Contactează-ne

Actualitate

Releul Pietricica: Interesul, fesul şi măştile antivirus

Știre publicată în urmă cu

în data de

Fumul alb de la Parlamentul României, care trebuia să ne anunţe, joi seara, că: Habemus Papam, ne-a băgat în ceaţă. Papa Câţu s-a răzgândit, in câteva minute, dar ne recomandă, pe facebook, să folosim, în continuare, măştile antivirus, anticipate, ale guvernului Orban.

Am avut ocazia, nu de puţine ori, să stau pe lângă oameni politici, să le urmăresc gestica, discuţiile, să le simt after shave-ul, parfumul scump şi relaţiile de moment, să-i văd abordând diferite atitudini contextuale şi purtând diferite măşti. Şi ei sunt oameni.

Chiar dacă vorbesc despre persoane, or’ despre unele personalităţi reale ale politicii româneşti, cetăţeni ajunşi la un statut de mare responsabilitate: miniştri, secretari de stat, şefi de partide, şefi de instituţii mai mult sau mai puţin militare, ambasadori, despre oamenii de acest gen, care au ajuns în funcţii înalte şi care, urcându-li-se funcţia la cap, au uitat mersul pe jos.

Desigur, sunt şi câteva excepţii, mă refer la Traian Băsescu, unic în felul său, care, cu o inconştienţă de marinar abţiguit, se agăţa de un coş la market, mergea printre oameni şi cumpăra câte un bax de apă minerală, de parcă asta ar fi băut el toată viaţa.

Brava lui! Lovitură de imagine. Sau de madam Veorica Vasilica, care, la fel, după ratarea jenantă a cursei cu bicicleta sau jalnica partidă de tenis de masă, a luat şi ea un coş de coarne, pe la Ploieşti parcă, dând o raită prin magazin, onorându-i cu distinsa ei prezenţă pe cei care, normal, se uitau la ea ca la o arătare fără coc.

Dacă, spre exemplu, fosta candidată la preşedinţia României ar veni în vizită la Piatra, sub Releul Pietricica?! Cine ştie? Că madam Udrea a avut un succes teribil, a reprezentat cu mare succes electoratul romaşcan, parcă aşa îmi aduc eu aminte, gârlă au venit atunci investiţii la Roman, nu mai aveau ce face cei de la primăriile Roman şi comuna Ion Creanga cu atâtea parale.

Dar, ne-am propus să vorbim despre interes, fes şi măşti. Cu toţii am auzit proverbul: „Interesul poartă fesul“. Se referă la cineva care face anumite acţiuni numai pentru a dobândi avantaje personale. Fesul a fost un simbol al modernităţii fiind creat de arabii din Andaluzia, în oraşul Fez, în Maroc, prin secolul XVII. Aşadar, de la oraşul Fez îi şi vine numele.

Apoi fesul, un fel de coif roşu cu ciucuraş, a devenit un simbol al Imperiului Otoman şi al suveranităţii sultanului. La noi, în Ţările Române, boierii şi dregătorii erau influenţaţi, firesc, de moda otomană, până târziu, prin secolul XIX. Purtau bărbi , turbane turceşti sau căciuli cu trimiteri bizantine, dar şi fes. Astfel, fesul sau căciula au devenit la noi simboluri ale puterii.

Pe atunci s-a născut şi acest proverb, ca să arate că interesul primează întotdeauna. Mai continuăm?! Domnul Câţu, un adevărat selfie-man, domnul Orban, baritonal, cu o voce controlată, domnul Iohannis, profesoral, citind texte, domni şi doamne din Guvern, domni şefi de partide, cu foncţii, dregători, boieri, senatori, deputaţi, chiar şi cei de la UDMR, mai ales ei, fiecare cu fesul său, se pare, că adoptând o altă modă, au adăugat, mai nou, pe lângă fesuri otomane şi insigne cu UE la revere şi măşti antivirus, patriotice.

Se spală pe mâini, des, cu dezinfectant, îşi schimbă măştile, la fel de des. Fesurile şi interesele şi le păstrează. Indiferent de context. Este atât de evidentă sinuciderea politică a domnului Câţu, la o oră de maximă audienţă, când se aştepta fumul alb de la Parlament să anunţe că Habemus Papam!, încât orice alt comentariu te poate băga în ceaţă.

Spuneam la început că am avut ocazia să cunosc multe astfel de personagii. Auzindu-i sau văzându-i la tribune, în culise, în birouri, la TV, prin presă, cum se luptă ei între ei, cum îşi susţin programele şi ideologiile, cică, or’ cum chiar cum se porcăiesc, scuzaţi expresia, de dragul celor care i-au ales, desigur, nu mai ştii ce să crezi. Mai ales că, de multe, de prea multe ori, îşi schimbă taberele, îşi schimbă măştile, feţele, din duşmani de moarte devin amici de şpriţ, de familie, de excursii, din prieteni pe viaţă devin duşmani neîndurători, unii dintre ei mai intră şi pe la puşcărie, alţii ajung în funcţii la UE, NATO sau prin funcţii la instituţii necunoscute, dar cu filodormă, unii se zbârlesc, alţii, pentru un timp, o lasă mai moale, dar încearcă apoi reveniri spectaculoase, că virusul acesta cu fes otoman, fesovirusul, e boală grea, n-are leac.

Fiindcă uiţi mersul pe jos, normal, pe trotuar, printre concetăţenii tăi. Dacă apare vre-un beţivan guraliv?! Dacă, recunoscându-te drept un ipocrit, oamenii încep să te fluiere, să te huiduie, ca pe un arbitru de fotbal mânjit?!

Te tot uiţi în stânga şi în dreapta, dacă îi mai ai pe cei de la pază pe lângă tine, dacă ţi-e maşina de serviciu pe-aproape ca în caz de ceva, naibii, să poţi fugi repede şi în siguranţă la carantină, în viluţa sau crâşmuliţa ta, or’ pe undeva, la adăpost, printre ai tăi. Şi să-ţi pui masca, să răsufli şi tu în siguranţă, să nu te molipseşti de la ăştia, de pe stradă, de prin apartamente. Presupun că şi noi, ăştia, ar fi cazul să facem la fel, să-i ocolim, să evităm contactul cu ei, fiindcă, oricum, nu prea găsim măşti prin farmacii.

Actualitate

Toamna şi-a intrat în drepturi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost valori termice spre limita îngheţului, dar indicele de răcire a fost negativ în aproape tot judeţul ■ se pare că e vorba de un episod izolat ■ în următoarele zile se anunţă temperaturi de 22 de grade ■ şi minimele nocturne cresc spectaculos ■

Toamna şi-a cam intrat în drepturi la finele celei de-a doua decade a lui Brumărel, iar în zorii zilei de 20 octombrie a fost deosebit de rece pentru acest moment al anului.

S-au înregistrat temperaturi spre limita îngheţului, şi valori termice negative în vîrf de munte. Totuşi, din cauza vîntului în mai tot judeţul indicele de răcire a indicat valori negative.

Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Metorologie, minima nopţii de 19/20 octombrie a fost 3,2 grade la Piatra Neamţ, la Tîrgu Neamţ s-au înregistrat 1,4 grade, iar la Roman a fost cel mai frig, cu o minimă de numai 0,7 grade.

La staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca minima a coborît pînă la -7 grade. Nici marţi, la ora 9:00 nu era prea bine pentru că se înregistrau valori termice de 3 grade la Piatra şi Tîrg, 2 grade erau la Roman, iar pe munte se înregistrau -4 grade. Vîntul a făcut prăpăd în teritoriu, iar la acelaşi moment indicele de răcire era -1 grad la Roman şi -2 grade în reşedinţa de judeţ. Meteorologii dau asigurări că în cîteva zile vremea se face frumoasă.

Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în perioada 19 octombrie – 1 noiembrie, în Moldova. „În primele două zile vremea va fi răcoroasă, cu o medie regională a temperaturilor maxime în jurul a 14 grade şi a minimelor de aproximativ 4 grade. În perioada 21 – 23 octombrie, vremea se va încălzi, astfel încît valorile termice diurne vor tinde spre o medie de 21 de grade urmînd ca în week-end-ul 24 – 25 octombrie acestea să scadă uşor spre 18 – 20 de grade. În tot acest interval temperaturile nocturne vor fi în creştere treptată pînă la valori medii de 8 – 10 grade.

Cea de-a doua săptămînă va fi caracterizată de valori termice apropiate de cele normale, în medie maxime de 12 – 16 grade şi minime de 4 – 8 grade. Local şi temporar va ploua slab, în perioada 24 – 26 octombrie, ddar ploi slabe mai pot apărea trecător şi după data de 27 octombrie“, conform Administraţiai Naţionale de meteorologie.

Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că de pe 20 octombrie, se încălzeşte treptat, dar şi sigur, iar la Piatra Neamţ se vor înregistra maxime de 17 grade. Noaptea rămîne deosebit de rece, iar minima nocturnă rămîne cantonată la 2 grade. Nesperat de cald va fi joi, 22 octombrie, cînd pe fondul unui cer senin se vor înregistra în zona noastră pînă la 20 de grade. Saltă şi minima nopţii pînă la 6 grade.

Cea mai caldă zi va fi cea de vineri, 23 octombrie, cînd vor fi 22 de grade peste zi şi 8 grade după lăsarea întunericului. În week-end, în perioada 24 – 25 octombrie, la Piatra Neamţ vor fi maxime de 18, respectiv 14 grade, şi minime îndrăzneţe de pînă la 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

DSVSA supraveghează focarele de pestă porcină la mistreţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în judeţul Neamţ există focare de pestă porcină africană la Grumăzeşti şi Bălţăteşti

Directorul DSVSA Neamţ, dr. Sorin Ulea, a declarat că, anul acesta, la şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor Transmisibile de la sfîrşitul săptămînii trecute, s-au luat pe lîngă măsurile drastice de stăpînire a focarelor de pestă porcină africană de la Grumăzeşti, Bălţăteşti şi cel de la graniţa cu judeţul Iaşi, de la Răchiteni, şi măsuri de controlare a focarelor de pestă porcină la mistreţi, ţinînd cont de faptul că, toamna, mistreţii care se hrănesc cu porumb din tarlalele cultivate sunt principalii vectori de răspîndire a pestei porcine africane, o boală cumplită care decimează populaţia de suine.

„Este vorba de aceleaşi măsuri de protecţie a circulaţiei porcinelor de la exploataţiile comerciale din judeţul Neamţ şi respectiv de la graniţa cu judeţul Iaşi, în focarul de la Răchiteni. Am discutat cu reprezentanţii fondurilor de vînătoare şi cu cei ai Direcţiei Silvice pentru a lua măsuri comune de stăpînire a focarelor de pestă porcină africană.

Este pentru prima dată cînd încercăm să gestionăm focarele de pestă porcină africană, strict şi la mistreţii bolnavi, de la care s-au recoltat probe ce au fost afluite către Laboratorul de analize al DSVSA Neamţ şi care, în urma analizelor, s-au dovedit a fi pozitive la pestă porcină africană”, a declarat dr. Sorin Ulea, director al DSVSA Neamţ.

Acesta a mai spus că focarele de pestă porcină se vor stinge, gradual, în 45 de zile de la prima dezinfecţie făcută în focar şi în mod execpţional la 30 de zile, în cazul unor derogări bine motivate. Dr. Sorin Ulea a vorbit şi despre controlul efectuat de salariaţii instituţiei la adăpostul de cîini comunitari, gestionat la Piatra Neamţ de către SC „Salubritas” SA, la solicitarea unor ONG-uri, care se ocupă de bunăstarea animalelor.

Citește știrea

Actualitate

Apel la salvarea identităţii naţionale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ reputatul profesor universitar şi analist economic, Petrişor Peiu, taxează greşelile Guvernului Orban în combaterea efectelor pandemiei ■ acesta crede că s-a greşit interzicîndu-se românilor pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva, la Iaşi, ceea ce a generat proteste şi îmbrînceli cu forţele de ordine ■

Cunoscutul profesor universitar, Petrişor Peiu, fost secretar de stat în Guvernul Năstase, fost consilier personal al premierului Radu Vasile, a criticat aspru ultimele decizii ale Guvernului Orban de îngrădire a drepturilor religioase ale românilor ortodocşi, în condiţiile în care la Sărbătoarea Sfintei Parascheva, de la Iaşi, din 14 octombrie, nu au putut participa decît credincioşii cu buletin de Iaşi şi în condiţiile în care Guvernul intenţionează să facă acelaşi lucru de Sfîntul Dumitru, la Bucureşti.

Reputatul profesor universitar a taxat pe pagina sa de socializare această mişcare pe care o consideră una greşită şi nedreaptă faţă de Biserica Ortodoxă Română, care pînă acum a respectat regulile sanitare impuse de Guvern, în evitarea răspîndirii noului coronavirus.

„Eu, Cezarule prea-puternic, mă numesc Petru şi nu mă ruşinez cu numele meu. Eu, Cezarule nedrept, sînt român şi nu mă ruşinez cu asta. Şi da, Cezarule prea-sătul, eu sînt ortodox şi nu mă ruşinez cu asta! Dacă este să vorbim de o primă şi mare minune săvîrşită de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, aceea este adoptarea, la Sinodul de la Iaşi, a mărturisirii de credinţă, Expositio Fidei, întocmită în limba latină de către Petru Movilă.

Această lucrare a reprezentat definirea teologiei ortodoxe pentru mult timp de atunci încolo. Mărturisirea de credinţă scrisă de Petru Movilă a stat la baza păstrării credinţei ortodoxe pentru toate popoarele din Estul Europei şi a întors la biserică credincioşii păcăliţi de o mînă de episcopi. De la căderea Constantinopolului, în 1453, în lumea ortodoxă nu se mai petrecuse un act de o asemenea importanţă. Peste 30 de ani, în 1672, la sinodul de la Ierusalim, se adopta o nouă Confessio, datorată patriarhului Dositei, bazată pe mărturisirea lui Petru Movilă, care opreşte definitiv încercarea pornită prin Chiril Lucaris de a calviniza ortodoxia.

Să nu ne fie ruşine că sîntem români şi ortodocşi! Toţi cei care ne dau lecţii de europenitate şi care se ruşinează cu numele româneşti de Ion, Maria, Gheorghe sau Ioana să nu uite că istoria este rotundă, popoarele cad şi se ridică, ceea ce astăzi le pare lor o victorie definitivă, mîine va fi renaşterea naţiunii noastre ortodoxe. Astăzi trăim şi noi, precum contemporanii lui Vasile Lupu şi ai lui Petru Movilă, un asalt împotriva credinţei ortodoxe. Şi la fel ca şi acum 400 de ani, străinii care vor să ne schimbe credinţa sînt ajutaţi de unii care se ruşinează de numele şi de naţionalitatea lor. Să ne aducem aminte că istoria noastră cuprinde, pe lîngă multe alte momente de glorie, şi luna octombrie 1642, cînd s-a salvat ortodoxia.

Să nu ne fie ruşine că sîntem români şi că ne cheamă Petre sau Florica. Şi noi suntem la fel de buni precum cei cu nume străine şi noi avem acelaşi drept să ne rugăm în ţara noastră, în limba noastră şi în bisericile noastre”, a spus reputatul profesor universitar şi realizator de emisiuni economice la postul central de televiziune „Realitatea Plus”.

Acesta a declarat pentru „Monitorul” că are credinţa că în condiţiile pandemice grele pe care le traversează întreaga Planetă, România ar trebui să fie mai atentă în conservarea propriei identităţi şi ar trebui să aibă mai mult discernămînt atunci cînd ia asemenea decizii, care au dus la proteste şi îmbrînceli ca acele de la Iaşi, din 14 octombrie şi ca acele care se anunţă în Bucureşti, cu ocazia Sfîntului Dimitrie, în condiţiile în care printr-o bună organizare ar fi putut ca lumea să se perinde la sfintele moaşte în linişte, sub supravegherea Jandarmeriei, aşa cum s-a întîmplat şi în alţi ani.

Citește știrea

Trending