Contactează-ne

Actualitate

Releul Pietricica: Deschis la prăvălia de cartier

Știre publicată în urmă cu

în data de

Sunt oameni şi oameni. Oameni pe care-i simţi din prima că sunt funciarmente corecţi, civilizaţi, cinstiţi, iar pe alţii că sunt coţcari.

Vorbim aici despre o prăvălie de la parterul unui bloc din Mărăţei, unde doi oameni de toată isprava, o familie, un el şi o ea de vârstă matură, nu stau o clipă, îşi câştigă existenţa din comerţ, dar o fac la modul cel mai corect posibil. Ei sunt conştienţi de risc, dar îşi văd de treaba lor care le asigură existenţa. Ea, doamna Magda, toată lumea din cartier îi spune aşa, este chiar o doamnă, cu multă experienţă în comerţ, o femeie deşteaptă, am surprins-o chiar ajutându-şi fiica de liceu la engleză, el, un bărbat extrem de politicos, are o dubiţă, face aprovizionare, apoi îşi înlocuieşte soţia la vânzare, o mai scuteşte spre seară, or’ sâmbăta sau duminica.

Doi oameni care trăiesc din această mică afacere. Muncesc pe rupte. Spun că ştiu, am avut şi eu experienţa unei prăvălii, la ţară, cam şase luni, mi-a trecut repede. Programul prăvăliei lor este de la opt dimineaţa până la opt seara, în toate zilele săptămânii. Iar preţurile la marfa lor, sunt, de cele mai multe ori, mai mici decât la mall-uri.

Am luat cartofi noi cu 2,50 lei, făină de calitate cu 3 lei, el spunându-mi că adaosul era doar de 40 de bani, altele. Au adus şi spirt, măşti artizanale, mănuşi chirurgicale, detergenţi… nimic din ce găseşti prin alte părţi, dacă mai poţi ajunge, nu sunt la un preţ atât de decent. Dacă scriu despre ei, o fac fiindcă, pur şi simplu, nu am văzut la ei, şi am şi eu o experienţă de viaţă, nimic altceva decât dorinţa de a-şi bucura clienţii: Da, fasolea asta este foarte, foarte bună. Am gătit şi eu, a ieşit excelentă.

Da, vă recomand bananele, nu au gust de plastic, sunt chiar bune, am mâncat şi eu… s.a.m.d. Iar culmea, culmea este că aşa şi este. Ei au investit, chiar şi acum, au pus un panou de plexiglas, au pus detergenţi pentru mâini la intrare, pentru clienţi, poartă măşti şi mănuşi, au afiş cu intrarea unui singur client, iar mereu, patroana, fâsâie cu dezinfectant şi dă cu mopul cu clor pe jos.

Fac şi ei ce pot mai bine, din asta trăiesc ei, este mica lor afacere. Fiind capăt de cartier, mai sunt doar două asemenea prăvălii, una care s-a închis, cealaltă, unde se adună în faţă boşcăii, cu vodcile lor, şi unde nu scapi netaxat, măcar cu 50 de bani. Unde sunt comercianţi din cealaltă categorie, a şmecherilor.

Nu le ştiu numele de familie, nu le fac reclamă, nu sunt altceva decât, din când în când, un simplu client al lor. Dar sunt atât de prietenoşi, de corecţi şi de civilizaţi, chiar pe vreme de virus, încât am simţit nevoia de a le mulţumi că îi ştiu acolo, la colţul blocului, de la 08.00 la 20.00.

Actualitate

Copil cu arsuri după un incendiu provocat de jarul căzut din sobă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un copil în vârstă de 9 ani a suferit arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafaţa corpului după un incendiu izbucnit la o gospodărie din Rocna, provacat de jarul căzut din sobă.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18:42, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Rocna, comuna Icușești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Roman cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD TIM și pompieri voluntari din cadrul SVSU Icușești.

Incendiul se manifesta în interiorul unei camere a unei locuințe, în care se afla un copil. Copilul a fost scos de către cetățeni până la sosirea forțelor de intervenție.

Copilul, un băiat de 9 ani, ce prezenta arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafața corpului, a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD TIM la locul evenimentului după care a fost transportat la CPU Roman.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în urma căruia au ars  bunurile materiale din interiorul camerei și s-a deteriorat tavanul camerei pe o suprafață de aproximativ 15 mp.

Cauza probabilă de producere a  incendiului a fost stabilită ca fiind jarul căzut din sistemele de încălzire”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Încă o localitate din Neamţ sub “cod roşu” de COVID

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Moldoveni, incidenţă 3,45, se închid barurile şi cafenelele

Comuna Moldoveni “intră” şi ea ■ rândul localităţilor din Neamţ în care s-a depăşit rata de infectare de 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, motiv pentru care restaurantele, barurile şi cafenelele vor fi închise. Decizia a fost luată vineri, 30 octombrie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. “Se interzice organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc”, aşa sună principalele interdicţii cu care se vor confrunta locuitorii comunei amintite, conform hotărârii de CJSU.

Cursuri suspendate, cursuri reluate

CJSU Neamţ a mai decis vineri că “Se suspendă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, pentru o perioadă de 14 zile, și trec în regim online, cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru următoarele unități de învățământ:

  • clasele a VII-a B și a VIII-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 30.10.2020 – 6.11.2020;

  • clasele a III-a A și a IV-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 02.11.2020 – 6.11.2020”.

Vor fi reluate cursurile “faţă în faţă” pentru:

  • clasele a II-a B și a V-a C din cadrul Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

– clasa a XI-a H – grupa 1 din cadrul Colegiului Tehnic ”Miron Costin” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • clasa a XII-a F din cadrul Colegiului Tehnic ”Petru Poni” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • grupa preșcolari din cadrul Școlii Gimnaziale, comuna Bodești, structura Bodeștii de Jos (începând cu data de 02.11.2020).

Citește știrea

Actualitate

Spărgătorii sediului PNL, identificaţi. Trei persoane au fost reţinute

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii au reuşit să dea de urma hoţilor care au spart, în august, sediul PNL din Piatra Neamţ. Trei dintre aceştia au fost reţinuţi preventiv, iar al patrulea este căutat în continuare de poliţişti.

“Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au efectuat, ieri, 3 percheziții la domiciliile unor persoane bănuite de furt calificat. În urma documentării activității infracționale, trei persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

La data de 29 octombrie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, au efectuat 3 percheziții domiciliare, în municipiul Piatra Neamț, la persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat.

În urma descinderilor, polițiștii au descoperit și indisponibilizat un autoturism, în vederea continuării cercetărilor.

Totodată, au fost puse în aplicare mandatele de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, două fiind depistate în municipiului Piatra Neamț, iar cea de-a treia în municipiul Roman.

Din cercetări a reieșit că, în noaptea de 26/27 august a.c., un bărbat de 39 de ani, din Roman, împreună cu o altă persoană, ar fi pătruns prin efracție în sediul unui partid politic din Piatra Neamț, de unde ar fi sustras 88.000 de lei, precum și alte bunuri, beneficiind de sprijinul celorlalte două persoane de 33, respectiv 45 de ani, din Tîrgu-Neamț, care ar fi supravegheat zona comiterii faptei.

În baza probatoriului administrat, cei trei au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și Unității Centrale de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

În activități au fost angrenați  polițiști din cadrul Poliției municipiului Roman, luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, precum și jandarmi.

Polițiștii continuă cercetările în vederea identificării celei de-a patra persoane și documentării întregii activități infracționale a celor implicați”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

 

FOTO: genrica

Citește știrea

Trending