Contactează-ne

Actualitate

Retrocedări – Staţiunea Secuieni vs. Prefectură

Știe publicată cu

în data de

Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni

- Ministerul Agriculturii a constatat faptul că retrocedarea a 720 de hectare către foştii proprietari e ilegală - Comisia judeţeană de fond funciar ar fi dat pămîntul fără a avea o hotărîre de guvern sau o decizie judecătorească - sînt puse în discuţie şi 50 de hectare restituite Liceului Ion Ionescu de la Brad -

La 26 de ani de la aplicarea Legii fondului funciar, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni e obligată de Academia Agricolă şi Ministerul Agriculturii să dea în judecată Prefectura Neamţ, din cauza faptului că a validat retrocedarea a 720 de hectare fără a avea la bază o hotărîre de guvern sau hotărîri judecătoreşti. Pe rolul Judecătoriei Roman se află şapte procese, care vizează retrocedarea a 720 hectare de teren.

Ne aflăm într-o situaţie delicată, legată de modul deficitar de întocmire a documentaţiei cu privire la apariţia hotărîrilor de guvern de reorganizare a unităţilor de cercetare din agricultură. Este vorba de anexele la hotărîrea de guvern în care trebuie să fie prezentat patrimoniul fiecărei unităţi de cercetare, atît patrominiul funciar, cît şi cel al mijloacelor fixe, constituit din imobile.Trebuie făcută o balanţă pentru patrimoniul pe care staţiunea îl avea în 2006. În HG 1460/2006, staţiunea figura cu 1.442 hectare de teren arabil, în domeniul public al statului şi în admnistrarea noastră. Pînă la apariţia actului legislativ la care facem referire s-au retrocedat o serie de suprafeţe numai pe baza hotărîrii comisiilor judeţene de fond funciar, fără ca aceste hotărîri să fie contestate în instanţă de către conducerea de la vremea aceea a Staţiunii Secuieni. Numai după obţinerea unei hotărîri judecătoreşti definitive şi irevocabile, aceste suprafeţe ar fi putut fi scoase din domeniul public al staţiunii. În baza legilor de funcţionare a staţiunilor, se menţiona că trecerea din domeniul public al statului în cel privat trebuia făcută numai prin hotărîre de guvern. Retrocedarea s-a făcut simplist numai în baza hotărîrilor comisiei judeţene. Cînd au ajuns normele de aplicare a hotărîrii la Legea 45/2009 la Ministerul de Finanţe şi la cel de Justiţie, abia în 2017, s-a constatat că retrocedările sînt ilegale. Cele două ministere ne-au obligat ca pentru toate suprafeţele retrocedate fără hotărîre de guvern şi sentinţe judecătoreşti să deschidem acţiuni în instanţă. În momentul de faţă avem acţiuni judecătoreşti pentru 720 de hectare, care au fost retrocedate fără bază legală“, a precizat doctor inginer Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni.

Staţiunea are pe această speţă pe rolul Judecătoriei Roman şapte dosare. Unul din aceste procese face referire la suprafaţa de 50 de hectare de teren, retrocedată Liceului Agricol Ion Ionescu de la Brad.

E o situaţie foarte grea şi pentru noi, şi pentru liceu, pentru că terenul apare în inventarul Ministerului de Finanţe şi al celui al Agriculturii în domeniul public al statului şi în administrarea Staţiunii Secuieni, iar pe de altă parte apare în domeniul privat al statului ca proprietate a liceului sau a diferiţilor proprietari cărora le-au fost retrocedate suprafeţele“, a mai explicat Elena Trotuş.

O îngrijorare legitimă a conducerii Staţiunii este aceea că, în conformitate cu o prevedere legislativă, instituţiile bugetare care au în schemă posturi de consilieri juridici nu mai pot apela la serviciile unor case de avocatură, situaţie în care se află în imposibilitatea de a-şi formula o apărare pe măsură, în condiţiile în care un singur consilier juridic va trebui să ţină piept unor apărători buni, angajaţi de actualii proprietari.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Roman: Bani din bugetul urbei pentru ideile cetăţenilor

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ 100.000 de lei este bugetul alocat de Primăria Roman proiectelor pe care vor să le pună în practică locuitorii municipiului ■ au fost depuse şase proiecte, iar verdictul final se dă pe 18 iunie ■

Miercuri, 15 mai 2019, a fost ultima zi în care la Primăria Roman au putut fi depuse proiecte de către cetăţenii interesaţi să se implice în viaţa comunităţii prin bugetarea participativă. În cadrul acestei iniţiative au fost depuse şase proiecte, care urmează a fi evaluate de către o comisie, în perioada 16 mai – 31 mai. Valoarea bugetului propus pentru anul bugetar 2019, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate este de 100.000 de lei. Propunerile de proiecte trebuiau să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sînt în administrarea Municipiului Roman: infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale; amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă, amenajare spaţii publice :mobilier urban, iluminat public etc; infrastructură socială, culturală, de sănătate şi Smart City. „Am avut emoţii cu privire la şansa de a reuşi să convingem romaşcanii să se implice cu adevărat şi a veni cu propuneri şi soluţii pentru dezvoltarea oraşului, dar mă bucur să văd că sînt cîteva persoane, nu multe, dar care au completat un formular care îi poate aduce mai aproape de realizarea propriului proiect pentru oraş. Propunerile sînt din cele mai variate: realizarea de platforme ecologice subterane de colectare selectivă a deşeurilor, amenajarea unui loc de joacă, amplasarea de bănci inteligente, realizarea unui observator în aer liber, realizarea porţilor de intrare în oraţ şi amenajarea unui spaţiu public dintre blocuri. Sînt idei cel puţin interesante şi care, în mod sigur, vor aduce un plus comunităţii noastre. Le mulţumesc tuturor celor care sprijină autorităţile, le critică constructiv, dar în special celor care au ales să se alăture viziunii echipei din administraţia romaşcană. Este un prim pas important făcut pentru oraşul nostru şi sper ca un număr cît mai mare de romaşcani să voteze cele mai bune proiecte propuse şi eu îi asigur că le vom implementa“, a declarat primarul Lucian Micu. Pînă pe 31 mai, comisia de evaluare de la nivelul Primăriei municipiului Roman va analiza fiecare proiect, după care toate cele care îndeplinesc criteriile din regulamentul de bugetare participativă vor fi afişate pe site-ul oficial al instituţiei – în secţiunea „Pentru Roman – bugetare participativă“. Romaşcanii sînt cei care vor decide care sunt proiectele ce se vor realiza din cele propuse, astfel că pe pagina special creată, în perioada 3 – 14 iunie 2019, se va putea vota unul dintre cele şase proiecte pe care fiecare îl consideră cel mai potrivit. Pe data de 18 iunie, Primăria municipiului Roman va face public rezultatul votului, după care va trece la implementarea proiectelor.

Citește știrea

Actualitate

Cu viaţa mea apăr viaţa, premii pentru cîştigători

Știe publicată cu

în data de

Autor

În cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor municipiului Roman, a avut loc şi festivitatea de premiere a cîştigătorilor concursului Cu viaţa mea apăr viaţa, desfăşurat pe 9 aprilie 2019 (etapa pe localitate – liceu şi gimnaziu). Locul I a fost obţinut de echipajul Liceului Franciscan Francisc de Assisi, urmat de echipa Colegiului Tehnic Petru Poni, care a participat în concurs cu două echipaje. Locul III a fost obţinut de a doua echipă a Colegiului Petru Poni, iar menţiune a obţinut echipa Liceului Vasile Sav. Premiile au fost înmînate de primarul Lucian Micu, fiecare echipă primind suma de 200 de lei pentru cunoştinţele asupra factorilor de risc şi implicarea voluntară în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă sau dezastru.

Citește știrea

Actualitate

Ploile au „sabotat“ Zilele Municipiului

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ turul ciclist de sîmbătă a fost anulat, iar spectacolul Ansamblului Aretti a fost amînat

Un anunţ postat pe pagina de facebook a Primăriei Roman, sîmbătă, 18 mai, a anunţat amatorii sportului pe două roţi faptul că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pentru a evita posibile accidente, turul ciclist, programat a se desfăşura în municipiu cu plecare din Piaţa Roman-Vodă, a fost anulat. „Condiţiile meteo nefavorabile şi avertizările meteorologilor nu mai permit desfăşurarea turului ciclist, programat, cu prilejul celei de a X-a ediţii a Zilelor Municipiului Roman. Pe viitor, administraţia publică locală va organiza alte evenimente care să încurajeze practicarea sportului pentru o viaţă activă şi sănătoasă“, se scria în postarea pe pagina de socializare. Tot ploaia a amînat şi spectacolul aniversar legat de marcarea a 25 de ani de activitate a Ansamblului de dansuri Aretti al Comunităţii Elene din Roman, care ar fi trebuit să aibă loc sîmbătă, 18 mai, de la ora 16, pe scena din Piaţa Roman- Vodă. Conform informaţiilor date de Mihai Bîrjoveanu, şeful Biroului Evenimente din cadrul Primăriei Roman, spectacolul va fi reprogramat pentru marţi, 21 mai, în ziua sărbătorii de Constantin şi Elena, care este şi ultima zi a manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului. Spectacolul se va desfăşura în Sala de festivităţi Nicolae Manolescu Strunga din incinta Primăriei Roman.

Citește știrea

Trending