Contactează-ne

Actualitate

RELEUL PIETRICICA- Pufa versus Guvernul României

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pufa este o metisă cu prognatism mandibular, dar nu o deranjează, fiindcă este foarte deşteaptă. Ca orice metis, capacitatea ei de adaptare la mediu este cu mult mai mare decât a câinilor de rasă, degeneraţi în timp, scoşi pe bandă rulanta, pentru profit. Am luat-o, acum şapte ani, de la adăpostul doamnei Tamara, o pietreancă iubitoare de animale care o dusese la acasa ei, fiindcă era prea micuţă sa o pună în vreo cuşcă.

Pe atunci era un ghem, acum la fel, este un ghem de blană aurie, face parte din familie, este Pufa, cu personalitatea ei. Discutăm cu ea, ne înţelege, suntem mereu uluiţi de cum înţelege ea cuvintele şi gestica noastră, repet, este o deşteaptă. O frumoasă şi o deşteaptă.

Citeam mai înainte, cu creionul in mână, că nu sunt chiar un neofit în materie de drept, o Plângere prealabilă prin care se solicita Preşedintelui României şi Guvernului revocarea Decretului numărul 195 – 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Autorul, un domn avocat, profesor universitar doctor, stabilit la Paris, Corneliu Liviu Popescu, demonstra cu legea în mână, că unele prevederi, unele capitole chiar, din legea menţionată, sunt neconstituţionale. M-am înspăimântat la citirea acestei chestii şi am întrebat, telefonic, or’ prin mail, diverşi prieteni ai mei, avocaţi sau chiar cu studii în drept internaţional, chiar doctori în domeniu. Mi-au răspuns aşa: „Tipul are dreptate!“.

Pufa, fiindcă aşa am obişnuit-o noi de ani de zile, merge afară de două ori pe zi. Dimineaţa, pe la opt sau nouă, seara pe la şase, şapte. Face piş şi se c…, mai trage câte o gonetă după pisici, boala ei, or după porumbei.

Este deşteaptă şi ascultătoare. Când îi spun „STAI!“, ea stă, chiar dacă are o pisică adversar în faţă, când îi spun „VINO!“, ea vine la mine, când îi spun „BRAVO!“, dă din coadă fericită. Şi eu fac acum la fel ca ea: Stau acasă, îmi văd de treaba mea, completez zilnic Declaraţii pe proprie răspundere, sunt un cetăţean onest, dau din coadă. Numai că, peste doar câteva zile voi împlini exact cifra fatidică de 65 de ani (a fost împlinită ieri, 15 aprilie – n.r.). Ce mă fac?!

În afara faptului că mă simt exclus din societate, indexat, trecut la boşorogi, că nu o mai pot plimba pe Pufa, pe-afară, prin jurul blocului, chiar cu declaraţie la purtător, când îi vine ei să se c… şi să se pişe, că ea nu ştie încă de prevederile guvernului Orban, o mai văd la televizor şi pe madam Ursula von der Leyen care, la frageda vârstă de numai 61 de ani, îşi exprimă de la pupitrul UE grija faţă de vârstnicii Europei, propunând 3 luni de carantină, poate n-am înţeles eu bine, că am închis televizorul şi mi-am şters din imagine moaca ei, pe care, cândva, o simpatizam, medic, mamă a doi copii, femeie serioasă, că s-a mutat chiar într-un apartament lângă UE, aproape de serviciu.

Nu vorbesc prostii, am avut şansa de a merge acolo, la Bruxelles, la UE, chiar înainte de a intra noi în UE, şapte zile, cu o delegaţie, am bătut noi acele coridoare şi birouri. Chiar nu vorbesc prostii. Am discutat cu oamenii de-acolo, promovând România, în mediile lor, în birourile lor, cu şefi, ai Poliţiei, ai Jandarmeriei Regale, cu miniştri, cu capi ai UE de atunci, oameni civilizaţi, primitori, chiar mi-am verificat franceza.

Şi acum îi pup mâna profesoarei mele de de la liceu, de la Iaşi, o porecleam Madame Deux Cragues, era oleacă crăcănată, dar o minune de profesoară, mi-a făcut capul plin de cucuie de la rigla pe care o avea mereu în mână, dar am învăţat franceză. Chiar cu r rulat.

Ideea este că ce mă fac eu, acum, cu Pufa mea? Fiindcă văd că legile de urgenţă devin din ce în ce mai aspre, văd şi abuzuri, ceea ce nu mă miră prea tare, văd şi mânăriile in-cre-di-bi-le cu culegătorii de sparanghel, ceea ce, sincer să fiu, nu mă miră prea tare. Iar franceza nu mă mai ajută la nimic.

Mă mai gândeam, giugiulind-o pe Pufa, cum trec de barajele poliţiştilor, cu Declaraţia pe proprie răspundere, pe-acolo, prin buricul Bucureştiului, boşorogii ăia de Mugur Isărescu, la 71 de ani, or secundul lui de mulţi, mulţi ani, că-l ştiu, nemuritorul Adrian Vasilescu, de doar 84 de ani? Cum se strecoară ei la Bancă, la serviciu?!

Ţin neapărat să vă prezint trei fotografii cu Pufa. De fapt două, câ una nu-i prea reuşită. Este vorba despre Pufa care urmăreşte pescăruşi, pe malul Mării Negre. Este liberă, pescăruşii sunt liberi, stăpânii ei, din spatele aparatului de fotografiat, la fel, liberi. A doua, care nu va mai fi publicată, era cu Ochilă, un animăluţ de pluş, pe care, în timp, la făcut praf. A treia este cu Pufa înainte de a pleca la Techirghiol, anul trecut.

Ştia că se întâmplă ceva, înţelegea ea nişte cuvinte, de plecare de acasă, aşa că s-a asigurat şi s-a băgat în valiză. Aceasta fiind Pufa mea, o deşteaptă. Cum naiba o mai scot eu acum afară?! Că e şi ea, un fel de om. Are nişte necesităţi. Dimineaţa şi seara, chiar în afara programului prevăzut de Guvern. Dau telefon la Primărie, la 112? Ce mă fac?!

Desigur, în jurul nostru sunt drame, tragedii înfiorătoare, începe să se simtă, din ce în ce mai rău, sărăcia, portofelul gol, datoriile la bănci, insomniile, morţii băgaţi în groapă fără slujbă. Aici, într-un bloc de locuinţe decent, am în jur familii, cu copii, tineri care îşi trăiesc viaţa muncind şi ei pe unde apucă. Au început să stea acasă. Staţi acasă!

Intru în sufragerie, Pufa sare din fotoliu, locul ei, vrea să ne jucăm. Parcă aud, deşi televizorul este închis: Dragi români, îmi doresc o Românie nor-ma-lă, cu accente profesorale, nor-ma-lă. O mângâi pe Pufa, pe blăniţa ei aurie, moale, iar ea, care urmărise până atunci ştirile TV, parcă îmi mârâie un cuvânt, îmi silabiseşte un cuvânt cheie: SPA-RAN-GHEL.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending