Contactează-ne

Administrație

Realitatea de la adăpostul de cîini din Piatra Neamţ: “Ne batem cap în cap”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aşa ar putea fi sintetizată situaţia de la adăpostul de cîini al Salubritas ■ declaraţia aparţine directorului Cristian Sauciuc ■ DSV a dat o amendă şi a cerut ca animalele să fie “cazate” în funcţie de sex ■ aşa ar creşte numărul incidentelor violente, susţin cei de la Salubritas ■

“Ne batem cap în cap”, astfel a răbufnit directorul Salubritas, Cristian Sauciuc, care a organizat joi, 9 ianuarie, o conferinţă de presă în care a vorbit despre situaţia de la adăpostul de cîini din Piatra Neamţ.

Concret, anul trecut, au fost făcute publice o serie de imagini ce surprindeau un incident violent între animale cazate la adăpost. “Scrofuloşi la meserie”, cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară au mers în control şi au dispus o amendă şi măsuri.

Amenda de 2.000 lei, măsurile privind în principal obligaţia de a caza animalele în funcţie de sex, adică masculii cu masculii, femelele cu femelele. Numai că, prezent la conferinţă, doctorul adăpostului şi al Asociaţiei Prieten Credincios, Andrei Tudor, a spus că astfel există riscul mult mai mare să crească rata incidentelor violente, evident şi a mortalităţii în rîndul animalelor.

Moment în care jurnaliştii prezenţi au sesizat evidenta “ruptură logică”: acţiunea DSV a pornit de la un incident violent şi, logic, măsurile dispuse ar trebuie să fie în sensul eliminării sau măcar reducerii unor astfel de incidente. Ori, administratorii adăpostului au arătat că măsura dispusă ar putea duce exact la situaţia în care incidentele violente să se înmulţească!? Cine are dreptate şi cum e mai bine pentru cîini?, a fost întrebarea care s-a născut firesc.

A fost momentul în care directorul Sauciuc a admis că “ne batem cap în cap”, iar doctorul Andrei a continuat că “legea este interpretabilă”. Revenind la ce va face conducerea Salubritas, din afirmaţiile directorului am înţeles că va fi adoptată o cale “diplomatică”: va fi respectată decizia DSV şi cîinii vor fi împărţiţi după sex, dar… operaţiunea durează, deci se va produce nu mîine, poimîine, ci… în ceva timp, cînd vor fi gata pregătirile necesare.

Chiar şi aşa, o primă concluzie ar fi că asistăm la o nouă bulibăşeală specific mioritică. Am vrea să respectăm standarde europene privind protecţia animalelor, dar avem legi şi instituţii cît se poate de “balcanice”. Adică legi interpretabile şi instituţii care dispun măsuri mai mult decît interpretabile, ba poate chiar în defavoarea animalelor pe care chipurile le protejăm.

Colaborare cu o asociaţie “blocată”

În continuarea conferinţei, aveam să aflăm informaţii ce sprijină concluzia preliminară exprimată. Astfel, am aflat că adăpostul de cîini a aparţinut Asociaţiei Prieten Credincios. În urmă cu ceva ani, a fost dat către Salubritas, iar protocolul încheiat stipula că asociaţia are 30% din boxe şi se ocupă de procedura de adopţie. Numai că, între timp, asociaţia a intrat şi este şi în prezent într-o “etapă de tranziţie”, ca să îl cităm pe doctorul Tudor.

Mai pe şleau spus, activitatea este blocată. Începînd de la conturi şi continuînd cu toate cele necesare pentru a-şi desfăşura activitatea. Cît de “eficientă” ar putea fi o asociaţie aflată în asemenea blocaj este evident pentru oricine. Iar deblocarea presupune un lung drum prin justiţie. Ani întregi. Ca soluţii, rezultate în urma dialogului din conferinţa de presă, ar fi ca Salubritas să încheie protocoale de colaborare cu alte asociaţii pentru măcar o parte din restul de 70% din boxe, dacă evident vor exista doritori. Iar doctorul Andrei Tudor să facă o nouă asociaţie, care să nu mai fie “bolnavă” de blocaj.

Numai viitorul ne poate arăta dacă va fi adoptată una dintre aceste soluţii. Pînă atunci rămînem tot balcanici cu pretenţii de Europa.

“Rezervarea”, cum rămîne cu “rezervarea”?

Tot pe parcursul amintitei conferinţe de presă a apărut la un moment dat informaţia că sînt animale “rezervate” spre adopţie, dar care stau în adăpost şi pînă la doi ani. Cînd jurnaliştii au cerut explicaţii, la iveală a ieşit o altă stare de fapt incredibilă.

Concret, după ce un cîine ajunge la adăpost, el este “preluat” de Asociaţia Prieten Credincios şi este fotografiat şi, să spunem, “popularizat”, pe Facebook sau pe alte căi, în speranţa că va fi adoptat. Oricine poate în acel moment să-şi exprime intenţia de adopţie, îl “rezervă”, dar, dacă nu finalizează această intenţie, respectivul animal nu poate fi, de exemplu eutanasiat, ceea ce evident că nu este de dorit, dar nici nu părăseşte adăpostul.

Trebuie hrănit şi îngrijit şi poate rămîne în adăpost pînă la… Paştele Cailor. Ceea ce, lăsînd deoparte orice exagerare din sfera aşa-zisei protecţii a animalelor, este evident o absurditate. Oricine ar putea astfel să “rezerve” toţi cîinii din adăpost, fără a avea intenţia reală de a-i adopta.

Rezultatul? Cheltuieli şi locuri ocupate pentru animale care nu vor fi în veci adoptate, în detrimentul altora care poate ar putea fi adoptate. Şi aici am înţeles că s-ar întrezări o soluţie de viitor: un nou protocol care să stipuleze că acel care “rezervă” un animal suportă o parte din cheltuielile făcute cu pregătirile de adopţie, iar, dacă într-un termen rezonabil, de cîteva luni, nu finalizează procedura, pierde şi banii, dar şi “rezervarea”.

Astfel încît animalul să poată fi adoptat de altcineva sau, dacă este cazul, să poată fi luate altfel de măsuri. În concluzie, mai toţi ne declarăm iubitori ai animalelor şi devenim extrem de vehemenţi cînd vine vorba despre condiţii precare în care trăiesc o parte dintre animalele fără stăpîn, dar, dacă este să fim sinceri, vedem că nu prea sînt nici legi, nici condiţii şi instituţii care să traducă în realitate această “grijă” pentru animale. Şi pe acest subiect, din “gură” ne declarăm europeni, dar în realitate…

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

La Taşca, un nou bal al gospodarilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

După succesul înregistrat anul trecut, proiectul cultural artistic al Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare, Balul gospodarilor, continuă şi anul acesta.

Astfel, sîmbătă, 22 februarie 2020, începînd cu ora 18:00, la Căminul cultural de la Taşca, va începe o seară specială pentru locuitorii din zonă, Balul gospodarilor comunei. Amfitrion va fi Ansamblul folcloric Floricică de la munte.

Pe lîngă muzică şi dans popular, organizatorii pregătesc şi întreceri care să facă seara cât mai antrenantă. Se vor căuta şi vor premiate cel mai frumos, vechi şi autentic costum popular, gospodina cu cele mai gustoase plăcinte gătite la cuptor, cea mai bună pereche de dansatori pe ritmuri ale muzicii folclorice, cea mai frumoasă ori inedită declaraţie de dragoste, cel mai autentic obiect de decor tradiţional, precum şi cel mai bun vin de casă.

Participaţii la Balul gospodarilor sînt invitaţi să vină înveşmântaţi în straie populare. Alături de dansatorii şi orchestra Ansamblului folcloric Floricică de la munte, la bal va mai participa şi Ansamblul folcloric Fluieraşii din Taşca. Anul trecut, tot în luna februarie, manifestarea a adunat mulţime de lume la centrul cultural din localitate. Iniţiativa de organizare a manifestării a avut-o tot Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ, idee la care a subscris cu generozitate administraţia tăşcanilor.

La vestea lansată comunităţii de către primarul Dana Ursache au răspuns gospodarii de frunte şi nu numai, toţi purtînd frumosul strai naţional şi adevărate mostre gastronomice de tradiţie întru expunere şi degustare spre bucuria de mai apoi a mulţimii. Intrarea în instituţie s-a făcut pe acordurile muzicii populare slobozită de corzile instrumentelor tarafului pietrean al Ansamblului Folcloric Floricică de la Munte, ai căror interpreţi şi dansatori, de cum au venit la Taşca, au şi pus-o de-o horă ori de-o sîrbă moldovenească spre bucuria localnicilor.

Atmosfera de sărbătoare era dată şi de mirosul plăcintelor poale-n brîu, a cozonacului sau al alivencelor coborîte din tradiţia locului, toate asortate cu mirosul sărmăluţelor în foi de varză, al ţuicii sau al vinului aduse de gospodari spre degustare şi bună-dispoziţie.

Pe parcursul serii a avut loc un program de concursuri şi întreceri pe temele celui mai vrednic gospodar, cel mai frumos şi autentic costum popular, cea mai frumoasă şi bună pereche de dansatori ai muzicii populare, cea mai bună gospodină, cea mai gustoasă sarma, cel mai gustos vin şi chiar cea mai interesantă declaraţie de dragoste.

„Locuitorii comunei noastre ştiu foarte bine că sufletul meu le aparţine. Am început cu investiţiile în oameni, în sufletele lor, neabandonînd grija pentru infrastructura localităţii. Din dorul tradiţiilor locale am reînviat o parte dintre acestea şi-am început cu vechile colinde, dorind ca cei mici să ducă mai departe acest tezaur cultural.

Aş vrea să cred că oamenii locului agrează şi ideea Balului Gospodarilor, apreciere pozitivă marcată prin numărul mare de spectatori prezenţi la manifestare. Apreciez totodată prezenţa oficialităţilor locale, dar şi judeţene, care s-au aflat alături de noi la ceas de sărbătoare, reprezentanţii media şi oamenii din zona noastră.

Nu pot să nu evidenţiez faptul că voi, gospodarii acestei comune, sînteţi cei care ne mobilizaţi să facem astfel de evenimente frumoase dedicate nouă tuturor, pînă la urmă. Noi aşteptăm aceste propuneri, sîntem deschişi şi facem ce putem“, declara acum un an Dana Ursache, primarul comunei Taşca.

Citește știrea

Actualitate

Roman: S-ar vrea apă de la ApaVital Iaşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ au fost consultaţi 1.152 romaşcani, pentru a vedea dacă sînt de acord cu trecerea la ApaVital ■ dintre aceştia marea majoritate ar fi de acord cu trecerea Romanului la noul operator regional ■

După şedinţa Consiliului Local Roman din 13 februarie, aleşii locali au decis împuternicirea primarului Lucian Micu să facă demersurile de trecerea a oraşului la compania ApaVital pentru aprovizionarea cu apă.

Timp de o săptămînă s-a declanşat şi o consultare publică a romaşcanilort care au fost chemaţi să răspundă la două întrebări: „Sînteţi mulţumit de serviciile oferite de Apa Serv SA Neamţ, actualul operator al serviciilor de apă şi canalizare din municipiul Roman?“ şi „Sînteţi de acord ca municipiul Roman şi Consiliul Local Roman să denunţe unilateral contractul cu Apa Serv SA Neamţ şi să demareze procedurile legale pentru delegarea contractului de servicii de apă şi canal către ApaVital Iaşi?“.

Romaşcanii au avut posibilitatea să voteze pînă miercuri, 19 februarie, sondajul fiind început din ziua de 13 februarie.

„În urma votului din consiliul local, în care în unanimitate s-a aprobat schimbarea operatorului de apă şi canal, Primăria Roman a lansat, în paralel, şi o cercetare publică cu privire la această oportunitate. Astfel că, în ultima săptămînă pe site-ul instituţiei a fost publicat un chestionar on-line la care au răspuns 1.152 de persoane, dintre care numai 36 au spus că nu şi-ar dori schimbarea actualului operator cu ApaVital Iaşi.

De asemenea, s-a făcut o consultare publică şi scriptică, în holul Primăriei Roman fiind amplasată o urnă şi chestionarele de rigoare. 65 de persoane le-au completat, două dintre acestea au refuzat schimbarea operatorului, susţinînd că sînt mulţumite de serviciile prestate de ApaServ şi 63 spunînd că nu sînt mulţumite“, a declarat Claudia Matei, consilierul primarului.

În cursul zilei de 20 ianuarie primarul Lucian Micu s-a deplasat la Iaşi, la Adunarea Generală a Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă şi Canal (ARSACIS) pentru „a susţine cauza administraţiei publice locale în a găsi o soluţie optimă pentru a asigura alimentare non-stop a Romanului“.

De menţionat că în şedinţa CL din 13 februarie, primarul Lucian Ovidiu Micu a primit împuternicire, prin votul a 19 consilieri (din care 5 ai PSD) să reprezinte Romanul la (ARSACIS) Iaşi , dîndu-i-se mandat să semneze Actul constitutiv şi Statutul. În aceeaşi şedinţă s-a hotărît ca primarul să fie înlocuit, dacă va fi nevoie, de trei persoane: Iulia Gabriela Petrea (administrator public), Rudolf Dănuţ Friesenhan (consilier al primarului) şi directorul tehnic, Felician Ioniţă.

Singura întrebare care s-ar putea pune este cea legată de numărul derizoriu de romaşcani interesaţi de o problemă vitală pentru comunitate, în condiţiile în care Romanul are o populaţie de peste 50.000 locuitori. Acest lucru ar trebui să dea de gîndit oamenilor politici: ce s-ar întîmpla dacă la vot s-ar prezenta tot atîţea cetăţeni?

Reamintim că aleşii locali au decis renunţarea la serviciile ApaServ şi trecerea la ApaVital Iaşi, deoarece firma nemţeană nu şi-a onorat contractul. La Roman, de cîteva luni, cetăţenii au primit apă cu porţia, fiind oprită furnizarea noaptea, compania ApaServ motivînd că din cauza lipsei precipitaţiilor a scăzut nivelul pînzei freatice de la puţurile de captare.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ, la Tîrgul de Turism al României

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “am structurat activităţile de agrement într-o ofertă completă pe care o prezentăm în materialele de la tîrg”, a declarat primarul Dragoş Chitic

Municipiul Piatra Neamţ participă, ca de obicei, cu un stand de prezentare la Tîrgul de Turism al României de la Romexpo, Bucureşti, a cărui deschidere a avut loc pe 20 februarie.

Ca şi la tîrgul de turism de la Chişinău, municipalitatea pietreană a invitat agenţii economici din turism care operează în oraş să participe în cadrul standului sau să îşi transmită materialele de promovare pentru a fi distribuite turiştilor intresaţi.

Primarul Dragoş Chitic a participat la deschiderea tîrgului de turism, la care a fost prezent secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Emil-Răzvan Pîrjol.

„Turismul reprezintă o componentă importantă a economiei locale, iar participarea constantă la tîrgurile de turism joacă un rol important pentru promovarea oraşului nostru ca destinaţie turistică şi creşterea numărului de turişti. Unul dintre obiectivele pe care ni l-am propus pentru următoarea perioadă este creşterea duratei sejurului turistic la Piatra Neamţ. În acest scop am structurat activităţile de agrement într-o ofertă completă pe care o prezentăm în materialele de la tîrg, dar o distribuim şi operatorilor economici din domeniu” a declarat primarul Dragoş Chitic.

Reprezentanţii municipalităţii pietrene au mai precizat că “pe lîngă conceptul de „City break în Coroana de aur a Moldovei”, anul acesta am pregătit un material de promovare intitulat „Vacanţa ta la Piatra Neamţ” care cuprinde informaţii despre principalele obiective turistice din municipiu, dar şi din judeţ, cîteva propuneri de excursii de o zi pe care le pot face turiştii în judeţ plecînd din Piatra Neamţ, precum şi la ce activităţi organizate de către firme specializate se pot înscrie pe timpul şederii, inclusiv datele de contact ale ghizilor turistici din oraşul nostru. Este un material care promovează atît Staţiunea turistică Piatra Neamţ, cît şi operatorii din turism din zonă”.

Tîrgul de Turism al României de la Bucureşti se desfăşoară în perioada 20-23 februarie în Pavilionul B2 de la Romexpo şi beneficiază de prezenţa a numeroase agenţii de turism din ţară.

Citește știrea

Trending