Contactează-ne

Actualitate

Remember

Știre publicată în urmă cu

în data de

Virgil RĂZEŞU, Piatra Neamţ

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ din Bacău a găzduit, în ziua de 30 august, un reuşit colocviu dedicat centenarului „Casei de Sfat şi Citire Vasile Alecsandri“, în organizarea unor pasionaţi de istorie şi cultură, reprezentanţi de seamă ai unor instituţii de primă mărime, asociaţii şi organe de presă băcăuane.

Mărturisesc că nu ştiam mai nimic despre existenţa acestui aşezământ centenar datorat autorului neîntrecut al „Pastelurilor“. Invitat de domnul profesor Ioan Dănilă, cadru didactic al Universităţii „Vasile Alecsandri“, principalul organizator şi moderator al manifestării, am avut plăcerea şi nu mai puţin satisfacţia de a lua parte la un eveniment remarcabil, care a prilejuit nu numai trecerea în revistă a unor documente originale extrem de interesante, ci şi intervenţia a numeroşi vorbitori care au evidenţiat legăturile poetului cu oraşul. Am apreciat în mod deosebit faptul că întreaga ordine de zi, de altfel foarte densă, a fost epuizată nu în comunicări plicticoase care repetă aceleaşi şi aceleaşi informaţii, ci în intervenţii scurte dar pline de semnificaţii pentru ţinta finală a demersului: repunerea în circuitul cultural şi turistic a „Casei de Sfat şi Citire Vasile Alecsandri“, chiar în clădirea care a aparţinut poetulu, achiziţionată de către Consiliul Judeţean Bacău.

Cu această ocazie a fost prezentat publicului bustul poetului „Doinelor şi Lăcrămioarelor“ şi autorului Imnului Regal, datorat sculptorului Vasile Gorduz, încă din 1990.

Gândurile m-au dus departe şi mi-am spus că poate că nu ar fi rău să milităm pentru reeînfiinţarea unor asemenea Case de Sfat şi Citire în cât mai multe locuri ale ţării.

E drept, vechiul regim a construit în fiecare localitate mai răsărită cunoscutele Case de Cultură ale Sindicatelor, după modelul sovietic. Din păcate, vocaţia noastră de a nu lăsa piatră peste piatră şi-a spus cuvântul şi acestea au decăzut condamnabil şi lamentabil, ca şi cele mai multe sindicate de altfel, şi au devenit sedii de baruri, restaurante agenţii de voiaj şi altele asemenea.

Prezenţa în monumentala clădire a Complexului Muzeal bacăuan, purtător al numelui lui Iulian Antonescu, nemţean la origine, strălucit reprezentant al culturii, profesor universitar, muzeograf dăruit, istoric, publicist, întemeietor al muzeelor de istorie din Oneşti, Piatra Neamţ, Roman, Bicaz şi Târgu Neamţ, dar care s-a îngrijit de toate muzeele din ţară, mi-a prilejuit amintiori dintre cele mai plăcute.

Strălucit orator (el însuşi îşi spunea „bătrân vulpoi al verbului“), a conferenţiat în Franţa, SUA şi Marea Britanie, dar îi evoc prezenţa în Piatra Neamţ, unde făcea săli neîncăpătoare cu prilejul conferinţelor periodice pe care le ţinea. În afară de sentimentul unui monstru sacru al culturii pe care mi-l trezea, nutream convingerea că ar fi putut răspunde oricărei întrebări, indiferent de domeniu şi îi admiram, în mod deosebit, abilitatea fără egal de a enunţa (pentru cei care aveau urechi să audă), adevăruri care nu puteau fi spuse în gura mare, spre entuziasmul publicului care nu contenea cu aplauze şi nu se îndura să se despartă de el.

Amintesc celor care nu ştiu (ori au uitat) că din dragoste pentru oraşul natal, unde a crescut şi s-a format, Iulian Antonescu a dăruit municipalităţii nemţene casa părintească, a colonelului Gheorghe Antonescu şi a profesoarei Eugenia Antonescu, sediu actual al Muzeului de Ştiinţe Naturale şi că îţi doarme somnul de veci în cimitirul Eternitatea din Piatra Neamţ.

Înainte de a încheia, fac elogiul acelor personalităţi dedicate comunităţii în care trăiesc, care se pun în slujba unor cauze nobile şi cu insistenţă (dacă nu cu încăpăţânare) şi cu risipă de energie militează şi se zbat pentru preţuirea trecutului şi a marilor făuritori ai culturii noastre, dincolo de mizeriile cotidiene în care se scaldă mulţi semeni de ai noştri. Afirm, cu toată sinceritatea de care sunt capabil, că am trăit acest sentiment tonic şi optimist la evenimentul la care am fost prezent.

P.S. Ca editor, am oferit concetăţenilor noştri volumul „Cetăţeni de Onoare ai Municipiului Piatra Neamţ“, într-o primă ediţie în anul 2006 şi într-o a doua, mult îmbunătăţită, în anul 2019. Promit (sper să mă ţin de cuvânt) să ofer Complexului Muzeal din Bacău mai multe exemplare din ambele ediţii, în care patronul său figurează la loc de cinste.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Incompatibilitatea încă îi mai dă emoţii unui primar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ procesul în care primarul Romanului, Lucian Micu, a contestat o sentinţă a Curţii de Apel Bacău nu s-a terminat ■ Înalta Curte de Justiţie a dat un nou termen, în martie 2020 ■

Primarul Lucian Ovidiu Micu ar fi trebuit să dea ochii cu magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că în data de 21 noiembrie a avut termen.

Nu a fost prezent la instanţa din Capitală, fiind reprezentat de apărător ales, iar completul a decis o nouă înfăţişare, în martie 2020.

Edilul a contestat hotărîrea dată de Curtea de Apel Bacău, unde a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care l-a declarat incompatibil pe motiv că, în calitate de viceprimar, nu ar fi avut voie să fie şi membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Roman.

Primarul a declarat că nu vrea să adauge nimic mai mult decît a spus la conferinţa de presă din 23 octombrie.

„Apărarea se va baza pe două argumente. Primul, ţine de faptul că din punctul meu de vedere nu există incompatibilitate, potrivit legii. Pe de altă parte, mă voi apăra pe o excepţie a faptului că, aşa cum se ştie, sesizarea incompatibilităţii mele la ANI a fost făcută de un cetăţean mort. Din anumite documente pe care le-am aflat cu ocazia unei plîngeri penale pe care am făcut-o şi la instanţa de fond, la Curtea de Apel Bacău, ANI a trimis cam un sfert din dosarul care se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La Parchet, cînd mi-am consultat dosarul ce a fost cerut la de ICCJ am constatat că erau două bibliorafturi cu documente. E clar că, neavînd la instanţa de fond toate documentele pe care s-a fundamentat acest raport şi neputîndu-mă apăra, voi declanşa o nouă acţiune pe tema asta. Aşteptăm ca magistraţii de la Înalta Curte să se pronunţe. Va trebui să vedem şi noile modificări legislative care au apărut, pentru că, uitîndu-mă la practica judiciară din ţară, constat că toţi primarii care au fost suspendaţi prin ordin de prefect, pe această temă, au fost repuşi în funcţie. Important pentru mine este să mă canalizez pe investiţiile pentru Roman şi mai puţin contează acest aspect“, a spus Lucian Micu, la data menţionată.

Fixarea primului termen de judecată al procesului la data de 21 noiembrie, adică exact la doi ani de la termenul la care actualul primar a depus recurs şi la trei ani şi jumătate de cînd ANI l-a declarat incomaptibil,  vorbeşte despre durata unui proces în România.

Lucian Micu a pierdut procesul la Curtea de Apel Bacău unde magistraţii i-au respins acţiunea, dînd cîştig de cauză ANI, care l-a declarat incompatibil din cauza faptului că actualul edil deţinea pe atunci şi funcţia de viceprimar al municipiului şi pe aceea de membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului de Urgenţă Roman, stare de incompatibilitate care, aşa cum rezultă din documentele ANI se afla începînd cu luna august 2012 „întrucît deţine simultan funcţia de viceprimar şi funcţia remunerată de membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, încălcînd astfel dispoziţiile articolului 97, aliniatul 1, literele d şi k din Legea 161 pe 2003“, se preciza în comunicatul ANI din 12 iulie 2016.

Potrivit acestui act normativ, funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu funcţia de administrator, membru al Consiliului de Adnistraţie la societăţile comerciale precum şi la instituţiile publice. În declaraţiile de avere a viceprimarului Lucian Ovidiu Micu, care este de profesie jurist, la Rubrica „venituri din alte surse“ apare că a ridicat de la SMUR, în 2012, suma de 2028 lei, în 2013, suma de 154 lei, în 2015 – 658 lei, în 2016 – 509 lei iar în 2017 – 563 de lei.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: A venit iarna peste noapte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ peste noapte, am trecut la valori termice negative şi a nins ■ doar pe crestele montane sînt 3 centimetri de nea, în rest e strat discontinuu ■ la Toaca vîntul a bătut cu putere şi a dus indicele de răcire la -23 de grade ■

Iarna din acest sezon a venit mai repede decît ne aşteptam. După toamna lungă cu valori termice peste media perioadei, a început să plouă iar în zorii zilei de vineri în judeţul Neamţ a venit iarna.

Au fost temperaturi de această dată sub media perioadei iar pe creştele montane, din cauza vîntului s-au resimţit -23 grade Celsius. Trebuie spus că primele temperaturi negative din acest sezon au fost în noaptea de 21/22 noiembrie iar cel mai frig a fost pe Ceahlău Toaca unde au fost -5,2 grade, în timp ce la Tîrgu Neamţ în zori termometrele au indicat -2,3 grade.

La acelaşi moment la Piatra Neamţ minima s-a oprit la -1,9 grade, iar la Roman au fost -1,7 grade Celsius. Pe, 22 noiembrie, la ora 10 pe Toaca erau tot -5 grade dar din cauza vîntului puternic de pe crestele montane indicele de răcire era de -23 de grade Celsius, iar în restul judeţului Neamţ erau valori de -2 pînă la -3 grade.

Cel mai mare strat de zăpadă era pe Toaca unde se ajunsese la 3 centimetri, iar în rest era strat discontinuu, conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Pare a fi un episod trecător pentru că pînă la final de lună specialiştii spun că în Piatra Neamţ se va ajunge la temperaturi de 13 grade.

Pînă atunci trebuie spus că pe  23 noiembrie, rămînem cu cerul acoperit, precipitaţiile se opresc şi maxima nu trece de 1 grad. Noaptea revin ninsorile, moderate cantitativ, la o minimă de -2 grade. Începînd de duminică, 24 noiembrie, începe să se încălzească treptat. Cerul rămîne acoperit, însă valorile termice diurne saltă la 4 grade, iar noaptea trecem la o minimă pozitivă, de 1 grad.

De luni, 25 noiembrie, revedem soarele care aduce o maximă în creştere pînă la 6 grade. Cu toate acestea după lăsarea întunericului nu sînt schimbări şi minima rămîne cantonată la 1 grad. Marţi, 26 noiembrie, revin norii dar nu aduc şi precipitaţii, însă continuă procesul de încălzire şi ajungem la valori termice de 8 grade. Peste noapte cerul se degajează şi minima saltă la 3 grade. Şi mai cald va fi pe parcursul zilei de miercuri, 27 noiembrie, cînd soarele saltă mercurul din termometre pînă la 12 grade.

Una din cele mai calde zile ale finalului de Brumar va fi cea de joi, 28 noiembrie, cînd cerul va fi acoperit dar se ajunge la 13 grade. Noaptea norii rămîn cantonaţi în zonă şi aduc temperaturi nu mai mici de 7 grade. Vineri reapare soarele, dar va fi mai rece, cam 9 grade, iar minima nopţii pe la 6 grade. Ultima zi a lui Brumar aduce temperaturi nesperate şi pe fondul unui cer degajat din nou se vor înregistra maxime de 13 grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Au încălcat ordinele de protecţie, riscă să ajungă în beciul Poliţiei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Doi bărbaţi din Neamţ, de 38, respectiv 51 de ani, care au nesocotit ordinele de protecţie emise împotriva lor, riscă să fie trimişi în beciul Poliţiei.

Conform oamenilor legii, bărbatul de 51 de ani s-a apropiat la o distanţă mai mică de 100 de metri de locuinţa mamei sale.

“La data de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Dulcești s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat, de 51 de ani, din Dulcești, a încălcat ordinul de protecție provizoriu emis împotriva sa.

Din cercetări a reieșit că, la data de 20 noiembrie a.c., bărbatul s-ar fi apropiat la o distanță mai mică de 100 de metri de locuința mamei sale, de 78 de ani, din Dulcești, încălcînd astfel obligațiile dispuse de ordinul de protecție provizoriu emis de polițiști la data de 17 noiembrie 2019.

De asemenea, la data de 18 noiembrie a.c., polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, iar ulterior procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman a dispus plasarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile.

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție provizoriu.

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț, urmînd ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman cu propunerea de schimbare a măsurii preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Cît priveşte bărbatul de 38 de ani, acesta s-a apropiat prea mult de locuinţa fostei sale soţii.

“La data de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat de 38 de ani, din Piatra Neamț, a încălcat ordinul de protecție emis împotriva sa.

Din cercetări a reieșit că bărbatul s-ar fi apropiat de locuința fostei sale soții, de 33 de ani, din Piatra Neamț, încălcînd astfel ordinul de protecție emis de Judecătoria Piatra Neamț la data de 19 noiembrie 2019, prin intermediul căruia s-a dispus evacuarea celui în cauză din locuința comună, fiind obligat să păstreze o distanță de minim 50 de metri față de aceasta și imobilul său.

În urma administrării probatoriului, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț.

Astăzi, bărbatul urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț cu propunere de luare a unei măsuri preventive”, au mai transmis poliţiştii nemţeni.

Citește știrea

Trending