Contactează-ne

Actualitate

Punct şi… de la capăt

Știre publicată în urmă cu

în data de

În urmă cu mai bine de două mii de ani, Arhimede, strălucita minte a antichităţii rostea celebrele cuvinte: „Daţi-mi un punct de sprijin, şi voi mişca pământul!“. S-ar putea spune că urmându-i îndemnul, omul nu a făcut, în întreaga sa istorie, decât să caute (şi uneori să găsească) puncte de sprijin pe care şi-a clădit civilizaţia.

De-a lungul timpului, pornind de la ceea ce acceptăm drept „comuna primitivă“ şi fără să excludem unele puncte nodale de accidente sau intervenţii brutale, evident îndreptate împotriva omului, evoluţia omenirii a cunoscut un trend (termen foarte sugestiv) ascendent.

Din nefericire, omul lumii de astăzi, pe care o numim, nu fără dreptate, modernă, s-a canalizat în mod particular pe valorile de ordin material, uluitoare prin iscusinţă şi diversitate, în detrimentul desăvârşirii spirituale, mereu mai degradate şi mai stricătoare pentru fiinţa umană însăşi. Întoarcerea omenirii către comuna primitivă nu mai este deloc o exagerare. E greu de focalizat momentul şi, mai ales, de stabilit cauzele acestui formidabil declic, dar cu siguranţă el există şi acţionează cu fantastică tărie asupra întregii societăţi, intrate într-o stare de degringoladă, de îndârjire şi tulburare fără egal. Deloc liniştitoare. Nu există punct de pe coordonatele geografice cu care operăm, în care să nu desluşim panta descendentă, abruptă, periculos de abruptă, pe care ne plasăm.

Fenomenul cunoaşte o generalizare aproape absolută, de la registrul individual până la treapta macrosocială. Nu e nici o exagerare: omul nu se mai înţelege cu cel de alături, cu vecinul de peste gard, cu ceilalţi membri ai comunităţii restrânse şi tot aşa mai departe până la ţări, blocuri de ţări şi continente.

Cineva ar putea socoti demersul nostru o mostră de filozofie ieftină, de doi bani. Nu-l contrazicem. Dar credem că o minte cât de cât luminată nu poate să nu se îngrijoreze de ceea ce se întâmplă lângă el şi la capătul lumii.

Coborând la spaţiul carpato-dunărean, dăm dreptate bătrânilor noştri care spuneau că „românul e întotdeauna mai cu moţ“. Am dovedit-o din plin cu morţii revoluţiei, cu lichidarea industriei („mormanul de fiare vechi“ al premierului Roman şi a tot ce a fost migălit cu sudoarea tuturor, cum n-a procedat nici o altă naţiune) şi constatăm, fără efort, că lucrurile par să se fi stricat şi mai tare.

Sunt realităţi care nu pot fi contestate: vechile structuri active, o clasă politică de joasă calitate şi prestaţie, subjugată numai de propriul interes, o guvernare mereu neputincioasă, haotică, fără ţinte precise, ajunsă pe mâna unor persoane fără pregătire minimală, afectarea severă şi gravă a justiţiei, prăbuşirea economiei şi creşterea fără precedent a îndatorării externe şi a sărăciei naţionale sunt doar câteva elemente care nu ne asigură liniştea.

Apariţia pacostei COVID, catastrofă mondială, ne-a adus pe margine prăpastiei. Ne-am mângâiat o vreme că stăm mai bine decât alţii, dar am făcut ce am făcut şi am ajuns în topul stărilor grave şi aproape fără ieşire. Şi asta fiindcă specialiştii şi profesioniştii adevăraţi nu sunt lăsaţi să-şi facă meseria şi sunt reduşi la tăcere, marginalizaţi şi îndepărtaţi, pentru că tot felul de nechemaţi, fără minimale cunoştinţe de domeniu, devin trompete gălăgioase care, pur şi simplu, zăpăcesc şi îmbolnăvesc grav oamenii şi opinia publică, în vreme ce puzderia instituţiilor care ar trebuie să ne apere îşi vede de ale ei. Protecţia Consumatorului se ocupă de cozile de mopuri (tub Bergman vopsit) care se rup la prima folosinţă, CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului) priveşte cu seninătate pletora de indivizi care ne vindecă ficatul (nu înţeleg cum de au tăbărât toţi pe bieţii noştri ficaţi, ca să ni-l frece cu peria), alţii care pun acid hialuronic şi în sarmale ori ne scapă în 8 zile şi jumătate de orice durere şi aşa mai departe, fără să-i întrebe nimeni cu ce drept pun în circulaţie ştiri bombă şi false iluzii.

Consider cutremurător strigătul de durere al doctoriţei Anca Dumitrescu de la Spitalul COVID din Câmpulung Muscel: „Sunt după o gardă istovitoare… toate paturile s-au ocupat… din 7 suspecţi s-au confirmat 7! Avem internaţi şi câţiva asimptomatici… ne ameninţă că ne dau in judecată… nu mai avem locuri… fac rotaţii, combinaţii… Am obosit! Mă oboseşte negarea evidenţelor… Să trateze Renate Weber şi CCR (Curtea Constituţională a României, pentru cei care nu au habar) bolnavii de COVID!“. Câtă dreptate are ! Nu se plânge de necazurile şi lipsurile inerente unei activităţi pe care şi-o asumă, ci pentru presiunea pe care o suportă din partea unor nechemaţi care nu mai pot de comoditate şi trai pe nemuncite.

Da, doamnă doctor, ei au făcut posibilă externarea a sute de bolnavi confirmaţi COVID şi a mii de persoane aflate în carantină şi izolare. Impactul va fi devastator, deja numărul bolnavilor noi depăşeşte copios numprulcelor din debutul pandemiei.

Doctorul Anatol Burlacioc, el însuşi bolnav COVID, ne vorbeşte despre tristul record de port-drapel al coronavirusului din România al Spitalului Judeţean Suceava, demonstrând negru pe alb că situaţia era previzibilă datorită managementului catastrofal de ani de zile al unui aventurier care numai întâmplător nu a ajuns ministru al sănătăţii, protejat neclintit al baronului Flutur.

Sunt nenumăraţi profesioniştii care îşi deplâng sorţile şi, cu deosebire, prăpastia care ne înghite.

Preşedintele şi premierul stau neclitiţi pe înaltele trepte pe care au ajuns, se lasă antrenaţi de puzderia de avocaţi şi pledanţi ai unor cauze pierdute, pentru care nimic nu e bun, nimic nu e corect şi legal, totul e fantezie şi tortură, închisoare şi abolire a drepturile fundamentale, la care ei ţin şi luptă de dimineaţă până noaptea din norii pe care s-au cocoţat, pentru merite inexistente. Un cor de bocitoare, din păcate, nu la ei acasă, ci în spaţiul public.

Am ajuns de râsul curcilor. Nu puteam să ratăm un loc de frunte printre ţările cu cea mai mare incidenţă de bolnavi infectaţi, cu COVID. Şi asta numai pentru că suntem o masă de nestăpâniţi şi dezordonaţi care nu ştim să ne apărăm propria viaţă şi să-i ascultăm pe profesioniştii adevăraţi. Ne e mai uşor să căscăm ochii la proorocii mincinoşi care nu văd înaintea lor decât minciună şi conspiraţie. Ţopăim ore întregi pe ritmuri de manele, în fum de cârnaţi pe grătar, deşi ştim foarte bine că ne expunem şi noi şi, îi expunem şi pe alţii, unor riscuri imense. Şi dacă se întâmplă ce era fatal, firesc, să se întâmple, ridicăm din umeri şi ne împăcăm: „Asta e!“

Orice nechemat are dreptul să-şi dea cu părerea, după cum îi spune lui pospaiul de cultură culeasă de pe ecranul televizorului, în loc să-i lăsăm specialiştii să-şi facă treaba, să facă ce ştiu şi pot mai bine. Nu mai ştim cum să-i zăpăcim, să le contestăm eforturile şi viaţa pe care şi-o pun în pericol, zi de zi. Ignorăm orice regulă, orice normă, şi descoperim comploturi fără sfârşit.

Nu, nu e nimic neobişnuit. Aşa am procedat şi cu campania de vaccinare a fetiţelor împotriva cancerului de col uterin, singura formă de cancer care beneficiază de o vaccinare cu imunitate de 100% şi ne plângem că ocupăm primul loc în Europa cu această boală. Aşa am procedat cu vaccinarea împotriva pojarului şi avem rujeolă cât n-am avut 60-70 de ani şi aşa mai departe.

Semne de redresare nu sunt şi nu vor apărea prea curând. Fiecare cu soarta şi norocul lui.

Actualitate

Încă o localitate din Neamţ sub “cod roşu” de COVID

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Moldoveni, incidenţă 3,45, se închid barurile şi cafenelele

Comuna Moldoveni “intră” şi ea ■ rândul localităţilor din Neamţ în care s-a depăşit rata de infectare de 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, motiv pentru care restaurantele, barurile şi cafenelele vor fi închise. Decizia a fost luată vineri, 30 octombrie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. “Se interzice organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc”, aşa sună principalele interdicţii cu care se vor confrunta locuitorii comunei amintite, conform hotărârii de CJSU.

Cursuri suspendate, cursuri reluate

CJSU Neamţ a mai decis vineri că “Se suspendă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, pentru o perioadă de 14 zile, și trec în regim online, cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru următoarele unități de învățământ:

  • clasele a VII-a B și a VIII-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 30.10.2020 – 6.11.2020;

  • clasele a III-a A și a IV-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 02.11.2020 – 6.11.2020”.

Vor fi reluate cursurile “faţă în faţă” pentru:

  • clasele a II-a B și a V-a C din cadrul Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

– clasa a XI-a H – grupa 1 din cadrul Colegiului Tehnic ”Miron Costin” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • clasa a XII-a F din cadrul Colegiului Tehnic ”Petru Poni” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • grupa preșcolari din cadrul Școlii Gimnaziale, comuna Bodești, structura Bodeștii de Jos (începând cu data de 02.11.2020).

Citește știrea

Actualitate

Spărgătorii sediului PNL, identificaţi. Trei persoane au fost reţinute

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii au reuşit să dea de urma hoţilor care au spart, în august, sediul PNL din Piatra Neamţ. Trei dintre aceştia au fost reţinuţi preventiv, iar al patrulea este căutat în continuare de poliţişti.

“Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au efectuat, ieri, 3 percheziții la domiciliile unor persoane bănuite de furt calificat. În urma documentării activității infracționale, trei persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

La data de 29 octombrie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, au efectuat 3 percheziții domiciliare, în municipiul Piatra Neamț, la persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat.

În urma descinderilor, polițiștii au descoperit și indisponibilizat un autoturism, în vederea continuării cercetărilor.

Totodată, au fost puse în aplicare mandatele de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, două fiind depistate în municipiului Piatra Neamț, iar cea de-a treia în municipiul Roman.

Din cercetări a reieșit că, în noaptea de 26/27 august a.c., un bărbat de 39 de ani, din Roman, împreună cu o altă persoană, ar fi pătruns prin efracție în sediul unui partid politic din Piatra Neamț, de unde ar fi sustras 88.000 de lei, precum și alte bunuri, beneficiind de sprijinul celorlalte două persoane de 33, respectiv 45 de ani, din Tîrgu-Neamț, care ar fi supravegheat zona comiterii faptei.

În baza probatoriului administrat, cei trei au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și Unității Centrale de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

În activități au fost angrenați  polițiști din cadrul Poliției municipiului Roman, luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, precum și jandarmi.

Polițiștii continuă cercetările în vederea identificării celei de-a patra persoane și documentării întregii activități infracționale a celor implicați”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

 

FOTO: genrica

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 113 cazuri noi. Naţional – 6.546 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, numărul total de cazuri este 5.959, iar incidenţa de 1,88 la mie

Până 30 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 235.586 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

167.897 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.546 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.059 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.867 de  persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 29.10.2020 (10:00) – 30.10.2020 (10:00) au fost raportate 103 decese (64 bărbați și 39 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani,  3 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 13 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 30 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 30 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

100 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.236. Dintre acestea, 917 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.206.567 de teste. Dintre acestea, 36.335 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.342 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.993 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 254 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 30 octombrie.

Pe teritoriul României, 28.762 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.253 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 53.050 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 15 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.988 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 952 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.939 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 952.435 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 7 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.852  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.018 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Trending