Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni
Publicitate

- Ministerul Agriculturii a constatat faptul că retrocedarea a 720 de hectare către foştii proprietari e ilegală - Comisia judeţeană de fond funciar ar fi dat pămîntul fără a avea o hotărîre de guvern sau o decizie judecătorească - sînt puse în discuţie şi 50 de hectare restituite Liceului Ion Ionescu de la Brad -

La 26 de ani de la aplicarea Legii fondului funciar, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni e obligată de Academia Agricolă şi Ministerul Agriculturii să dea în judecată Prefectura Neamţ, din cauza faptului că a validat retrocedarea a 720 de hectare fără a avea la bază o hotărîre de guvern sau hotărîri judecătoreşti. Pe rolul Judecătoriei Roman se află şapte procese, care vizează retrocedarea a 720 hectare de teren.

Ne aflăm într-o situaţie delicată, legată de modul deficitar de întocmire a documentaţiei cu privire la apariţia hotărîrilor de guvern de reorganizare a unităţilor de cercetare din agricultură. Este vorba de anexele la hotărîrea de guvern în care trebuie să fie prezentat patrimoniul fiecărei unităţi de cercetare, atît patrominiul funciar, cît şi cel al mijloacelor fixe, constituit din imobile.Trebuie făcută o balanţă pentru patrimoniul pe care staţiunea îl avea în 2006. În HG 1460/2006, staţiunea figura cu 1.442 hectare de teren arabil, în domeniul public al statului şi în admnistrarea noastră. Pînă la apariţia actului legislativ la care facem referire s-au retrocedat o serie de suprafeţe numai pe baza hotărîrii comisiilor judeţene de fond funciar, fără ca aceste hotărîri să fie contestate în instanţă de către conducerea de la vremea aceea a Staţiunii Secuieni. Numai după obţinerea unei hotărîri judecătoreşti definitive şi irevocabile, aceste suprafeţe ar fi putut fi scoase din domeniul public al staţiunii. În baza legilor de funcţionare a staţiunilor, se menţiona că trecerea din domeniul public al statului în cel privat trebuia făcută numai prin hotărîre de guvern. Retrocedarea s-a făcut simplist numai în baza hotărîrilor comisiei judeţene. Cînd au ajuns normele de aplicare a hotărîrii la Legea 45/2009 la Ministerul de Finanţe şi la cel de Justiţie, abia în 2017, s-a constatat că retrocedările sînt ilegale. Cele două ministere ne-au obligat ca pentru toate suprafeţele retrocedate fără hotărîre de guvern şi sentinţe judecătoreşti să deschidem acţiuni în instanţă. În momentul de faţă avem acţiuni judecătoreşti pentru 720 de hectare, care au fost retrocedate fără bază legală“, a precizat doctor inginer Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni.

Staţiunea are pe această speţă pe rolul Judecătoriei Roman şapte dosare. Unul din aceste procese face referire la suprafaţa de 50 de hectare de teren, retrocedată Liceului Agricol Ion Ionescu de la Brad.

E o situaţie foarte grea şi pentru noi, şi pentru liceu, pentru că terenul apare în inventarul Ministerului de Finanţe şi al celui al Agriculturii în domeniul public al statului şi în administrarea Staţiunii Secuieni, iar pe de altă parte apare în domeniul privat al statului ca proprietate a liceului sau a diferiţilor proprietari cărora le-au fost retrocedate suprafeţele“, a mai explicat Elena Trotuş.

O îngrijorare legitimă a conducerii Staţiunii este aceea că, în conformitate cu o prevedere legislativă, instituţiile bugetare care au în schemă posturi de consilieri juridici nu mai pot apela la serviciile unor case de avocatură, situaţie în care se află în imposibilitatea de a-şi formula o apărare pe măsură, în condiţiile în care un singur consilier juridic va trebui să ţină piept unor apărători buni, angajaţi de actualii proprietari.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.