Contactează-ne

Actualitate

Profesorul Vasile, Gavriil Galinescu şi Securitatea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „Avea un maldăr de hîrtii şi avînd boala de a-mi arunca privirea prin ele am găsit unele cu note muzicale. Le-am procurat în schimbul a trei kile de coniac. Am fost pîrît la Securitate - «vezi că Vasile are nişte manuscrise»“, a povestit profesorul universitar Vasile Vasile despre cartea ce-l are în prim plan pe Gavriil Galinescu

Oamenii Bicazului, iubitori de carte şi de folclor autentic au avut şansa ca zilele trecute să facă cunoştinţă prin intermediul profesorului universitar dr. Vasile Vasile de la Universitatea Bucureşti, cu lucrarea antologică Cântece populare din Moldova, „subiectul“ fiind reputatul muzicolog de pe Valea Bistriţei, Gavriil Galinescu. Evenimentul cultural, găzduit de Biblioteca Mihai Eminescu Bicaz, a fost posibil prin colaborarea cu Centrul Cultural Carmen Saeculare Piatra Neamţ, de altminteri instituţia prin intermediul căreia lucrarea a văzut lumina tiparului la Editura Nona la finele anului 2019.

„Această carte a fost propusă de mine acum 50 de ani. Cartea provine din călătoriile mele aici prin calitatea mea de a-mi petrece o bună parte din viaţă pe meleaguri nemţene. Ulterior am avut prilejul să întîlnesc un coleg de-al meu student, care era secretar la Opera din Iaşi, care avea un maldăr de hîrtii şi avînd boala de a-mi arunca privirea prin ele am găsit unele cu note muzicale. Le-am procurat în schimbul a trei kile de coniac. Am fost pîrît la Securitate – «vezi că Vasile are nişte manuscrise» – n-am să uit acest aspect toată viaţa. Mai tîrziu aveam să fac lucrarea de licenţă cu Gavriil Galinescu. A fost un întreg război pe tema asta, pentru că un personaj politic a intrat în sala în care susţineam lucrarea de doctorat strigînd sus şi tare că Moldova nu are doine şi alte genuri de folclor. A fost o întreagă dispută şi o parte din aceste doine se găsesc în această carte. Şi vreau să vă spun că Gavriil Galinescu a fost robit de folclorul zonei, pe care l-a scos la lumină şi pe care avem prilejul să-l cunoaştem noi astăzi“, avea să declare profesorul Vasile Vasile, prefaţatorul şi editorul lucrării lui Gavriil Galinescu. Desigur, discursul distinsului cadru universitar în ale muzicii avea să fie mult mai amplu, mustind de informaţii de calitate, trecînd de la biografia muzicologului la unele piedici întîlnite în munca sa de cercetare ştiinţifică pentru elaborarea lucrării, subliniind şi sprijinul avut din partea celor de la Carmen Saeculare în apariţia în volum a textelor muzicale ale muzicologului de pe Valea Bistriţei. „Am avut fericita ocazie ca prin susţinerea acestor distinşi oameni ce se ocupă de cultura nemţeană să realizez un vis al meu legat de opera folclorică aflată şi strînsă spre a fi dată nouă de către Gavriil Galinescu“. Profesorul Vasile a fost însoţit prin periplul său cultural de către nepoata autorului, Felicia German, actalmente doctor în muzică, care plină de emoţii avea să interpreteze o bucată muzicală aparţinînd zonei folclorice a locului. Deşi bicăjenii ar fi vrut ca zăbava personalităţilor prezente la Bicaz să se fi derulat mai mult, presiunea timpului avea să comprime timpul pe motiv că, în aceeaşi zi, aceştia aveau să se întîlnească şi cu publicul din Tîrgu Neamţ. Asta nu înainte ca profesorul Vasile să aducă în discuţie personalitatea poetului Mihai Eminescu, dar şi a lui Anton Pann, iar profesorul bicăjean Dragomir Oprea să spună cîteva vorbe în numele oamenilor locului şi de a se acorda autografe celor care au dorit să plece acasă cu lucrarea Cântece populare din Moldova, aparţinînd lui Gavriil Galinescu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Surse: Candidatura lui Micu, respinsă

Știre publicată în urmă cu

în data de


Informaţie pe surse: candidatura lui Lucian Micu a fost respinsă de biroul electoral de circumscripţie, vineri, 14 august.

Hotărârea nu a fost încă redactată. Decizia poate fi oricum atacată. Lucian Micu, fostul primar de Roman şi actual candidat “de stânga”, plecat de la PNL şi lansat în candidatură de şeful PSD Neamţ, Ionel Arsene, pare a avea probleme cu candidatura după ce şi pe site-ul ANI a apărut zilele trecute informaţia că are “interdicţie” pe trei ani.

“Povestea” candidaturii lui Micu aici: http://monitorulneamt.ro/ani-zice-ca-micu-are-interdictie-trei-ani/. Rămâne de văzut care va fi decizia finală în cazul candidaturii fostului primar de Roman, declarat incompatibil prin decizie definitivă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vom reveni.

UPDATE: Redactarea şi ulterior publicarea hotărârii biroului electoral privind candidatura lui Lucian Micu pentru funcţia de primar de Roman rămâne… pe mâine, sâmbătă, 15 august. Motivul? S-a terminat programul biroului. Aşteptăm cu interes hotărârea, în continuare informaţia pe surse este că a fost respinsă/invalidată candidatura, şi de asemenea soluţionarea unei contestaţii previzibile.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Accidente produse la interval de câteva minute, cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cinci victime este bilanţul nedorit înregistrat în urma a două accidente rutiere produse vineri, 14 august, la interval de doar câteva minute unul faţă de celălalt. Primul accident s-a produs la Bodeşti şi a fost vorba de o coliziune între două autoturisme şi soldată cu trei victime transportate la spital.

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 13:05, pompierii pietreni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe raza comunei Bodești. Pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț au intervenit cu o autospecială pentru stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM.

În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat trei victime.

Pompierii au intervenit cu ajutorul echipamentelor pentru descarcerare și au scos dintr-un autoturism trei victime, conștiente.

Echipajul SMURD a preluat și transportat la spital un barbat de 63 de ani, cu multiple traumatisme.

Conducătorul auto și un pasager au fost preluați și transportați la spital de catre echipaje de la SAJ.

Militarii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și vor sabla căile rutiere”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Al doilea accident a avut loc la Săbăoani, fiind vorba tot despre o coliziune între două autoturisme, din care unul s-a răsturnat. Două persoane au fost transportate la spital

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 13:08, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe raza comunei Săbăoani. Pompierii din cadrul Detașamentului Roman au intervenit cu o autospecială pentru stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM.

În urma accidentului rutier produs între două autoturisme un autoturism s-a răsturnat, rezultând două victime, conștiente.

Echipajul SMURD a preluat și transportat la spital un bărbat de 41 de ani. Un echipaj de la SAJ a preluat o victimă și a transportat-o la spital.

Militarii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și vor sabla căile rutiere”, au mai transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Două accidente cu victime, la interval de câteva minute

Știre publicată în urmă cu

în data de

Salvatorii nemţeni intervin în aceste momente, vineri, 14 august, la două accidente rutiere, soldate cu victime, produse la interval de doar câteva minute. În cazul primului accident pentru care s-a dat alarma la ISU Neamţ este vorba despre o persoană încarcerată, accidentul producându-se în satul Bodeşti. Al doilea accident, de asemenea soldat cu victime, s-a produs în localitatea Traian.

 

Vom reveni.

Citește știrea

Trending