Contactează-ne

Actualitate

Proiecția documentarului „Marea Unire în oglinda Prutului“ la Biblioteca Județeană

Știre publicată în urmă cu

în data de

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț invitată publicul la o nouă întâlnire în cadrul proiectului cultural „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“, vineri, 14 decembrie, începând cu ora 12:30, în Sala Info-Club 2, unde va avea loc proiecția filmului documentar „Marea Unire în oglinda Prutului“. Filmul este realizat de regizoarea basarabeană Violeta Gorgos și prezintă drama românilor rămăși dincolo de hotarele Țării. Filmul va fi prezentat în prezența autoarei. Filmările, începute în urmă cu aproape două decenii, au fost făcute în regiunea Cernăuțiului, Bucovina istorică – localitățile Crasna și Costiceni, pe malul Prutului, la Glodeni, dar și la Chișinău și până în localitatea Reni din regiunea Ismail. Documentarul „Marea Unire în oglinda Prutului“ spune povestea tuturor românilor care, după semnarea Actului Marii Unirii de la 1918, au fost un tot întreg, în România Mare, iar acum au rămas dincolo de hotarele Țării – a mărturisit, pentru Radio România Chișinău, regizoarea Violeta Gorgos. Protagoniștii filmului nu sunt doar persoane născute în România Mare, din ce în ce mai puține, sunt și copiii, nepoții și strănepoții acestora, care au păstrat în familie spiritul și valorile românești. Sunt cei care au păstrat fotografii cu bunicii și străbunicii lor, sunt oameni care au încercat să își păstreze legătura cu Țara chiar și în epoca de tristă amintire din perioada comunismului și a regimului sovietic, potrivit autoarei care oferă o explicație pentru titlul filmului. „Apa este asemănată mereu cu o oglindă. Oglinda aceasta reflectă, din păcate, dureri și necazuri. Din păcate, Prutul nu este doar un râu simplu. Este un râu care ne separă și astăzi suntem nevoiți să prezentăm acte și încolo și încoace. E o oglindă dureroasă, în care nu tot timpul ne vedem așa cum am vrea noi. E însă o oglindă care prezintă realitatea“, mai spune regizoarea Violeta Gorgos. „Marea Unire în oglinda Prutului“ este un film realizat cu susținerea financiară a Primăriei Iași prin programul Centenar, și a avut premiera pe 8 octombrie 2018 la Iași. Proiectul „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“ face parte din Programul România Centenară și este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Violeta Gorgos

Născută la 16 aprilie 1967 în satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, R. Moldova, Violeta Gorgos este regizoare, documentaristă și realizatoare de emisiuni la TVR Iași. A terminat Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga“ din Chișinău, Universitatea de Stat, Facultatea de Filologie, Institutul de Arte „G. Musicescu“ din Chișinău, Facultatea de Regie Film și TV, apoi au urmat studiile de doctorat la Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie și Teorie a Artei, Secția Arta Cinematografică – Televiziunea. A început activitatea de creație ca regizor la Televiziunea Națională. În prezent s-a stabilit la Iași, activând ca regizor artistic la TVR Iași și OWN TV Studio. Este membră a Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova. Printre mențiunile și premiile primite se numără: Premiul Mare la Festivalul Internațional de Film „The GoldenBeggar“, premii la Festivalul „7 Arte“ de la Călărașiși Balcic, Bulgaria, premiul pentru regie la Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț”, Marele Premiu al Festivalului „Simfest“ pentru eseul cinematografic „Sex în URSS“, premiul „pentru cel mai bun film turistic“ ‒ „Glasurile Putnei“ la Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț“ etc. În palmaresul său a adunat filme și eseuri cinematografice ale cărei regizoare și scenaristă este: „Simboluri triste“ (1996), „Povestea de lumină și întuneric“ (1998), „Poveste tristă de iarnă“ (2000), „Vremea trece, vremea vine“ (2000), „Filmul marii iubiri“ (2000), „Păcat din păcat“ (2002), „O mamă din împărăția umbrelor“ (2006), „Tațiinoștri“ (2006), (după poemul lui Mihail Vakulovski), „Sex în URSS“ (2008), „Glasurile Putnei“ (2013), „Territoria“ (2014), „Tizic“ (2014), „Lume, ia-mă în brațe, eu vin“ (2014) etc. Violeta Gorgos a participat la proiectul „Expedițiile memoriei“, în calitate de regizor artistic. Istorici, jurnaliști și studenți de la diferite instituții din Republica Moldova și România au ajuns în Kazahstan, refăcând drumul deportaților într-un documentar despre soarta tragică pe care au avut-o miile de români basarabeni în lagărele de concentrare sovietice, după cel de-al Doilea Război Mondial. Violeta Gorgos este fiica profesorului și ex-deputatului în primul Parlament al R. Moldova Ion Mărgineanu, care a marcat Anul Centenar străbătând pe jos distanța de la Bălți la Alba Iulia, peste 500 de kilometri.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Roman: Poiana poveştilor e în faţa primăriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Primăria Roman este interesată de organizarea unor activităţi prin care să dezvolte apetitul pentru lectură al copiilor. În acest sens, a fost iniţiat proiectul Poiana poveştilor, care se desfăşoară în parcul din faţa sediului primăriei, unde măcar o dată pe săptămînă vor avea loc lecturi colective. Inaugurarea a avut loc marţi, 16 iulie, în prezenţa viceprimarului Roxana Iorga, cadru didactic de profesie, care a realizat şi prima lectură a unei poveşti pentru cei mici. „Ideea a venit din partea unei romaşcance prezentă la o audienţă, care şi-a dorit să se implice pentru a oferi bucurie şi educaţie copiilor. Programul va fi comunicat din timp şi va fi stabilit şi în funcţie de numărul voluntarilor şi disponibilitatea acestora de a participa la proiect“, a declarat Claudia Matei, purtătorul de cuvînt al Primăriei Roman. La prima lectură colectivă au participat în jur de 20 de copii, unii însoţiţi de părinţi sau bunici. Claudia Matei a mai precizat menţionat că înscrierea voluntarilor se poate face prin intermediul paginii de facebook a primăriei, sau pe e-mail la adresa consilier1@ primaria roman.ro. Un proiect similar este cel desfăşurat în cadrul Clubului de vacanţă de la bibliotecă, cînd vor exista şi secţiuni de lectură pentru cei mici, dar şi la picnicul care va fi organizat în parcul municipal, pe 21 iulie.

Citește știrea

Actualitate

Tarife majorate la gunoi, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ utilizatorii casnici vor plăti 13,55 lei/persoană/lună ■ clienţii non- casnici vor fi taxaţi cu 805,18 lei/tonă pentru deşeurile reciclabile şi 442,28 lei/tonă, pentru gunoiul rezidual ■

Locuitorii urbei de sub Cetate vor plăti tarife mai mari la ridicarea gunoiului, începînd cu luna în curs. Consilierii locali au aprobat majorarea preţurilor, ţinînd cont de solicitarea venită din partea operatorului de salubritate Rossal Roman. Astfel, tariful pentru persoane fizice este de 13,55 lei/persoană/lună (tva inclus), dar suma poate ajunge la 20,33 lei, în cazul nerespectării colectării selective, cînd s-ar aplica o penalizare de 50%. Pentru utilizatorii non-casnici, tariful se calculează în funcţie de costul pe tonă, respectiv 805,18 lei (tva inclus) pentru gunoiul reciclabil şi 442,28 lei (tva inclus) pentru cel rezidual, dar sînt prevăzute şi valori mai mari, dacă se amestecă tipurile de gunoi. În documentaţia aferentă hotărîrii se specifică faptul că tarifele „penalizatoare“ se vor aplica în situaţii de excepţie, atunci cînd se constată nerespectarea regulilor de colectare în sensul contaminării deşeurilor din recipienţii destinaţi colectării unui anume tip de gunoi cu alte tipuri de deşeuri. Argumentînd necesitatea majorării tarifelor, Rossal Roman a dat vina pe modificările legislative, cum ar fi introducerea contribuţiei de 30 lei pe tonă deşeuri eliminate prin depozitare şi creşterea salariului minim pe economie la 2.080 lei începînd cu 1 ianuarie 2019. În cazul persoanelor care nu au încheiat contract cu Rossal pentru ridicarea gunoiului, autorităţile locale percep o taxă de salubrizare. Valorile au fost actualizate în februarie, în baza unui regulament în care beneficiarii sînt împărţiţi în două categorii, utilizatori casnici şi non-casnici. Primii au de achitat 30 lei/persoană/lună, iar ceilalţi, 900 lei/tonă/lună. Taxa de salubrizare a fost instituită în 2017, fiind invocate prevederi legale potrivit cărora autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să instituie taxe speciale şi să deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate în cazul utilizatorilor fără contract. Aceste taxe se achită la casieria primăriei, spre deosebire de tarifele aferente contractelor, ce se plătesc la sediul Rossal. Aplicarea taxei încetează dacă se prezintă funcţionarilor primăriei contractul încheiat cu operatorul. Există şi categorii de persoane scutite de la plata taxei: veterani şi văduve de război, cetăţenii încadraţi cu handicap grav sau accentuat, ori în gradul I de invaliditate, precum şi reprezentanţii legali ai minorilor cu astfel de deficienţe, beneficiarii legilor privind drepturile deţinuţilor politici şi ale eroilor revoluţiei din decembrie 1989.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Sute de ciclişti la MTB Maraton

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ au fost şase curse pe diferite trepte de dificultate ■ s-a organizat şi o cursă a scaunelor cu rotile ■

MTB Roman Maraton, ediţia a II-a, a adus la start în Ştrandul Municipal, pe 13 iulie peste 400 de participanţi, ciclişti de performanţă şi zeci de persoane cu handicap locomotoriu, aflaţi în scaune cu rotile. Evenimentul a fost un succes, atît ca participare, cît şi ca atmosferă. Rezultatele înregistrate anul trecut au determinat ca ediţia a II-a să fie înscrisă în Cupa Moldovei MTB. Concursul a avut şase curse pe diferite trepte de dificultate: Traseul Lung: 75 km – elevaţie de 1.500 metri, traseul scurt – 45 km – elevaţie 700 m, Cursa popular – 25 km – elevaţie 200 m, Traseul Family (adulţi şi juniori) – 25 mm – elevaţie de 200 m, Traseul Juniori (10-14 ani) – 5 km şi Traseul 3- 9 ani. Competiţia a început cu partea destinată cîtorva zeci de persoane cu handicap. Întrecerea a fost organizată clubul MTB Roman, cu sprijinul primarului Lucian Micu, care a asistat la decernarea premiilor, tot la ştrand. La debut, organizatorii au oferit două diplome: una Primăriei Roman şi una CSM Roman, pentru sprijinul acordat în organizarea competiţiei. „Cel mai bun timp la adulţi a fost obţinut de băcăuanul Bogdan Duca, care a cîştigat cursa şi anul trecut. Important este faptul că a fost o vreme splendidă, iar la secţiunea Junior (copii 10 şi 14 ani) cîştigător a fost Eduard Stoica, de la Asociaţia Iubire şi Speranţă Roman, care a primit de la sponsorii noştri o bicicletă şi echipamentul necesar pentru a putea concura“, au declarat organizatorii. La Roman au sosit ciclişti din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Suceava, Galaţi, Botoşani, Focşani şi de la Chişinău. Pe toată lungimea traseelor au existat puncte de hidratare, iar siguranţa sportivilor a fost asigurată de Serviciul Rutier, Jandarmerie, ISU, Poliţia Locală Roman, Serviciul de Ambulanţă, SVSU Roman şi Salvamont Neamţ.

Citește știrea

Trending