Contactează-ne

Actualitate

Releul Pietricica – Avancronica unei cărţi excepţionale despre pandemia proştilor cu ifose

Știre publicată în urmă cu

în data de

„Era un intelectual, deci un om de prisos“, cu această frază îmi aduc eu aminte că se termina un roman de război, despre debarcarea din Normandia, Luna la Omaha, apărut prin 1992. O voi comenta.

Domnul Adrian Alui Gheorghe este, incontestabil, un intelectual nemţean adevărat, tangibil, viu. Nu mai este de nici o mirare faptul că noi, românii, nu avem capacitatea de a ne recunoaşte antum valorile, iar dacă, întâmplător, ne întâlnim cu un asemenea om pe stradă, pe scările rulante de la mall, sau dacă stăm cu un asemenea om la masă, la un şpriţ, ceva, cumva, dracul ne îndeamnă la un fel de mişto invidios, la orice în afara unui dialog normal, prietenesc, chiar contradictoriu, dar civilizat. Numai că nu despre acest aspect, oarecum ciudat, specific nemţean, dorim noi a vorbi.

Dacă am vorbi doar despre invidia vacii mai grase din curtea vecinului, n-ar fi nici o supărare. Numai că, de această dată, trebuie să ieşim puţin din domiciliile noastre, din locurile pe unde muncim, de la serviciile noastre, din tabieturile şi laşităţile noastre civice, de această dată să ieşim şi noi în stradă, la meeting, respectiv la o întâlnire.

SUPRAVIEŢUITOR ÎN ROMANIA LOR, un titlu perfect, şocant, de zi cu zi, unde adresa destinatarului este scrisă cu aldine: LOR. România LOR, a politicienilor din România ultimilor 30 de ani, unde, iar acum îl cităm pe intelectualul Adrian Alui Gheorghe dezlănţuit:

„Au căpătat glas, astfel, tupeiştii, interlopii, proştii cu ifose, care au uzurpat şi înlocuit, în numele «unei democraţii», valoarea cu non-valoarea, competenţa cu incompetenţa, profesionalitatea cu «cumetrialitatea» etc. Mai mult, «învăţământul privat», care a înlocuit adevăratul «învăţământ academic» a umplut ţara de diplome care nu acoperă nimic, de indivizi care îşi numără licenţele, masteratele şi doctoratele cumpărate la colţ de stradă sau luate la facultăţi improvizate pe la case de cultură, dughene etc.

E plină administraţia publică de aşa specimene care te sfidează cu numărul de diplome care acoperă, de fapt, golul din minţile lor. O societate «deprofesionalizată», la mai toate nivelurile şi la mai toate genurile de activitate, nu poate evolua, este victima sigură a imposturii generalizate“.

Le spune fiul lui Constantin şi al Mariei Alui Gheorghe din Topoliţa, Grumăzeşti, intelectual sadea, doctor adevărat în filologie, un personaj aparte în literatura română contemporană, cunoscut şi recunoscut cu multe premii adevărate, un om pe care ţi-e drag să-l întâlneşti, că e un moldovean blând şi bun, că e deştept şi înţelegător cu lumea.

Desigur, la un moment dat, chiar a fost titrat ca Cetăţean de Onoare al Municipiului Piatra Neamţ, sigur că pe merit, dar astea se uită repede (om vedea cum în această carte).

Iar aici ne aducem aminte de un alt poet, de această dată magistrul Mihai Ursachi, un profesor de la Liceul de Chimie din Iaşi, pe care am avut marea şansă de a-l atinge şi de a-l auzi citindu-şi poeziile la cenaclul Mihai Eminescu de la Casa Studenţilor, înainte de a fugi în Germania. Poezia lui de atunci, de pe când se credea pelican, este asta (normal, citez din memorie): „Un om din Tecuci avea un motor/ Dar nu a făcut nimic cu el“.

Aşadar, aceasta este o avancronică la o carte care va fi lansată la Piatra Neamţ, se numeşte Supravieţuitor în România lor este scrisă de Adrian Alui Gheorghe, se găseşte deja la Librăria lui Viorel Nicolau, Cetatea Doamnei, în buricul târgului.

Am citit doar cuvântul înainte, unde am dat şi de un termen interesant: inaptocraţia. Citez:

„Ce este inaptocraţia? Este un sistem de guvernământ în care cei mai incapabili de a guverna sunt aleşi de către cei mai incapabili de a produce. Iar membrii acestor două categorii sunt recompensaţi cu bunuri şi servicii care sunt plătite prin sustragerea avuţiei şi muncii unui număr de producători aflat în scădere continuă“.

După părerea mea, de pesimist cronic, adică de optimist mai bine informat, nu numai politicienii ultimilor 30 de ani sunt vinovaţi. Tare mă tem că şi eu, şi noi suntem vinovaţi. Oricum, cartea este un slalom inteligent prin păienjenişul politic local şi naţional, generat de o nedreptate personală, strigătoare la cer.

Dar văzând cum decurg în continuare lucrurile, îmbârligăturile, chiar în aceste zile şi luni ciudate pentru politica românească, vă recomand să recitiţi prima frază a acestui material.

Pe de altă parte, văd în această prefaţă a cărţii liste lungi cu oameni cunoscuţi, recunoscuţi, cu intelectuali din Neamţ sau din ţară, care i-au fost şi îi sunt alături, ceea ce, sincer, îmi dă o gură de aer. Mulţi ziarişti din Neamţ i-au fost alături, brava lor! Mulţi nemţeni îi sunt alături.

Mulţi români au început să gândească la ceea ce înseamnă, cu adevărat, o societate democratică. Desigur, la un moment dat, din diverse motive, unii dintre prieteni l-au trădat. Ca la Neamţ. Aşa că vă întreb: Cum puteţi rata o asemenea carte?!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un proiect de autostradă, un deputat şi doi primari

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deputatul Bulai le cere primarilor de Roman şi Săbăoani să „aducă” A7 prin localităţile lor

În România, ţara în care Autostrada Unirii are… o lege minunată drept certificat de naştere, dar ea, autostrada, lipseşte cu desăvîrşire în realitate, un deputat, de la USR, pe numele său Iulian Bulai, ceartă doi primari, de Roman şi Săbăoani, pentru că refuză ca o altă autostradă, care e tot pe hîrtie deocamdată, să treacă prin localităţile pe care le păstoresc.

Nu spunem că apelul deputatului nu e unul de esenţă, însă absurdul situaţiei este evident: nu avem autostrăzi, în Moldova, dar avem legi şi dispute politice pe marginea… proiectelor de autostrăzi. Ceea ce o fi bine. Revenind la deputatul USR, aflăm dintr-un comunicat de presă cum că „Iulian Bulai le cere primarilor din Municipiul Roman și comuna Săbăoani să își revizuiască poziția și să militeze pentru ca viitorul traseu al autostrăzii Ploiești – Pașcani să cuprindă și cele două unități administrativ teritoriale pe care le conduc.

Apelul deputatului nemțean vine în contextul în care în această perioadă se va decide ce variantă de traseu, din cele trei disponibile, va avea Autostrada A7 pe teritoriul județului Neamț. La o dezbatere publică din 11 martie, desfășurată la Consiliul Județean Neamț, reprezentanții administrațiilor publice din Roman și Săbăoani au menționat că nu doresc varianta cu ruta cea mai apropiată de localitățile lor deoarece există niște planuri de investiții pentru acea zonă, preferând astfel varianta cea mai îndepărtată, cu nod în județul Iași, după Castelul de Apă”.

Şi zice deputatul cu pricina: ”E crucial pentru județul Neamț ca ruta autostrăzii A7 să fie cât mai aproape de Roman și de zona metropolitană. Există accesibilitate potrivită, iar construcția autostrăzii conform variantei de traseu din apropierea Romanului va ajuta zona să crească din punct de vedere economic.

Fac apel către cele două administrații locale să își revizuiască pozițiile. Ne va fi mult mai ușor să ne conectăm și vor fi create mai multe oportunități de investiții. Mai mult decât atât, noua autostradă va putea funcționa și ca o șosea de centură, care acum ne lipsește. Am așteptat 30 de ani această autostradă, nu trebuie să dăm cu piciorul acestei șanse.

Apreciez că există planuri de investiții, rezidențiale și industriale, însă consider că în avantajul nemțenilor ar trebui să fie prioritară găsirea unor soluții alternative pentru relocarea acestora și nu pentru cel mai favorabil traseu al autostrăzii pentru noi”. Sigur că, jurnalistic, se naşte întrebarea: oare ce motive, alea cu investiţiile nu le credem nici în somn, or fi avut primarii în cauză să opteze pentru varianta „mai îndepărtată”?

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: 3.800 de gospodării fără energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Codul portocaliu provoacă probleme în Neamţ, vineri, 3 iulie. Conform informaţiilor oferite de ISU Neamţ, la ora 16, erau 3.823 de gospodării nealimentate cu energie electrică.

“Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat că localitățile Păstrăveni, Rădeni, Urecheni, Țibucani, Davideni, Țibucanii de Jos și Lunca Moldovei sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3823 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

„Explozie” a cazurilor de COVID-19 – „Alertă” la MAI

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunile de verificare vor fi intensificate, mai ales în week-end ■ echipe mixte vor verifica respectarea regulilor de protecţie sanitară ■ cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor la un număr TelVerde ■

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19,  conducerea Ministerului Afacerilor Interne a convocat vineri, 3 iulie a.c., o ședință, în sistem videoconferință, cu prefecții și șefii de structuri centrale și teritoriale pentru a stabili măsurile care vor fi luate în următoarele două săptămâni.

Trag un semnal de alarmă: prin lipsa de responsabilitate a celor care încalcă normele de protecție sanitară,riscăm să pierdem tot ceea ce am reușit printr-un efort titanic al nostru, al tuturor. Trebuie să fim foarte vigilenți în perioada următoare. Este extrem de important să luăm atitudine și să ne implicăm în protejarea sănătății românilor. Altfel, viața noastră socială și economică va fi bulversată. Vă cer să acționați cu profesionalism și rigurozitate, dar și cu atenție pentru a nu cădea în extreme fie de exces, fie de toleranță.”, a precizat ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA.

La rândul său, secretarul de stat chestor șef de poliție Bogdan DESPESCU a transmis că principalul obiectiv al măsurilor care vor fi luate în următoarele două săptămâni este prevenirea răspândirii noului coronavirus și nu aplicarea de sancțiuni.

În cadrul ședinței s-a stabilit ca la nivelul fiecărui județ să fie organizată, sub autoritatea prefectului, o grupă de coordonare operativă, care să evalueze situația specifică și să intensifice activitățile de verificare și depistare a celor care nu respectă regulile de protecție sanitară. S-a dispus ca prima întâlnire a membrilor grupelor de coordonare operativă să aibă loc imediat după încheierea ședinței convocate de conducerea MAI.

Sub coordonarea acestor grupe, la nivelul fiecărui județ vor fi organizate echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ai inspectoratelor teritoriale de muncă, direcțiilor sanitar-veterinare și de la Protecția Consumatorului, precum și de la alte autorități cu competențe în efectuarea de verificări cu privire la respectarea regulilor de protecție sanitară. În situațiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, se vor dispune măsuri de sancționare, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

Se vor desfășura activități de verificare punctuale atunci când se vor primi sesizări cu privire la nerespectarea măsurilor de limitare a îmbolnăvirilor cu COVID-19, dar și acțiuni cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, precum și la ștranduri, terase și cluburi în aer liber.  O atenție deosebită va fi acordată stațiunilor de la mare și de la munte, precum și traseelor de deplasare către acestea. Totodată, printre prioritățile echipelor de verificare va fi și transportul intern și internațional de persoane atât rutier, cât și feroviar.

Conducerea MAI a cerut structurilor responsabile să ia măsuri suplimentare mai ales la sfârșit de săptămână.

Pentru îndeplinirea misiunilor din următoarele două săptămâni, se vor suplimenta efectivele și mijloacele tehnice din teren. Pentru zona litoralului unde se așteaptă un număr mare de turiști la sfârșit de săptămână, conducerea ministerului a dispus Poliției Naționale, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să trimită ofițeri de la nivel central pentru a sprijini efectivele care acționează în mun. Constanța.

Pentru a putea interveni rapid, se va înființa o linie TelVerde – 0800800165 la care cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară. Numărul de telefon va deveni operațional începând cu data de 4 iulie a.c., ora 00:00.

Citește știrea

Trending