Publicitate

■ acestea sînt titlurile a două proiecte lansate la Biblioteca Judeţeană Neamţ

Proiectele Remember Cultura Cucuteni şi Acvariul de piatră ale Clubului GreenIMPACT Petrodava constituit în cadrul Bibliotecii „G.T. Kirileanu“ Neamţ au avut lansarea la finalul lunii trecute. Proiectele sînt rezultatul parteneriatelor locale dintre Biblioteca Judeţeană, Complexul Muzeal Judeţean, Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ – ambasadori profesor Dorina Mormocea, profesor Elena Costrachevici, Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra Neamţ şi Fundaţia Virgil Madgearu – ambasadori profesor dr. Gianina Buruiană şi profesor Mihaela Gheorghiu. La lansarea proiectelor au participat membri ai clubului GreenIMPACT Petrodavaş şi ai celorlalte cluburi din judeţ, cadre didactice, copii din Republica Moldova. În cadrul manifestării a fost lansată şi expoziţia de fotografie Expediţii paleontologice în Europa, care îi are ca autori pe doctorii Ionuţ Grădianu şi Sorin Baciu. Expoziţia, un frumos dar făcut proiectului, se află în Sala Cupola a Bibliotecii Judeţene şi poate fi vizionată pînă pe data de 12 august 2018. Participanţii la lansarea proiectelor au fost invitaţi, în a doua parte a acţiunii, să descopere colecţiile Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni şi ale Muzeului de Ştiinţe Naturale din Piatra Neamţ. Clubul GreenIMPACT Petrodava constituit în cadrul Bibliotecii „G.T. Kirileanu“ şi-a propus cunoaşterea patrimoniului cultural şi natural al zonei Neamţului, prin diverse activităţi – studiu, lectură şi informare utilizînd colecţiile de documente ale bibliotecii, vizite de documentare la diverse obiective de interes cultural din circuitul muzeistic local, excursii şi drumeţii în zona judeţului Neamţ, în speţă Destinaţia Ecoturistică Ţinutul Zimbrilor, vizite în diverse localităţi din judeţ pentru cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor locale. Activităţile facilitate de liderii GreenIMPACT au cuprins: prezentarea cluburilor GreenIMPACT, organizarea unor întîlniri cu elevii folosind metodologia învăţării prin experienţă, proiecte în serviciul comunităţii, ateliere de lucru ce au ca scop cunoaşterea comunităţii şi identificarea comorilor de valorizat.

Activităţi şi obiective

Alte activităţi constau în formarea şi pregătirea grupului, stabilirea obiectivelor de învăţare, cunoaşterea unor metode eficiente de analiză a informaţiilor, cunoaşterea unor metode de luarea deciziilor în urma analizei de grup, exersarea elaborării unui proiect, realizarea unor materiale de prezentare a obiectivelor culturale din judeţul Neamţ pentru popularizarea acestora. Activităţile realizate în cadrul clubului în primele luni de proiect au presupus: activităţi de cunoaştere, autocunoaştere şi relaţionare în grup, jocuri de intercunoaştere, contractul de valori, jocuri şi poveşti, excursii tematice, activităţi de explorare în comunitate pentru cunoaşterea patrimoniului cultural şi natural, exersarea scrierii de proiecte şi implementarea lor. Astfel, în lunile mai-iulie 2018, tinerii au exersat scrierea şi implementarea unor proiecte de popularizare a valorilor din comunitate care fac parte din patrimoniul cultural şi natural. Cunoaşterea moştenirii culturale locale este unul dintre obiectivele activităţilor realizate în cadrul clubului. Unul din rezultatele exerciţiului grupului de tineri, se regăseşte şi sub forma cele două proiecte de popularizare a patrimoniului cultural şi natural, respectiv Remember Cultura Cucuteni şi Proiectul Acvariul de piatră. Ele au ca scop dezvoltarea competenţelor tinerilor de scriere de proiecte, de asumare şi realizare a unor sarcini în cadrul unor activităţi de învăţare, de realizare a unor sarcini şi obiective într-un context de învăţare prin experienţă, în scopul cunoaşterii valorilor comunitare locale şi popularizarea lor în rîndul altor tineri, prin activităţi de grup. Din luna septembrie 2018, tinerii vor exersa ideea scrierii unui proiect de antreprenoriat verde. Clubul GreenIMPACT Petrodava are ca membri elevi de liceu, cadre didactice, bibliotecari. În judeţ, astfel de cluburi mai sînt constituite în localităţile Bîra, Răuceşti şi Vînători Neamţ. Proiectele cluburilor GreenIMPACT sînt finanţate de Fundaţia Noi Orizonturi, susţinută de Fundaţia Româno-Americană şi Lidl.

Acvariul de piatră – Jurnalul Naţional

Acvariul de piatră“ este o expresie lansată într-un articol cu acelaşi nume de publicaţia Jurnalul Naţional în decembrie 2008, sub semnătura lui Vasile Surcel. Despre ce „ascunde“ titulatura „Acvariul de piatră“ vă lăsăm să descoperiţi singuri citind un fragment din articolul menţionat. „Acvariu de piatră? Pare incredibil, dar această ciudăţenie chiar există. Nu într-un loc exotic, ci chiar la noi, aproape de Piatra Neamţ. Un acvariu cu «locatari» care nu mai înoată de 30 de milioane de ani. Oraşul Piatra Neamţ se aşterne domol, adăpostit la poalele a trei culmi botezate cu nişte nume ciudate, aproape poetice: Cozla, Cernegura şi Pietricica. De curînd, în urbe a apărut o telegondolă care, pornită din centrul localităţii, se reazemă pe culmea Cozlei. Foarte puţini dintre turiştii care se încumetă să parcurgă acest traseu ascendent ştiu însă că, urcînd spre vîrful dealului, coboară de fapt spre fundul unei mări străvechi. Din care, aici, au ieşit la iveală, aproape de lumina zilei, cîteva sute de hectare. Acolo se află «acvariul de piatră». Sînt stive groase de aproximativ 100 de metri, compuse din roci moi. Toate iau înfăţişarea unor pietre ciudate care, lovite cu muchia ciocanului geologic, se despică uşor şi se deschid precum paginile unei cărţi nemaivăzute, venite de dincolo de timp. Pagini ale căror «ilustraţii» readuc la viaţă efigiile unor fiinţe acvatice, mai ales peşti, care au trăit aici cîndva, cu mult timp înainte de apariţia omului“.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.