Contactează-ne

Actualitate

Releul Pietricica: Interesul, fesul şi măştile antivirus

Știre publicată în urmă cu

în data de

Fumul alb de la Parlamentul României, care trebuia să ne anunţe, joi seara, că: Habemus Papam, ne-a băgat în ceaţă. Papa Câţu s-a răzgândit, in câteva minute, dar ne recomandă, pe facebook, să folosim, în continuare, măştile antivirus, anticipate, ale guvernului Orban.

Am avut ocazia, nu de puţine ori, să stau pe lângă oameni politici, să le urmăresc gestica, discuţiile, să le simt after shave-ul, parfumul scump şi relaţiile de moment, să-i văd abordând diferite atitudini contextuale şi purtând diferite măşti. Şi ei sunt oameni.

Chiar dacă vorbesc despre persoane, or’ despre unele personalităţi reale ale politicii româneşti, cetăţeni ajunşi la un statut de mare responsabilitate: miniştri, secretari de stat, şefi de partide, şefi de instituţii mai mult sau mai puţin militare, ambasadori, despre oamenii de acest gen, care au ajuns în funcţii înalte şi care, urcându-li-se funcţia la cap, au uitat mersul pe jos.

Desigur, sunt şi câteva excepţii, mă refer la Traian Băsescu, unic în felul său, care, cu o inconştienţă de marinar abţiguit, se agăţa de un coş la market, mergea printre oameni şi cumpăra câte un bax de apă minerală, de parcă asta ar fi băut el toată viaţa.

Brava lui! Lovitură de imagine. Sau de madam Veorica Vasilica, care, la fel, după ratarea jenantă a cursei cu bicicleta sau jalnica partidă de tenis de masă, a luat şi ea un coş de coarne, pe la Ploieşti parcă, dând o raită prin magazin, onorându-i cu distinsa ei prezenţă pe cei care, normal, se uitau la ea ca la o arătare fără coc.

Dacă, spre exemplu, fosta candidată la preşedinţia României ar veni în vizită la Piatra, sub Releul Pietricica?! Cine ştie? Că madam Udrea a avut un succes teribil, a reprezentat cu mare succes electoratul romaşcan, parcă aşa îmi aduc eu aminte, gârlă au venit atunci investiţii la Roman, nu mai aveau ce face cei de la primăriile Roman şi comuna Ion Creanga cu atâtea parale.

Dar, ne-am propus să vorbim despre interes, fes şi măşti. Cu toţii am auzit proverbul: „Interesul poartă fesul“. Se referă la cineva care face anumite acţiuni numai pentru a dobândi avantaje personale. Fesul a fost un simbol al modernităţii fiind creat de arabii din Andaluzia, în oraşul Fez, în Maroc, prin secolul XVII. Aşadar, de la oraşul Fez îi şi vine numele.

Apoi fesul, un fel de coif roşu cu ciucuraş, a devenit un simbol al Imperiului Otoman şi al suveranităţii sultanului. La noi, în Ţările Române, boierii şi dregătorii erau influenţaţi, firesc, de moda otomană, până târziu, prin secolul XIX. Purtau bărbi , turbane turceşti sau căciuli cu trimiteri bizantine, dar şi fes. Astfel, fesul sau căciula au devenit la noi simboluri ale puterii.

Pe atunci s-a născut şi acest proverb, ca să arate că interesul primează întotdeauna. Mai continuăm?! Domnul Câţu, un adevărat selfie-man, domnul Orban, baritonal, cu o voce controlată, domnul Iohannis, profesoral, citind texte, domni şi doamne din Guvern, domni şefi de partide, cu foncţii, dregători, boieri, senatori, deputaţi, chiar şi cei de la UDMR, mai ales ei, fiecare cu fesul său, se pare, că adoptând o altă modă, au adăugat, mai nou, pe lângă fesuri otomane şi insigne cu UE la revere şi măşti antivirus, patriotice.

Se spală pe mâini, des, cu dezinfectant, îşi schimbă măştile, la fel de des. Fesurile şi interesele şi le păstrează. Indiferent de context. Este atât de evidentă sinuciderea politică a domnului Câţu, la o oră de maximă audienţă, când se aştepta fumul alb de la Parlament să anunţe că Habemus Papam!, încât orice alt comentariu te poate băga în ceaţă.

Spuneam la început că am avut ocazia să cunosc multe astfel de personagii. Auzindu-i sau văzându-i la tribune, în culise, în birouri, la TV, prin presă, cum se luptă ei între ei, cum îşi susţin programele şi ideologiile, cică, or’ cum chiar cum se porcăiesc, scuzaţi expresia, de dragul celor care i-au ales, desigur, nu mai ştii ce să crezi. Mai ales că, de multe, de prea multe ori, îşi schimbă taberele, îşi schimbă măştile, feţele, din duşmani de moarte devin amici de şpriţ, de familie, de excursii, din prieteni pe viaţă devin duşmani neîndurători, unii dintre ei mai intră şi pe la puşcărie, alţii ajung în funcţii la UE, NATO sau prin funcţii la instituţii necunoscute, dar cu filodormă, unii se zbârlesc, alţii, pentru un timp, o lasă mai moale, dar încearcă apoi reveniri spectaculoase, că virusul acesta cu fes otoman, fesovirusul, e boală grea, n-are leac.

Fiindcă uiţi mersul pe jos, normal, pe trotuar, printre concetăţenii tăi. Dacă apare vre-un beţivan guraliv?! Dacă, recunoscându-te drept un ipocrit, oamenii încep să te fluiere, să te huiduie, ca pe un arbitru de fotbal mânjit?!

Te tot uiţi în stânga şi în dreapta, dacă îi mai ai pe cei de la pază pe lângă tine, dacă ţi-e maşina de serviciu pe-aproape ca în caz de ceva, naibii, să poţi fugi repede şi în siguranţă la carantină, în viluţa sau crâşmuliţa ta, or’ pe undeva, la adăpost, printre ai tăi. Şi să-ţi pui masca, să răsufli şi tu în siguranţă, să nu te molipseşti de la ăştia, de pe stradă, de prin apartamente. Presupun că şi noi, ăştia, ar fi cazul să facem la fel, să-i ocolim, să evităm contactul cu ei, fiindcă, oricum, nu prea găsim măşti prin farmacii.

Actualitate

FOTO/Pamflet: O groapă şi doi muncitori. “Mobilizare şi eficienţă” marca Apa Serv

Știre publicată în urmă cu

în data de

Avarie la Sarata. Dacă ar fi prima, ne-am mira, dacă ar fi ultima, ne-am bucura. Dar e doar una dintre multe altele. Foste şi viitoare. Nu despre asta vrem însă să vorbim acum. Primind pozele de la cititorii Monitorul ne-a izbit o… “discordanţă”: cât de mare e groapa/avaria şi cât de mici sunt muncitorii. Asta spune totul despre “mobilizarea şi eficienţa” marca Apa Serv.

 

Citește știrea

Actualitate

Cardul de sănătate a (re)devenit obligatoriu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ măsura este valabilă cu începere de la 1 iulie ■ sînt şi excepţii, cabinetele medicilor de familie şi ambulatoriul clinic de specialitate ■

Luna lui Cuptor aduce noutăţi în domeniul medical şi după ce în pandemie nu a mai fost nevoie de cardul de sănătate, cu începere de la 1 iulie 2020 utilizarea acestuia redevine obligatorie.

Astfel, toate serviciile medicale, de îngrijiri la domiciliu, medicamentele şi materialele sanitare, precum şi dispozitivele medicale, se obţin numai cu cardul de sănătate. Ecxepţie fac serviciile acordate de cabinetele medicilor de familie şi în ambulatoriul clinic de specialitate, acestea putînd fi accesate fără utilizarea cardului, pînă la data de 30 septembrie 2020, precizează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„La 1 iulie, va fi reluată obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare cu paturi şi de către furnizorii de investigaţii paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale şi furnizorii de medicamente“, anunţă CNAS.

Aceeaşi sursă mai arată faptul că normele legale în vigoare, HG 438/2020 privind completarea anexei nr. 2 la HG 140/2018, pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului cadru care reglementează condiţiile accordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, conţine o serie de alte măsuri aplicabile pînă la 30 septembrie, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspîndirea coronavirusului.

Consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped, pot fi acordate şi la distanţă, utilizînd orice mijloc de comunicare.

Consultaţiile medicale la distanţă se acordă cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii pe oră; consultaţiile la medicul specialist din ambulatoriu se accordă fără a fi necesar biletul de trimitere; în urma consultaţiilor acordate la distanţă de medicul de familie/medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripţiile medicale, documentele fiind transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică; medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile; pentru situaţiile care necesită prezentarea de documente casei de asigurări de sănătate de către asigurat, documentele pot fi transmise casei de asigurări de sănătate prin mijloace electronice de comunicare, acestea putînd fi folosită şi pentru transmiterea de către casele de sănătate a documentelor eliberate, necesare asiguratului.

De menţionat este faptul că s-a prelungit pînă la data de 30 septembrie, termenul de valabilitate pentru următoarele documente a căror valabilitate expiră pînă la această dată.

Este vorba de biletele de tratament pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare, bilete de trimitere pentru specialităţi paraclinice; recomandările medicale pentru dispositive medicale, tehnologii şi dispositive asistive – ce se depun sau transmit la casa de asigurări de sănătate; deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive; deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigaţiei PET – CT.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Se fac teste la cerere Covid 19, dar cu plată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În condiţiile creşterii numărului de cazuri de Coronavirus, o parte a populaţiei vrea să afle dacă este sau nu purtătoare asimptomatică a bolii.

În aceste condiţii şi aparatul de testare a virusului de la Spitalul Municipal Roman trebuie pus la treabă, aşa că oricine poate, la cerere, şi, evident contra cost, să se testeze. Purtătorul de cuvânt al SMUR, Andreea Trifan, a precizat condiţiile în care se pot face astfel de testări, la cerere.

„La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman se efectuează teste de depistare a virusului SARS Cov2 cu aparatul Real Time PCR. Pacienţii internaţi în spitalul nostru sînt testaţi, gratuit, conform metodologiei transmisă de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. Persoanele care au nevoie de rezultatul testării în vederea internării în altă unitate sanitară sau în vederea tranzitării unei ţări sau la cerearea unui angajator se pot adresa unităţii noastre. Se recoltează proba dimineaţa, iar în cursul după amiezii se eliberează rezultatul“, a precizat Andreea Trifan.

Aparatul de testare a virusului este o donaţie generoasă a unui grup de oameni de afaceri romaşcani şi a costat aproximativ 45.000 de dolari. De menţionat că în judeţ mai există un al doilea aparat de testare Real Time PCR, achiziţionat din fonduri ale Consiliului Judeţean care a costat 55.588 lei.

Mai trebuie spus că şi în cazul analizelor care se recoltează şi se fac la CPU, pacientul, dacă doreşte să intre în posesia rezultatelor, trebuie să achite o taxă de 30 lei, indifferent dacă este asigurat sau neasigurat. Pacienţii internaţi în spital, în schimb, primesc la externare pe lîngă scrisoarea medicală şi rezultatele investigaţiilor paraclinice.

Citește știrea

Trending