Contactează-ne

Eveniment

RELEUL PIETRICICA: Trezitul din pumni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Absenţa stocurilor necesare, slăbiciunile evidente ale direcţiilor de sănătate, superficialitatea condamnabilă în tratarea unei ameninţări ce se apropia inevitabil, penibilul joc de-a alba- neagra cu Guvernul, în timp ce moartea citea ziarul, sunt deja istorie. Să lăsăm istoria să-i judece.

Deocamdată, una peste alta, defilăm cu ce avem şi trebuie să le acordăm toată încrederea. În asemenea situaţii, folosind un termen pugilistic, trebuie să se trezească din pumni, ceea ce, se pare, se şi întâmplă.

Bre, totuşi situaţia e gravă. Am auzit atâtea teorii ale conspiraţiilor despre acest virus nou, încât după ce strănut întâmplător, dau fuga şi mă spăl pe mâini.

Dar nu mai este loc de nici un fel de glumă când am văzut în La Repubblica, apoi şi la noi, la televiziuni, cortegii de camioane militare care transportau sute de morţi. Este înfiorător. Desigur, am citit şi statistici reale, care dovedesc faptul că numărul deceselor provocate de gripa sezonieră, de fumat, alcool, accidente în trafic sau de avorturi este, fiecare în parte, cu mult mai mare decât cele provocate de COVID-19. Dar acele imagini din Italia, acele coloane de camioane militare burduşite cu sicrie, nu mi le pot scoate din minte.

Pe scurt, se vorbeşte despre slăbirea democraţiilor şi crearea convingerii că nu te poţi încrede în nimeni. Ceea ce, chiar şi pentru noi, românii, miştocari şi suspicioşi genetic (când vorbim despre politică, politicieni şi instituţii ale statului), chiar şi pentru mine personal, care nu am simpatii politice de nici un fel, trebuie să ne dea de gândit. Am păşit, cu toţii, într-o lume anormală, nu suntem scenarişti, regizori şi nici măcar actori, facem doar figuraţie, suntem nişte figuranţi mărunţi, mulţi şi, credem mare parte dintre noi, cât de cât informaţi. Deh!

Însumând legende urbane şi multe, foarte multe operaţiuni de dezinformare, toate la un nivel nemaiatins, pentru prima oară, „Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la începutul acestei luni, a vorbit despre o infodemie masivă şi a cerut intervenţia imediată a marilor platforme de internet şi autorităţilor naţionale de reglementare pentru a lua măsuri în vederea îndiguirii unui fenomen care, din ridicol sau doar în mod ciudat, poate deveni foarte uşor un factor de influenţare negativă a securităţii naţionale a oricărei ţări şi de destabilizare a structurilor economice şi de sănătate publică“. Ceea ce, dacă suntem normali la cap, ne obligă să strângem rândurile, să dăm credit aleşilor şi instituţiilor statului, şi în primul rând specialiştilor, profesioniştilor care, Slavă Domnului!, încă nu au apucat să plece din ţară.

Să uităm, deocamdată, îndârjirea aproape inconştientă a luptelor politice interne, în dauna unei serioase pregătiri a luptei împotriva nenorocirii care, gândind logic, se apropia de noi. Să uităm, deocamdată, faptul că „În loc să pregătească ţara pentru Criză Klaus Iohannis s-a jucat de-a anticipatele“, cum îşi titrează un editorial Ion Cristoiu, care aici a nimerit-o.

La aceste niveluri ierarhice înalte, ajunşi în funcţii de mare responsabilitate, aceşti oameni trebuie să fie foarte bine informaţi, cu statistici reale, cu studii şi prognoze reale, cu proiecte şi programe reale, şi chiar sunt. Informaţia este putere, până acum presupun că pe mulţi îi interesau doar sondajele de opinie reale, nu cele din presă, dar acum, în situaţie de criză reală, aceste sondaje nu mai fac două parale. Un timp, Pieleanu va şoma.

Instituţiile nu înseamnă clădiri cu sigle, ci oameni. Funcţiile sunt ocupate de oameni, iar politicienii, vrând-nevrând, sunt obligaţi să apeleze la cei mai valoroşi şi dedicaţi profesionişti din acele instituţii. Nu la gargaragii, pile, nepoţi, amante, care au infestat politic acele instituţii şi care, după acest examen al adevărului, ar trebui băgaţi într-o carantină definitivă.

Ca simplu figurant în acest thriller din ce în ce mai dramatic, mai negru, vreau să spun că am încredere în oamenii din prima linie, de la cei mai bine informaţi, până la cei care (unii şi acum) în costum de zugrav (nu e glumă, ci o cruntă realitate), transportă acele izolete. Sper că cei de sus s-au trezit din pumni şi au renunţat la penibila lor luptă politică. Dacă nu, înseamnă că sunt nişte demagogi cinici.

Oricum, neavând un sindicat al figuranţilor, solicit, totuşi, deocamdată, o banală cutie cu câteva măşti de protecţie şi câteva perechi de mănuşi de cauciuc. Aici, la mine, la farmacia de după colţul blocului. Se poate?! Or’ e deja prea mult?!

Că de spălat des pe mâini, sunt obişnuit s-o fac de când comentez politica noastră. Acum îi salut, le urez succes şi întind mâna celor de la vârf. N-am mănuşi, dar asta-i situaţia! O fac fără.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – trei cazuri noi. Naţional – record negativ de 614 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional au fost confirmate 30.789 cazuri, 1.834 decese, 20.969 vindecări

Până pe 9 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.789 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.574 au fost externate, dintre care 20.969 de pacienți vindecați și 1.605 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Până astăzi, 1.834 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 08.07.2020 (10:00) – 09.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 17 decese (13 bărbați și 4 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj, București, Tulcea și Vrancea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 4 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 4 decese la persoane de peste 80 de ani.

16 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 614 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 240 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 809.663 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 395 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.176 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 1.025 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 174.950 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.104   de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 115 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA,  105 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Grecia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Infractori, ţepe şi spălare de bani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ doi nemţeni au fost arestaţi, fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional, înşelăciune în formă continuată, complicitate la delapidare şi spălare de bani ■ achiziţionau materiale de construcţii şi „plăteau“ cu bilete la ordin fără acoperire ■ mărfuri de peste 2.000.000 de lei le-au valorificat la preţuri diminuate faţă de valoarea de piaţă ■ anterior, ei fuseseră cercetaţi în stare de arest la domiciliu ■

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Roman au pus în aplicare, pe 7 iulie, un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, emis de Curtea de Apel Bacău, faţă de un bărbat de 49 de ani, din municipiul nemţean, aflat sub măsura preventive a arestului la domiciliu.

El este cercetat pentru constituire a unui grup infracţional, înşelăciune în formă continuată, complicitate la delapidare şi spălare de bani. Din ancheta poliţiştilor au rezultat indicii că, în luna decembrie 2018, nemţeanul, împreună cu alte două persoane, a constituit o grupare în vederea comiterii infracţiunilor de înşelăciune prin inducerea în eroare a reprezentanţilor operatorilor economici avînd ca obiect de activitate producţia şi comercializarea de materiale de construcţie, delapidare prin însuşirea mărfurilor aflate în stocul unei societăţi comerciale şi spălare de bani.

De asemenea, în perioada ianuarie-iunie 2019, a acţionat în numele aceleaşi societăţi comerciale şi folosind calitatea mincinoasă de director economic a indus şi menţinut în eroare pe parcursul relaţiilor de afaceri pe reprezentanţii mai multor firme, care aveau ca obiect de activitate producţia şi comercializarea de materiale de construcţie, achiziţionînd mărfuri în valoare de peste 1.700.000 de lei.

Pentru „plata“ acestora a dat mai multe bilete la ordin fără acoperire şi omiţînd să mai achite contravaloarea produselor. Totodată, în aceeaşi perioadă, cele trei persoane şi-au însuşit materiale de construcţii în valoare de peste 2.000.000 de lei, pe care le-au valorificat în regim nefiscalizat la preţuri mult diminuate.

Romaşcanul a fost introdus de poliţişti în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Neamţ. La aceeaşi dată, cadrele de la Secţia Poliţie Rurală Tîrgu Neamţ au pus în aplicare un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, emis de Curtea de Apel Bacău, faţă de un bărbat de 57 de ani, din Răuceşti, cercetat pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional, înşelăciune, complicitate la delapidare şi spălare de bani. Şi acesta a ajuns în Centrul de Reţinere şi Arestare al IJP Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Bătrân dispărut, căutat în păduri cu trei cîini poliţişti

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cadrele Secţiei de Poliţie Rurală Urecheni au fost sesizate, pe 7 iulie, la ora 19.10, de către un bărbat de 60 de ani, din localitate, despre faptul că tatăl său, în vîrstă de 79 de ani, a plecat la pădure şi nu s-a mai întors.

În cadrul acţiunii de identificare au fost folosiţi trei cîini de urmă şi scotocire, care-şi fac „meseria“ în cadrul Poliţiei Neamţ. Marţi, în jurul orei 09.00, cei doi bărbaţi împreună cu tot atîţia vecini s-au deplasat în pădurea din zona Cantonului Silvic Rădeni, la cules de bureţi.

În jurul orei 13.00, nemţeanul de 60 de ani, împreună cu consătenii au ieşit din pădure, dar septuagenarul nu a mai revenit. Cei trei au plecat în căutarea acestuia, însă nu a fost găsit, fapt pentru care, în jurul orei 19.10, a fost sesizată dispariţia.

Au fost constituite echipe mixte formate din poliţişti, reprezentanţi din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, jandarmi şi voluntari din cadrul SVSU Urecheni, care au efectuat activităţi de căutare şi scotocire pe raza Cantonului Silvic Rădeni şi în împrejurimile acestuia, în vederea depistării persoanei dispărute.

În jurul orei 23.00, nemţeanul în cauză a fost identificat pe raza comunei Păstrăveni.

Citește știrea

Trending