Contactează-ne

Actualitate

Proiecția documentarului „Marea Unire în oglinda Prutului“ la Biblioteca Județeană

Știre publicată în urmă cu

în data de

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț invitată publicul la o nouă întâlnire în cadrul proiectului cultural „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“, vineri, 14 decembrie, începând cu ora 12:30, în Sala Info-Club 2, unde va avea loc proiecția filmului documentar „Marea Unire în oglinda Prutului“. Filmul este realizat de regizoarea basarabeană Violeta Gorgos și prezintă drama românilor rămăși dincolo de hotarele Țării. Filmul va fi prezentat în prezența autoarei. Filmările, începute în urmă cu aproape două decenii, au fost făcute în regiunea Cernăuțiului, Bucovina istorică – localitățile Crasna și Costiceni, pe malul Prutului, la Glodeni, dar și la Chișinău și până în localitatea Reni din regiunea Ismail. Documentarul „Marea Unire în oglinda Prutului“ spune povestea tuturor românilor care, după semnarea Actului Marii Unirii de la 1918, au fost un tot întreg, în România Mare, iar acum au rămas dincolo de hotarele Țării – a mărturisit, pentru Radio România Chișinău, regizoarea Violeta Gorgos. Protagoniștii filmului nu sunt doar persoane născute în România Mare, din ce în ce mai puține, sunt și copiii, nepoții și strănepoții acestora, care au păstrat în familie spiritul și valorile românești. Sunt cei care au păstrat fotografii cu bunicii și străbunicii lor, sunt oameni care au încercat să își păstreze legătura cu Țara chiar și în epoca de tristă amintire din perioada comunismului și a regimului sovietic, potrivit autoarei care oferă o explicație pentru titlul filmului. „Apa este asemănată mereu cu o oglindă. Oglinda aceasta reflectă, din păcate, dureri și necazuri. Din păcate, Prutul nu este doar un râu simplu. Este un râu care ne separă și astăzi suntem nevoiți să prezentăm acte și încolo și încoace. E o oglindă dureroasă, în care nu tot timpul ne vedem așa cum am vrea noi. E însă o oglindă care prezintă realitatea“, mai spune regizoarea Violeta Gorgos. „Marea Unire în oglinda Prutului“ este un film realizat cu susținerea financiară a Primăriei Iași prin programul Centenar, și a avut premiera pe 8 octombrie 2018 la Iași. Proiectul „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“ face parte din Programul România Centenară și este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Violeta Gorgos

Născută la 16 aprilie 1967 în satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, R. Moldova, Violeta Gorgos este regizoare, documentaristă și realizatoare de emisiuni la TVR Iași. A terminat Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga“ din Chișinău, Universitatea de Stat, Facultatea de Filologie, Institutul de Arte „G. Musicescu“ din Chișinău, Facultatea de Regie Film și TV, apoi au urmat studiile de doctorat la Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie și Teorie a Artei, Secția Arta Cinematografică – Televiziunea. A început activitatea de creație ca regizor la Televiziunea Națională. În prezent s-a stabilit la Iași, activând ca regizor artistic la TVR Iași și OWN TV Studio. Este membră a Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova. Printre mențiunile și premiile primite se numără: Premiul Mare la Festivalul Internațional de Film „The GoldenBeggar“, premii la Festivalul „7 Arte“ de la Călărașiși Balcic, Bulgaria, premiul pentru regie la Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț”, Marele Premiu al Festivalului „Simfest“ pentru eseul cinematografic „Sex în URSS“, premiul „pentru cel mai bun film turistic“ ‒ „Glasurile Putnei“ la Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț“ etc. În palmaresul său a adunat filme și eseuri cinematografice ale cărei regizoare și scenaristă este: „Simboluri triste“ (1996), „Povestea de lumină și întuneric“ (1998), „Poveste tristă de iarnă“ (2000), „Vremea trece, vremea vine“ (2000), „Filmul marii iubiri“ (2000), „Păcat din păcat“ (2002), „O mamă din împărăția umbrelor“ (2006), „Tațiinoștri“ (2006), (după poemul lui Mihail Vakulovski), „Sex în URSS“ (2008), „Glasurile Putnei“ (2013), „Territoria“ (2014), „Tizic“ (2014), „Lume, ia-mă în brațe, eu vin“ (2014) etc. Violeta Gorgos a participat la proiectul „Expedițiile memoriei“, în calitate de regizor artistic. Istorici, jurnaliști și studenți de la diferite instituții din Republica Moldova și România au ajuns în Kazahstan, refăcând drumul deportaților într-un documentar despre soarta tragică pe care au avut-o miile de români basarabeni în lagărele de concentrare sovietice, după cel de-al Doilea Război Mondial. Violeta Gorgos este fiica profesorului și ex-deputatului în primul Parlament al R. Moldova Ion Mărgineanu, care a marcat Anul Centenar străbătând pe jos distanța de la Bălți la Alba Iulia, peste 500 de kilometri.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Toamna îşi intră în drepturi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în prima parte a săptămînii va fi cald dar în zilele de după temperaturile scad ■ în zona noastră nu vor fi mai mult de 16 grade ziua, iar noaptea vor fi pînă la 7 grade ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

Vremea este încă blîndă şi ţine cu noi, dar meteorologii anunţă că de la începutul ultimei decade a lunii septembrie condiţiile meteo se schimbă. Valorile termice intră la apă şi se răceşte binişor, astfel că pe finalul săptămînii abia putem spera la maxime diurne de 16 grade Celsius. Nopţile vor deveni destul de reci iar minimele coboară pînă la vreo 7 grade grade. Seceta persistă şi cel puţin în această sătămînă precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate din punct de vedere cantitav conform informaţiilor publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză pare fi cea de 16 septembrie, cînd cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar la amiază mercurul din termometre saltă voniceşte pînă la valoarea de 26 de grade. Noaptea va fi liniştită, cu cer degajat iar în zori minima ajunge la 12 grade Celsius. De marţi, 17 septembrie, începe declinul termic. Cerul va fi senin în prima parte a zilei, la prînz se vor înregistra cam 23 de grade, însă după-amiază ar putea veni ceva stropi de ploaie. După lăsarea întunericului va fi mai bine decît în intervalul precedent iar minima saltă la 15 grade. Cer senin este anunţat şi pentru miercuri, 18 septembrie, însă la prînz nu vor fi mai mult de 20 de grade. Noaptea va fi cea mai rece de pînă acum şi nu vor fi mai mult de 10 grade. Ziua de joi, 19 septembrie, aduce din nou soare, nu şi căldură pentru că brusc maxima coboară la 16 grade. Se depreciază şi minima nocturnă care ajunge la 9 grade. Cam la fel va fi şi vineri, 20 septembrie, cînd nu vor fi mai mult de 16 grade, iar după amiază ar putea ploua izolat şi slab. Noaptea va fi deosebit de rece pentru acest moment cu o minmă de doar la 7 grade. Se pare că nu trebuie să ne speriem încă pentru că de sîmbătă, 21 septembrie, începe să se încălzească treptat, maxima diurnă ajunge la 18 grde, iar minima nocturnă va fi de 10 grade. Duminică, 22 septembrie, vor fi cam 20 de grade ziua şi cel mut 12 grade noaptea. Rămîne de văzut cum va evolua vremea în ultima săptămînă a lunii.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Primăria strînge rablele din oraş

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În condiţiile în care tot mai pregnant numărul locurilor de parcare se dovedeşte insuficient, conducerea Primăriei Roman a luat decizia de a debarasa domeniul public de maşinile vechi, abandonate de ani de zile de proprietarii lor. Autovehiculele ridicate urmează a fi duse la platforma primăriei, pe strada Ogoarelor. „În cazul în care nu vor fi revendicate de proprietari, în 30 de zile, aceste autovehicule vechi vor deveni, conform legii, proprietatea municipalităţii şi vor fi, cel mai probabil, valorificate la fier vechi. Deja din prima zi de verificări am găsit patru maşini abandonate, purtînd discuţii cu proprietarii lor de a căuta modalităţi de valorificare. Există şi situaţii în care proprietarii nu pot fi identificaţi. În aceste circumstanţe, autoturismele abadonate pe domeniul public vor fi ridicate de către primărie şi duse pe plaforma de pe strada Ogoarelor. În situaţia în care în termen de o lună nu vor fi revendicate, ele devin proprietatea administraţiei publice locale, care le valorifică, conform normelor legale. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, de a încerca să păstrăm curăţenia în oraş şi de a încuraja pe romaşcani să se implice. Faptul că cei care vizitează Romanul apreciază curăţenia şi estetica este un motiv de mîndrie şi satisfacţie pentru fiecare dintre noi“ a declarat primarul Lucian Micu.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Accident rutier cu patru victime. Copil de 9 ani transportat la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

O coliziune între un autoturism şi o căruţă s-a produs în noaptea de sîmbătă spre duminică, 14 spre 15 septembrie, pe DN 15 B, în comuna Timişeşti. În urma impactului doi bărbaţi, de 28, respectiv 32 de ani, şi un copil de nouă ani au fost transportaţi la spital. “Accident rutier între un autoturism şi o cărutţă cu mai multe persoane în comuna Timişeşti, sat Dumbrava, pe DN 15 B. Au fost transportaţi la la CPU Tîrgu Neamţ: doi adulţi (bărbaţi) de 28 si 32 ani (policontuzionaţi) şi un minor în vîrstă de 9 ani (TCC cu PC)”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

UPDATE – La data de 15 septembrie, polițiștii Serviciului Rutier Neamț au intervenit la un accident rutier, produs în localitatea Timișești, soldat cu rănirea a patru persoane. Din primele cercetări efectuate a reiesit faptul că, în timp ce un bărbat, de 49 de ani, din Tîrgu Neamț, conducea un autoturism pe DN 15B, direcția de mers Tîrgu-Neamț – Cristești, în localitatea Timișești, pe fondul neatenției, ar fi acroșat un atelaj hipo care nu era semnalizat corespunzător și care se deplasa pe același sens de mers. Din evenimentul rutier a rezultat rănirea conducătorului auto de 49 de ani, a conducătorului atelajului hipo, un bărbat de 32 de ani, din Tomești, și a două persoane pasagere în atelaj, un minor, de 9 ani și un tânăr, de 26 de ani, din Tîrgu-Neamț. Atât conducătorul auto cât și conducătorul atelajului hipo au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă –sursa IPJ Neamţ

Citește știrea

Trending