Contactează-ne

Actualitate

Proiectul de buget – Liberalii au propus, majoritatea a… respins

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ grupul liberal din Camera Deputaţilor a susţinut amendamente ■ acestea au vizat finanţarea realizării de drumuri şi fonduri pentru asistenţa socială şi învăţămînt ■ „Distrugerea capacităţilor de dezvoltare la nivel local nu face altceva decît să îngroape viitorul întregii naţiuni!“, declară deputatul Leoreanu ■

Aleşii neamului au dezbătut, în cursul zilei de vineri, 15 februarie, proiectul de buget pentru anul 2019. Cu acest prilej, Laurenţiu Dan Leoreanu, viceliderul grupului de parlamentari din Camera Deputaţilor, a emis un comunicat de presă referitor la amendamentele propuse de Partisul Naţional Liberal la Legea bugetului pentru 2019, mare parte din acestea respinse de majoritatea PSD-ALDE. „Am susţinut de la tribuna Camerei Deputaţilor, mai multe amendamente la Legea Bugetului, vizînd stoparea decapitalizării bugetelor primăriilor, care, în situaţia prezentă, dorită de cei de la PSD, vor fi puse în imposibilitatea de a mai realiza investiţii în dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii locale. S-a cerut majorarea cu 5 miliarde lei a sumelor defalcate din TVA, de la 14,7 miliarde de lei, la 19,7 miliarde lei pentru bugetele locale, pentru finanţarea drumurilor, serviciilor de protecţie a copilului, pentru persoanele cu handicap, pentru asistenţa socială şi cheltuieli pentru sistemul de învăţămînt, elemente esenţiale, vitale pentru fiecare comunitate, după cum urmează: majorarea de la 938,6 milioane lei la 2.402,1 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor. Am mai depus un amendament privind majorarea de la 1.665,2 milioane de lei la 5.243,4 milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor“, a punctat deputatul PNL. Parlamentarul a mai propus creşterea alocărilor financiare pentru cheltuielile descentralizate la nivelul judeţelor, comunelor, oraşelor şi municipiilor, argumentînd că motorul funcţional al statului se găseşte fix la nivelul acestor comunităţi, care prin ceea ce produc susţin bugetul naţional. „Distrugerea capacităţilor de dezvoltare la nivel local nu face nimic altceva decît să îngroape viitorul întregii naţiuni!“, a conchis deputatul. Bugetul s-a aflat săptămîna aceasta în preocedură de legiferare în Parlament, trecînd de votul plenului ieri, după care va pleca spre promulgare. Bugetul, odată votat, va intra în vigoare abia după publicarea în Monitorul Oficial. În perioada care urmează sumele prevăzute în bugetul central urmează a fi defalcate pe unităţi administrativ teritoriale, după care vor fi comunicate consililor judeţene, consiliilor municipale, orăşeneşti şi comunale, urmînd apoi ca fiecare consiliu judeţean, consiliu local comunal, orăşenesc sau municipal să-şi voteze propriul buget.

Citește știrea
3 comentarii

3 Comments

 1. unu

  15 februarie 2019 at 8:17 PM

  LA CATE NEDREPTATI AI FACUT LA VIATA TA DE DICTATOR OFTICA-TE PANA NU MAI POTI

 2. Vasile

  16 februarie 2019 at 7:52 AM

  Vezi ca a mai ramas un loc la prima plecare pe planeta Marte. Acolo ai fi mult mai util si mai credibil.

 3. leo

  18 februarie 2019 at 9:55 PM

  Voi ati indatorat tara cu 200 MILIARDE de EURO, ati taiat salariile cu 25% la toti BUGETARII, ati marit TVA-ul de la 19% la 24%, ati inchis scoli marind norma didactica, ati inchis spitale fortand medicii sa plece in alta tara, ati marit taxa auto mai mult decat valoarea masinii secand, la care aspirau romanii la momentul respectiv, deci ati facut conform sloganului vostru electoral “”Noi facem ce trebuie”. ….Ne vedem in campanieeeeeee!!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Pompierii, zi de foc – intervenţii pentru a salva două persoane. Una căzută într-un pârâu cea de-a doua în fântână

Știre publicată în urmă cu

în data de

Două intervenţii majore în mai puţin de jumătate de oră pentru salvatorii nemţeni, luni, 10 august. În jurul orei 17.10 s-a dat alarma pentru salvarea unei persoane care a căzut de pe un pod într-un pârâu din satul Ţolici, comuna Petricani. La doar câteva minute distanţă a survenit o nouă solicitare de intervenţie pentru salvarea unei persoane blocată într-o fântână adâncă de 7 metri, în satul Dobreni, comuna Dobreni.

Vom reveni.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Locuri rămase în licee şi şcoli profesionale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la diverse licee din judeţ au rămas neocupate 80 de locuri ■ şcolile profesionale nu prea atrag pe elevi ■ în judeţ, mai sînt libere 242 de locuri la învăţămîntul profesional de stat şi 39 la învăţămîntul profesional dual ■

În cea de a treia etapă de admitere la liceu şi la şcolile profesionale, în judeţul Neamţ mai sînt încă neocupate 80 de locuri la prima „categorie“ şi 241 la îcealaltă.

Pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi la sediul şcolilor gimnaziale a fost publicată lista cu locurile libere. Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţămîntul liceal de stat şi al Metodologiei de admitere în învăţămîntul profesional de stat, „Unităţile de învăţămînt la care există absolvenţi ai clasei a VIII-a nerepartizaţi în clasa a IX-a pînă la această dată, vor afişa listele cu locurile libere pentru etapa a III- a pe site-ul fiecărei şcoli şi la structurile subordonate.

Şi unităţile de învăţămînt, care au ofertă pentru învăţămîntul profesional de stat şi dual, vor fi obligate să afişeze lista locurilor libere pentru etapa a III- a, pe domenii de pregătire şi calificări profesionale, precum şi informaţiile privind înscrierea în această etapă. În intervalul 24 august şi pînă la începerea cursurilor noului an şcolar 2020-2021, Comisia Judeţeană de Admitere urmează a repartiza pe locurile rămase libere, candidaţii care după încheierea primelor două etape de admitere nu au fost repartizaţi în clasa a IX-a la nivel liceal, profesional şi profesional dual.

Repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Pentru candidaţii care nu au susţinut examenul de Evaluare Naţională , repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII. Documentele se vor depune la Sediul Inspectoratului Şcolar din Piatra Neamţ, strada Lt. Drăghiescu nr.44, în perioada 24-31 august.

Agricultura şi industria, domenii neatractive

Studiind lista locurilor neocupate se constată că mai sînt libere la liceu cîte un loc pe ici pe colo. Cele mai multe au rămas la profilul agricol, la Liceul Ion Ionescu de la Brad Horia, unde mai există 19 locuri neocupate.

12 locuri libere sînt şi la Seminarul Teologic Ortodox din Vînători Neamţ, la profilul Telogie Ortodoxă şi alte 11 locuri, la aceeaşi unitate la profilul Patrimoniu cultural. În ceea ce priveşte învăţămîntul profesional au rămas libere 242 locuri la învăţămîntul de stat şi 39 la învăţămîntul profesional dual.

Cele mai multe locuri au rămas neocupate la Colegiul Danubiana din Roman la profilul Turism, alimentaţie publică, unde sînt neocupate 14 locuri. La liceul Tehnologic Vasile Sav din Roman sînt încă neocupate 20 de locuri pentru meseria de strungar şi cinci pentru electrician joasă tensiune.

Alte 12 locuri libere pot fi ocupate la Liceul Gheorghe Ruset Roznovanu din Roznov, pentru meseria zugrav, ipsosar. Şcoala Adjudeni are încă neocupate opt locuri de confecţioner şi nouă de lăcătuş mecanic. La învăţămîntul dual nu au fost încă ocupate 18 locuri în meseria de tîmplar universal. Alte 16 locuri aşteaptă să fie ocupate de cei care doresc să se pregătească în meseria de cofecţioner produse textile la Şcoala Oglinzi.

Cîte 11 locuri libere se găsesc la Liceul Nisiporeşti, în meseria de tîmplar universal şi tot atîtea în meseria de confecţioner preoduse textile. Şi la Şcoala Specială din Piatra Neamţ sînt încă neocupate nouă locuri de confecţioner.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: A ameninţat că se aruncă de la înălţime, dar a fost convins să renunţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat din Roman care ameninţa că se aruncă de la înălţime a fost convins de pompieri şi un prieten să renunţe la gestul sinucigaş, luni, 10 august.

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 15.18, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane care amenința că se aruncă de la înălţime. Trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Roman s-au deplasat la locul evenimentului cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare, o autospecială pentru lucru la înălțime și o ambulanță SMURD.

Un bărbat de 32 de ani a fost convins de un prieten și de locțiitorul comandantului Detașamentului Roman să coboare de pe schela unui bloc (de la nivelul etajului al treilea).

După ce a coborât, bărbatul a fost asistat de paramedici, refuzând transportul la spital”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending