Contactează-ne

Actualitate

Problema alimentării cu apă în Văratec, răspunsul primăriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ seceta ar fi principala problemă în opinia reprezentanţilor administraţiei ■ un proiect cu bani europeni, care ar putea rezolva problema, este aşteptat din... 2016 ■ ca prin minune, după publicarea articolului, sătenii au primit apă, însă problema nu e nici pe departe rezolvată ■

Reprezentanţii Primăriei Agapia au transmis, joi, 21 mai, un punct de vedere referitor la situaţia semnalată de Monitorul de Neamţ, şi anume că sătenii din Văratec au parte de apă cu porţia. Vă prezentăm integral răspunsul primit de la consilierul primarului, Neculai Năstasă.

“Reţeaua de apă din satul Văratec cît şi din satul Filioara a fost finalizată în anul 2010, apa fiind captată în două rezervoare de 100 tone fiecare, din izvoare găsite în pădurea din marginea acestor sate. Încă de la început s-a constatat că debitul acestor izvoare este foarte foarte mic, neputînd satisface cerinţele cetăţenilor, iar investiţia făcută era pentru consumul apei menajere în uz casnic, deci nu potabilă, avînd în vedere şi faptul că izvoarele găsite erau în mare parte izvoare de suprafaţă.

Mai menţionăm că bazinele sînt construite în imediata vecinătate cu pădurea de pe raza UAT-ului nostru, iar în momentul cînd s-a dat drumul la apă, cei ce beneficiau de apă din plin erau cetăăţtenii din vale, cele două sate fiind aşezate pe coline, iar apa cum era şi firesc se ducea la vale… La cei situaţi mai sus apa ajunge mult mai greu, asta şi în funcţie de cît consumau cei din vale şi de cît volum de apă era în bazin sau cît de mult ploua… însă după cum ştim cu toţii în ultimii 6-7 ani seceta a fost mare.

Din acest motiv, în vreme de secetă, s-a hotărît la nivel de consiliu local ca apa să se dea în mod echitabil 3 zile la deal şi 3 zile la vale (prin închiderea vanelor respective)…însă nici aşa de foarte multe ori cetăţenii nu aveau apă din cauza secetei.. nevenind în bazin.

În cele două sate conducta de apă a satisfacut cerinţele cetăţenilor doar primăvara – la topirea zăpezii sau în lunile ploioase… însă după cum am văzut cu toţii nu am mai avut nici zăpadă şi nici ploi. În anul 2016 am iniţiat un proiect prin HCL, pentru repompare apă în cele două bazine din Văratec şi Filioara, din conducta APA SERV, existentă în satul Agapia. Devizul de lucrări fiind destul de mare iar finanţarea din bugetul local fiind limitată, intenţia noastră era să apelăm la fonduri UE sau guvernamentale.

Însă la foarte scurt timp am fost anunţaţi de către compania APA SERV să ne oprim întrucît  prin- Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, comuna noastră este prinsă în acest proiect: Înfiinţare reţea de canalizare şi epurare a apelor uzate în comuna Agapia, Neamţ (ataşăm programul cu graficul de lucrări şi o parte din corespondenţa purtată cu ei). La ultima discuţie purtată cu cei de la APA SERV, am fost anunţaţi că a fost reziliat contractul cu proiectantul iniţial şi că pînă pe 6 iunie 2020 se va semna contract de proiectare cu noul proiectant, iar pînă la finele anului 2022 lucrarea va fi gata în comuna noastră, conform graficului.

Această investiţie după părerea mea a fost prost gîndită încă de la început, 2006, dar nu ştim care au fost criteriile după care s-a ghidat acest proiect, noi preluînd în 2012 lucrarea recepţionată deja şi “funcţională”. Conducta de apă existentă în prezent în cele două sate nu va face faţă niciodată cerinţelor oamenilor. Mănăstirea Văratec a făcut două foraje (pe banii lor), ultimul la 80 de metri şi nu a dat de apă potabilă, în schimb a dat de apă sărată. Mănăstirea Văratec are de mulţi ani şi un bazin propriu de apa de aproximativ 50 de tone de unde se alimentează toată incinta mănăstirii, din bazinul nostru mare alimentăm casele cetăţenilor din Văratec, chiliile mănăstireşti şi căminul de bătrîni, unde sînt în prezent 60 bătrîni, izolaţi, cu tot cu personal (17 persoane) din cauza acestei epidemii. Am fost nevoiţi să apelăm la ISU Tîrgu Neamţ, pentru a ne trimite în mai multe rînduri apă pentru acest cămin.

Este falsă informaţia precum că oamenii din Văratec au doar o zi pe săptămînă apă şi restul este doar pentru mănăstiri. Nu ne-am dorit niciodată şi nici nu ne dorim să avem această problemă, însă nu este apă şi singura salvare este acest proiect derulat prin Apa Serv. Anul trecut şi satul Agapia (care are reţea canal şi apă de la APA SERV, pompată din Tîrgu Neamţ) a rămas de multe ori fără apă întrucît cei de la Tîrgu Neamţ nu aveau de unde să pompeze, din cauza tot a secetei, această problemă fiind în toată zona Tîrgu Neamţ în vara trecută”.

Cîteva comentarii pot fi făcute. Se pare că avem un nou exemplu de investiţie făcută… ca să fie: vechea reţea care din start nu ar fi fost capabilă să deservească nevoile tuturor cetăţenilor din zonă. Soluţia, înţelegem, ar fi un proiect derulat prin Apa Serv, dar care… lîncezeşte şi ar urma, în cea mai optimistă evaluare, să fie gata prin 2022. Pînă atunci… Speranţa să fie doar la Cel de Sus să dea ploi?

Aceasta e România europeană a anului 2020? Întrebarea este evident retorică, dar avem o altă întrebare, cît se poate de oficială, către conducerea Apa Serv: ce intenţionează să facă pentru a accelera realizarea proiectului la care s-a făcut referire astfel încît oamenii din satele respective să aibă totuşi acces la apă, o condiţie minimală pentru o viaţă civilizată? Aşteptăm răspuns.

 

UPDATE: “Mulţumesc pentru reacţia promptă. Nu ştiu cum se face, că ieri (miercuri 20 mai), spre seară, a început să curgă apă pe ţeavă şi, în mod miraculos, curge şi acum. Nu se ştie cît va dura minunea. Regret că nu v-am scris mai demult, dar am tot sperat că va ploua şi nu va mai fi nevoie de vreo intervenţie”, este mesajul transmis `n urm\ cu pu]in timp de cititorul care s-a adresat redac]iei Monitorul.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: O femeie a decedat după ce a căzut într-o fîntînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vîrstă de 70 de ani a decedat după ce a căzut într-o fîntînă, miercuri, 27 mai, în localitatea Piatra Şoimului.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18.06, pompierii au fost solicitați să intervină pentru scoaterea unei persoane căzute într-o fîntână din localitatea Piatra Șoimului. Pentru degajarea persoanei căzute în fîntînă au intervenit două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț, cu o autospecială complexă de intervenție și o ambulanță SMURD TIM. Pompierii au scos din fîntînă (aproximativ 14 m adâncime) o femeie de 70 de ani. Din păcate, medicul de pe ambulanța SMURD a declarat decesul persoanei”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Hram la Neamţ, sub semnul stării de alertă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ participarea la slujba închinată Înălţării Domnului e condiţionată de respectarea măsurilor impuse în contextul pandemiei ■ anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului ■

Mănăstirea Neamţ îşi sărbătoreşte hramul pe 28 mai, în ziua Înălţării Domnului.

Participarea credincioşilor este condiţionată anul acesta de respectarea măsurilor impuse la nivel naţional în contextul pandemiei, ce obligă la purtarea măştii şi limitarea numărului de persoane la slujba din incinta bisericii, precum şi la păstrarea distanţei, inclusiv în exteriorul lăcaşului.

Ceremonialul a început în ajun, cu slujba de priveghere, iar joi vor avea loc sfinţirea apei în aghiazmatarul din faţa mănăstirii, Sfînta Liturghie şi o slujbă de pomenire a eroilor neamului.

Vor fi pomeniţi ostaşii căzuţi pe cîmpurile de luptă ale patriei. Cu ocazia sărbătorii principale a mănăstirii au avut loc şi alte evenimente importante, în anii precedenţi. Moaştele Sfîntului Cuvios Paisie au fost scoase spre închinare pentru prima dată tot de hram, în 2014, după ce fuseseră descoperite în septembrie 2013, cu ocazia cercetării mormîntului din biserica mănăstirii.

Ulterior, moaştele au fost depuse în pronaosul bisericii Înălţarea Domnului, alături de cele ale Sfîntului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfîntului Necunoscut. Tot cu ocazia hramului mănăstirii, în 2008 a avut loc proclamarea canonizării a nouă sfinţi nemţeni care au vieţuit în secolele din urmă în zona noastră.

Este vorba despre Cuv. Ioan de la Râşca şi Secu(sărbătorit pe 30 august), Cuv. Simeon şi Amfilohie de la Pîngăraţi (7 septembrie), Cuv. Rafael şi Partenie de la Agapia Veche(21 iulie), Cuv. Iosif şi Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Cuv. Chiriac de la Tazlău(9 septembrie) şi Cuv. Iosif de la Văratec(16 august). Arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, accentua importanţa sfinţilor în viaţa oamenilor:

„Sfinţii sînt cei care ne ocrotesc şi ne ajută. În biserică avem nevoie şi de aceste mărturii, de elemente pe care le folosim pentru sfinţire. Sfinţii, cu moaşte sau fără, au fost bineplăcuţi lui Dumnezeu şi ocrotesc un anumit loc sau o anumită zonă. Mănăstirea Neamţ este o veche lavră în care s-au nevoit de-a lungul timpului peste 30.000 de călugări, iar noi trăim aici în umbra Sfîntului Cuvios Paisie, în timpul căruia mănăstirea Neamţ a cunoscut apogeul spiritualităţii“.

Anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a Mitropoliei Moldovei, lăcaşul de rugăciune a fost ctitorit de Ştefan cel Mare între anii 1485-1497, deoarece biserica domnitorului Petru Muşat (1375-1391) a fost grav avariată din cauza cutremurului din 1471:

„Întrucît această biserică a fost printre ultimele ctitorii, marele voievod a dorit să fie cea mai monumentală biserică atît din punct de vedere artistic, arhitectural, cît şi ca dimensiuni.(…) În exterior, deasupra uşii la intrare se află pisania cu text slav care în traducere arată timpul cînd s-au finalizat lucrările bisericii Înălţarea Domnului, dar şi o invocare de mare sensibilitate spirituală:

„Doamne Iisuse Hristoase primeşte acest hram care s-a zidit cu ajutorul Tău, întru slava şi cinstea Slavei şi slăvitei de la pămînt la cer Înălţare a Ta şi Tu, Stăpîne, acoperă-ne cu mila Ta de acum şi pînă în veac!; Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvîrşirea Sfîntului Duh, Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu, Domn al Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a binevoit şi a început şi a zidit acest hram, pentru rugăciunea sa şi a doamnei sale Maria şi a fiului său Bogdan şi a celorlalţi fii ai săi şi s- a săvîrşit la anul 7005, iar al domniei sale anul patruzeci şi cel dintîi curgător, luna lui noiembrie 14(1497)“.

Revenind la pandemia de Covid 19, ar fi de amintit faptul că, la îndemnul Mitropoliei Moldovei, Mănăstirea Neamţ a pus la dispoziţia autorităţilor 52 de camere, cu 104 locuri, în vederea carantinării persoanelor. „Vă facem cunoscut că, referitor la personale carantinate la Centrul Social Sfântul Paisie, au fost cazaţi în două serii un număr de 80 de persoane, iar suma cheltuielilor s-a ridicat la valoarea de 255.300 lei.

Având în vedere cele relatate mai sus, vă informăm că Mănăstirea Neamţ suportă aceste cheltuieli şi nu avem nicio pretenţie financiară pentru cazarea acestora“, se arată în adresa semnată de stareţul Benedict Sauciuc.

Citește știrea

Actualitate

Căutat în Irlanda pentru viol şi furt, arestat în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat un bărbat, de 38 de ani, urmărit de autorităţile irlandeze pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

La data de 26 mai 2020, în baza activităţilor investigativ-operative desfăşurate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale în colaborare cu cei ai Secţiei de Poliţie Rurala Sagna au depistat un bărbat, de 38 de ani, din localitatea Boghicea, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, emis de autorităţile irlandeze, pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Bacău. Urma să fie prezentat Curţii de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending