Publicitate

Câinii de pază ai câinelui de pază

Dacă presa neobosită stă cu ochii pe societate, scormonind din vârf şi până în cele mai ascunse cotloane, este bine de ştiut că, în afară publicului consumator, aceasta este în permanenţă, la rândul ei, atent monitorizată şi contorizată. Nu vorbim despre Consiliul Naţional al Audiovizualului, acesta este câinele de pază al câinelui de pază audiovideo, dând avertismente şi amenzi pe faţă. Vorbim despre angajaţi aflaţi în slujba unor instituţii, dar ce spunem noi?! Mai toate instituţiile au cititori şi analişti de presă, au oameni sau chiar compartimente care se ocupă exclusiv de presă, activ sau reactiv, au birouri sau servicii, au purtători de cuvânt… Desigur, analize serioase ale presei sunt făcute în instituţiile serioase, cum ar fi cele denumite în general Servicii, mai mult sau mai puţin secrete, sau la ministere, în fine, nu intrăm în amănunte. Or’şcât, sunt o groază de analişti care stau cu ochii pe presă ca pe butelie. Iar concluziile analizelor de presă pot fi utile sau inutile, depinde de felul în care presa este percepută de chiar şefii respectivelor instituţii, la alegere. Unii dau atenţie semnalelor apărute, alţii, chiar dacă sunt vizaţi direct, le ignoră, mergând pe principiul strămoşesc: „Mai dă-i, băi, în…?!“.

Totuşi, spre bun exemplu: nu este nici o mirare dacă unele dosare ale DNA sau altele, sunt împănate cu extrase fără ghilimele din anchete jurnalistice (este vorba şi despre instituţia autosesizării, care ar trebuie să funcţioneze la toate nivelurile). Un alt exemplu, mai concret, este bomba numită „Operaţiunea Valiza“. Apărută prin noiembrie anul trecut, când gazetarii de la RISE Project au anunţat că au primit pleaşcă o valiză cu documente esenţiale din interiorul corporaţiei Tel Drum, la care procurorii DNA n-au avut acces la percheziţie, ni se promiteau o serie de dezvăluiri care urmau să apară pe Facebook. Dar se pare că s-au luat măsuri ferme, aşa că operaţiunea s-a fâsâit lamentabil. În fapt, monitorizarea atentă a presei, îndeosebi a celei care deranjează, are acest scop clar definit: luarea de măsuri.

Foaie verde baraboi/ Cam aşa se joacă fata/ Şi afară şi la noi.

Să intrăm puţin într-o interesantă analiză a presei româneşti făcută de Ambasada SUA la Bucureşti. Este vorba despre „…Viziunea Departamentului de Stat al SUA de la acel moment, 2018“. Între timp, nu s-a schimbat mare lucru, poate doar la postul de televiziune Digi 24, care face parte din trustul RCS/RDS, controlat de către omul de afaceri Zoltan Teszari şi a cărui orientare este, conform analizei în cauză „fanatică stângii globaliste“. După unii, dar mai ales după hemoragia de gazetari de top care tot pleacă de acolo, se spune că îşi schimbă direcţia, vom vedea! Vorbind despre analiza în cauză, începem cu o concluzie interesantă: Referindu-se la proprietarii instituţiilor de presă din România, raportul arată că „…opinia publică românească este formată, într-o proporţie covârşitoare, de către actori străini“. Interesant, nu?! Meseriaş, la rece, bazându-se pe audienţe şi cota de piaţă, scurta analiză în cauză ne oferă posibilitatea de a vedea cum ne văd alţii, americanii. Spaţiul nu ne permite, dar câteva fragmente sunt, credem noi interesante:

Agerpres – Agenţie de ştiri a statului român, controlată de partidul care guvernează. Relativ neutru ideologic, cu înclinaţii spre stânga globalistă. Adevărul Holding – Trust media controlat de omul de afaceri Cristian Burci, are în portofoliu ziarul şi site-ul Adevărul, revistele Dilema Veche, Historia plus tabloidul Click. Ambele ziare sunt de stânga, fanatice susţinătoare ale „proiectului european“ în special Adevărul, care a dovedit un pronunţat caracter anti-creştin. Burci a fost acuzat de către fostul şef al SRI, Radu Timofte, de legături cu foşti generali din SIE. Antena Group – trust media din care fac parte posturile Antena 1, Antena 3, Jurnalul Naţional, etc. Este controlat de către familia lui Dan Voiculescu. Politic, pro PSD, orientare de stânga cu accente naţionale. B1 TV – televiziune de ştiri controlată de Sorin Oancea şi familia Păunescu. Nu are o orientare clară, dar înclinaţiile spre mainstream-ul stângii globaliste…Caţavencii – revistă şi site de ştiri patronată de către Mircea Dinescu şi Doru Buşcu. Orientare de stânga, dar anti globalistă. DCNews.ro – site de ştiri, apropiat de zona PSD – Antena 3, deţinut de către Bogdan Chireac. Europa FM – post de radio deţinut de cehii de la Czech Media Invest, fost în patrimoniul francezilor de la Lagardere până în 2018. Susţine stânga globalistă, „proiectul european“. Evenimentul Zilei – Ziar şi site de ştiri, controlat de jurnalistul Dan Andronic. Orientare conservatoare, suveranistă. Trustul deţine şi revista Capital. Formula AS – Revistă lunară fondată de către Sânziana Pop de orientare tradiţionalistă. Comentatorii politici invitaţi sunt din zona progresismului moderat.

Hotnews.ro – site de ştiri controlat de familia Preoteasa, apropiată de Cioloş. Finanţat iniţial din bani europeni, a desfăşurat numeroase proiecte alături de Comisia Europeană. Orientată spre stânga progresistă. Kanal D – post de televiziune turcesc, controlat de un apropiat al liderului de la Ankara, Recep Erdogan. Post tabloid, susţine interesele Turciei. Libertatea – cotidian şi site tabloid, deţinut de elveţienii de la Ringier. Stânga globalistă. Mediafax – Agenţie de ştiri generalistă, din portofoliul Mediafax Group deţinut de Adrian Sârbu. PRO TV – Principalul post de televiziune din România, conform audienţelor. Controlat de către conglomeratul Central Media Enterprises (CME) este orientat ferm spre progresismul globalist. PRO TV deţine şi site-ul Sport.ro şi ziarul Cancan. România Liberă – Ziar controlat de familia Adamescu. Orientare conservatoare, suveranistă.

România TV – televiziune de ştiri controlată de către omul de afaceri Sebastian Ghiţă. Orientare pro PSD explicită, stânga cu accente suveraniste. ( all-news television owned by mogul and PSD deputy Sebastian Ghita, supportive of PSD). Televiziunea Română – Televiziunea finanţată de statul român. Trinitas TV/Radio – televiziunea şi radio-ul Patriarhiei Române. Ziare.com – site de ştiri deţinut de către grupul american NCH. De orientare progresist globalistă“. (Sursa: Active News )

Cam aşa văd americanii lucrurile. Desigur, germanii, ruşii, francezii, israelienii… ş.a.m.d., prin ambasadele lor, transmit astfel de analize, una dintre principalele lor surse de informare fiind, desigur, presa românească. Uneori chiar singura. În fiecare dimineaţă, la gheretele jandarmilor care păzesc ambasadele (dar şi ministerele, sediile diverse, etc.) poşta aduce teancul de ziare, care urmează a fi citit cu pixul în mână, iar înăuntru, televizoarele merg non-stop, iar netul zbârnâie vesel. Watch-dog.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.