Contactează-ne

Administrație

Realitatea de la adăpostul de cîini din Piatra Neamţ: “Ne batem cap în cap”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aşa ar putea fi sintetizată situaţia de la adăpostul de cîini al Salubritas ■ declaraţia aparţine directorului Cristian Sauciuc ■ DSV a dat o amendă şi a cerut ca animalele să fie “cazate” în funcţie de sex ■ aşa ar creşte numărul incidentelor violente, susţin cei de la Salubritas ■

“Ne batem cap în cap”, astfel a răbufnit directorul Salubritas, Cristian Sauciuc, care a organizat joi, 9 ianuarie, o conferinţă de presă în care a vorbit despre situaţia de la adăpostul de cîini din Piatra Neamţ.

Concret, anul trecut, au fost făcute publice o serie de imagini ce surprindeau un incident violent între animale cazate la adăpost. “Scrofuloşi la meserie”, cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară au mers în control şi au dispus o amendă şi măsuri.

Amenda de 2.000 lei, măsurile privind în principal obligaţia de a caza animalele în funcţie de sex, adică masculii cu masculii, femelele cu femelele. Numai că, prezent la conferinţă, doctorul adăpostului şi al Asociaţiei Prieten Credincios, Andrei Tudor, a spus că astfel există riscul mult mai mare să crească rata incidentelor violente, evident şi a mortalităţii în rîndul animalelor.

Moment în care jurnaliştii prezenţi au sesizat evidenta “ruptură logică”: acţiunea DSV a pornit de la un incident violent şi, logic, măsurile dispuse ar trebuie să fie în sensul eliminării sau măcar reducerii unor astfel de incidente. Ori, administratorii adăpostului au arătat că măsura dispusă ar putea duce exact la situaţia în care incidentele violente să se înmulţească!? Cine are dreptate şi cum e mai bine pentru cîini?, a fost întrebarea care s-a născut firesc.

A fost momentul în care directorul Sauciuc a admis că “ne batem cap în cap”, iar doctorul Andrei a continuat că “legea este interpretabilă”. Revenind la ce va face conducerea Salubritas, din afirmaţiile directorului am înţeles că va fi adoptată o cale “diplomatică”: va fi respectată decizia DSV şi cîinii vor fi împărţiţi după sex, dar… operaţiunea durează, deci se va produce nu mîine, poimîine, ci… în ceva timp, cînd vor fi gata pregătirile necesare.

Chiar şi aşa, o primă concluzie ar fi că asistăm la o nouă bulibăşeală specific mioritică. Am vrea să respectăm standarde europene privind protecţia animalelor, dar avem legi şi instituţii cît se poate de “balcanice”. Adică legi interpretabile şi instituţii care dispun măsuri mai mult decît interpretabile, ba poate chiar în defavoarea animalelor pe care chipurile le protejăm.

Colaborare cu o asociaţie “blocată”

În continuarea conferinţei, aveam să aflăm informaţii ce sprijină concluzia preliminară exprimată. Astfel, am aflat că adăpostul de cîini a aparţinut Asociaţiei Prieten Credincios. În urmă cu ceva ani, a fost dat către Salubritas, iar protocolul încheiat stipula că asociaţia are 30% din boxe şi se ocupă de procedura de adopţie. Numai că, între timp, asociaţia a intrat şi este şi în prezent într-o “etapă de tranziţie”, ca să îl cităm pe doctorul Tudor.

Mai pe şleau spus, activitatea este blocată. Începînd de la conturi şi continuînd cu toate cele necesare pentru a-şi desfăşura activitatea. Cît de “eficientă” ar putea fi o asociaţie aflată în asemenea blocaj este evident pentru oricine. Iar deblocarea presupune un lung drum prin justiţie. Ani întregi. Ca soluţii, rezultate în urma dialogului din conferinţa de presă, ar fi ca Salubritas să încheie protocoale de colaborare cu alte asociaţii pentru măcar o parte din restul de 70% din boxe, dacă evident vor exista doritori. Iar doctorul Andrei Tudor să facă o nouă asociaţie, care să nu mai fie “bolnavă” de blocaj.

Numai viitorul ne poate arăta dacă va fi adoptată una dintre aceste soluţii. Pînă atunci rămînem tot balcanici cu pretenţii de Europa.

“Rezervarea”, cum rămîne cu “rezervarea”?

Tot pe parcursul amintitei conferinţe de presă a apărut la un moment dat informaţia că sînt animale “rezervate” spre adopţie, dar care stau în adăpost şi pînă la doi ani. Cînd jurnaliştii au cerut explicaţii, la iveală a ieşit o altă stare de fapt incredibilă.

Concret, după ce un cîine ajunge la adăpost, el este “preluat” de Asociaţia Prieten Credincios şi este fotografiat şi, să spunem, “popularizat”, pe Facebook sau pe alte căi, în speranţa că va fi adoptat. Oricine poate în acel moment să-şi exprime intenţia de adopţie, îl “rezervă”, dar, dacă nu finalizează această intenţie, respectivul animal nu poate fi, de exemplu eutanasiat, ceea ce evident că nu este de dorit, dar nici nu părăseşte adăpostul.

Trebuie hrănit şi îngrijit şi poate rămîne în adăpost pînă la… Paştele Cailor. Ceea ce, lăsînd deoparte orice exagerare din sfera aşa-zisei protecţii a animalelor, este evident o absurditate. Oricine ar putea astfel să “rezerve” toţi cîinii din adăpost, fără a avea intenţia reală de a-i adopta.

Rezultatul? Cheltuieli şi locuri ocupate pentru animale care nu vor fi în veci adoptate, în detrimentul altora care poate ar putea fi adoptate. Şi aici am înţeles că s-ar întrezări o soluţie de viitor: un nou protocol care să stipuleze că acel care “rezervă” un animal suportă o parte din cheltuielile făcute cu pregătirile de adopţie, iar, dacă într-un termen rezonabil, de cîteva luni, nu finalizează procedura, pierde şi banii, dar şi “rezervarea”.

Astfel încît animalul să poată fi adoptat de altcineva sau, dacă este cazul, să poată fi luate altfel de măsuri. În concluzie, mai toţi ne declarăm iubitori ai animalelor şi devenim extrem de vehemenţi cînd vine vorba despre condiţii precare în care trăiesc o parte dintre animalele fără stăpîn, dar, dacă este să fim sinceri, vedem că nu prea sînt nici legi, nici condiţii şi instituţii care să traducă în realitate această “grijă” pentru animale. Şi pe acest subiect, din “gură” ne declarăm europeni, dar în realitate…

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Echipament de protecţie distribuit la ISU, Ambulanţă şi Spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a direcționat astăzi,  09 aprilie 2020, următoarele echipamente astfel: 300 buc/combinezoane de protectie ISU Neamt,  200 buc/ combinezoane de protectie SAJ Neamt, 30 buc/combinezoane de protectie DSP Neamt  200 buc/combinezoane de protectie SJU Piatra Neamț- UPU, 10 buc/ combinezoane de protectie Centrul de Transmisii județean, 1000 buc/combinezoane de protectie SJU Piatra Neamț.5800 buc / măști de protecție cu 3 pliuri ISU Neamt, 23.800 buc/măști de protecție cu 3 pliuri Casa de Asigurări de Sănătate, 15.900 buc / măști de protecție cu 3 pliuri DGASPC. Echipamentele au fost achiziționate prin intermediul IGSU, iar măștile  au fost primite donație din partea SC DANTE INTERNATIONAL SA (EMAG) – sursa Prefectura Neamţ.

Citește știrea

Administrație

Prefectul către preşedintele CJ: “vă somez să nu cheltuiţi banii contribuabililor pe invenţii financiare”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “Investiţi aceşti bani acasă, în sistemul sanitar nemţean, pe care tot dumneavoastră l-aţi neglijat ani de zile”, îi mai transmite George Lazăr lui Ionel Arsene

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, a formulat recent o declaraţie publică în care îi cere preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene să nu cheltuie banii contribuabililor pe “invenţii financiare” şi să investească în sistemul sanitar nemţean. El face trimitere la faptul că proiectul spitalului modular, ce ar urma să fie construit la Iaşi ţi pentru care CJ a alocat 3,6 milioane de euro, nu a fost agreat de preşedinţii de consilii judeţene din Bacău, Botoşani şi Vaslui. Vă prezentăm în continuare, integral, declaraţia prefectului de Neamţ:

“În contextul actual al stării de urgenţă s-a propus realizarea unui spital modular la Iaşi cu o capacitate de 250 de paturi cu o sumă de 17,6 milioane de euro. Unde, după cum bine ştiţi, preşedintele Ionel Arsene a alocat deja suma de 3,6 milioane euro.

Mă aşteptam ca această achiziţie din bani publici supraevaluată să îi dea de gândit domnului Arsene, dar se pare că a dat de gândit preşedinţilor consiliilor judeţene Bacău, Botoşani şi Vaslui care nu doresc să se alăture unui astfel de demers.

Nu i-am spus doar eu că este ireponsabilă cheltuirea acestor sume de bani, pe care nu o face în interesul nemţenilor, ci o face probabil în interes propriu. Aceste lucruri sunt susţinute în mod ferm chiar de colegii dumnealui, respectiv preşedinţii consiliilor judeţene Bacău, Botoşani şi Vaslui care nu doresc o astfel de asociere privind achiziţii supra evaluate.

Oare ştiu colegii dumneavoastră, domnule Arsene, preşedinţii consiliilor judeţene din judeţele învecinate mai multe lucruri despre oportunitatea acestei investiţii şi despre sumele enorme aruncate? Sau, poate aceşti oameni vor să respecte legea şi nu vor să ajungă în situaţii stânjenitoare, de a explica atât cetăţenilor, cât probabil şi altor instituţii abilitate cum se poate rispi banul public şi se fac achiziţii în perioada de criză la supra preţ. Există posibilitatea ca aceşti preşedinţi ai consiliilor judetene, colegii dumneavoastră de altfel, să cunoască mai multă administraţie şi să cunoască mai bine legea decât dumneavoastră?

Uitaţi ce spun alţi consilieri judeţeni din alte judeţe: “Consiliul Judeţean Bacău nu susţine proiectul spitalului mobil de la Iaşi. Dintre toate consiliile judeţene din Moldova, doar CJ Neamţ a aprobat 3,6 milioane euro din cele 18 milioane cât costă spitalul. Consiliile judeţene din Bacău, Botoşani, Vaslui, conduse de colegii de partid ai lui Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi ai lui Ionel Arsene nu s-au raliat în acest proiect. Aceasta este anvergura preşedintelui CJ Iaşi, care a convis mai pe nimeni să participe la acest spital menit să deservească întreaga Moldovă. Din cele 27 de zile promise, au trecut cinci zile preţioase. Consiliul Judeţean Iaşi se va întruni astăzi, la ora 15.00, într-o şedinţă de îndată pentru a aproba, probabil, suplimentarea sumelor alocate spitalului mobil cu cele 4, 2 milioane de euro anunţate de preţedintele CJ Iaşi ca fiind contribuţia Bacăului. După trecerea vârfului epidemiologic, iniţiativa spitalului mobil, care a început ca o promisiune frumoasă, va fi inutilă, iar banii cheltuiţi fără folos.”, declară pe pagina sa de Facebook, domnul Romeo Vatră, consilier judeţean ieşean în data de 08 aprilie.

Vă solicit, în mod ferm, domnule Arsene nu luaţi banii nemţenilor şi nu îi cheltuiţi iresponsabil pentru achiziţii la supra preţ în alte judeţe. Investiţi aceşti bani acasă, în sistemul sanitar nemţean, pe care tot dumneavoastră l-aţi neglijat ani de zile. Responsabilitatea managementului spitalului judeţean Neamt vă apartine în totalitate domnule Arsene, de 4 ani de când sunteţi preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, iar lipsa dotărilor, a echipamentelor medicale demonstrează “interesul” pe care l-aţi manifestat. Aveţi domnule Arsene, peste un an de când vă chinuiţi să faceţi proiectarea pentru noul spital şi aveţi la dispoziţie o sumă considerabilă, de aproximativ 5 milioane de euro, şi nici măcar acest lucru simplu nu aţi reuşit să îl duceţi la bun sfârşit.

Situaţia actuală a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi subfinanţarea din ultimii 4 ani este răspunderea directă a dumneavoastră şi vă somez în al doisprezecelea ceas să nu cheltuiţi banii contribuabililor pe invenţii financiare ale dumneavoastră – şi să îi alocaţi direct către investiţii în sistemul sanitar nemţean.

Cât despre bune practici în administraţie vă indic că banul public se cheltuie în mod responsabil, prin licitaţii transparente, nu doar în proceduri de urgenţă şi la supra preţuri cum sunteţi dumneavoastră obişnuit. Şi mai fac o precizare, domnule Arsene, pentru informarea dumneavoastră, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nu este un for care să vă aprobe dumneavoastră cheltuirea iresponsabilă a banului public la supra preţ, iar cei care fac parte din acest comitet nu vor să ajungă să dea cu subsemnatul la instituţiile abilitate în contul dumneavoastră, cum de altfel ştiţi foarte bine că se întâmplă deja”, a transmis George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Se refac marcajele şi panourile pe Ceahlău

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pandemia a golit traseele de pe Ceahlău de iubitorii de drumeţii, dar chiar dacă în această perioadă salvatorii montani sînt lipsiţii de intervenţii, nu înseamnă că stau degeaba.

Dimpotrivă, lucrătorii din cadrul Salvamont Neamţ sînt pe traseele acum închise şi refac marcajele sau înlocuiesc panourile informative care vin în sprijinul celor care în timpuri bune urcă pe munte.

Avînd în vedere aceste activităţi, iubitorii de drumeţii montane trebuie să ştie că atunci cînd restricţiile vor fi ridicate şi vor putea din nou merge pînă pe Ceahlău – Toaca, vor găsi pe traseele montane panouri noi cu informaţii utile. „Continuaţi să munciţi, să reparaţi, să faceţi ceva util. Planeta nu s-a oprit în loc şi viaţa va reveni, într-o bună zi, la normal. Într-o bună zi turiştii se vor întoarce pe munte şi încercăm prin acţiunile noastre să facem ca acesta să fie mai frumos şi mult mai sigur.

S- au demontat toate panourile din punctele de plecare a traseelor turistice de pe Ceahlău. Vor fi înlocuite cu altele noi, mai estetice şi cu informaţii mult mai complete. Fiţi responsabili – staţi în casă!“, transmite Salvamont Neamţ. Chiar dacă în perioada stării de urgenţă toate traseele montane sînt închise din cauza restricţiilor de circulaţie, Salvamont Neamţ anunţă că sînt deschise în regim de permanenţă bazele de prim-ajutor din staţiunea Durău şi cabana Dochia.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending