Contactează-ne

Actualitate

Profesori basarabeni, vizită surpriză la Biblioteca Bicaz

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un grup de vreo patruzeci de dascăli din Chişinău au ţinut musai să afle detalii despre obiectivele văzute în zona Bicaz

Patruzeci de basarabeni, de loc din Chişinău, au petrecut sfîrşitul de săptămînă la poale de Ceahlău, mai precis la cabana Izvoru Muntelui. Programul sejurului, pe lîngă masa festivă, a presupus o croazieră pe lacul de acumulare, dar şi o plimbare la Lacul Roşu, cu trecere admirativă prin Cheile Bicazului. Interesantă totuşi a fost zăbava din după-amiaza zilei de vineri, 8 martie, la sediul Bibliotecii Mihai Eminescu Bicaz, pentru a obţine informaţii despre oraşul de la poale de baraj şi despre lacul de acumulare, baraj şi hidrocentrala de la Stejaru. Interesul oaspeţilor era justificat de calitatea de dascăli la unul dintre colegiile universitare din Chişinău şi de impresia lăsată de construcţia hidrotehnică pe care o admiraseră în trecere spre Izvoru Muntelui. Aşadar, vineri, în jur de ora14.30, mare a fost surpriza bibliotecarilor din Bicaz cînd au sesizat că în faţa aşezămîntului a parcat un autocar pe care scria mare Chişinău şi din care aveau să coboare 40 de basarabeni de diferite vîrste, oameni cu bună-dispoziţie şi spornici la vorbă. S-au prezintat la bibliotecă şi în dulcele lor grai au rugat personalul să le spună cîte ceva despre locul în care poposiseră pentru cîteva zile la început de Mărţişor. Dialogul dintre gazde şi oaspeţii basarabeni a fost cu atît mai plăcut şi interesant cu cît invitat de onoare a fost profesorul de istorie Dragomir Oprea, un excelent orator, care într- un ceas a prezentat oaspeţilor o adevărată lecţie de istorie, unde au fost incluse România, Republica Moldova şi întregul cortegiu de momente istorice care s-au abătut asupra lor. Nu întîmplător, încheierea expozeului la care basarabenii au tăcut mîlc, a fost pusă întrebarea „Vom mai fi oare împreună vreodată, pentru a fi un singur popor?“, întrebare aplaudată cu sinceritate de către asistenţă. Cît priveşte barajul şi lacul de acumulare, detaliile informaţionale i-au satisfăcut pe oaspeţi, astfel încît, sigur, croaziera avea să le fie mult mai plăcută şi mai utilă. La despărţire, musafirii din Basarabia au mulţumit gazdelor pentru generozitate, cerîndu-le cu eleganţă revenirea cu o altă ocazie la Bicaz, cel mai sigur avîndu-i alături şi pe studenţii de care se ocupă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Fals „ONG-ist”, prins în flagrant

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr în vîrstă de 29 de ani, din Săvineşti, a fost prins în flagrant, sîmbătă, 23 mai, în timp ce cerea bani în numele unei asociaţii umanitare cu care nu mai colabora încă de anul trecut.

„Sîmbătă, 23.05.2020, în jurul orei 17.30, o patrulă a Biroului Ordine Publică –  Poliţia Locală Piatra Neamţ l-a depistat pe L.M.R. de 29 de ani, din comuna Săvineşti, în parcarea unui supermarket de pe strada Bistriţei, în timp ce apela la cetăţeni, cerînd bani în numele unei asociaţii umanitare. În urma verificărilor, s-a constatat că L.M.R. nu mai activează ca şi colaborator al respectivei asociaţii.

L.M.R. a fost condus la sediul Poliţiei Locale Piatra Neamţ, unde a fost legitimat şi i-au fost întocmite documentele aferente, pentru constatarea infracţiunii în flagrant. Acesta a fost predat agenţilor Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ pentru continuarea cercetărilor în ceea ce priveşte infracţiunea de înşelăciune.

Reprezentantul legal al asociaţiei respective a depus încă de anul trecut o plîngere la Poliţia Municipiului Piatra Neamţ, pe numele foştilor colaboratori, care, deşi nu mai aveau contracte, cereau în continuare bani de la cetăţeni, în numele ONG –ului în cauză”, se precizează în comunicatul de presă al Poliţiei Locale Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Minori fugari, căutaţi de poliţişti

Știre publicată în urmă cu

în data de

 

 

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și cei ai Poliției municipiului Piatra Neamț continuă activitățile de căutare în vederea depistării numiților TURCU IOAN MĂDĂLIN, de 15 ani, ARMENE DIANA GABRIELA, de 16 ani, MOISĂ VASILE ANDREI și LEFTER MIREL NICOLAE,  de 17 ani.

“Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați, la data de 23 mai a.c., despre faptul că minorii TURCU IOAN MĂDĂLIN, de 15 ani, ARMENE DIANA GABRIELA, de 16 ani, MOISĂ VASILE ANDREI și LEFTER MIREL NICOLAE,  de 17 ani, au părăsit voluntar, în cursul zilei de 23 mai a.c., Centrul ”Sancta Maria”, din Piatra Neamț, unde aceștia erau instituționalizați și nu s-au mai întors.

TURCU IOAN MĂDĂLIN – semnalmente: înălţime – 1,68 m, greutate – 59 de kilograme, ochi căprui, păr negru. La momentul dispariţiei, acesta era îmbrăcat o geacă de culoare kaki, pantaloni de culoare negru, fiind încălțat cu adidași roșii.

ARMENE DIANA GABRIELA – Semnalmente: înălţime – 1,68 m, greutate – 50 de kilograme, ochi căprui, păr lung de culoare șaten, fără semne particulare.

La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o maletă de culoare negru, geacă de culoare crem, pantaloni de culoare gri, fiind încălțată cu adidași gri.

MOISĂ VASILE ANDREI – Semnalmente: înălţime – 1,75 m, greutate – 63 de kilograme, ochi căprui, păr negru. La momentul dispariţiei, acesta era îmbrăcat cu o geacă de culoare albastră, pantaloni de culoare negru, fiind încălțat cu mocasini.

LEFTER MIREL NICOLAE – Semnalmente: înălţime – 1,73 m, greutate – 83 de kilograme, ochi căprui, păr negru. La momentul dispariţiei, acesta era îmbrăcat cu un tricou alb, geacă de culoare galbenă, pantaloni albaștri.

De asemenea, polițiștii au stabilit faptul că minorii părăsesc în mod frecvent Centrul ”Sancta Maria” din Piatra Neamț, fără acordul personalului de supraveghere.

Polițiștii au efectuat verificări atât pe raza municipiului Piatra Neamț, cât și la persoanele și în locurile cunoscute ca fiind frecventate de aceștia, însă nu au fost identificați, în continuare efectuându-se activități specifice.

Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanelor căutate, este rugată să apeleze Serviciul Unic 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliție!”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Incendiu în bucătărie, de la o lumînare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii nemţeni au intervenit, luni dimineaţa, 25 mai, pentru a stinge un incendiu izbucnit în bucătăria unui apartament din Roman.

“Prin apel la 112, în jurul orei 05.00, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament din municipiul Roman (strada Ștefan cel Mare).

Două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Roman au intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiului cu o autospecială pentru stingere și o ambulanță SMURD.

La ajungerea forțelor de intervenție incendiul se manifesta într-o bucătărie a unui apartament situat la etajul 3. Incendiul a fost localizat și lichidat. Au ars: obiecte de mobilier (o masă, un scaun), un aragaz și o hotă. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații închise (lumânare).

Nu au fost victime.  Nu a fost necesară evacuarea locatarilor”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Trending