor, fotografii, hartă şi iarbă tăiată de zeci de mii de euro. Asta e pentru ei. Bolnavi care mănâncă lături de 15 lei pe zi într-un spital în care bătrânii sunt ţinuţi şi câte 14 ore în curtea unităţii, pe un scaun, cu perfuzia lîngă ei, în frig şi ploaie, până când sunt diagnosticaţi. Apoi, dacă sunt internaţi, intră la meniul “de lux” de 15 lei zilnic. Asta e pentru noi.

Chiar mai contează dacă la guvernare e PNL sau la conducerea CJ Neamţ e PSD? Chiar nu vedem, nu înţelegem cifrele? Chiar nu vedem, nu înţelegem calculele? Chiar nu vedem în ce hal am ajuns? Să votăm de ani de zile politruci de lux care să cheltuie sute de mii din banii noştri pe foişoare, fotografii, hărţi şi iarbă şi să ne umilim tot de ani întregi în faţa lor pentru ca alor noştri părinţi, bunici, copii, când ajung în spital, să li se arunce în scârbă în farfurie lături de 15 lei? Asta ne-am dorit? Nu ştiu, dar ştiu sigur că asta avem. Şi merităm. Până la proba contrarie.

Citește știrea

Actualitate

ULTIMA ORĂ: Două localităţi din Neamţ, în carantină

Știre publicată în urmă cu

în data de

Localităţile Taşca şi Tarcău vor fi în carantină, începând de miercuri, 21 octombrie, conform unei hotărâri luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Perioada de carantină se va întinde pe parcursul a 14 zile.

Vom reveni.

 

sunt luate următoarele măsuri restrictive: Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în spații închise și deschise;

 • Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv a teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor;
 • Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
 • Se interzice activitatea cu publicul a structurilor de primire turistică;
 • Se interzice organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;
 • Slujbele religioase vor fi oficiate doar în exteriorul clădirilor, fiind permisă prezența a maxim 20 de persoane;
 • Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spațiile publice închise și deschise;
 • Se suspendă cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru toate unitățile de învățământ, cursurile urmând a se desfășura online;

Se limitează la maxim deplasarea persoanelor pe raza acestor localități.

 

Este permisă intrarea / ieșirea persoanelor pentru:

 • transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zonele carantinate, precum și aprovizionării populației;
 • persoanele care locuiesc în zonele carantinate și desfășoară activitate profesională în afara zonelor carantinate;
 • persoanele care locuiesc în afara zonelor carantinate și desfășoară activitate profesională în zonele carantinate;
 • persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
 • deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
 • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 • urgențe medicale.

Toate persoanele prevăzute vor prezenta autorităților competente legitimație de serviciu valabilă, adeverință de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională, iar pentru deplasarea din alte motive decât profesionale  vor prezenta o declarație din care să rezulte motivul justificat al depasării.

Este permisă tranzitarea localităților de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acestora, fiind interzisă oprirea în aceste localități.

Citește știrea

Actualitate

Răpus de frig, la stână

Știre publicată în urmă cu

în data de

Salvatorii nemţeni au intervenit, marţi, 20 octombrie, pentru a transporta la spital un bărbat de 46 de ani care a fost găsit în stare de hipotermie la o stână din localitatea Chiriţeni, comuna Hangu.

“În jurul orei 11:11, prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane căzute, în stare de inconștiență,  la o stână din localitatea Chirițeni, comuna Hangu.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii de la Garda II de Intervenție Poiana Teiului cu un autoturism de serviciu și o targă UT 2000 și o ambulanță SMURD și un echipaj de la Salvamont.

Echipajul de paramedici de pe ambulanța SMURD au acordat măsurile de prim ajutor unui bărbat de 46 de ani, care se afla în stare de hipotermie. Victima a fost preluată de echipajul Salvamont și transportată la ambulanța SMURD pentru a fi dusă la spital.

În sprijin a fost solicitat și un echipaj de la SAJ”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending