Contactează-ne

Actualitate

Retrocedări – Staţiunea Secuieni vs. Prefectură

Știre publicată în urmă cu

în data de

Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni

- Ministerul Agriculturii a constatat faptul că retrocedarea a 720 de hectare către foştii proprietari e ilegală - Comisia judeţeană de fond funciar ar fi dat pămîntul fără a avea o hotărîre de guvern sau o decizie judecătorească - sînt puse în discuţie şi 50 de hectare restituite Liceului Ion Ionescu de la Brad -

La 26 de ani de la aplicarea Legii fondului funciar, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni e obligată de Academia Agricolă şi Ministerul Agriculturii să dea în judecată Prefectura Neamţ, din cauza faptului că a validat retrocedarea a 720 de hectare fără a avea la bază o hotărîre de guvern sau hotărîri judecătoreşti. Pe rolul Judecătoriei Roman se află şapte procese, care vizează retrocedarea a 720 hectare de teren.

Ne aflăm într-o situaţie delicată, legată de modul deficitar de întocmire a documentaţiei cu privire la apariţia hotărîrilor de guvern de reorganizare a unităţilor de cercetare din agricultură. Este vorba de anexele la hotărîrea de guvern în care trebuie să fie prezentat patrimoniul fiecărei unităţi de cercetare, atît patrominiul funciar, cît şi cel al mijloacelor fixe, constituit din imobile.Trebuie făcută o balanţă pentru patrimoniul pe care staţiunea îl avea în 2006. În HG 1460/2006, staţiunea figura cu 1.442 hectare de teren arabil, în domeniul public al statului şi în admnistrarea noastră. Pînă la apariţia actului legislativ la care facem referire s-au retrocedat o serie de suprafeţe numai pe baza hotărîrii comisiilor judeţene de fond funciar, fără ca aceste hotărîri să fie contestate în instanţă de către conducerea de la vremea aceea a Staţiunii Secuieni. Numai după obţinerea unei hotărîri judecătoreşti definitive şi irevocabile, aceste suprafeţe ar fi putut fi scoase din domeniul public al staţiunii. În baza legilor de funcţionare a staţiunilor, se menţiona că trecerea din domeniul public al statului în cel privat trebuia făcută numai prin hotărîre de guvern. Retrocedarea s-a făcut simplist numai în baza hotărîrilor comisiei judeţene. Cînd au ajuns normele de aplicare a hotărîrii la Legea 45/2009 la Ministerul de Finanţe şi la cel de Justiţie, abia în 2017, s-a constatat că retrocedările sînt ilegale. Cele două ministere ne-au obligat ca pentru toate suprafeţele retrocedate fără hotărîre de guvern şi sentinţe judecătoreşti să deschidem acţiuni în instanţă. În momentul de faţă avem acţiuni judecătoreşti pentru 720 de hectare, care au fost retrocedate fără bază legală“, a precizat doctor inginer Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni.

Staţiunea are pe această speţă pe rolul Judecătoriei Roman şapte dosare. Unul din aceste procese face referire la suprafaţa de 50 de hectare de teren, retrocedată Liceului Agricol Ion Ionescu de la Brad.

E o situaţie foarte grea şi pentru noi, şi pentru liceu, pentru că terenul apare în inventarul Ministerului de Finanţe şi al celui al Agriculturii în domeniul public al statului şi în administrarea Staţiunii Secuieni, iar pe de altă parte apare în domeniul privat al statului ca proprietate a liceului sau a diferiţilor proprietari cărora le-au fost retrocedate suprafeţele“, a mai explicat Elena Trotuş.

O îngrijorare legitimă a conducerii Staţiunii este aceea că, în conformitate cu o prevedere legislativă, instituţiile bugetare care au în schemă posturi de consilieri juridici nu mai pot apela la serviciile unor case de avocatură, situaţie în care se află în imposibilitatea de a-şi formula o apărare pe măsură, în condiţiile în care un singur consilier juridic va trebui să ţină piept unor apărători buni, angajaţi de actualii proprietari.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Amendaţi pentru că au făcut scandal la băutură

Știre publicată în urmă cu

în data de

Polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț au fost sesizați vineri, 29.05.2020, în jurul orei 11, despre existența unui conflict între mai multe persoane fără adăpost, în zona centralei termice dezafectate de pe strada Viorelelor din Piatra Neamț.

 „Echipajele Biroului Ordine Publică au depistat la fața locului 6 persoane care, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, s-au luat la ceartă, existînd pericolul ca situația să degenereze.

Toți cei șase bărbați, cu vîrste cuprinse între 24 și 45 de ani au fost conduși la sediul Poliției Locale Piatra Neamț, unde, după ce au fost identificați, au fost sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei pentru încălcarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, art. 2, pct. 24 (”Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice”).

Totodată, biroul de specialitate din cadrul Primăriei Piatra Neamț a fost sesizat și informat cu privire la faptul că, din cauza nesecurizării ușii de acces în centrală – atribuției ce-i revine proprietarului imobilului – există riscul ca persoane neautorizate să pătrundă în incintă și să provoace astfel de incidente sau să depoziteze deșeuri”, se precizează în comunicatul de presă emis de Poliţia Locală Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 879 cazuri în total. Naţional – 191 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 18.982 cazuri, 1.240 decese, 12.829 vindecaţi

Până astăzi, 29 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.982 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.829 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1240 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov și Harghita, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 191 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 182 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.371 de  persoane. Alte 95.176 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 421.451 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 389 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.248 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 195 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 153.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 4 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 28 mai a.c.,  50 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu încătuşat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Polițiștii au identificat și reținut pentru 24 de ore un bărbat din localitatea Zănești, bănuit că ar fi amenințat cu acte de violență o altă persoană, tulburînd ordinea și liniștea publică.

“La data de 28 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săvinești au fost sesizați de către un bărbat de 55 de ani, din localitatea Zănești cu privire la faptul că a fost amenințat de către o altă persoană.

Din cercetări a reieșit că, un bărbat de 51 de ani, s-ar fi deplasat la locuința celui în cauză și folosindu-se de un obiect tăietor-înțepător, ar fi lovit gardul și poarta de acces în curtea imobilului și l-ar fi amenințat cu acte de violență.

Cel în cauză a fost depistat de polițiști și condus la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor.

În urma administrării probatoriului, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul săvîrşirii infracțiunii de amenințare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, urmînd ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending