Contactează-ne

Actualitate

Proiecția documentarului „Marea Unire în oglinda Prutului“ la Biblioteca Județeană

Știre publicată în urmă cu

în data de

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț invitată publicul la o nouă întâlnire în cadrul proiectului cultural „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“, vineri, 14 decembrie, începând cu ora 12:30, în Sala Info-Club 2, unde va avea loc proiecția filmului documentar „Marea Unire în oglinda Prutului“. Filmul este realizat de regizoarea basarabeană Violeta Gorgos și prezintă drama românilor rămăși dincolo de hotarele Țării. Filmul va fi prezentat în prezența autoarei. Filmările, începute în urmă cu aproape două decenii, au fost făcute în regiunea Cernăuțiului, Bucovina istorică – localitățile Crasna și Costiceni, pe malul Prutului, la Glodeni, dar și la Chișinău și până în localitatea Reni din regiunea Ismail. Documentarul „Marea Unire în oglinda Prutului“ spune povestea tuturor românilor care, după semnarea Actului Marii Unirii de la 1918, au fost un tot întreg, în România Mare, iar acum au rămas dincolo de hotarele Țării – a mărturisit, pentru Radio România Chișinău, regizoarea Violeta Gorgos. Protagoniștii filmului nu sunt doar persoane născute în România Mare, din ce în ce mai puține, sunt și copiii, nepoții și strănepoții acestora, care au păstrat în familie spiritul și valorile românești. Sunt cei care au păstrat fotografii cu bunicii și străbunicii lor, sunt oameni care au încercat să își păstreze legătura cu Țara chiar și în epoca de tristă amintire din perioada comunismului și a regimului sovietic, potrivit autoarei care oferă o explicație pentru titlul filmului. „Apa este asemănată mereu cu o oglindă. Oglinda aceasta reflectă, din păcate, dureri și necazuri. Din păcate, Prutul nu este doar un râu simplu. Este un râu care ne separă și astăzi suntem nevoiți să prezentăm acte și încolo și încoace. E o oglindă dureroasă, în care nu tot timpul ne vedem așa cum am vrea noi. E însă o oglindă care prezintă realitatea“, mai spune regizoarea Violeta Gorgos. „Marea Unire în oglinda Prutului“ este un film realizat cu susținerea financiară a Primăriei Iași prin programul Centenar, și a avut premiera pe 8 octombrie 2018 la Iași. Proiectul „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“ face parte din Programul România Centenară și este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Violeta Gorgos

Născută la 16 aprilie 1967 în satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, R. Moldova, Violeta Gorgos este regizoare, documentaristă și realizatoare de emisiuni la TVR Iași. A terminat Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga“ din Chișinău, Universitatea de Stat, Facultatea de Filologie, Institutul de Arte „G. Musicescu“ din Chișinău, Facultatea de Regie Film și TV, apoi au urmat studiile de doctorat la Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie și Teorie a Artei, Secția Arta Cinematografică – Televiziunea. A început activitatea de creație ca regizor la Televiziunea Națională. În prezent s-a stabilit la Iași, activând ca regizor artistic la TVR Iași și OWN TV Studio. Este membră a Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova. Printre mențiunile și premiile primite se numără: Premiul Mare la Festivalul Internațional de Film „The GoldenBeggar“, premii la Festivalul „7 Arte“ de la Călărașiși Balcic, Bulgaria, premiul pentru regie la Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț”, Marele Premiu al Festivalului „Simfest“ pentru eseul cinematografic „Sex în URSS“, premiul „pentru cel mai bun film turistic“ ‒ „Glasurile Putnei“ la Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț“ etc. În palmaresul său a adunat filme și eseuri cinematografice ale cărei regizoare și scenaristă este: „Simboluri triste“ (1996), „Povestea de lumină și întuneric“ (1998), „Poveste tristă de iarnă“ (2000), „Vremea trece, vremea vine“ (2000), „Filmul marii iubiri“ (2000), „Păcat din păcat“ (2002), „O mamă din împărăția umbrelor“ (2006), „Tațiinoștri“ (2006), (după poemul lui Mihail Vakulovski), „Sex în URSS“ (2008), „Glasurile Putnei“ (2013), „Territoria“ (2014), „Tizic“ (2014), „Lume, ia-mă în brațe, eu vin“ (2014) etc. Violeta Gorgos a participat la proiectul „Expedițiile memoriei“, în calitate de regizor artistic. Istorici, jurnaliști și studenți de la diferite instituții din Republica Moldova și România au ajuns în Kazahstan, refăcând drumul deportaților într-un documentar despre soarta tragică pe care au avut-o miile de români basarabeni în lagărele de concentrare sovietice, după cel de-al Doilea Război Mondial. Violeta Gorgos este fiica profesorului și ex-deputatului în primul Parlament al R. Moldova Ion Mărgineanu, care a marcat Anul Centenar străbătând pe jos distanța de la Bălți la Alba Iulia, peste 500 de kilometri.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Poliţiştii de la rutieră au făcut prăpăd: 600 de amenzi şi 80 de permise reţinute

Știre publicată în urmă cu

în data de

O acţiune a poliţiştilor de la Rutieră, în Neamţ, derulată pe parcursul unei săptămîni s-a soldat cu un bilanţ îngrijorător: peste 600 de amenzi, din care jumătate pentru viteză, 83 de persmise de conducere reţinute şi 13 certificate de înmatriculare retrase.

“În perioada 20– 26 ianuarie, polițiștii Serviciului Rutier Neamț împreună cu cei ai Serviciului de Ordine Publică au desfășurat o amplă acțiune prin care s-a urmărit prevenirea și combaterea principalelor cauze ale accidentelor grave.

În prima zi a acțiunii, polițiștii au acționat, în special, pentru combaterea neacordării priorității de trecere pietonilor și vehiculelor. Următoarea zi s-a acționat pentru combaterea abaterilor săvîrșite de către bicicliști și pietoni, iar în zilele următoare, acțiunea a vizat combaterea nerespectării regimului legal de viteză și depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive.

Polițiștii au constatat 3 infracțiuni la regimul circulației, iar pentru alte nereguli constatate au fost aplicate peste 600 de sancțiuni contravenționale la legislația rutieră (306 au fost pentru viteză neregulamentară, 48 au fost aplicate pietonilor pentru diferite abateri, alte 25  bicicliștilor, 11 pentru depășire neregulamentară, 2 pentru neacordare de prioritate pietonilor, alte 12 pentru neacordarea priorității vehiculelor și 12 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice)

Au fost reținute 83 de permise de conducere și retrase 13 certificate de înmatriculare”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Recital Sara Stroici, la „Victor Brauner”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Violonista Sara Stroici organizează în parteneriat cu Liceul de Arte “Victor Brauner” din Piatra Neamţ, două evenimente culturale pentru publicul nemţean.

Joi, 13 februarie 2020, de la orele 18, în sala “Theodor Macarie” a Liceului de Arte “Victor Brauner”, se va desfăşura recitalul “De necuprins..” susţinut de  violonista Sara Stroici  şi de pianista Andreea Dobia. Repertoriul divers, de la G. F. Händel pînă la G. Enescu sau E. Ysaÿe, va fi îmbogăţit de o partitură filmică, cadru-secvenţă fiind redat  în timp real de regizorul Brînduşa Balan. Prin acest spectacol, artistele îşi doresc să ajute la amenajarea sălii de concerte “Theodor Macarie” a Liceului de Arte şi în scopul acesta va fi o urnă pentru donaţii. Intrarea este liberă. Vineri, 14 februarie 2020, începînd cu orele 9, la Liceul de Arte “Victor Brauner”, Andreea Dobia şi Sara Stroici vor oferi cursuri de măiestrie tinerilor muzicieni. Sînt aşteptaţi elevi şi studenţi de toate vîrstele care îşi doresc perfecţionarea tehnico-interpretativă la vioară, pian şi muzică de cameră. Înscrierile pentru cursanţii activi se fac printr-un mail cu repertoriul abordat, numele complet şi vîrsta, la adresa saramusicproduction@gmail.com sau la numărul de telefon 0748129995 pînă pe 12 februarie”, se precizează într-un comunicat de presă al organizatorilor.

Cele două artiste, doctorande ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, au concertat împreună pe scena Filarmonicii din Rîmnicu Vîlcea, în Bucureşti dar şi în Spania – Valencia, unde au susţinut cursuri de măiestrie pentru tinerii muzicieni români. Violonista Sara Stroici este originară din Piatra Neamţ, desfăşurîndu-şi în acest moment activitatea artistică în Bucureşti. Andreea Dobia este pianist-acompaniator la Teatrul de Operetă şi Musical “Ion Dacian” din Bucureşti.

Citește știrea

Actualitate

“Cupa Unirii” la şah, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ competiţia a fost organizată sîmbătă, 25 ianuarie, la "Roman Value Center" ■ au participat 71 de copii din mai multe oraşe ale Moldovei ■

Sîmbătă, 25 ianuarie 2020, în incinta Centrului comercial “Roman Value” s-a desfăşurat concursul de şah “Cupa Unirii”, organizat de gazde în parteneriat cu CSM Roman.

Concursul s-a desfăşurat în şase runde, în sistem elveţian, Open U14 ani, Elor 1200 şah rapid, 15 minute. “Criteriile de departajare au fost cele legate de numărul total de puncte, coeficient bucholtz, mediu şi coeficient de progres şi vîrstă. Au participat 71 de copii din Roman, Iaşi, Suceava, Vaslui, Piatra Neamţ.

Turneul s-a organizat în sistem Open U 14 ani. Toţi copiii au primit diplome de participare”, a declarat profesorul Cătălin Artene, instructor de şah la CSM Roman.Cîştigătorul turneului cu 5,5 puncte din 6 puncte posibile a fost Miron Necatarie, din Rădăuţi, judeţul Suceava. “CSM Roman s-a evidenţiat prin Eduard Nistor, care a obţinut locul al II-lea la general şi locul I la 14 ani, băieţi.

Pe locul al II-lea s-a clasificat Adelin Rusu la categoria 11 ani băieţi. Rareş Lesovski a obţinut locul I la 9 ani băieţi, iar Ana Maria Balaşcă, locul al II-lea fete, la categoria 14 ani. Dimina Vrînceanu a obţinut locul al II-lea fete, la categoria 9 ani, în timp ce Ştefan Levărdă s-a clasat pe locul I -U7 băieţi.

Tot locul I la U7 fete a obţinut Maria Karin, în timp ce Medeea Boboc s-a clasat pe locul al II-lea U7 ani”, a mai precizat antrenorul Cătălin Artene.

Citește știrea

Trending