Contactează-ne

Actualitate

Releul Pietricica: Tineri formidabili şi tineri idioţi (poate îi recunoaşteţi din fotografii)

Știre publicată în urmă cu

în data de

 

Se petrece, cu adevărat, în seara de 18 martie, pe la ora 17,00, în cartierul Mărăţei, Piatra Neamţ, România, Europa, Terra, în plină stare de urgenţă. De pe balcon văd un trup de om, inert, căzut pe trotuar, pe lângă pubelele de gunoi.

Am strigat de la balcon, la cei câţiva pensionari care stăteau pe o bancă, la nişte inşi şi la nişte cucoane cu căţei la plimbare, care treceau indiferente pe lângă acel trup de om întins pe trotuar: Ce-i acolo?! Este un om căzut pe trotuar?!

Bre, fix in şpiţ îi durea pe ei de omul acela care era întins pe trotuar, lângă pubelele de gunoi. Mi-am luat o haină pe mine, telefonul, şi am coborât de la etaj, dar venise deja SMURD-ul, oamenii în portocaliu se ocupau deja de acel corp de om întins pe trotuar, iar lângă ei se afla un tânăr, un bărbat tânăr, agitat, emoţionat, care el, dăduse telefon la 112, care, el, îşi luase pe umeri această responsabilitate, aşteptase intervenţia, care el, o să vedeţi în fotografii, a pus mâna să-l urce pe acel om în maşina de Salvare. Sunt convins că acel tânăr, care abia îşi parcase maşina, venind de la serviciu, văzându-l pe nenorocitul întins pe jos, pe trotuar, a dat imediat telefon la 112.

Eu, văzând scena de pe balcon, apelând la cei care erau pe-acolo, am ezitat sa dau telefon imediat la 112, având chiar şi nişte experienţe nasoale, mai demult, cu nişte beţivani întinşi pe bănci, în fine…, voiam să văd şi eu care-i treaba. M-a frapat viteza de reacţie a echipei de la salvare. Erau acolo. Mi-a plăcut profesionalismul personalului, echipat de coronavirus.

Calmi, eleganţi, profesionişti. Până să ridice victima de pe trotuar, aceşti oameni au acţionat după carte, impecabil. Numai că, la un moment dat, tânărul care zăcea pe lângă pubele şi a fost urcat în salvare, s-a trezit. I s-a făcut o minimă resuscitare, oamenii de pe ambulanţe chiar ştiu ce fac, asta e meseria lor. Ori fusese băut rău de tot, ori era drogat, ceea ce se mai întâmplă prin Piatra, ceva era cu el, dar s-a trezit rapid şi, pur şi simplu, a zbughit-o pe lângă ei, pe lângă mine, dus a fost. Oricum, acest specimen a fost resuscitat prea repede şi a luat-o, surprinzător, la fugă. A luat-o la fugă, lăsându-ne pe toţi perplexi. Am apucat doar să-i fac nişte poze de familie, pentru ziar.

După cam 5-10 minute de făcut nani pe trotuar, în zona pubelelor, omuleţul, tinerelul cu freză elegantă, inegală, îmbrăcat decent,curăţel, tânăr, viu, s-a trezit. După cum îl vedeţi din poze, e şmecher, are toate accesoriile unui idiot, care, doar după câţiva paşi mai ezitanţi a luat-o la fugă, pe aleile din cartier. Vorbesc de accesorii nu vestimentare, ci de bun-simţ, de om căruia, atunci când te ridică cineva de pe stradă, de pe trotuar, de pe unde eşti tu căzut, ca un bou ce eşti, ar cam fi cazul să spui măcar mulţumesc! Dacă cei de la Ambulanţă strigau după el şi-l întrebau: Cum te cheamă? Cum te numeşti?, n-au avut nici un răspuns de la cel care fugea împleticit, nu este vina lor.

Este doar vina idiotului, un tânar idiot pe care l-am pozat din alergare. Îl recunoaşteţi?! Pe de altă parte, celălalt tânăr, care simţise că o păţise cu fugarul, şi-a cerut scuze faţă de ambulanţieri că i-a sunat la 112. Dar nu era cazul, nu era vorba despre nici un gram de scuză, omul dăduse telefon la 112 fiindcă văzuse o anomalie, un trup de om întins pe stradă, lângă pubelele de gunoi. Îl împunsese prudent cu piciorul, apoi cu mâna, îi vorbise: Măi, omule, ce ai? Şi nimic, nici o reacţie. Aşa s-a hotărât, deşi el mergea la casa lui, să sune la 112 şi să rămână acolo, aşteptând.

Iar, apoi, după doar o scurtă resuscitare, cretinul întins pe trotuar a luat-o la fugă. După poveste, i-am strigat salvatorului, peste Ambulanţă, căci el se îndrepta către casa lui: „Bravo ţie, tinere, mă bucur că eşti pe-aici! Brava ţie, băiete!“ Cei din ambulanţă completau, la rândul lor,nişte fişe, nişte documente care să le acrediteze intervenţia. Un om, un erou anonim, dacă-l recunoateţi din fotografii, este foarte bine. Ştiţi pe cine să puneţi bază, ca om adevărat care a ajutat un om la nevoie. Dacă-l recunoaşte-ţi, din fotografii, pe celălalt, care a fugit, poate ar fi cazul să-l întrebăm care-i treaba?!

Nu-l acuzăm de nimic, deocamdată, ci doar de lipsă de bun-simt faţă de cei care i-au dat o mână de ajutor atunci când el era întins, inert, pe jos, lângă pubelele de gunoi. Apoi, a fugit. Care-i treaba cu el?! Poate că, cineva, un alt tânăr, i-a salvat viaţa şi el nu ştie. Poate că, ar fi frumos, să-l caute şi să-i mulţumească. Le dăm fotografiile neblurate. Pare un scenariu de telenovelă, inventată, ca la televiziile noastre naţionale, dar s-a petrecut chiar aşa. Felicitări, din nou, acelui inimos tânăr, de aici, din Releul Pietricica, o rubrică de cam 15 ani în Monitorul. Brava pietrene!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Ştrandul din Piatra Neamţ, pregătit pentru deschidere

Știre publicată în urmă cu

în data de

Odată cu primele măsuri de relaxare a restricţiilor generate de criza sanitară luate la nivel naţional, au fost deschise zonele de promenadă din Ştrandul Municipal şi terenurile de tenis, anunţă reprezentanţii municipalităţii pietrene.

Conform sursei citate, având în vedere evoluţia pozitivă, există şanse reale pentru a deschide zonele de plajă şi bazinele cu apă din ştrandul municipal în acest sezon. Din aceste considerente, municipalitatea pietreană s-a preocupat să pregătească sezonul de vară pentru acest an, realizând lucrările şi procedurile necesare pentru asigurarea unor condiţii optime de funcţionare şi siguranţă.

Joi, 4 iunie, primarul Dragoş Chitic a făcut o deplasare în ştrand pentru a analiza, împreună cu reprezentanţii compartimentului care răspunde de zonele de agrement, stadiul lucrărilor şi ce mai trebuie realizat pentru a deschide zona de bazine şi plajă atunci când acest lucru va fi permis.

Şi în acest an, chiar dacă a fost o situaţie cu totul specială generată de dificila problemă sanitară, am realizat lucrări pentru pregătirea ştrandului astfel încât pietrenii să se bucure şi în sezonul estival de această importantă zonă de agrement.

Pe lângă lucrările specifice  pe care le realizăm în ştrand în fiecare primăvară,  în acest an am achiziţionat 400 de şezlonguri noi şi am achiziţionat dotări suplimentare la o parte dintre căsuţele pentru cazare. Pregătim în aceste zile zonele de plajă şi bazinele cu apă, realizăm revizia echipamentelor şi instalaţiilor care asigură funcţionarea bazinelor şi am demarat procedurile pentru deschiderea teraselor spaţiilor de alimentaţie publică.

Pregătim, de asemenea, asigurarea serviciilor de salvamar şi asistenţă medicală obligatorii pentru permiterea accesului la bazinele cu apă. Sunt încrezător că vom putea deschide în acest sezon şi zona de bazine şi plajă în Ştrandul Municipal  în condiţii de maximă siguranţă, a declarat primarul Dragoş Chitic.

În condiţiile în care măsurile de relaxare dispuse la nivel naţional vor permite funcţionarea ştrandurilor, deschiderea zonelor de plajă şi a bazinelor din Ştrandul Municipal ar putea fi după data de 15 iunie. În această situaţie, vor fi luate toate măsurile necesare, astfel încât persoanele care accesează zonele de plajă şi bazinele să fie în siguranţă.

 

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 9 cazuri noi. Naţional – 238 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sînt confirmate 19.907 cazuri, 1.299 decese, 13.919 vindecaţi

Până pe 4 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.907 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.919 au fost declarate vindecate și externate.

“Având în vedere numărul de cazuri nou confirmate, care se situează peste media ultimei săptămâni, atragem atenția asupra respectării cu rigurozitate a normelor de conduită sanitară și de prevenire a răspândirii noului coronavirus, cu precădere a celor referitoare la purtarea măștii în spații închise, evitarea contactului, igienizarea frecventă a mâinilor și păstrarea distanței față de alte persoane”, transmite Grupul de Comunicare Strategică..

Totodată, până acum, 1299 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov, Harghita, Tulcea și Buzău, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 238 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 153 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.363 de  persoane. Alte 96.693 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 472.850 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 404 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.259 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 121 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 138.000 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal. Totodată, în data de 3 iunie a.c.,  88 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.084 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 114 cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 3 iunie 2020, au fost raportate 1.410.698 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Tinere căutate de poliţişti

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o adolescentă şi o tînără de 26 de ani au fost date dispărute ■ oamenii legii cer ajutorul populaţiei pentru găsirea lor ■

O minoră dar şi o tînără de 26 de ani au fost date dispărute, fiind căutate de poliţişti. Pentru că pînă acum aceste demersuri nu au dat roade, anchetatorii cer sprijinul populaţiei.

În primul caz este vorba de o adolescentă de 16 ani care a părăsit voluntar Complexul de Servicii Comunitare „Ion Creangă” din Piatra Neamţ şi nu a mai revenit. S-a întîmplat pe 3 iunie 2020 cînd anchetatorii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minora Bantaş Mădălina Maria (foto deschidere) a părăsit voluntar centrul unde era instituţionalizată şi nu a revenit.

Fata are o înălţime de aproximativ 1,63 m, circa 68 de kilograme, constituţie astenică, ochi căprui, păr şaten ondulat. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu un hanorac negru, pantaloni negri, fiind încălţată cu pantofi sport de culoare albă.

Poliţiştii au efectuat verificari pe raza municipiului Piatra Neamţ şi în localităţile limitrofe în vederea depistarii acesteia, dar deocamdată fără folos. „Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze Serviciul Unic 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie“, anunţă IPJ Neamţ.

În cel de-al doilea caz este vorba de Cozma Mihaela Elena (foto in text),  de 26 de ani, din Săvineşti. Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi pe 3 iunie de către mama tinerei, o femeie în vîrstă de 54 de ani, din Zăneşti.

Aceasta a reclamat faptul că fiica sa a plecat de acasă de bună voie de mai bine de două săptămîni, respectiv de la data de 17 mai, şi nu s-a mai întors. Tînăra are o înălţime de circa 1,70 m, greutate – 50 de kilograme, ochi căprui, păr castaniu. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o geacă neagră, tricou alb şi pantaloni tip jeans de culoare albastru, fiind încălţată cu pantofi sport tip balerini, negri.

Poliţiştii au efectuat verificări pe raza localităţii Zăneşti, în vederea depistării, dar fără folos, astfel că cine are relaţii despre tînără poate suna la numărul unic de urgenţă 112 sau poate anunţa cea mai apropiată unitate de poliţie.

Citește știrea

Trending