Contactează-ne

Eveniment

RESPECT pompierilor pietreni: Bărbat salvat de la moarte

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii pietreni au reuşit să salveze de la moarte un bărbat de 40 de ani, intoxicat cu fum, în urma unui incendiu izbucnit într-un apartament de pe Aleea Tiparului, marţi, 18 decembrie, în jurul orei 19. O viaţă salvată. Respect. Cuvintele sînt de prisos, iar meseria de jurnalist ingrată pentru că nu sînt şi nici nu vor fi suficiente cuvinte pentru a exprima măcar o parte din bucuria pe care o simţi cînd afli că o viaţă a fost smulsă din strînsoarea crudă a morţii şi nu vei mai fi silit să scrii despre o tragedie ci despre o reuşită. Reuşită a celor pentru care a salva vieţi nu a devenit doar o “meserie”, o “rutină”, ci continuă să fie o datorie şi un crez. Dovadă stă izbucnirea de fericire a purtătorului de cuvînt al ISU Neamţ, pe un grup de whatsapp pe care jurnaliştii primesc informaţii despre incendiile, accidentele, pe scurt toate nenorocirile, din Neamţ: “Îi felicităm pe băieții care au reușit să îl readucă la viață pe bărbatul de aproximativ 40. Putem să spunem că membrii echipajului de pompieri militari au fost îngerii păzitori ai acestui bărbat”. Cu scuzele de rigoare pentru că “dăm din casă”, dar izbucnirea de bucurie a fost sinceră şi contagioasă. Şi demnă de toate mulţumirile care au urmat. Şi cum ziceam că sînt de prisos cuvintele, nu reluăm decît informaţiile de pînă atunci. Sursa, evident, tot ISU Neamţ: 19.05 – “Misiune stingere incendiu apartament municipiul Piatra Neamt, strada Alea Tiparului. La locul evenimentului s-a deplasat un echipaj de pompieri cu o autospecială de intervenție din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț”. 19.11 – “La sosirea la locul intervenţiei a echipajului de salvatori a fost găsit un bărbat de aproximativ 40 de ani, în stare de inconştienţă. Se execută manevre de resuscitare de către pompieri, care au și pregătire paramedicală. A fost solicitată o ambulanţă cu medic de la SAJ”. 19.18 – “În urma efectuării manevrelor de resuscitare, victima a răspuns acestor manevre cu succes şi a fost predată echipajului SAJ în stare de conștiență. Victima se intoxicase cel mai probabil cu fumul care inundase apartamentul”. După care a urmat explozia de bucurie. A celor de la ISU Neamţ şi a celor din presă. Primii pentru că salvaseră o viaţă, cei din urmă pentru că nu urmau să scrie despre o nenorocire ci despre salvarea unei vieţi. Sigur că s-au cerut numele salvatorilor. Şi ele sînt: Buţurcă Cătălin, Ciucanu Ionuţ, Anăstăsoaie Dănuţ, Baghiu Dănuţ, Floroaie Ionuţ. Cu scuzele de rigoare, nu le-am trecut gradele, pentru că le-am considerat neimportante în condiţiile în care toţi au, dincolo de orice grade, o mare CALITATE: cea de salvatori de vieţi. Mulţumim şi respect. Şi scuze cititorilor pentru că nu am ştiut cum să scriem altfel o astfel de ştire, decît redînd bucuria salvării unei vieţi în detrimentul vreunei alte abordări, mai “senzaţionaliste”. FOTO www.stiri-neamt.ro

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 16 cazuri noi. Naţional – 777 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional au fost confirmate 35.003 cazuri, 1.917 decese, 22.189 vindecaţi ■ la Neamţ, în total sunt înregistrate 1.029 cazuri ■

Până pe 16 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 35.003 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.335 au fost externate, dintre care 22.189 de pacienți vindecați și 2.146 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Totodată, până în prezent, 757 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere. Până astăzi, 1.971 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 15.07.2020 (10:00) – 16.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 19 decese (14 bărbați și 5 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Brașov, Constanța, Galați, Harghita, Mehedinți, București, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș și Vâlcea.

Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 2 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la  persoane de peste 80 de ani.

18 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 777 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 261 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 906.015  teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 553 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.146 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 1.108  sancţiuni contravenţionale, în valoare de 232.902 lei.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.146   de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 115 în Franța, 2.280 în Germania, 125 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  107 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 8 în Grecia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 157 au fost declarați vindecați: 135 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20. Până la data de 15 iulie 2020, au fost raportate 1.596.917 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Combină în flăcări

Știre publicată în urmă cu

în data de

O combină a luat foc, miercuri, 15 iulie, pe un cîmp din localitatea Ţuţcanii din Deal, cauza fiind supraîncălzirea unor curele de transmie.

“Prin apel la 112, in jurul orei 14.25, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un utilaj agricol (combină) pe un câmp din localitatea Țuțcanii din Deal, comuna Bahna.

La locul solicitarii s-au deplasat deplasat două echipaje de pompieri de la Detașamentul Roman, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD și pompieri voluntari de la SVSU Bahna.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la partea din spate a utilajului, cu posibilitatea propagării la întregul utilaj și la lanul de grâu.

Incendiul a fost localizat și lichidat. Au ars curelele de transmisie, materialele combustibile situate în partea inferioară spate ale combinei agricole și aproximativ 5 mp din lanul de grâu.

Nu au fost victime.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind efectul termic (supraîncălzirea unor curele de transmisie din interiorul combinei)”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Gater făcut scrum de la un aparat de sudură

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un gater s-a făcut scrum în urma unui incendiu izbucnit miercuri, 15 iulie, în localitatea Magazia. După ce au stins flăcările pompierii nemţeni au stabilit drept cauză a incendiului scînteile electrice provenite de la un aparat de sudură.

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 21:13, două echipaje de pompieri, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, din cadrul Detașamentului Târgu Neamț au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un gater al unui operator economic din localitatea Magazia, comuna Crăcăoani.

Incendiul se manifesta generalizat la o hală, cu posibilitatea propagării la o altă hală din imediata apropiere.

Pompierii au localizat și lichidat incendiul în urma căruia au ars: hala construită din lemn pe o suprafață de aproximativ 250 mp, două gatere, două benzi transportoare, 3 mc de lemn ( bușteni), un mc cherestea.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind scânteile electrice provenite de la un aparat de sudură folosit fără respectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor.

Nu au fost victime:, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending