Contactează-ne

Actualitate

Profesorul Pavel Sandovici, mesaj pentru promoţia 1973 de la Rareş

Știre publicată în urmă cu

în data de

Profesorul Adrian Pavel Sandovici a adresat o rugăminte cotidianului Monitorul, rugîndu-ne să facem public un mesaj care îi are în prim-plan pe absovenţii promoţiei 1973 de la cunoscuta unitate de învăţămînt nemţeană, dar şi p toţi cei care au intrat în posesia volumului ce-i poară semnătura – „Liceul Petru Rareş Piatra Neamţ – o istorie de 150 de ani“.

„În calitate de autor al volumului menţionat, lansat la data de 26 noiembrie 2019, cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani împliniţi de liceu, publicat la Editura Cetatea Doamnei, doresc să semnalez o gravă şi regretabilă eroare pe care am făcut-o în tabloul absolvenţilor promoţiei 1973, anul IV D, secţia umanistă, în ceea ce priveşte pe absolventa Ilinca N. Maria, a cărei nume este în mod greşit scris cu caractere îngroşate (aldine), la pagina 397, ceea ce ar fi echivalent cu împrejurarea că aceasta ar fi decedată, aspect care nu corespunde adevărului şi care a cauzat grave prejudicii absolventei în cauză.

Pe această cale înţeleg să îmi cer scuze în mod public şi să îi informez pe colegii acesteia precum şi pe orice alt cititor interesat, de grava eroare pe care am comis-o la redactarea lucrării. Menţionez că informaţiile privind decesul unora dintre absolvenţi sunt neoficiale, aflate din diverse surse sau deduse din împrejurări mai mult sau mai puţin relevante, care nu au fost verificate, sens în care, în ediţia a II-a a volumului, acestea vor fi complet înlăturate, pentru a evita prejudicierea persoanelor vizate.

De asemenea, îi anunţ pe toţi cei care au intrat deja în posesia lucrării că în privinţa absolventei Ilinca N. Maria, promoţia 1973, anul IV D, este făcută corectura cuvenită pe toate exemplarele aflate în prezent la vânzare în librării, precum şi pe cele aflate în biblioteci, inclusiv cea a Colegiului Naţional Petru Rareş“, arată profesorul pietrean în mesajul său.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. E. Vasilescu

    16 ianuarie 2020 at 8:16 AM

    Domnul profesor a comis erori si in materialul de fata : Ilinca N. Maria, A CAREI nume. Este drept ca prestigiul liceului in cauza este sustinut de latura “realista”, totusi …..

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Fără public la Serviciul Arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ permisele de port armă care expiră pot fi preschimbate în 90 de zile de la data încetării stării de urgenţă ■ se recomandă evitarea portului şi folosirii armelor în aceste vremuri ■

Avînd în vedere contextul epidemiologic în ceea ce priveşte infecţia cu coronavirus, precum şi instituirea stării de urgenţă în vederea prevenirii oricăror situaţii de risc generate de răspîndirea noului tip de virus, Poliţia Neamţ anunţă faptul că activitatea de relaţii cu publicul specifică Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase se suspendă.

„Pe perioada incidenţei prezentei măsuri, documentele care expiră pe perioada stării de urgenţă, eliberate de autorităţile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgenţă“, comunică Poliţia Neamţ.

Deţinătorii de arme letale şi neletale supuse autorizării au obligativitatea respectării următoarele măsuri: pe perioada stării de urgenţă se recomandă limitarea şi evitarea portului şi folosirii armelor şi muniţiilor supuse autorizării, cu excepţia cazurilor de absolută necesitate; armele vor fi păstrate în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate şi asigurate, astfel încît să nu permită accesul persoanelor neautorizate.

Acestea trebuie prevăzute cu compartimente diferite care să fie asigurate fiecare cu cîte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniţiei separat de arme. Uzul de armă nu poate fi efectuat decît în scopul pentru care a fost autorizat, iar folosirea armelor în alte scopuri, poate constitui infracţiunea de uz de armă fără drept, faptă prevazută şi pedepsită de articolul 343 din Codul penal.

Este interzisă folosirea armei în cazul agresiunilor verbale, conflictelor ori pentru intimidare sau ameninţare. Pierderea sau furtul armelor letale sau neletale se anunţă de îndată, dar nu mai tîrziu de 24 de ore, la cel mai apropiat organ de poliţie. Pierderea sau furtul armelor letale, din motive imputabile deţinătorului, atrage măsura sancţionării contravenţionale cu amendă de la 5.000 de lei, la 10.000 de lei, precum şi sancţiunea complementară de anulare a dreptului de port şi folosire al armelor.

În situaţia în care arma scurtă (pistol) se află asupra deţinătorului, aceasta se păstrează obligatoriu ascunsă vederii, în toc pe curea sau ham, fiind strict interzisă păstrarea ei în torpedoul autoturismului, în genţi, poşete, sacoşe, etc.

Este interzis portul armelor destinate autoapărării: în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacole, adunări publice, precum şi în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege; dacă deţinătorul se află sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efect similar acestora, sau în stare avansată de oboseală.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirusul a diminuat din drepturile puşcăriaşilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ de la sfîrşitul lunii februarie au fost interzise vizitele, învoirile şi primirea de pachete ■ în schimb a fost sporit numărul minutelor de convorbiri telefonice între 45 şi 75 minute zilnic ■ aparţinătorii pot opta şi pentru convorbiri on-line, pe Skype ■

Şi în sistemul penitenciar din România au fost luate o serie de măsuri drastice, legate de prevenirea îmbolnăvirilor cu temutul Coronavirus. Aceste măsuri constau în interzicerea vizitelor la cei privaţi de libertate, interzicerea dreptului la pachete sau învoiri.

„În actualul context epidemiologic şi de instituire a stării de urgenţă pe teritoriul României, din 16 martie 2020 s-au impus şi în sistemul penitenciar, încă de la sfîrşitul lunii februarie, progresiv, implementarea unor măsuri de primă urgenţă în închisori.

Astfel, în toate penitenciarele se suspendă dreptul de a primi vizite, exercitarea dreptului de a primi pachete, prin sectorul vizite şi suprimarea recompenselor privind învoirile din penitenciar. Urmare a luării acestor măsuri e faptul că, în prezent, în sistemul penitenciar din România nu există nici un caz de îmbolnăvire cu virusul amintit.

În schimb, în compensarea acestor restricţii, s-a considerat imperativă mărirea duratei apelurilor telefonice. În acest sens, persoanele încarcerate în regim de maximă siguranţă au dreptul la 45 minute de convorbire telefonică pe zi. Pentru persoanele condamnate la regim închis, semideschis, regim provizoriu sau pentru cei care nu au regimul stabilit, aceştia au dreptul la maxim 75 minute pe zi.

De asemenea, deţinuţii mai au şi posibilitatea de a accesa sistemul on-line, respectiv sistemul Skype, prin care au dreptul de a lua legătura cu aparţinătorii, indiferent de situaţia disciplinară a acestora“, a precizat, pentru Monitorul, Cristina Enache, purtător de cuvînt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Pentru a putea beneficia de dreptul de a discuta prin sistemul Skype, aparţinătorii trebuie să depună la penitenciarul în care le este încarcerată ruda o cerere transmisă prin e-mail, care va fi aprobtă de conducerea închisorii, ce va comunica persoanei şi modalitaea de accesare a Skyp-ului şi ora la care este programată convorbirea.

În sistemul penitenciar românesc erau încarcerate, în data de 1 aprilie 2020, un număr de 20.656 de persoane. În ţară sînt 44 penitenciare, în care sînt incluse spitalele şi centrele de reeducare pentru minori. În zona Moldovei există închisori la Bacău, Iaşi, Vaslui, Botoşani, Galaţi, Focşani, iar pentru minori la Tîrgu Ocna.

Citește știrea

Actualitate

Medic din Neamţ, stabilit în Danemarca, despre epidemia de coronavirus

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ "economia ţării încă funcţionează şi se încearcă ca industria şi agricultura să nu-şi oprească activitatea", spune Melania Gîrleanu ■ "avem probleme şi aici cu dispozitivele de protecţie", mai afirmă medicul originar din Roman ■

Melania Gîrleanu, originară din Roman, este medic radiolog, stabilit în Danemarca de cîţiva ani. După încheierea rezidenţiatului la Oradea în 2015, romaşcanca a optat să plece din România, din cauza tarelor sistemului medical românesc.

“Trebuie să recunosc că a fost un moment de curaj, dar şi o doză de inconştienţă, la vremea aceea. Important este că am reuşit ca acum să fiu alături de soţul meu, român, pe care l-am cunoscut în Danemarca. Avem împreună un fiu şi locuim între-un orăşel din nord-vestul Danemarcei. Aici, unde locuim noi, nu sînt foarte mulţi români, dar în provincia de care aparţinem sînt vreo 38.000 de români. Nu e uşor să trăieşti într-o ţară străină.

Înainte de criza sanitară ne întîlneam cu românii în încercarea de a fi aproape unii de alţii. Sărbătoream Ziua Naţională, 8 Martie sau de cîte ori aveam ocazia să fim împreună, pentru a petrece româneşte, a mînca româneşte. Acum, din cauza restricţiilor, ne-am schimbat obiceiurile, dar ţinem legătura pe Faceboook unde am creat un grup intitulat <<Români în Danemarca>> pe care discutăm frecvent şi unde ne împărtăşim experienţele şi încercăm să ne ajutăm reciproc, în diverse situaţii.

Şi aici s-au închis graniţele, s-au închis şcolile şi grădiniţele. O parte din firme au trimis angajaţii în şomaj tehnic, dar sînt firme care lucrează cu angajaţii de acasă.

Economia ţării încă funcţionează şi se încearcă ca industria şi agricultura să nu-şi oprească activitatea. Magazinele alimentare funcţionează în parametri normali, dar cu măsuri de protecţie, la intrarea şi ieşirea din fiecare magazin existînd dispozitive cu dezinfectant. La casele de marcat se păstrează distanţa de 1,5 metri între clienţi. La noi în familie doar unul din noi merge la cumpărături de maxim două ori pe săptămînă.

A fost un pic mai dificil la începutul crizei sanitare, cînd lumea nu respecta restricţiile impuse şi apelurile pe care noi, medicii, le adresam. În ultimile săptămîni, cînd numărul îmbolnăvirilor a crescut şi aici (3.757 de cazuri de infecţii, cu 139 decese, 650 cazuri îmbolnăviri în ultimele 24 de ore, 35 de decese – sursa Institutul Naţional de Sănătate Publică n.r) s-a constatat o schimbare de atitudine.

Eu, personal, merg zilnic la Spital şi la ora 8 nu văd decît cîteva maşini pe stradă. În spitalul la care lucrez ca medic radiolog s-au luat măsuri drastice şi, zilnic, la raportul de gardă primim informaţii despre evoluţia îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Trebuie să spun, însă, că există şi medici radiologi care lucrează de acasă pe staţii şi citesc radiografiile de la domiciliu.

Eu însă lucrez pe un ecograf şi sînt în contact direct cu pacienţii şi port doar o mască. Avem însă probleme şi aici cu dispozitivele de protecţie, care nu sînt întotdeauna suficiente. Zilele aceste sînt programată să fac testare pentru a vedea dacă sînt sau nu pozitivă, pentru că am lucrat pe secţia ATI unde două asistente au fost testate pozitiv. Sper ca mie să-mi iasă testul negativ pentru că nu am nici un fel de simptome”, a mărturisit, pentru “Monitorul de Neamţ”, doctorul Melania Gîrleanu.

Aceasta sfătuieşte pe români să ia în serios pericolul acestei pandemii severe şi să se obişnuiască să trăiască viaţa şi altfel, pentru că e o şansă şi aceasta de a sta acasă, cu familia, avînd posibilitatea de citi, de a croşeta, de a învăţa limbi străine, de a socializa prin intermediul reţelelor de socializare, de a vedea un film bun.

Medicul plecat din România mai este încredinţat că, după această criză profundă, omenirea va învăţa şi să respecte natura, să nu o mai distrugă şi să nu o polueze. Ea crede că toţi cei plecaţi din România au datoria de a transmite celor de acasă mesaje de încurajare pentru a risipi teama care a pus stăpînire pe oameni.

Citește știrea

Trending