Contactează-ne

Actualitate

Regina Maria dăinuie peste veacuri la Bicaz

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Şcoala Gimnazială nr. 1 din Mărceni, Bicaz, va purta numele Regina Maria ■ în prima zi a săptămînii, aici a fost dezvelită o placă comemorativă ■ în cadrul evenimentului au mai avut loc vizitarea unei expoziţii de documente fotografice, un simpozion tematic şi dezvelirea unui portret al Reginei Maria, donat unităţii de învăţămînt ■

Bicazul a îmbrăcat, luni, 29 octombrie, haina Regalităţii pentru a înnobila blazonul Şcolii Nr.1 ce va purta în viitor numele Regina Maria, cea mai carismatică femeie a istoriei româneşti, care a avut o afecţiune fără limite pentru Bicaz. Cu această ocazie, a fost dezvelită o placă comemorativă pe care scrie „Regina Maria, 1853 – 1938, 2018 – o sută de ani de la Marea Unire“. La manifestare au fost prezente oficialităţi locale, avîndu-l în frunte pe primarul oraşului Bicaz Nicolae Sălăgean, preoţii urbei, corpul didactic bicăjean, elevii şcolii şi reprezentanţi ai Consiliului Director al Asociaţia Naţională pentru Reataurarea Monarhiei printre care s-au aflat şi doi bicăjeni Romeo Furtună şi Romela Mihaela Costea. Programul acţiunii, la care au contribuit autorităţile locale, conducerea şcolii şi conducerea ANRM a presupus un Te Deum oficiat de soborul preoţilor, dezvelirea plăcii comemorative, vizitarea unei expoziţii de documente fotografice privind relaţiile Regalităţii cu Bicazul, dezvelirea unui portret al Reginei Maria, pictură a artistei plastice C. Frânculescu, donat unităţii de învăţămînt bicăjene, portret ce face parte din colecţia „Ochii Reginei“, finalul manifestării aparţinînd simpozionului dedicat Regalităţii la care au susţinut comunicări oaspeţi, profesori şi chiar elevi ai şcolii. De remarcat că solemnitatea manifestării a fost dată de intonarea Imnului de Stat al României, Imnului Regal, cuvîntul de deschidere prezentat de prof. Paula Stăcescu, directoarea şcolii şi cuvîntul primarului Nicolae Sălăgean, la care au fost adăugate cele al prof. Dragomir Oprea, ale inspectorului şcolar adjunct Ioan Milea şi inspectorul Elena Preda, precum şi al lui Romeo Furtună, din partea oaspeţilor ANRM. „Ne face o deosebită cinste de a dezveli şi sfinţi placa comemorativă realizată în cinstea şi memoria Reginei Maria, cea care a fost o personalitate majoră a poporului nostru contribuind de la înălţimea sa regală la realizarea Marii Uniri. Totodată, Regina Maria şi-a legat existenţa sa de Bicaz, petrecîndu-şi deseori perioade importante în localitatea noastră, fiind atrasă de locurile acestea pe care avea să le descrie în culori frumoase în amintirile sale scrise spre cunoaşterea lor publicului bicăjean. În semn de recunoştinţă, Şcoala Gimnazială Mărceni va purta numele Reginei Maria, iar voi dragi elevi va trebui să vă desfăşuraţi activitatea însuşindu-vă cunoştinţele, astfel încît, să nu dezamăgim această înaltă şi nobilă onoare“, avea să spună printre altele primarul Bicazului Nicolae Sălăgean, încheind cu urarea „Doamne, ocroteşte-i pe români!“.

Personalitatea regală, Regina Maria, avea să fie creionată prin frumoasele vorbe rostite de ceilalţi invitaţi, creindu-se pe întreg parcursul activităţii o stare emoţională de excepţie. Cît priveşte simpozionul, prin expunerile autorilor de comunicări, publicul avea să asiste la o adevărată lecţie de istorie dedicată Regalităţii, cu precădere Reginei Maria, o îndrăgostită iremediabil de Bicaz şi Casa Regală de aici. Lecţia la care s-a făcut referire, avea să fie completată de Viorel Nicolau, Michael Werner, regalist din Sălaj, o mai veche cunoştinţă a bicăjenilor şi Romeo Furtună, regalistul de obîrşie locală, cel care de-a lungul ultimilor ani a iniţiat şi condus de la Alexandria urbea de sub baraj pe calea dragostei faţă de regalitate, aducînd în actualitate vremurile în care Bicazul a fost un tărîm iubit şi călcat de înalte feţe regaliste. „Sperăm că aceste evenimente dedicate Regalităţii, dragi sufletului nostru de români adevăraţi, să constitue continuarea unui program mai amplu de organizare a unor astfel de acţiuni, prin care bicăjenii să aibă acces la cunoaşterea adevăratei istorii a locului“, a concluzionat la final primarul Nicolae Sălăgean.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Ministrul “Abramburica”, satiră pe ritm de hip-hop

Știre publicată în urmă cu

în data de

“Orice evaluare evaluează pe subiectele pe care examenul le presupune, în evaluarea respectivă” – fraza rostită de ministrul Educației într-o emisiune la TVR 1, în contextul Bacalaureatului, a devenit refrenul melodiei “Iluzii pierdute”, realizată numai cu și de către elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de proaspăt absolvenți de liceu și de către profesorul lor de științe sociale, de la un liceu din Tîrgu Frumos.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Poiana poveştilor e în faţa primăriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Primăria Roman este interesată de organizarea unor activităţi prin care să dezvolte apetitul pentru lectură al copiilor. În acest sens, a fost iniţiat proiectul Poiana poveştilor, care se desfăşoară în parcul din faţa sediului primăriei, unde măcar o dată pe săptămînă vor avea loc lecturi colective. Inaugurarea a avut loc marţi, 16 iulie, în prezenţa viceprimarului Roxana Iorga, cadru didactic de profesie, care a realizat şi prima lectură a unei poveşti pentru cei mici. „Ideea a venit din partea unei romaşcance prezentă la o audienţă, care şi-a dorit să se implice pentru a oferi bucurie şi educaţie copiilor. Programul va fi comunicat din timp şi va fi stabilit şi în funcţie de numărul voluntarilor şi disponibilitatea acestora de a participa la proiect“, a declarat Claudia Matei, purtătorul de cuvînt al Primăriei Roman. La prima lectură colectivă au participat în jur de 20 de copii, unii însoţiţi de părinţi sau bunici. Claudia Matei a mai precizat menţionat că înscrierea voluntarilor se poate face prin intermediul paginii de facebook a primăriei, sau pe e-mail la adresa consilier1@ primaria roman.ro. Un proiect similar este cel desfăşurat în cadrul Clubului de vacanţă de la bibliotecă, cînd vor exista şi secţiuni de lectură pentru cei mici, dar şi la picnicul care va fi organizat în parcul municipal, pe 21 iulie.

Citește știrea

Actualitate

Tarife majorate la gunoi, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ utilizatorii casnici vor plăti 13,55 lei/persoană/lună ■ clienţii non- casnici vor fi taxaţi cu 805,18 lei/tonă pentru deşeurile reciclabile şi 442,28 lei/tonă, pentru gunoiul rezidual ■

Locuitorii urbei de sub Cetate vor plăti tarife mai mari la ridicarea gunoiului, începînd cu luna în curs. Consilierii locali au aprobat majorarea preţurilor, ţinînd cont de solicitarea venită din partea operatorului de salubritate Rossal Roman. Astfel, tariful pentru persoane fizice este de 13,55 lei/persoană/lună (tva inclus), dar suma poate ajunge la 20,33 lei, în cazul nerespectării colectării selective, cînd s-ar aplica o penalizare de 50%. Pentru utilizatorii non-casnici, tariful se calculează în funcţie de costul pe tonă, respectiv 805,18 lei (tva inclus) pentru gunoiul reciclabil şi 442,28 lei (tva inclus) pentru cel rezidual, dar sînt prevăzute şi valori mai mari, dacă se amestecă tipurile de gunoi. În documentaţia aferentă hotărîrii se specifică faptul că tarifele „penalizatoare“ se vor aplica în situaţii de excepţie, atunci cînd se constată nerespectarea regulilor de colectare în sensul contaminării deşeurilor din recipienţii destinaţi colectării unui anume tip de gunoi cu alte tipuri de deşeuri. Argumentînd necesitatea majorării tarifelor, Rossal Roman a dat vina pe modificările legislative, cum ar fi introducerea contribuţiei de 30 lei pe tonă deşeuri eliminate prin depozitare şi creşterea salariului minim pe economie la 2.080 lei începînd cu 1 ianuarie 2019. În cazul persoanelor care nu au încheiat contract cu Rossal pentru ridicarea gunoiului, autorităţile locale percep o taxă de salubrizare. Valorile au fost actualizate în februarie, în baza unui regulament în care beneficiarii sînt împărţiţi în două categorii, utilizatori casnici şi non-casnici. Primii au de achitat 30 lei/persoană/lună, iar ceilalţi, 900 lei/tonă/lună. Taxa de salubrizare a fost instituită în 2017, fiind invocate prevederi legale potrivit cărora autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să instituie taxe speciale şi să deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate în cazul utilizatorilor fără contract. Aceste taxe se achită la casieria primăriei, spre deosebire de tarifele aferente contractelor, ce se plătesc la sediul Rossal. Aplicarea taxei încetează dacă se prezintă funcţionarilor primăriei contractul încheiat cu operatorul. Există şi categorii de persoane scutite de la plata taxei: veterani şi văduve de război, cetăţenii încadraţi cu handicap grav sau accentuat, ori în gradul I de invaliditate, precum şi reprezentanţii legali ai minorilor cu astfel de deficienţe, beneficiarii legilor privind drepturile deţinuţilor politici şi ale eroilor revoluţiei din decembrie 1989.

Citește știrea

Trending