Contactează-ne

Eveniment

RELEUL PIETRICICA: Trezitul din pumni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Absenţa stocurilor necesare, slăbiciunile evidente ale direcţiilor de sănătate, superficialitatea condamnabilă în tratarea unei ameninţări ce se apropia inevitabil, penibilul joc de-a alba- neagra cu Guvernul, în timp ce moartea citea ziarul, sunt deja istorie. Să lăsăm istoria să-i judece.

Deocamdată, una peste alta, defilăm cu ce avem şi trebuie să le acordăm toată încrederea. În asemenea situaţii, folosind un termen pugilistic, trebuie să se trezească din pumni, ceea ce, se pare, se şi întâmplă.

Bre, totuşi situaţia e gravă. Am auzit atâtea teorii ale conspiraţiilor despre acest virus nou, încât după ce strănut întâmplător, dau fuga şi mă spăl pe mâini.

Dar nu mai este loc de nici un fel de glumă când am văzut în La Repubblica, apoi şi la noi, la televiziuni, cortegii de camioane militare care transportau sute de morţi. Este înfiorător. Desigur, am citit şi statistici reale, care dovedesc faptul că numărul deceselor provocate de gripa sezonieră, de fumat, alcool, accidente în trafic sau de avorturi este, fiecare în parte, cu mult mai mare decât cele provocate de COVID-19. Dar acele imagini din Italia, acele coloane de camioane militare burduşite cu sicrie, nu mi le pot scoate din minte.

Pe scurt, se vorbeşte despre slăbirea democraţiilor şi crearea convingerii că nu te poţi încrede în nimeni. Ceea ce, chiar şi pentru noi, românii, miştocari şi suspicioşi genetic (când vorbim despre politică, politicieni şi instituţii ale statului), chiar şi pentru mine personal, care nu am simpatii politice de nici un fel, trebuie să ne dea de gândit. Am păşit, cu toţii, într-o lume anormală, nu suntem scenarişti, regizori şi nici măcar actori, facem doar figuraţie, suntem nişte figuranţi mărunţi, mulţi şi, credem mare parte dintre noi, cât de cât informaţi. Deh!

Însumând legende urbane şi multe, foarte multe operaţiuni de dezinformare, toate la un nivel nemaiatins, pentru prima oară, „Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la începutul acestei luni, a vorbit despre o infodemie masivă şi a cerut intervenţia imediată a marilor platforme de internet şi autorităţilor naţionale de reglementare pentru a lua măsuri în vederea îndiguirii unui fenomen care, din ridicol sau doar în mod ciudat, poate deveni foarte uşor un factor de influenţare negativă a securităţii naţionale a oricărei ţări şi de destabilizare a structurilor economice şi de sănătate publică“. Ceea ce, dacă suntem normali la cap, ne obligă să strângem rândurile, să dăm credit aleşilor şi instituţiilor statului, şi în primul rând specialiştilor, profesioniştilor care, Slavă Domnului!, încă nu au apucat să plece din ţară.

Să uităm, deocamdată, îndârjirea aproape inconştientă a luptelor politice interne, în dauna unei serioase pregătiri a luptei împotriva nenorocirii care, gândind logic, se apropia de noi. Să uităm, deocamdată, faptul că „În loc să pregătească ţara pentru Criză Klaus Iohannis s-a jucat de-a anticipatele“, cum îşi titrează un editorial Ion Cristoiu, care aici a nimerit-o.

La aceste niveluri ierarhice înalte, ajunşi în funcţii de mare responsabilitate, aceşti oameni trebuie să fie foarte bine informaţi, cu statistici reale, cu studii şi prognoze reale, cu proiecte şi programe reale, şi chiar sunt. Informaţia este putere, până acum presupun că pe mulţi îi interesau doar sondajele de opinie reale, nu cele din presă, dar acum, în situaţie de criză reală, aceste sondaje nu mai fac două parale. Un timp, Pieleanu va şoma.

Instituţiile nu înseamnă clădiri cu sigle, ci oameni. Funcţiile sunt ocupate de oameni, iar politicienii, vrând-nevrând, sunt obligaţi să apeleze la cei mai valoroşi şi dedicaţi profesionişti din acele instituţii. Nu la gargaragii, pile, nepoţi, amante, care au infestat politic acele instituţii şi care, după acest examen al adevărului, ar trebui băgaţi într-o carantină definitivă.

Ca simplu figurant în acest thriller din ce în ce mai dramatic, mai negru, vreau să spun că am încredere în oamenii din prima linie, de la cei mai bine informaţi, până la cei care (unii şi acum) în costum de zugrav (nu e glumă, ci o cruntă realitate), transportă acele izolete. Sper că cei de sus s-au trezit din pumni şi au renunţat la penibila lor luptă politică. Dacă nu, înseamnă că sunt nişte demagogi cinici.

Oricum, neavând un sindicat al figuranţilor, solicit, totuşi, deocamdată, o banală cutie cu câteva măşti de protecţie şi câteva perechi de mănuşi de cauciuc. Aici, la mine, la farmacia de după colţul blocului. Se poate?! Or’ e deja prea mult?!

Că de spălat des pe mâini, sunt obişnuit s-o fac de când comentez politica noastră. Acum îi salut, le urez succes şi întind mâna celor de la vârf. N-am mănuşi, dar asta-i situaţia! O fac fără.

Actualitate

Localităţile carantinate, uşoară relaxare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ slujbele religioase se vor putea face în biserici, cu maxim 20 de participanţi ■ noi reguli pentru ieşirea şi intrarea în localităţi ■

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a luat decizia să mai relaxeze puţin restricţiile din cele două localităţi carantinate, Taşca şi Tarcău. Astfel, prin derogare de la prevederile art. 2 pct. 7 din Ordinul nr. 46596952 din 20.10.2020 și ale art. 2 pct. 7 din Ordinul nr. 46596953 din 20.10.2020, în zona prevăzută la art. 1 din cele două ordine este permisă oficializarea slujbelor religioase în interiorul clădirilor, cu prezența a maxim 20 de persoane și cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 privind distanțarea și portul măștii. Administratorul lăcașului de cult va amplasa recipiente cu dezinfectanți la intrare și va asigura respectarea măsurilor de prevenire. De asemenea, prin derogare de la prevederile art. 3 alin (1) din Ordinul nr. 46596952 din 20.10.2020 și ale art. 3 alin (1) din Ordinul nr. 46596953 din 20.10.2020, în zona prevăzută la art. 1 este permisă intrarea/ieșirea pentru persoanele care locuiesc în zona carantinată, în baza unei declarații din care să rezulte motivul justificat al deplasării, cum ar fi programări pentru schimbarea actelor de identitate, efectuarea inspecțiilor tehnice periodice la autoturisme, înmatricularea atoturismelor, prezentarea la RAR, prezentarea la examene, producerea unor situații familiale deosebite și alte situații de acest fel.

Cursuri suspendate, cursuri reluate

Tot prin decizie a CJSU, se suspendă și trec în regim online, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, cursurile care presupun prezența „față în față” pentru următoarele clase: – Liceul cu Program Sportiv Roman – structura Școala Gimnazială „Roman Mușat” – clasa a VII-a, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Scoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Roman – clasa a VIII-a A, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Scoala Gimnazială comuna Tămășeni – grupa mare, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva”, comuna Agapia – clasa a IX-a, în perioada 21.10 –3.11.2020; De asemenea, se aprobă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, reluarea cursurilor școlare care presupun prezența „față în față” pentru clasa a X-a A din cadrul Colegiului Tehnic de Transporturi Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a IX-a C – grupa 1 din cadrul Liceului Tehnologic „Vasile Sav” Roman (începând cu data de 21.10.2020), clasa a XII-a C din cadrul Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasele a VIII-a, a X-a B și a X-a C din cadrul Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra Neamț (începând cu data de 22.10.2020), clasa pregătitoare din cadrul Școlii Gimnaziale Tămășeni (începând cu data de 21.10.2020), clasa a X-a A, grupele II și III din cadrul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a XII-a C din cadrul Liceului „Vasile Conta” Târgu Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a VIII-a C din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 3 Piatra Neamț (începând cu data de 22.10.2020), clasele a V-a și a XII-a D din cadrul Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a VIII-a din cadrul Școlii Gimnaziale comuna Secuieni (începând cu data de 23.10.2020), clasa a II-a B din cadrul Școlii Gimnaziale „Regina Maria” Bicaz (începând cu data de 21.10.2020), grupa mare din structura Grădinița cu Program Prelungit „Lumea Copiilor” a Școlii Gimnaziale „Regina Maria” Bicaz (începând cu data de 21.10.2020).

Citește știrea

Actualitate

Drogat la volan

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 27 de ani, din Dumbrava Roşie, a fost pus sub acuzare după ce a fost prins drogat la volan. S-a întîmplat pe 20 octombrie 2020, cînd poliţiştii Biroului Rutier Piatra Neamţ au dat de şoferul „fumat” în timp ce se deplasa cu maşina pe bulevardul Decebal din reşedinţa de judeţ. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul drugtest, iar rezultatul a indicat o valoare pozitivă pentru Cannabis.

Tînărul a fost condus la centrul de permanenţă, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii prezenţei în sînge a substanţelor stupefiante. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Străin cercetat pentru contrabandă cu ţigări

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 39 de ani, din Belarus, s-a ales cu belele penale în Neamţ, după ce oamenii legii l-au prins cu ţigări de contrabandă. El a găsit un mod inedit de a ascunde marfa ilicită, într-un rezervor pe care-l ţinea în maşină.

Acolo, anchetatorii au găsit peste 6.000 de ţigarete care au fost indisponibilizate după ce poliţiştii i-au cotrobăit prin maşină. Totul s-a întîmplat la data de 19 octombrie 2020, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Gîrcina au surprins în flagrant delict un cetăţean din Republica Belarus, în vîrstă de 39 de ani, în timp ce oferea spre vînzare ţigarete fără timbru, în localitatea Alexandru cel Bun.

„Poliţiştii au descoperit în autocamionul acestuia, peste 6.000 de ţigarete, care ar fi fost depozitate într-un rezervor amplasat în interiorul vehiculului, pentru care bărbatul în cauză nu ar fi deţinut documente care să ateste provenienţa acestora.

Produsele din tutun, susceptibile a fi provenite din contrabandă, au fost ridicate de poliţişti, în vederea indisponibilizării“, se arată într-un comunicat al IPJ Neamţ.

În cauză a fost deschis un dosar penal cu acuze de săvîrşire a infracţiunii de contrabandă. Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ reamintesc cetăţenilor că „deţinerea, colectarea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vînzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscînd că acestea provin din contrabandă sau sînt destinate săvîrşirii acesteia”, constituie infracţiunea de contrabandă şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, conform art. 270 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending