Contactează-ne

Actualitate

RELEU PIETRICICA: Watch-dog, câinele de pază, presa, a patra putere în stat (II) (cu referiri la judeţul Neamţ)

Știe publicată cu

în data de

Câinii de pază ai câinelui de pază

Dacă presa neobosită stă cu ochii pe societate, scormonind din vârf şi până în cele mai ascunse cotloane, este bine de ştiut că, în afară publicului consumator, aceasta este în permanenţă, la rândul ei, atent monitorizată şi contorizată. Nu vorbim despre Consiliul Naţional al Audiovizualului, acesta este câinele de pază al câinelui de pază audiovideo, dând avertismente şi amenzi pe faţă. Vorbim despre angajaţi aflaţi în slujba unor instituţii, dar ce spunem noi?! Mai toate instituţiile au cititori şi analişti de presă, au oameni sau chiar compartimente care se ocupă exclusiv de presă, activ sau reactiv, au birouri sau servicii, au purtători de cuvânt… Desigur, analize serioase ale presei sunt făcute în instituţiile serioase, cum ar fi cele denumite în general Servicii, mai mult sau mai puţin secrete, sau la ministere, în fine, nu intrăm în amănunte. Or’şcât, sunt o groază de analişti care stau cu ochii pe presă ca pe butelie. Iar concluziile analizelor de presă pot fi utile sau inutile, depinde de felul în care presa este percepută de chiar şefii respectivelor instituţii, la alegere. Unii dau atenţie semnalelor apărute, alţii, chiar dacă sunt vizaţi direct, le ignoră, mergând pe principiul strămoşesc: „Mai dă-i, băi, în…?!“.

Totuşi, spre bun exemplu: nu este nici o mirare dacă unele dosare ale DNA sau altele, sunt împănate cu extrase fără ghilimele din anchete jurnalistice (este vorba şi despre instituţia autosesizării, care ar trebuie să funcţioneze la toate nivelurile). Un alt exemplu, mai concret, este bomba numită „Operaţiunea Valiza“. Apărută prin noiembrie anul trecut, când gazetarii de la RISE Project au anunţat că au primit pleaşcă o valiză cu documente esenţiale din interiorul corporaţiei Tel Drum, la care procurorii DNA n-au avut acces la percheziţie, ni se promiteau o serie de dezvăluiri care urmau să apară pe Facebook. Dar se pare că s-au luat măsuri ferme, aşa că operaţiunea s-a fâsâit lamentabil. În fapt, monitorizarea atentă a presei, îndeosebi a celei care deranjează, are acest scop clar definit: luarea de măsuri.

Foaie verde baraboi/ Cam aşa se joacă fata/ Şi afară şi la noi.

Să intrăm puţin într-o interesantă analiză a presei româneşti făcută de Ambasada SUA la Bucureşti. Este vorba despre „…Viziunea Departamentului de Stat al SUA de la acel moment, 2018“. Între timp, nu s-a schimbat mare lucru, poate doar la postul de televiziune Digi 24, care face parte din trustul RCS/RDS, controlat de către omul de afaceri Zoltan Teszari şi a cărui orientare este, conform analizei în cauză „fanatică stângii globaliste“. După unii, dar mai ales după hemoragia de gazetari de top care tot pleacă de acolo, se spune că îşi schimbă direcţia, vom vedea! Vorbind despre analiza în cauză, începem cu o concluzie interesantă: Referindu-se la proprietarii instituţiilor de presă din România, raportul arată că „…opinia publică românească este formată, într-o proporţie covârşitoare, de către actori străini“. Interesant, nu?! Meseriaş, la rece, bazându-se pe audienţe şi cota de piaţă, scurta analiză în cauză ne oferă posibilitatea de a vedea cum ne văd alţii, americanii. Spaţiul nu ne permite, dar câteva fragmente sunt, credem noi interesante:

Agerpres – Agenţie de ştiri a statului român, controlată de partidul care guvernează. Relativ neutru ideologic, cu înclinaţii spre stânga globalistă. Adevărul Holding – Trust media controlat de omul de afaceri Cristian Burci, are în portofoliu ziarul şi site-ul Adevărul, revistele Dilema Veche, Historia plus tabloidul Click. Ambele ziare sunt de stânga, fanatice susţinătoare ale „proiectului european“ în special Adevărul, care a dovedit un pronunţat caracter anti-creştin. Burci a fost acuzat de către fostul şef al SRI, Radu Timofte, de legături cu foşti generali din SIE. Antena Group – trust media din care fac parte posturile Antena 1, Antena 3, Jurnalul Naţional, etc. Este controlat de către familia lui Dan Voiculescu. Politic, pro PSD, orientare de stânga cu accente naţionale. B1 TV – televiziune de ştiri controlată de Sorin Oancea şi familia Păunescu. Nu are o orientare clară, dar înclinaţiile spre mainstream-ul stângii globaliste…Caţavencii – revistă şi site de ştiri patronată de către Mircea Dinescu şi Doru Buşcu. Orientare de stânga, dar anti globalistă. DCNews.ro – site de ştiri, apropiat de zona PSD – Antena 3, deţinut de către Bogdan Chireac. Europa FM – post de radio deţinut de cehii de la Czech Media Invest, fost în patrimoniul francezilor de la Lagardere până în 2018. Susţine stânga globalistă, „proiectul european“. Evenimentul Zilei – Ziar şi site de ştiri, controlat de jurnalistul Dan Andronic. Orientare conservatoare, suveranistă. Trustul deţine şi revista Capital. Formula AS – Revistă lunară fondată de către Sânziana Pop de orientare tradiţionalistă. Comentatorii politici invitaţi sunt din zona progresismului moderat.

Hotnews.ro – site de ştiri controlat de familia Preoteasa, apropiată de Cioloş. Finanţat iniţial din bani europeni, a desfăşurat numeroase proiecte alături de Comisia Europeană. Orientată spre stânga progresistă. Kanal D – post de televiziune turcesc, controlat de un apropiat al liderului de la Ankara, Recep Erdogan. Post tabloid, susţine interesele Turciei. Libertatea – cotidian şi site tabloid, deţinut de elveţienii de la Ringier. Stânga globalistă. Mediafax – Agenţie de ştiri generalistă, din portofoliul Mediafax Group deţinut de Adrian Sârbu. PRO TV – Principalul post de televiziune din România, conform audienţelor. Controlat de către conglomeratul Central Media Enterprises (CME) este orientat ferm spre progresismul globalist. PRO TV deţine şi site-ul Sport.ro şi ziarul Cancan. România Liberă – Ziar controlat de familia Adamescu. Orientare conservatoare, suveranistă.

România TV – televiziune de ştiri controlată de către omul de afaceri Sebastian Ghiţă. Orientare pro PSD explicită, stânga cu accente suveraniste. ( all-news television owned by mogul and PSD deputy Sebastian Ghita, supportive of PSD). Televiziunea Română – Televiziunea finanţată de statul român. Trinitas TV/Radio – televiziunea şi radio-ul Patriarhiei Române. Ziare.com – site de ştiri deţinut de către grupul american NCH. De orientare progresist globalistă“. (Sursa: Active News )

Cam aşa văd americanii lucrurile. Desigur, germanii, ruşii, francezii, israelienii… ş.a.m.d., prin ambasadele lor, transmit astfel de analize, una dintre principalele lor surse de informare fiind, desigur, presa românească. Uneori chiar singura. În fiecare dimineaţă, la gheretele jandarmilor care păzesc ambasadele (dar şi ministerele, sediile diverse, etc.) poşta aduce teancul de ziare, care urmează a fi citit cu pixul în mână, iar înăuntru, televizoarele merg non-stop, iar netul zbârnâie vesel. Watch-dog.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

35 de pui arşi de vii

Știe publicată cu

în data de

Un incendiu ce a avut loc joi, 23 mai, în crucea nopţii, a distrus o magazie a unui localnic din Băluşeşti, comuna Icuşeşti, iar flăcările au ucis şi 35 de pui pe care proprietarul îi avea în incintă. Apelul pentru ajutor venit prin numărul unic de urgenţă 112 a fost înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ la ora 23:30. La locul indicat de apelant au plecat în viteză militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o autocisternă. Forţele profesioniste au fost sprijinite de membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Icuşeşti care au acţionat cu stingătoare şi alte mijloace de stîngere pînă la sosirea pompierilor de la Roman, reuşind să localizaze incendiul. Focul a făcut scrum magazia realizată din lemn cu învelitioare din tablă, cu o suprafaţă de circa 15 metri pătraţi, dar şi bunurile din interiorul construcţiei, respectiv o moară de furaje, scule şi echipamente electrice. Au pierit în foc şi 35 de pui. La final specialiştii ISU au cercetat şi au ajuns la concluzia că nu a fost vorba de o mînă criminală, ci totul s-ar fi datorat efectului termic de la un echipament de iluminat amplasat necorespunzător.

Citește știrea

Actualitate

S-a inaugurat Piaţeta „Garabet Ibrăileanu“

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ Primăria Roman, în colaborare cu Filiala Roman a Uniunii Armenilor din România au realizat o plachetă care marchează numele piaţetei

Primarul municipiului Roman, Lucian Ovidiu Micu şi preşedintele Filialei Roman a Uniunii Armenilor din România, Emanuel Nazaretian, au dezvelit joi, 23 mai, o plăchetă ce marchează piaţeta cu numele scriitorului Garabet Ibrăileanu, de la a cărui naştere s-au împlinit 148 de ani. Ceremonia a avut loc în prezenţa unui grup de elevi de la Colegiul Naţional Roman-Vodă însoţiţi de Cornelia Jora, custodele muzeului Calistrat Hogaş. „Am profitat de această zi în care comemorăm 148 de ani de la naşterea lui Garabet Ibrăileanu şi am dorit să punem în aplicare o hotărîre a Consiliului Local mai veche, prin care 12 piaţete din Roman au primit numele unor personalităţi care au marcat istoria Romanului. Astăzi (joi, n.r.) am inaugurat această piaţetă, care va purta numelei scriitorului Garabet Ibrăileanu. Pînă la sfîrşitul anului toate piaţetele din Roman care poartă numele acestor personalităţi vor fi marcate, în funcţie de evenimentele specifice. Mulţumesc tutruror celor care s-au implicat în marcarea acestui eveniment, respectiv comunităţii armene şi copiilor de la Colegiul Naţional Roman-Vodă, parte din ei ambasadori ai Europei, pe care îi felicit că se implică în viaţa culturală a Romanului“, a declarat primarul Lucian Micu. Preşedintele Filialei Roman a Uniunii Armenilor din România a mulţumit autorităţilor locale pentru decizia de a marca legătura scriitorului şi criticului literar Garabet Ibrăileanu, cu oraşul Roman. „Îmi exprim recunoştinţa faţă de Primărie şi Consiliul Local care au dat dovadă de consideraţie şi respect faţă de înaintaşii noştri valoroşi, alături de Garabet Ibrăileanu, Mihail Jora,V. Gh. Morţun, oameni de origine armeană, legaţi de Roman“, a declarat dr. Emanuel Nazaretian, preşedintele Filialei Roman a Uniunii Armenilor din România. Între 1879 şi 1883 scriitorul şi criticul literar Garabet Ibrăileanu a urmat şcoala primară la Roman, apoi între 1883-1887 a urmat cursurile Gimnaziului Roman-Vodă, fiind unul din elevii eminenţi. La 1 iulie 1889, împreună cu Panait Muşoiu şi Eugen Văian a editat la Roman revista Şcoala Nouă, de orientare socialistă, care a apărut pînă în 1890. Garabet Ibrăileanu a fost secretar de redacţie, semnînd articolele cu pseudonimul Cezar Vraja. Piaţeta care a primit numele ilustrului scriitor se află amplasată în laterala Poştei, clădire monument arhitectonic, pe strada Cuza Vodă. Pînă acum, în oraş au fost inaugurate, cu diverse ocazii, Piaţeta Max Blecher, Piaţeta Dragoş-Vodă, Piaţeta Episcop Mechisedec Ştefănescu, Piaţeta George Radu Melidon, Piaţeta Sergiu Celibidache, toate fiind legate de trecerea prin Roman a unor personalităţi marcante.

Citește știrea

Actualitate

Şcoala Muşatinii a fost autorizată

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ aceasta va funcţiona în incita Fundaţiei Melchisedec Ştefănescu unde funcţionează, deja, şi o grădiniţă ■ micuţii vor avea program after school ■

În mai multe şcoli din judeţ se află în aceste zile echipele de acreditare ale unităţilor şcolare. În zilele de 16 şi 17 mai a avut loc o astfel de vizită şi la Şcoala Primară Muşatinii din Roman. „Activitatea desfăşurată pe parcursul celor două zile a fost o colaborare eficientă între echipa şcolii şi cea a evaluatorilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Preuniversitar. La activităţile prevăzute pe agenda vizitei de evaluare a participat din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, inspectorul şcolar Maria Ghiniţă. Vizita de evaluare s-a finalizat cu un raport din care rezultă că această şcoală îndeplineşte toţi indicatorii de calitate prevăzuţi de standardele ARACIP privind autorizarea Şcolii Primare Muşatinii, care urmează ca în săptămînile următoare să primească de la Ministerul Educaţiei şi documentul oficial care certifică autorizarea. Aşteptăm părinţii să analizeze, cu obiectivitate contextul actual şi viitor şi să ştie ce-şi doresc pentru copii lor pentru un început al parcursului şcolar, garantat de o educaţie de calitate susţinută de principii şi valori socio-morale solide. Micii şcolari vor beneficia de condiţii optime de educaţie şi dezvoltare a personalităţii într-un spaţiu generos, sigur şi foarte bine dotat, o programă care respectă curriculumul învăţămîntului naţional al ciclului elementar – inclusiv al clasei pregătitoare, 18 elevi – numărul maxim de elevi în clasă, şi nu în ultimul rînd, competenţele didactico- metodice a două învăţătoare, recomandate de rezultate şi certificarea profesională a gradului didactic I. Confortul psihic al părinţilor este asigurat de programul şcolar desfăşurat în intervalul 8.00-17.00 care include: de la orele 08.00 la 12.00 activităţi instructiv-educative. De la 12,00 la 13,00 se va servi masa şi vor avea loc activităţi recreative şi de odihnă, iar de 13,30 la 17,00 elevii vor participa la activităţi opţionale şi la programul after school“, se precizează într-un comunicat de presă al instituţiei. Înscrierile se vor face la sediul şcolii, din incinta Grădiniţei Melchisedec Ştefănescu, taxa şcolară urmînd a fi de 550 lei, acoperind cheltuielile amintite.

Citește știrea

Trending