Contactează-ne

Actualitate

Resurse armonice ale cuvântului în creaţia autoarei Emilia Amariei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cartea „Flavia“ – roman în două volume, semnat de Emilia Amariei apărut recent la Editura „Vatra Veche“; prefaţat de un rafinat artist al cuvântului, un model de competenţă şi devotament – domnul Marin Iancu – stă sub semnul cel mai de preţ al autenticităţii. Autoarea romanului Flavia – Emilia Amariei îmi este cunoscută din creaţiile literare cu rădăcini în societatea timpului (poezii, proză scurtă) publicate în revista „Agora literară“ – revistă a scriitorilor români – preşedinte Al. Florin Ţene, redactor şef Iulian Patca.

Asemenea copacilor, care datorită vieţii lor mai îndelungate, reuşesc să strângă şi să păstreze în anumite ţesuturi căldura solară captată în timpul existenţei lor, sub altă formă de energie, autoarea, Emilia Amariei, a strâns, a captat şi a păstrat iubirea în anotimpurile vieţii, materializând-o în creaţii lirice, purtând în suflet Lumina – Izvorul vieţii.

Scăldate în aura lirică, anotimpurile vieţii au infuzat în sufletul autoarei, Emilia Amariei, resurse armonice ale cuvântului. Murmurul izvorului, măreţia ahitecturală a Naturii, rămânând în sufletul autoarei, se revarsă, cu onestitate intelectuală asupra cititorului, ca un gând de bucurie sau tristeţe, învăluindu-ne într-o căldură tainică.

Cu subtilitate şi sugestie poetică, autoarea se substituie acestui personaj, Flavia, o cunoscătoare a oamenilor şi o epicuree – o fiinţă înzestrată cu talent literar, muzical şi iubitoare a valorilor spirituale, încrezătoare în sentimentul sfânt al iubirii – într-o lume în care erosul sănătos a dispărut, dar necunoscătoare a perisabilităţii condiţiei umane şi a unui iubit mai puţin cunoscut!

Gândindu-mă la prea puţina, aproape inexistenta promovare a autoarei, îndrăznesc să spun că pentru toate plătim în viaţă, cu sacrificiul vieţii noastre, mai ales pentru bunăvoinţa acordată celor care nu o merită. Zbuciumul Flaviei cere comentarii ascuţite, ascuţite! Stările Flaviei reflectă decorul nostru existenţial, ca parte organică a ritmului alert al vieţii.

Autoarea îşi descrie patria, viaţa de la ţară cu tradiţiile şi superstiţiile oamenilor simpli cunoscuţi din copilărie şi adolescenţă, impresii încântătoare desprinse din plăcerea dialectică a dialogului. Citind cu interes romanul, mă gândesc la autorul poemelor luminii – Lucian Blaga: „Nu e nevoie de conştiinţa somnului metafizic descoperită de Blaga, pentru a ne strămuta cu simţirea şi gândul regresiv către îndepărtatele ţinuturi strămoşeşeti“. Autoarea Emilia Amariei cucereşte admiraţia cititorului prin frumuseţea, inteligenţa şi talentul ei literar, întreţinând prin intensa ei viaţă literară, nostalgia şi memoria pământului natal şi a oamenilor dragi ai satului Borca.

Din sufletul autoarei curge lumină şi în troiene de amintiri învăluie oamenii dragi ai satului Borca şi locurile natale nemurite în scrierile sale. Romanul „Flavia“ al Emiliei Amariei este un roman din cele mai bune construite, iar autoarea – unul din cei mai încercaţi arhitecţi ai stilului epic.

Felicitări domnului primar Geo Ovidiu Niţă, primarul comunei Borca, pentru susţinerea potenţialului creativ al oamenilor – precum doamna Emilia Amariei, care prin activitatea şi munca Domniei Sale contribuie la îmbogăţirea patrimoniului cultural al comunei Borca şi al patrimoniului de valori culturale româneşti, la diversificarea avuţiei culturale – cartea fiind un ferment al coeziunii dintre oameni şi continuităţii spirituale.

Oameni înzestraţi precum doamna Emilia Amariei sunt o binecuvântare pentru locurile noastre, pentru cei care înţeleg menirea noastră pe pământ.

Aş încheia spunând: „Asemenea conjuncţiuni astrale nu se produc zilnic!“ Pentru mine, Emilia Amariei, autoarea romanului „Flavia“ rămâne Cetăţean de Onoare al comunei Borca!

Cu preţuire şi admiraţie, prof. Paraschiva CĂRBUNAR, membră în Liga Scriitorilor Români – filiala Cluj

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending