Publicitate

■ preşedintele HORA a declarat că bacşişul nu ar trebui să se supună cotei de TVA, pentru că nu este asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii

Dragoş Petrescu, preşedintele Asociaţia Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), a precizat luni, într-o conferinţă de presă, că bacşişul nu ar trebui să se supună cotei de TVA, pentru că nu este asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii şi, ca urmare, bacşişurile oferite de clienţi se distribuie angajaţilor de către conducerea companiei. Acesta a mai afirmat că bacşişul ar trebui considerat venit din alte surse şi impozitat la sursă, prin aplicarea cotei de 10%. Conform unui studiu prezentat de patronat, cultura bacşişului nu este atît de puternică în România încît acesta să fie obligatoriu. Există ţări în care bacşişul este inclus în nota de plată, dar se plăteşte şi ceva în plus, fiind cazul Italiei, Elveţiei sau Egiptului. Sînt şi ţări unde este inclus în nota de plată şi nu se prectică plăţi suplimentare, cum ar fi Argentina sau Franţa. În state ca Marea Britanie, Germania, Cehia, Turcia, Rusia sau SUA bacşişul este între 10% şi 20% din nota de plată, iar în Finlanda, Danemarca, Japonia sau China nu se lasă astfel de „comisioane“. În Uniunea Europeană, abordarea nu este unitară. Unele ţări, precum Spania, Bulgaria sau Ungaria, nu au nici o reglementare în legislaţie legată de acest subiect. În Franţa, bacşişul este inclus pe bon, iar sumele sînt distribuite angajaţilor. Sînt considerate venituri ale angajaţilor şi taxarea se face la angajator. În alte ţări, cum sînt Germania, Italia sau Cehia, aceste sume sunt incluse fie în preţul produselor, fie pe un rînd separat pe bon, ca taxă pentru servicii, cuprinsă între 10% şi 15% din nota de plată. Sumele sînt venit ale companiei şi sînt distribuite angajaţilor şi astfel impozitate ca atare. În SUA, unele state chiar au aprobat legi care interzic bacşişul. Cele mai noi reglementări, propuse de Guvernul Trump în 2017, prevăd ca bacşişul să revină angajatorului în totalitate, iar acesta să decidă împărţirea lui între angajaţii care servesc şi cei din bucătărie.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.