Publicitate

■ membrii Sanitas au luat parte, ieri, la o grevă de avertisment între orele 9-11 ■ „Astăzi avem o echipă medicală divizată, în care unii beneficiază de creşteri salariale, iar altora li se taie şi din puţinul pe care l-au avut“, se arată în comunicatul Federaţiei Sanitas ■ vineri, 11 mai, va fi declanşată greva generală ■

Membrii Sanitas din spitale şi centrele de asistenţă socială, dar şi angajaţi neafiliaţi, au participat, ieri, la o grevă de avertisment între ora 9 şi 11, timp în care unităţile au funcţionat cu o treime din angajaţi, asigurîndu-se continuitatea actului medical. De la Eva Ungureanu, liderul Uniunii Sindicale Sanitas Neamţ, am aflat că s- au înregistrat astfel de acţiuni în unităţile din Tîrgu Neamţ şi Roman, precum şi în centrele de asistenţă socială din Tîrgu Neamţ, Păstrăveni, Bozieni, Oşlobeni şi unul din Roman. Şi că reprezentanţii Federaţiei Sanitas continuă negocierile cu factorii de decizie, pentru marţi, 8 mai, fiind planificată o întîlnire cu premierul Viorica Dăncilă. Dacă lucrurile nu vor decurge conform aşteptărilor, vineri, 11 mai va fi declanţată greva generală. „Îată-ne din nou în situaţia în care trebuie să ne strigăm drepturile în stradă. Federaţia Sanitas a cerut şi cere în continuare acordarea creşterilor salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, precum şi negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul sectoarelor de activitate din sănătate şi respectiv asistenţa socială. Se împlineşte imediat un an de cînd facem eforturi neobosite pentru modificarea acestei Legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice. O lege care s-a creat fără consultarea sindicatelor, dar şi fără consultarea celorlalte ministere, asumată doar de un ministru al muncii fără experienţă şi cu multă aroganţă! În acest răstimp am încercat toate căile de comunicare, toate mijloacele ce pot duce la un dialog sincer şi eficient în vederea înlăturării discriminărilor din lege. Unele lucruri le-am reuşit după multe insistenţe şi ieşiri în stradă. După marele miting al Federaţiei Sanitas din octombrie 2017 a fost elaborată Ordonanţa de Urgenţă nr.91/2017 prin care au fost făcute cîteva corecţii. A fost aprobată acordarea indemnizaţiei de hrană pentru personalul medico-sanitar care a beneficiat de tichetele de masă şi a fost eliminată obligativitatea efectuării a 48 de ore de muncă săptămînal pentru medici. Sunt insuficiente însă aceste măsuri! În continuare problemele care ard cel mai tare sunt ignorate de către guvernanţi“, se arată într-un comunicat al Biroului Operativ al Federaţiei Sanitas.

Disparităţile dintre diferitele categorii profesionale sînt enorme şi evidente

Sînt trecute în revistă şi nemulţumirile care au dus la declanşarea conflictului colectiv de muncă. „Avem azi o echipă medicală divizată, în care unii beneficiază de creşteri salariale iar altora li se taie şi din puţinul pe care l-au avut. Disparităţile dintre diferitele categorii profesionale sînt enorme şi evidente. Nu putem face act medical de calitate într-un spital în care echipa care conlucrează la reuşita actului medical este tratată diferenţiat, unde unele salarii au fost majorate iar ceilalţi salariaţi vor aştepta pînă în anul 2022 ca să beneficieze de majorările salariale integrale; acolo unde reaşezarea grilei de salarizare prin noii coeficienţi de ierarhizare face mai lipsită de importanţă munca farmacistului, biologului, biochimistului, fiziokinetoterapeutului, chimistului, psihologului, moaşei. De asemenea, cei care duc greul muncii de jos, infirmierele, îngrijitoarele, fără de care ar fi de neconceput ideea de igienă şi sanitaţie într-un spital – sunt în unele cazuri «beneficiari» de scădere a veniturilor salariale. Trebuie să amintim de asemenea faptul că prin plasarea personalului tehnico-administrativ şi de întreţinere în afara grilei de salarizare pentru personalul de specialitate spitalicesc, din anexa 2 a Legii, aceştia nu pot beneficia de sporurile de condiţii de muncă specifice activităţii lor din spital. (…). Vor putea pacienţii beneficia de servicii mai performante dacă echipa medicală este dezbinată şi învrăjbită? Cu siguranţă NU! În aceste zile încă se mai poartă negocieri, iar interesul nostru colectiv trebuie să fie însuşit de către decidenţii din Guvern“, se mai arată în comunicatul Sanitas, unde sînt trecute în revistă şi promisiunile guvernamentale ce nu au fost respectate. Federaţia Sanitas consideră că modificarea Legii 153/2017 este singura soluţie pentru un sistem de salarizare corect şi nediscriminatoriu în sănătate şi asistenţa socială, apreciind că în forma actuală a legii sînt multe inechităţi şi omisiuni ce trebuie rezolvate. „Dar pînă la materializarea promisiunilor guvernamentale, Federaţia Sanitas respectă decizia Consiliului Naţional Sanitas privind programul de proteste, respectiv organizarea grevei de avertisment în data de 7 mai şi declanşarea grevei generale începînd cu 11 mai. Vrem să vedem o soluţie clară, completă, asumată şi adoptată de guvern, astfel încît nici un angajat din sănătate şi asistenţă socială să nu mai înregistreze pierderi salariale“, au conchis reprezentanţii Sanitas.

Nemulţumiri şi la malul Moldovei

Timp de două ore aproape 100 de salariaţi din sectorul TESA, infirmiere şi personalul care lucrează în laboratorul de analize au ieşit în curtea spitalului romaşcan. Greva a fost declanşată de membri ai Sindicatului Solidaritatea Sanitară Neamţ şi ai Sindicatului Sanitas din Spitalul Roman, care purtau în mîini, scrise pe foi A4, sloganuri referitoare la grevă. Protestatarii erau îmbrăcaţi cu veste inscripţionate cu sigla sindicatelor din care fac parte. „Am dorit să facem front comun prin această grevă de avertisment, care la Roman nu-şi propune să afecteze imaginea şi serviciile medicale din spital, ci să se solidarizeze cu toţi colegii din ţară, care sînt profund nemulţumiţi faţă de salarizarea care în sectorul sanitar este foarte proastă, deoarece personalul TESA, îngrijorii şi salariaţii din laboratoarele de analize, dar şi celelalte categorii de personal n-au primit nici un fel de majorări salariale, ci s-a dovedit că salariile s-au diminuat. Dorim renegocierea salarizării şi ca sporurile care au fost plafonate la 30% să se renegocieze. Dacă negocierile de la Bucureşti nu vor avea efecte, în 11 mai vom declanşa grevă generală“, a declarat Valerian Chelariu, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară Neamţ. Şi liderul Sindicatului Sanitas Roman, Daniela Iftode, susţine această acţiune de protest: „Am primit o notificare de la Federaţia Sanitas prin care şi noi ne-am aliniat manifestărilor de protest declanşate la nivelul sectorului de activitate şi am declanşat o grevă de avertisment. Noi dorim modificarea legii salarizării, în sensul desfiinţării plafonului de 30% care limitează aceste sporuri şi duc la diminuarea salariilor personalului. Dorim, de asemeni, creşteri salariale pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar: personal TESA, personal de îngrijire, negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de sănătate“. Liderii de sindicat speră ca la Bucureşti să se reuşească ajungerea la o înţelegere cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru a se evita o grevă generală în 11 mai. Ce va fi urmează a se vedea, dar nemulţumirile din sistem sînt cît se poate de întemeiate, iar o gravă generală ar paraliza Sănătatea, un domeniu în care nimic bun nu se petrece de ani şi ani de zile.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.