Contactează-ne

Actualitate

Procesiune istorică cu racla moaştelor Sfintei Parascheva

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ racla a părăsit Cadredala Mitropolitană din Iaşi pentru a treia oară în aproape 380 de ani ■ procesiunea a fost organizată discret, din raţiuni ce au ţinut de respectarea măsurilor impuse de coronavirus ■ convoiul cu moaştele au trecut prin Roman, localităţile de pe traseul spre Piatra Neamţ, apoi din Tîrgu Neamţ la mănăstirile Agapia şi Văratec ■

Moaştele Sfintei Paraschieva au fost aduse în pelerinaj prin judeţul Neamţ, procesiunea religioasă având loc duminică, 5 aprilie, prin diverse localităţi, după ce a mai trecut prin judeţele Iaşi şi Botoşani.

Decizia a fost luată de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, fiind una de ordin spiritual, pentru a întări credinţa oamenilor că se va trece peste aceste momente grele şi de a sprijini şi prin prezenţa Ocrotitoarei Moldovei lupta purtată de cadrele medicale şi de autorităţi pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

De la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cortegiul cu moaştele ocrotitoarei Moldovei, căreia i se mai spune şi Sfînta Vineri, a luat calea Neamţului intrînd în judeţ pe E 85 şi a străbătut localităţile de pe traseul dintre municipiile Roman şi Piatra Neamţ, apoi din Tîrgu Neamţ spre mănăstirile Agapia şi Văratec.

Credincioşii au întîmpinat procesiunea în faţa curţilor sau de la geamurile şi balcoanele apartamentelor, respectîndu-se regulile impuse de starea de urgenţă, iar la trecerea prin localităţi s-au tras clopotele. Acţiunea a avut avizul Ministerului Afacerilor Interne, potrivit preotului Constantin Sturzu, purtător de cuvînt al Arhiepiscpiei Iaşilor:

„Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a mers în acest inedit pelerinaj după ce s-a primit avizul Ministerului Afacerilor Interne. Pentru a ne asigura că, pe parcursul traseului, nu se va aduce nici un fel de atingere măsurilor luate de autorităţi pentru combaterea epidemiei cu care ne confruntăm, s-a luat decizia de a nu anunţa public nici data desfăşurării evenimentului, nici traseul.

Nu a fost propriu-zis o procesiune întrucît totul s-a desfăşurat fără închinarea credincioşilor la sfintele moaşte, fără participare colectivă, fără slujbe oficiate. De altfel, maşina care purta racla cu sfintele moaşte doar a încetinit în dreptul unor lăcaşe de cult sau aşezăminte spitaliceşti.

Menţionez că mai mulţi clerici şi credincioşi din cele trei judeţe au cerut acest sprijin duhovnicesc, datoria lor fiind în deplină concordanţă şi cu intenţia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei de a înlesni aceată binecuvîntare, această prezenţă vindecătoare a Sfintei Parascheva“, a declarat Constantin Sturzu. IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a explicat misiunea acestei procesiuni „vindecătoare de suflete“.

„A fost o mărturie despre un adevăr al bisericii şi anume acela prin care Creştinul are două arme în orice situaţie, dar mai ales în situaţii dificile. Prima armă este arma omenească. În contextul nostru, o armă cu trei tăiuşuri: distanţare socială, igienă şi tratament medical adecvat. Creştinul are însă şi o altă armă, arma cea dumnezeiască: Sfînta Liturghie, Spovedania Dumnezeiască, Împărtăşania, Cinstirea Sfintelor Moaşte, Ocrotirea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, pentru că Biserica este şi spital duhovnicesc. Procesiunea cu deplasarea Sintelor Moaşte este o mărtuirisire a acestui spital duhovnicesc spre care se cuvine să alergăm, tot timpul, dar mai ales în momernte grele precum acesta“, a declarat mitropolitul.

O altă procesiune a avut loc în timpul secetei din 1947

Moaştele au poposit pentru cîteva clipe şi la Centrul Eparhial Roman, unde au fost întîmpinate de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim şi obştea monahală. „Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost pusă sub ocrotirea Sfintei Parascheva încă dinainte ca sfintele sale moaşte să fie aduse în Moldova, fapt menţionat într-un uric din vremea lui Alexandru cel Bun, de la începutul secolulului al XV-lea (1408).

Cu binecuvîntarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost dusă în mai multe oraşe şi localităţi din Moldova. Ocrotitoarea Moldovei a mers în pelerinaj, preţ de cîteva ore, în principalele oraşe din judeţele Iaşi, Neamţ şi Botoşani, precum şi în localităţile rurale aflate pe traseu.

Traseul a cuprins, pe rînd, şi mai multe mănăstiri din cele trei judeţe. În dreptul locaşurilor de cult, sfintele moaşte au fost întîmpinate în sunet de clopot, iar preoţii au ieşit cu Sfînta Evanghelie. De remarcat că, în decurs de aproape 380 de ani, de când moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iaşi, procesiunea de la Neamţ este a treia în care racla a părăsit oraşul de sub Copou.

Conform Basilica.ro, în primăvara anului 1944, cînd se punea problema ca populaţia Iaşului să fie evacuată din cauza războiului, moaştele au duse la Mănăstirea Samurcăşeşti, lângă Bucureşti şi s-au întors la Iaşi pe 26 noiembrie, acelaşi an. Apoi, în vara cumplitului an 1947, credincioşii au solicitat mitropoliei să fie scoase moaştele Sfintei şi aduse în procesiune prin satele pîrjolite de secetă şi distruse de război.

Atunci a avut loc cea mai mare procesiune din Moldova, prin judeţele Iaşi, Vaslui, Roman, Bacău, Neamţ şi Baia (Fălticeni). După cum se ştie, racla a fost adusă la Iaşi în anul 1641, de către domnul Vasile Lupu şi depuse în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. Sfînta s-a născut la sfârşitul secolului al X-lea, în satul Epivat, Tracia, în Inperiul Roman de Răsărit, nu departe de Constantinopol, ziua de pomenire fiind 14 octombrie, data decesului, în secolul al XI-lea.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Tinere căutate de poliţişti

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o adolescentă şi o tînără de 26 de ani au fost date dispărute ■ oamenii legii cer ajutorul populaţiei pentru găsirea lor ■

O minoră dar şi o tînără de 26 de ani au fost date dispărute, fiind căutate de poliţişti. Pentru că pînă acum aceste demersuri nu au dat roade, anchetatorii cer sprijinul populaţiei.

În primul caz este vorba de o adolescentă de 16 ani care a părăsit voluntar Complexul de Servicii Comunitare „Ion Creangă” din Piatra Neamţ şi nu a mai revenit. S-a întîmplat pe 3 iunie 2020 cînd anchetatorii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minora Bantaş Mădălina Maria (foto deschidere) a părăsit voluntar centrul unde era instituţionalizată şi nu a revenit.

Fata are o înălţime de aproximativ 1,63 m, circa 68 de kilograme, constituţie astenică, ochi căprui, păr şaten ondulat. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu un hanorac negru, pantaloni negri, fiind încălţată cu pantofi sport de culoare albă.

Poliţiştii au efectuat verificari pe raza municipiului Piatra Neamţ şi în localităţile limitrofe în vederea depistarii acesteia, dar deocamdată fără folos. „Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze Serviciul Unic 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie“, anunţă IPJ Neamţ.

În cel de-al doilea caz este vorba de Cozma Mihaela Elena (foto in text),  de 26 de ani, din Săvineşti. Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi pe 3 iunie de către mama tinerei, o femeie în vîrstă de 54 de ani, din Zăneşti.

Aceasta a reclamat faptul că fiica sa a plecat de acasă de bună voie de mai bine de două săptămîni, respectiv de la data de 17 mai, şi nu s-a mai întors. Tînăra are o înălţime de circa 1,70 m, greutate – 50 de kilograme, ochi căprui, păr castaniu. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o geacă neagră, tricou alb şi pantaloni tip jeans de culoare albastru, fiind încălţată cu pantofi sport tip balerini, negri.

Poliţiştii au efectuat verificări pe raza localităţii Zăneşti, în vederea depistării, dar fără folos, astfel că cine are relaţii despre tînără poate suna la numărul unic de urgenţă 112 sau poate anunţa cea mai apropiată unitate de poliţie.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Parcă vine vara

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă o încălzire simţitoare ■ maximele diurne ajung şi la 27 de grade ■ nici nopţile nu vor mai fi prea reci ■ din păcate nu scăpăm de instabilitate ■

După o primăvară extrem de capricioasă, cu valori termice mai mult decît modeste şi furtuni cu grindină în ultima parte a anotimpului, nici vara nu a început chiar aşa cum ne-am fi aşteptat.

În primele zile ale lui Cireşar a fost cu mult mai rece decît ar fi trebuit în acest moment al anului, au fost şi minime nocturne de numai 6 grade, dar cele mai sîcîitoare au fost precipitaţiile şi vremea închisă. Şi după toate acestea, brusc, vine vremea bună.

Meteorologii anunţă în zona noastră valori termice în creştere nesperată, de pînă la 27 de grade ziua. Şi nopţile vor fi mai blînde şi scăpăm de temperaturile mult sub 10 grade şi se vor înregistra minime şi de 18 grade. Vestea rea este că nu scăpăm în totalitate de precipitaţii şi vor fi intervale cu destul de multă instabilitate.

Aşa stînd lucrurile trebuie spus că 5 iunie va fi una din cele mai calde zile din ultima perioadă de timp. Destul de brusc mercurul din termometre saltă voiniceşte pînă la valoarea de 27 de grade Celsius în miezul zilei, iar cerul va fi variabil.

Dacă în noaptea anterioară a fost o minimă de numai 8 grade, acum cerul va fi degajat şi nu vor fi mai puţin de 13 grade. Chiar dacă de sîmbătă, 6 iunie, începe minivacanţa de Rusalii, condiţiile meteo nu sînt din cele mai bune.

Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologi norii se regrupează în zona noastră şi va ploua moderat, dar nu va fi prea rece pentru că se vor înregistra cam 22 de grade. După lăsarea întunericului cerul se degajează şi minima saltă la 15 grade. În prima zi de Rusalii, duminică 7 iunie, va fi cer variabil cu soare, şi plăcut din punct de vedere termic la 24 de grade.

Minima nopţii va fi de 14 grade. Şi în ultima zi din minivacanţă, a doua zi de Rusalii, luni 8 iunie, va fi timp bun şi meteorologii promit cer variabil cu soare şi o maximă bună de 25 de grade. Regimul termic nocturn nu suferă modificări. Cam la fel vor fi condiţiile meteo şi pentru ziua de marţi, 9 iunie, cu excepţia faptului că după-amiază ar putea veni ceva averse de ploaie.

Termic stăm bine, cam 25 de grade ziua şi o noapte mai blîndă cu o minimă de 17 grade. Nici un fel de schimbare în aspectul vremii nu va fi marţi, 9 iunie. Se anunţă cer variabil şi cu soare, dar revin aversele în a doua parte a zilei. Maxima diurnă rămîne cantonată la 25 de grade, iar minima nocturnă va fi de 17 grade. Fix pe acelaşi model va fi vremea şi pe parcursul zilei de miercuri, 10 iunie.

Ceva modificări, dar numai în registrul termic, se anunţă pentru joi, 11 iunie. Cer variabil cu soare, ploi după-amiază şi valori termice diurne în creştere sensibilă pînă la 26 de grade. Dacă meteorologii au dreptate va fi cea mai caldă noapte, iar minima se opreşte la 18 grade. Vineri, 12 iunie, se anunţă din nou cer variabil, soare în prima parte şi averse în a doua, cu cel mult 23 de grade peste zi şi cam 16 grade peste noapte.

Citește știrea

Actualitate

Proiectele noului director de la Şomaj

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din 15 iunie se reia programul de lucru cu publicul ■ vor urma noi măsuri de sprijinire a angajatorilor care-şi reangajează salariaţii trimişi în şomaj tehnic în perioada crizei sanitare ■ se va acorda o subvenţie de 41,5% din salariul de bază ■

Numită la 1 iunie 2020, romaşcanca Titela Rodica Popescu, noul director executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Neamţ (AJOFM) a acordat o declaraţie pentru cotidianul ”Monitorul”, în care vorbeşte despre proiectele sale în fruntea instituţiei.

”Am intrat în sistemul public din anul 2005, cînd am fost numită director executiv al acestei agenţii, funcţie pe care am stat pînă în 2009. În perioada anterioară, 2000-2005, am lucrat tot în domeniul pieţii muncii. Pot spune că am o experienţă de peste 20 de ani în această activitate. În ONG-ul despre care vă vorbeam am fost coordonator al Centrului de Mediere şi Ocupare a Forţei de Muncă.

Perioada 2005-2009 a fost una total diferită în raport cu cea pe care o traversăm acum. Atunci lucrurile erau mai simple în sensul că situaţia economică şi socială era total diferită. În funcţia de director executiv al AJOFM Neamţ am avut o serie de realizări, din care cea mai relevantă e aceea de înfiinţare a Agenţiei Locale de Ocupare a Forţei de Muncă de la Roman. Am satisfacţia de a fi reuşit să punem bazele acestei agenţii, pentru ca romaşcanii să nu se mai plimbe la Piatra Neamţ. Am creat condiţii de lucru atît pentru cetăţeni, cît şi pentru funcţionarii care lucrează în această agenţie, la Roman.

Pentru cei care fac cursuri de calificare avem cinci săli de cursuri şi condiţii corespunzătoare pentru desfăşurarea activităţii. Din 2009 am lucrat o perioadă la ALOFM Piatra Neamţ şi apoi la Roman, iar din 2015, pe post de execuţie, direct cu publicul, la înregistrare dosare de şomaj, vize pentru şomeri, vize pentru acordarea ajutoarelor sociale. Pot să spun că am o experienţă vastă în domeniul pieţei muncii. Se impune ca un funcţionar să vină în întîmpinarea problemelor angajatorilor şi a celor care se află în căutarea unui loc de muncă, ceea ce presupune o muncă extenuantă. Am venit pe această funcţie cu empatia celui care a lucrat şi lucrează cu oamenii. Vreau să-i sprijin atît pe colegii mei, cît şi pe cei care vor avea nevoie de serviciile noastre, mai ales în condiţiile dificile ale acestei perioade”, a declarat Rodica Titela Popescu.

Aceasta spune că toată perioada de criză pandemică este pentru instituţie şi oamenii care lucrează aici o perioadă dificilă, în condiţiile în care majoritatea firmelor sînt închise şi au trimis oamenii în şomaj tehnic sau în şomaj definitiv. Noul director executiv al AJOFM Neamţ susţine că în perioada pandemiei a fost o presiune foarte mare pe instituţie şi a fost nevoie, din cauza volumului extrem de mare de lucru, să se vină la program şi sîmbăta şi duminica. Se reia programul de lucru cu publicul

”În perioada pandemiei eu am lucrat la Agenţia de la Roman pe partea de primiri dosare şi verificări dosare, dar şi pe partea de call center. Următoarea etapă va fi una neobişnuită, cînd se va relua programul cu publicul, dar în condiţii de maximă siguranţă, atît pentru funcţionari, cît şi pentru angajatori şi şomeri. De la numirea mea în funcţie m-am întîlnit cu personalul care lucrează în agenţiile de la Piatra Neamţ şi Roman. Mi-am programat ca pînă la sfîrşitul acestei săptămîni să ajung şi la Tîrgu Neamţ.

Am reuşit să identific toate problemele majore ce trebuie rezolvate. Aşa cum v-am spus, din 15 iunie vom redeschide programul de lucru cu publicul. Pînă atunci avem cîteva lucruri foarte importante de rezolvat, în paralel cu cele care ţin de activitatea noastră obişnuită”, a mai precizat Rodica Titela Popescu. Noul director executiv al AJOFM Neamţ îşi propune să rezolve o serie de lucruri pentru Agenţia de la Roman despre care spune că nu a prea fost sprijinită de către fosta conducere. În acest sens va solicita fonduri de finanţare a unor proiecte legate de reparaţii la sediul Agenţiei Locale.

”În continuare se vor întocmi documentaţii de şomaj tehnic. Aşteptăm publicarea în Monitorul Oficial a noii Ordonanţe de Guvern care reglementează aceste lucruri. Vor urma noi măsuri de sprijinire a angajatorilor care-şi reangajează salariaţii trimişi în şomaj tehnic în perioada crizei sanitare cu o subvenţie de 41,5% din salariul de bază. Se va acorda şi o subvenţie şi pentru persoanele de peste 50 de ani care au ieşit din şomaj în această perioadă. Va exista şi un sprijin pentru persoanele care se întorc din străinătate şi vor să-şi găsească un loc de muncă în România”, a mai spus directorul AJOFM Neamţ.

Citește știrea

Trending