Publicitate

A devenit o obișnuință ca la începutul fiecărui an, Primăria Piatra Neamț să prezinte principalele direcții de acțiune pentru anul în curs. Acestea rezultă din nevoile comunității, în urma dialogului cu cetățenii orașului, dar și în urma întâlnirilor cu categoriile socio-profesionale, și sunt corelate cu bugetul local. Primarul Dragoș Chitic consideră că prioritățile administrative nu se stabilesc într-un birou, ci prin consultari, prin discuții cu oamenii pe stradă, în fiecare cartier. Numai dialogul și implicarea tuturor în problemele comunității, pot face din Piatra Neamț un oraș atractiv, prietenos.

1. Investiții pentru Piatra-Neamț Vom continua campania de asfaltare a străzilor pietruite având și anul acesta în program aproximativ 6 km de străzi care nu avut niciodată asfalt. Bălțătești, Cicoarei, Mărțișor, Macului, Dudului, Lalelelor, Barajului, Cucului, Bahrin, Spicului, Cetinei, Izvoraș, Ciocârliei, Peste Punte și Băncii sunt străzile propuse în acest an pentru modernizare. În funcție de bugetul disponibil ar putea intra în modernizare și strada Pârâul Doamnei. Menținerea străzilor din municipiu în condiții optime și realizarea de reparații capitale va fi o prioritate și pentru acest an. Ne propunem ca la peste 60.000 mp de străzi să realizăm lucrări de reparații prin turnare de covor asfaltic nou.

Va continua în paralel și aducerea căminelor rețelelor de utilități la cota străzii, repararea aleilor pietonale și întreținerea rețelei de canalizare pluvială.

Vom moderniza trotuarul de pe B-dul Traian între Rompetrol și Poșta Mărăței, vom repara trotuarul de pe B-dul Decebal între cele două sensuri giratorii (Vânătorul și Pescarul, fostul Gostat) și vom începe reabilitarea trotuarelor din cartierul Gara Veche.

Ne propunem pentru acest an să refacem fațadele podului din zona Orion și să mărim înălțimea de acees a podului de pe strada Mihai Viteazu.

În acest an vom reface fațada blocului 10 de pe strada Aleea Margaretelor, o promisiune de sprijin pentru locatarii acestui bloc afectat de incendiu în anul 2017. Tot anul acesta se va finaliza mansardarea blocului G6 de pe Bd. Decebal, creându-se astfel noi unități locative. Vom realiza investiții în toate unitățile de învățământ, inclusiv în creșele din municipiu, pentru a asigura condițiile optime în desfășurarea actului educațional. O prioritate o reprezintă realizarea rețelei de gaz și dotarea cu centrală termică a școlii și a grădiniței din Văleni.

Pentru că trebuie sprijinit și învățământul universitar prezent în orașul nostru, vom continua lucrările de reabilitarea a imobilului în care funcționează Academia de Muzică „Gh. Dima”.

Ne propunem să oferim pietrenilor o Casă a Căsătoriilor modernă, prin amenajarea imobilului din vecinătatea Curții Domnești în care funcționează acum societatea Urban.

Vom demara amenajarea unui traseu de drumeție pe muntele Pietricica cu plecare din zona străzii Orhei format din trepte și cărări cu zone de popas. Tot pe muntele Pietricica ne propunem amplasarea numelui orașului PIATRA-NEAMȚ cu litere volumetrice. Anul acesta vom realiza și consolidarea drumului de acces pe Cozla, tronsonul de la punctul Belvedere la Platoul Gospodina. De asemenea, avem în plan realizarea unei balustrade pe drumul de acces de la Colibele Haiducilor la Platoul Gospodina

2. Absorbția Fondurilor Europene Pentru că bugetul municipiului este limitat în acest an și din cauza noilor reglementări fiscale vom apela pentru finanțarea proiectelor majore la fondurile europene. Ne-am stabilit un obiectiv îndrăzneț, dar realizabil, de a absorbi peste 100 de milioane de euro din banii europeni alocați în exercițiul financiar actual cu ajutorul cărora să realizăm investiții care să genereze dezvoltare pentru oraș și confort pentru cetățeni. Pentru a ne asigura de succesul acestui demers, lucrăm la realizarea documentațiilor necesare în vederea depunerii solicitărilor odată cu deschiderea apelurilor de proiecte. Vom atrage bani europeni pentru: – investiții pentru reabilitarea termică a unor unități de învățământ preșcolar, gimnazial și liceal; – investiții în sistemul de iluminat public; – investiții care vizează dezvoltarea și regenerarea urbană a municipiului, prin: – realizarea unor investiții pentru mobilitatea urbană și accesibilitate ridicată,   – reducerea poluării urbane și îmbunătățirea mediului urban, regenerarea comunităților marginalizate, creșterea calității infrastructurii educaționale; – dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale; – investiții în educație și formare.

3. Piatra-Neamț – un oraș curat, aerisit și bine întreținut Programul de amenajări peisagistice și de plantări al municipiului va fi completat cu amenajarea de noi spații verzi pe str. Gral. N. Dăscălescu. De asemenea, jardinierele de pe bd. Decebal vor fi modernizate, iar sensul giratoriu din fața Hotelului Ceahlău precum și alte zone verzi publice vor fi amenajate cu teme care să marcheze Centenarul Marii Uniri.

Perdeaua forestieră de la poalele muntelui Pietricica (str. Fermelor) va beneficia de lucrări de întreținere și plantări. Deasemenea, vom realiza plantări pe dealurile Cozla și Cârlomanu.

Pe lângă plantările de arbori se vor realiza și lucrări de corectare torenților de pe dealul Cozla, pentru a stabiliza solul și a preveni problemele cauzate de precipitațiile abundente. În acest an va fi actualizat și Registrul Local al spațiilor verzi din municipiul Piatra-Neamț. Vom realiza în premieră în orașul nostru sisteme arcadă de pulverizare a apei în zone publice aglomerate în zilele foarte călduroase din an.

Pentru anul 2018, ne-am propus amenajarea cel puțin a unui nou spațiu de joacă pentru copii, pe str. Mărăței în zona blocurilor 146-156 și realizarea unui program eficient de reparare a spațiilor de joacă existente, astfel încât copiii să fie în siguranță. Vom achiziționa și monta 300 de coșuri de gunoi și 200 de bănci de odihnă. Mobilierul stradal din toate cartierele va fi reparat, iar acolo unde este cazul va fi înlocuit.

Pentru a oferi noi locuri de odihnă și de relaxare vom reabilita încă 10 foișoare dotate cu mobilier de relaxare, în toate cartierele municipiului. Pentru iubitorii de sport în aer liber vom monta echipamente de fitness în aer liber în Parcul Central și în Ștrandul municipal. Încurajăm folosirea mijloacelor de transport alternative și venim în sprijinul bicicliștilor cu montarea a 20 de sisteme de parcare a bicicletelor în municipiul Piatra-Neamț.

Având în vedere solicitările cetațenilor, vom amenaja câteva locații pentru picnic și grătare pe malurile lacului Bâtca Doamnei, dealul Cârlomanu și în zona pârâului Doamna.

Pentru a oferi un climat civilizat, vom realiza în premieră pentru municipiul reședință de județ un părculeț dedicat animalelor de companie, în care iubitorii de animale să-şi poată plimba în voie patrupedele. Părculețul va fi dotat cu elemente atractive pentru animalele de companie, cu bănci de odihnă, coşuri de gunoi şi va fi împrejmuit.

Pentru a elimina depozitarea necontrolată a deșeurilor vom monta panouri de avertizare și camere de supraveghere video în zonele în care se întâmplă acest lucru.

Reducerea numărului de câini fără stăpân prezenți pe străzile din municipiu va fi o preocupare constantă și pentru acest an, completată de asigurarea unor condiții optime de cazare în adăpostul de câini și colaborarea cu asociațiile de profil, inclusiv pentru stimularea adopțiilor.

Vom achiziționa noi echipamente pentru iluminatul ornamental de sărbători în completarea celor existente, puntea pietonală de acces la Ștrandul municipal va fi iluminată cu șiruri de leduri architecturale, iar iluminatul architectural din municipiu va fi completat cu proiectoare cu led.

Vom asigura fluidizarea traficului prin amenajarea a trei noi sensuri giratorii: Bd. Traian la intersecția cu strada Lămâiței, Str. Gral. Nicolae Dăscălescu la intersecția cu str. Dumbravei și în zona Brădet, iar pentru siguranța pietonilor vom amplasa semafoare acționate manual în fața Muzeului de Istorie și pe strada Gral. Nicolae Dăscălescu. Toate semafoarele vor avea și semnale acustice pentru nevăzători. Tot pentru fluidizarea traficului și creșterea siguranței participanților la trafic vom continua și în acest an să amplasăm separatoare de sens pe B-dul Decebal și B-dul Traian și piloni reflectorizanți în zonele unde se parchează ilegal, precum și în apropierea trecerilor pentru pietoni. Dacă în anii anteriori am realizat investiții prin care oferim internet gratuit în Curtea Domnească și în Parcul Central, pentru acest an ne-am propus încă două noi zone: Ștrandul Municipal și clădirea publică – Forum Center.

4. O bună administrare a patrimoniului municipiului Odată cu deschiderea Pieței Centrale, am început și un proces prin care vrem să creștem atractivitatea acestui complex comercial oferind pietrenilor posibilitatea de a-și cumpăra produse agro-alimentare direct de la producători. În acest an neam propus să dezvoltăm acest complex agro-alimentar emblematic al municipiului Piatra-Neamț.

Este în vizorul municipalității pentru anul în curs implementarea și în PiatraNeamț a unui concept ce are mare succes în Europa, cel al piețelor volante de week-end pentru flori, artizanat și produse locale.

Pentru a fi unul dintre punctele forte de atracție pentru turiști atât în sezonul rece, cât și pe timpul verii, administrarea infrastructurii turistice de pe muntele Cozla va fi scoasă la licitație. Punctul Belvedere va fi modernizat, iar una dintre cele mai pitorești locații pentru organizarea de evenimente, Igloo-ul de pe platoul Cozla, va fi redeschisă. Administrarea cimitirelor umane va fi monitorizată atent și avem în vedere extinderea cimitirului Pietricica. Pe modelul orașelor europene, vom concesiona prin licitație publică serviciul de realizare a unei rețele subterane pentru cablurile de internet și telefonie.

Valorificarea eficientă a clădirii Forum Center, creșterea gradului de ocupare și a condițiilor oferite reprezintă un alt obiectiv propus. Primăria Piatra-Neamț a preluat la începutul anului administrarea Ștrandului municipal care va intra într-un amplu proces de reparare și modernizare. Această importantă bază de agrement va fi revitalizată prin organizarea de evenimente pentru toate vârstele pe tot parcursul sezonului estival. Un proiect propus de municipalitatea pietreană este și realizarea unui Orășel al copiilor în Ștrandul municipal.

Piața Mărăței este scoasă la licitație pentru administrare din dorința de a o transforma într-o piață de cartier modernă. Vom impune societății Urban să modernizeze și celelalate două piețe de cartier: Precista și Dărmănești.

Și Baia Comunală este preluată din acest an în administrarea primăriei pietrene și o vom organiza astfel încât pietrenii să se poată bucura de serviciile oferite de acest obiectiv. Stadionul Ceahlăul va beneficia de lucrări de modernizare, montarea unui gazon sintetic nou printr-un parteneriat realizat cu Federația Română de Fotbal și lucrări de întreținere a gazonului terenului principal, oferind condiții optime pentru performarea echipei locale de fotbal dar și pentru atragerea de competiții sportive importante. Și în acest an vom aduce competiții sportive de nivel ridicat la Sala Polivalentă.

Vom continua valorificarea clădirilor fostelor centrale termice pentru activități în folosul comunității. Vom amenaja una dintre fostele centrale termice pentru a realiza cel de-al doilea club al seniorilor în acest an în cartierul Dărmănești, un loc în care persoanele vârstnice să-și poată petrece în mod plăcut timpul liber.

Și anul acesta vom amenaja noi locuri de parcare de reședință pentru cetățenii orașului și vom implementa sisteme online de rezervare și plată a contractului anual pentru locul de parcare. Vom oferi în continuare locuințe ANL pentru tineri și sociale sau de necesitate pentru persoanele aflate într-o situație locativă dificilă. În parteneriat cu ANL, va începe pe str. Clement Pompiliu construcția de locuințe pentru specialiști; Primăria Piatra-Neamț pune la dispoziție terenul pe care vor fi acestea ridicate și va realiza sistematizarea zonei și aducerea rețelelor de utilități.

5. Ordinea și liniștea publică, siguranța cetățeanului, acțiuni educative Vom continua să creștem numărul de politiști locali prezenți pe străzi în patrule care să ofere cetățenilor un grad de siguranță cât mai ridicat și să descurajeze încălcarea legii. Parteneriatul cu celelalte instituții publice din sfera asigurării ordinii și liniștii publice va fi susținut și dezvoltat.

O preocupare constantă este siguranța cetățenilor, iar pentru aceasta vom asigura Poliției Locale resursele și dotarea necesară și vom crește numărul camerelor de supraveghere din municipiu cu încă 50 pentru a acoperi majoritatea zonelor vulnerabile. Combaterea cerșetoriei, a consumului de alcool și a abandonului școlar vor fi abordate și prin implementarea unor campanii de informare atent elaborate inclusiv prin susținerea și implicarea asociațiilor locale non-profit cu experiență în astfel de activități.

6. Promovarea orașului, implicarea și susținerea ONG-urilor locale, organizarea de evenimente ONG-urile locale vor fi sprijinite și în acest an pentru realizarea de evenimente benefice comunității noastre. Am stabilit un calendar al sesiunilor de finanțare nerambursabilă, astfel încât fiecare să știe exact când să-și planifice evenimentele și să depună proiectele de finanțare.

Municipiul Piatra-Neamt are un potențial turistic ridicat, iar turismul local reprezintă o componentă economică importantă. În anul 2017 s-a menținut trendul de creștere cu aproximativ 10 % a numărului de turiști care au vizitat orașul nostru.

Pentru a veni în sprijinul turiștilor și pentru a avea o platformă de comunicare adaptată perioadei actuale, ne-am propus ca la începutul acestui an să implementăm o aplicație pentru telefoanele mobile de genul CityApp care va furniza informații turistice, dar va asigura și comunicarea între cetățeni și primărie. Aplicația îi va ajuta și pe operatorii economici din Piatra-Neamț să își promoveze ofertele. În continuare vom promova oferta turistică a orașului la principalul târg de turism al României, iar pentru anul 2018 am pregătit un calendar amplu de evenimente, dintre care amintim: Sărbătoarea Curții Domnești, Festivalul Dacic Predodava, Piatra Fest, Piatra Food Festival.

7. Transparența activității și comunicarea permanentă cu cetățenii În anul 2017, primăria a dezvoltat o serie de servicii care să ușureze relația cetățean-administrație. Astfel, pe lângă canalele de comunicare www.domnuleprimar.ro, adresa de email a instituției – infopn@primariapn.ro, numerele de telefon 0233210872 – Telefonul Cetățeanului și 0233218991 – Centrala Primăriei, pe contul de facebook al municipalității, cetățenii pot intra în direct cu primarul pentru a afla informații despre activitatea lui și a instituției, pot face sugestii și sesizări.

Dacă în 2017, în total 600 de pietreni și-au expus problemele prin audiențele clasice, doar într-o sesiune de audiențe online, peste 200 de persoane au primit răspunsuri la întrebările lor. Acest canal modern de comunicare va fi dezvoltat în anul 2018, oferind posibilitatea pietrenilor să discute cel puțin lunar online cu primarul lor în cadrul audiențelor. Comunicarea permanentă cu cetățenii și transparența în actul decizional reprezintă și pentru anul 2018 priorități pentru administrația publică locală.

Vom continua realizarea sondajelor de opinie din care să aflăm gradul de satisfacție al cetățenilor, un instrument care ne ajută să identificăm aspectele care trebuie îmbunătățite pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate pietrenilor, care să corespundă așteptărilor. Chestionarul este disponibil și online pe www.primariapn.ro/chestionar-informare.

Vă asigur de faptul că principala mea preocupare în calitate de primar al acestui oraș este să dezvolt localitatea și să cresc gradul de confort pentru fiecare cetățean. Am propus și pentru acest an un program de acțiuni și investiții ambițios dar realizabil. Vă mulțumesc pentru buna colaborare pe care am avut-o în 2017 și vă invit să-mi fiți parteneri și în 2018 pentru a face împreună din Piatra-Neamț un oraș în care fiecare dintre noi să ne simțim bine.


Programul de guvernare locală PIATRA-NEAMȚ 2018 – Descărcare

Program_guvernare_PN_2018 (PDF)


loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.