Contactează-ne

Actualitate

Releul Pietricica – Avancronica unei cărţi excepţionale despre pandemia proştilor cu ifose

Știre publicată în urmă cu

în data de

„Era un intelectual, deci un om de prisos“, cu această frază îmi aduc eu aminte că se termina un roman de război, despre debarcarea din Normandia, Luna la Omaha, apărut prin 1992. O voi comenta.

Domnul Adrian Alui Gheorghe este, incontestabil, un intelectual nemţean adevărat, tangibil, viu. Nu mai este de nici o mirare faptul că noi, românii, nu avem capacitatea de a ne recunoaşte antum valorile, iar dacă, întâmplător, ne întâlnim cu un asemenea om pe stradă, pe scările rulante de la mall, sau dacă stăm cu un asemenea om la masă, la un şpriţ, ceva, cumva, dracul ne îndeamnă la un fel de mişto invidios, la orice în afara unui dialog normal, prietenesc, chiar contradictoriu, dar civilizat. Numai că nu despre acest aspect, oarecum ciudat, specific nemţean, dorim noi a vorbi.

Dacă am vorbi doar despre invidia vacii mai grase din curtea vecinului, n-ar fi nici o supărare. Numai că, de această dată, trebuie să ieşim puţin din domiciliile noastre, din locurile pe unde muncim, de la serviciile noastre, din tabieturile şi laşităţile noastre civice, de această dată să ieşim şi noi în stradă, la meeting, respectiv la o întâlnire.

SUPRAVIEŢUITOR ÎN ROMANIA LOR, un titlu perfect, şocant, de zi cu zi, unde adresa destinatarului este scrisă cu aldine: LOR. România LOR, a politicienilor din România ultimilor 30 de ani, unde, iar acum îl cităm pe intelectualul Adrian Alui Gheorghe dezlănţuit:

„Au căpătat glas, astfel, tupeiştii, interlopii, proştii cu ifose, care au uzurpat şi înlocuit, în numele «unei democraţii», valoarea cu non-valoarea, competenţa cu incompetenţa, profesionalitatea cu «cumetrialitatea» etc. Mai mult, «învăţământul privat», care a înlocuit adevăratul «învăţământ academic» a umplut ţara de diplome care nu acoperă nimic, de indivizi care îşi numără licenţele, masteratele şi doctoratele cumpărate la colţ de stradă sau luate la facultăţi improvizate pe la case de cultură, dughene etc.

E plină administraţia publică de aşa specimene care te sfidează cu numărul de diplome care acoperă, de fapt, golul din minţile lor. O societate «deprofesionalizată», la mai toate nivelurile şi la mai toate genurile de activitate, nu poate evolua, este victima sigură a imposturii generalizate“.

Le spune fiul lui Constantin şi al Mariei Alui Gheorghe din Topoliţa, Grumăzeşti, intelectual sadea, doctor adevărat în filologie, un personaj aparte în literatura română contemporană, cunoscut şi recunoscut cu multe premii adevărate, un om pe care ţi-e drag să-l întâlneşti, că e un moldovean blând şi bun, că e deştept şi înţelegător cu lumea.

Desigur, la un moment dat, chiar a fost titrat ca Cetăţean de Onoare al Municipiului Piatra Neamţ, sigur că pe merit, dar astea se uită repede (om vedea cum în această carte).

Iar aici ne aducem aminte de un alt poet, de această dată magistrul Mihai Ursachi, un profesor de la Liceul de Chimie din Iaşi, pe care am avut marea şansă de a-l atinge şi de a-l auzi citindu-şi poeziile la cenaclul Mihai Eminescu de la Casa Studenţilor, înainte de a fugi în Germania. Poezia lui de atunci, de pe când se credea pelican, este asta (normal, citez din memorie): „Un om din Tecuci avea un motor/ Dar nu a făcut nimic cu el“.

Aşadar, aceasta este o avancronică la o carte care va fi lansată la Piatra Neamţ, se numeşte Supravieţuitor în România lor este scrisă de Adrian Alui Gheorghe, se găseşte deja la Librăria lui Viorel Nicolau, Cetatea Doamnei, în buricul târgului.

Am citit doar cuvântul înainte, unde am dat şi de un termen interesant: inaptocraţia. Citez:

„Ce este inaptocraţia? Este un sistem de guvernământ în care cei mai incapabili de a guverna sunt aleşi de către cei mai incapabili de a produce. Iar membrii acestor două categorii sunt recompensaţi cu bunuri şi servicii care sunt plătite prin sustragerea avuţiei şi muncii unui număr de producători aflat în scădere continuă“.

După părerea mea, de pesimist cronic, adică de optimist mai bine informat, nu numai politicienii ultimilor 30 de ani sunt vinovaţi. Tare mă tem că şi eu, şi noi suntem vinovaţi. Oricum, cartea este un slalom inteligent prin păienjenişul politic local şi naţional, generat de o nedreptate personală, strigătoare la cer.

Dar văzând cum decurg în continuare lucrurile, îmbârligăturile, chiar în aceste zile şi luni ciudate pentru politica românească, vă recomand să recitiţi prima frază a acestui material.

Pe de altă parte, văd în această prefaţă a cărţii liste lungi cu oameni cunoscuţi, recunoscuţi, cu intelectuali din Neamţ sau din ţară, care i-au fost şi îi sunt alături, ceea ce, sincer, îmi dă o gură de aer. Mulţi ziarişti din Neamţ i-au fost alături, brava lor! Mulţi nemţeni îi sunt alături.

Mulţi români au început să gândească la ceea ce înseamnă, cu adevărat, o societate democratică. Desigur, la un moment dat, din diverse motive, unii dintre prieteni l-au trădat. Ca la Neamţ. Aşa că vă întreb: Cum puteţi rata o asemenea carte?!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

CORONAVIRUS- 278 de cazuri noi, 267 persoane vindecate, 94 de decese

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Neamţ sunt confirmate 107 cazuri de coronavirus ■ la nivel naţional, 15.407 persoane în carantină, 114.699 în izolare ■

Până pe 2 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.738 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 267 au fost declarate vindecate şi externate  din unităţi spitaliceşti: 91 la Bucureşti, 58 la Timiş, 28 la Iaşi, 23 la Caraş-Severin, 20 la Prahova, 13 la Constanţa, 8 la Dolj, 8 la Cluj, 5 la Braşov, 5 la Galaţi, 2 la Bihor, 2 Argeş, 1 la Brăila, 1 la Mureş, 1 la Neamţ, 1 la Alba.

Totodată, până acum, 94 de persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, Bucureşti, Iaşi, Suceava, Arad, Bacău, Timiş, Cluj, Neamţ, Hunedoara, Constanţa, Satu Mare, Sibiu, Ialomiţa, Bistriţa-Năsăud, Covasna şi Mureş, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 278 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 78  de pacienţi. Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt  15.407 de persoane. Alte 114.699 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 28.483 teste. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 847 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 3.930 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.

De la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 2 şi până în prezent, Poliţia a plasat în carantină instituţionalizată 1.290 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 50 de persoane aflate în carantină au părăsit locaţia în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile. Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 271 de  dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Totodată, în ultimele 24 de ore, Poliţia şi Jandarmeria au aplicat, în acelaşi interval de timp, 555 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. Poliţiştii au depistat, în acelaşi interval de 24 de ore, 7.385 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.585.135 de lei.

În ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor români aflaţi în alte state, potrivit informaţiilor obţinute de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 217 de cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19 (coronavirus): 126 în Spania, 57 în Italia, 14 în Franţa, 7  în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia şi câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia şi SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) şi până la acest moment, 25 de cetăţeni români aflaţi în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franţa, 4 în Marea Britanie, 5 în Spania şi unul în Germania, au decedat.

Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor.

De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20. Alte decizii, precum şi alte date de interes, vor fi aduse la cunoştinţa publicului în cel mai scurt timp. În continuare vă prezentăm situaţia privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european şi global: Până la data de 1 aprilie 2020, au fost raportate 421.808 de cazuri în UE/SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania şi Regatul Unit.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Proiect de 2,9 milioane de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cu fonduri europene, va fi reabilitat Colegiul Tehnic de Transporturi

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a semnat  contractul de finanţare pentru  încă un  proiect european care va fi implementat în Piatra Neamţ, în perioada următoare şi va fi finanţat în cadrul POR 2014-2020 în proporţie de 98%, contribuţia proprie fiind de doar 2%. Valoarea proiectului este de 2,9 milioane de euro.

Este vorba despre „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Colegiului Tehnic de Transporturi”. Concret, vor fi realizate lucrări de reabilitare termică a clădirii, reabilitarea acoperişului precum şi dotări specifice pentru creşterea şi îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale de care beneficiază 635 de elevi şi 50 de cadre didactice.

„Consider că unul dintre fundamentele principale ale unei comunităţi îl reprezintă educaţia membrilor ei. Mai multe unităţi şcolare din Piatra Neamţ: creşe, grădiniţe, şcoli generale şi licee vor beneficia în perioada următoare de reabilitare, modernizare şi dotare din fonduri europene atrase în cadrul actualului Program Operaţional Regional al Uniunii Europene. Fondurile europene reprezintă o soluţie la îndemâna autorităţilor locale pentru realizarea de investiţii care să dezvolte comunităţile şi din acest motiv ne batem pentru fiecare cent nerambursabil care poate fi adus în oraşul nostru”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

La mulţi ani stimată eroină. RESPECT

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Numele ei este Anca Susan. Este asistentă la ATI la Spitalul Judeţean Neamţ. Şi astăzi este ziua ei. O sărbătoreşte în prima linie a războiului cu nemilosul virus. RESPECT.

E unul dintre eroii pe care avem datoria să nu-i uităm vreodată. La mulţi ani şi multă sănătate şi să vă dea Dumnezeu după inima mare pe care o aveţi. Deşi nu sunt cuvinte capabile să exprime recunoştinţa, am să mai spun doar câteva lucruri: şi-a lăsat acasă fetiţa, mama şi soţul şi, de când a început “războiul”, s-a mutat la spital. Când i se termină tura, rămâne în continuare ca voluntar.

Cele opt ore de odihnă le petrece singură într-o locuinţă pusă la dispoziţie de o rudă, pentru a nu-şi pune în pericol familia. Sunt doar câteva tuşe din imaginea unui adevărat erou făcute publice de o cunoştinţă care i-a urat şi ea “La mulţi ani” şi i-a mulţumit pentru sacrificiul pe care îl face din dragoste de oameni, din dragoste pentru cei aflaţi în suferinţă. RESPECT, iar dăruirea unor astfel de oameni ne dă încredere că vom trece peste această perioadă grea. La mulţi ani îţi spunem şi noi toţi şi să vă dea Dumnezeu putere.

 

Citește știrea

Trending