Contactează-ne

Actualitate

Primarul Petrică Prichici: „Sînt tare mulţumit că las ceva în urma mea“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aflat la al cincilea mandat de primar, Petrică Prichici intenţionează să se retragă ■ deşi ar mai putea să candideze, acesta mărturiseşte că vrea să-şi petreacă următorii ani „întorcîndu-se“ la meseria de inginer agronom ■ atît primarul, cît şi viceprimarul Neculai Năstase sînt mulţumiţi de modul în care arată comuna ■

Petru Prichici face parte din categoria a ceea ce ne-am obişnuit a numi „primar de-o viaţă“ sau de „cursă lungă“. Longevivul edil spune că ar mai putea candida încă unul sau două mandate, dar că e conştient de faptul că a venit vremea să se retragă, pentru că fiind în pragul pensionării, doreşte următorii ani să-şi practice meseria de inginer agronom, cultivînd pămîntul. Ar fi o compensaţie a anilor în care a stat departe de vocaţia pe care a ales-o în tinereţe. „Mă apropii de pensia de drept, am o anumită vîrstă şi e bine ca omul care a ajuns la pensie să se retragă, pentru că vine tineret din urmă, care trebuie să-şi spună cuvîntul. E un tînăr care a fost viceprimar timp de 14 ani, e capabil, aşa cum mai sînt şi alţii. După pensionare, intenţionez să lucrez cele 160 de hectare luate în arendă. Vreau să practic meseria pe care am învăţat-o şi pe care am practicat-o ani în şir. Am animale, am pămînt de lucrat, am o sănătate acceptabilă, cu singurul inconvenient că m-am ales cu un diabet zaharat de la munca din administraţie. Asta e situaţia şi riscul pe care mi l-am asumat. Sînt tare mulţumit că las ceva în urma mea, pentru că, dacă «stăm strîmb şi judecăm drept», toţi recunosc că am preluat primăria şi comuna într-o stare jalnică. Cu ani în urmă, la Ion Creangă nu exista un metru pătrat de asfalt şi nici balastru pe vreun drum din localitate. În primărie ploua, în şcoli erau plafoane care cădeau pe elevi. La ora actuală, la Ion Creangă se trăieşte în condiţii civilizate. Din 44 kilometri de drumuri din interiorul comunei, avem 25 de kilometri de asfalt, cu şanţuri betonate, iar restul sînt balastate şi se circulă normal pe ele. A fost oprită o vreme asfaltarea drumurilor prinse pe diverse programe, din cauza faptului că a trebuit finalizat programul de apă şi canalizare. Am refăcut în întregime şcolile comunei, de la verificarea temeliei, pereţi, tencuieli, acoperişuri, în interior şi exterior. În fiecare şcoală există săli de informatică, toate dotate cu calculatoare, de aşa manieră încît copiii noştri să înveţe absolut în aceleaşi condiţii ca în orice oraş al ţării. Am reuşit să construim o primărie nouă, cu etaj şi toate utilităţile necesare. Am amenajat cinci cămine culturale în toate satele. La Ion Creangă, căminul e de 450 metri pătraţi, o clădire cu etaj şi sală de festivităţi cu 350 locuri pe scaune, cu sală pentru tineret, pentru seniori, unde se joacă şah, rummy, table… Avem cămine culturale la Avereşti, Izvoare, Muncelu, Recea şi Stejaru. Biblioteca a ajuns să aibă un fond de carte de 30.000 de volume şi, datorită unui bibliotecar priceput, vin copiii şi tinerii să împrumute cărţi, într-o epocă în care nu se prea mai citeşte“, spune Petru Prichici.

O bisericuţă unicat

Primarul a mai relatat despre eforturi de modernizare a comunităţii, proces care a demarat de cînd a preluat conducerea administraţiei. „Îmi amintesc că atunci cînd am ieşit primar am constatat că pe nici o uliţă din sat nu erau becuri. Am modernizat iluminatul public şi din 1.260 de stîlpi de pe teritoriu, acum avem 985 lămpi cu leduri. Avem introdusă apă şi canalizare pe 15 kilometri, investiţie care include captare, staţie de pompare, de clorinare, de epurare şi de depozitare pentru toată comuna. Sînt în curs de îndeplinire procedurile de înscriere în Apavital Iaşi, o societate mai serioasă ca cea de la Neamţ. Important e faptul că avem un program aprobat de extindere a proiectului de apă şi canalizare pe încă 35 de kilometri, aşa încît la finele implementării, fiecare uliţă a comunei să fie racordată.. Din cauza unor vicii de procedură, licitaţia a fost refăcută“, a mai spus primarul. Cei aproximativ 1.200 de locuitori ai comunei plecaţi la muncă în străinătate au schimbat percepţia despre viaţa comunităţii şi fiecare şi-a construit acasă cîte o casă impunătoare. Petrică Prichici regretă că aceşti „stranieri“ nu au avut curajul să impulsioneze viaţa comunei prin investiţii private. „Locuitorii comunei sînt majoritari creştin-ortodocşi. Sînt şase biserici ortodoxe, una catolică şi una penticostală. Toate au primit sprijin financiar de la consiliul local. Am construit o biserică nouă la Stejaru, una estrem de frumoasă. În urmă cu cîţiva ani a fost construit şi «Drumul Crucii», un drum similar celui de la Ierusalim. În prezent se lucrează şi la construcţia unei bisericuţe din lemn pe acest drum, pentru care s-a şi comandat catapeteasma. Bisericuţa poate deveni un schit mănăstiresc. E unicat în zona noastră şi în Moldova, fiind construită prin contribuţii de la bugetul local şi de la cetăţeni“, a mai adăugat primarul Petru Prichici.

Ce se mai vrea pentru comunitate

Avînd ceva probleme de sănătate, edilul se află acum în concediu medical, la cîrma comunei rămînînd viceprimarul Neculai Năstase. „Este evident că cea mai mare realizare este introducerea apei potabile şi a sistemului de canalizare în comună. Din păcate, licitaţia pentru extinderea canalizării nu s-a finalizat din cauza unor proceduri birocratice. Un alt obiectiv îl avem în dedere în satul Izvoru, unde am cumpărat o locuinţă de 400 de metri pătraţi, unde vom construi un centru social. Avem 10 kilometri de drum în asfaltare şi în construcţie este un centru medical, pentru care avem ceva bani alocaţi. Imediat ce vom descîlci nişte probleme de procedură, vom scoate din nou la licitaţie obiectivul, care are documentaţia făcută. Printre priorităţile noastre s-au numărat şi patru poduri, la Avereşti şi la Stejaru, construite cu tuburi de azbociment cu diamentrul de 1.200 metri“, a declarat viceprimarul Neculai Năstase. Acesta ne-a detaliat şi despre două regrete ale administraţiei: tergiversarea problemelor de la podul de pe Siret, unde rîul continuă să erodeze malurile şi Drumul Judeţean 207, care se află într-o stare dezastruoasă, cu sute de găuri în care bălteşte apa. „Ultima dată am intervenit din proprie iniţiativă şi am făcut o breşă în laterala drumului pentru a permite scurgerea apei. Primăria Icuşeşti ne-a dat şi ea două maşini de balastru pe care le- am pus noi cu buldoescavatorul. Acolo e o problemă cu alunecările de teren. Am plantat o lizieră de salcîmi în stînga. Din păcate, nu se intervine cu prioritate pentru rezolvarea unei probleme grave. De cîte ori solicităm o intervenţie pe această porţiune de drum, ni se spune că nu sînt bani“, s-a plîns viceprimarul Năstase. De la vice am mai aflat că pe drumul comunal de la Izvoru la Avereşti, unde pe o lungime de 2 kilometri locul este predispus înzăpezirilor, s-au plantat pomi şi în iarna aceasta au fost montate parazăpezi. Viceprimarul Neculai Năstase, fost militar de carieră, susţine că din pădurea comunală au fost exploataţi 160 metri cubi de lemn de foc, din care 100 au fost repartizaţi şcolilor, restul fiind pentru rezolvarea problemelor de încălzire a instituţiilor publice.

Speranţe pentru un an mai bun

Administraţia a acţionat ca agenţii economici să-şi plătească obligaţiile fiscale la sfîrşit de 2018, în aşa fel încît să nu se intre cu datorii în noul an. „În privinţa iluminatului public, am avut ceva probleme pentru că ni s-a cerut un studiu de oportunitate a organizării unui serviciu propriu de gestionare. Dar, nu ne putem permite să achiziţionăm maşină cu scară şi să angajăm doi electricieni, aşa încît s-a încheiat contract cu o firmă din Piatra Neamţ care se va ocupa de iluminatul stradal. Avem contract de distribuţie cu ENEL, dar există discuţii de a ne întoarce la DELGAZ GRID, care fiind pe loc şi avînd punct de lucru la Roman, poate interveni prompt atunci cînd e nevoie“, a mai declarat vicele. Pe 29 decembrie 2018 comuna a participat la Festivalul de datini şi obiceiuri Roman Metropolitan, iar în ultima zi a anului trecut s-a organizat un spectacol în localitate. Cu această ocazie au fost premiaţi mai mulţi sportivi de la lupte, iar la miezul nopţii dintre ani a fost şi un foc de artificii pe Drumul Crucii. Ce aşteaptă de la 2019 cei doi edili? Evident un an mai bun, cu mai multe fonduri pentru continuarea proiectelor de modernizare ale comunei: extinderea proiectului de apă şi canalizare şi continuarea demersurilor de aducţiune a gazului metan. Aceasta este problema cea mai grea deoarece toţi furnizorii se feresc de traversarea căii ferate, a drumului European E-85 şi a albiei Siretului, un proiect extrem de costisitor pentru posibilităţile financiare ale comunei, motiv pentru care ar putea fi agreată construirea unui depozit de înmagazinare într-un container a gazului extras de la sonda proprie. „Avem gaz pînă la complexul de la Cotu Vameş, dar cantitatea este foarte mică şi furnizorul nu are capacitatea de a ne livra şi nouă. Mai avem de finalizat şi un centru medical. Proiecte avem, aşa că nu dorim decît să fim sănătoşi şi să le materializăm“, a mai afirmat Neculai Năstase.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: DJ-ul cu drogurile nu vrea la închisoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Andru Botezatu a contestat sentinţa prin care a fost condamnat la 8,2 ani de detenţie pentru mai multe infracţiuni cu stupefiante ■ instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,8 miliarde vechi, bani obţinuţi ilicit ■

DJ-ul cu drogurile, pietreanul Andru Botezatu, în vîrstă de 25 de ani, a contestat sentinţa Tribunalului Neamţ prin care a fost condamnat la 8 ani şi 2 luni de închisoare pentru mai multe infracţiuni cu stupefiante. Instanţa a dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 180.900 de lei (1,8 miliarde vechi), bani obţinuţi din infracţiune. „În temeiul art. 112 alin. 1 lit. a C. pen, art. 16 al. 2 din Legea nr. 143/2000, confiscă de la inculpat suma de 180.900 lei, bani proveniţi din comercializarea drogurilor de risc şi mare risc. (în perioada iunie 2017- iulie 2018 inculpatul a comercializat droguri de risc în sumă de 20.800 lei ; în perioada iunie 2017 – iulie 2018 inculpatul a comercializat droguri de mare risc contra sumei de 160.100 lei)“, conform instanţei. El mai este dator cu alţi 6.000 de lei, cheltuieli judiciare. Cauza va ajunge pe rolul Curţii de Apel Bacău, instanţă care va da o hotărîre definitivă. DJ-ul a fost arestat anul trecut, dar acum se află în arest la domiciliu măsură menţinută ieri, 5 iulie 2019, pînă la data la care sentinţa va deveni definitivă. Judecătorii au mai dispus şi confiscarea stupefiantelor găsite la Botezatu, la percheziţiei. El a fost acuzat de procurorii DIICOT că s-ar fi aprovizionat cu stupefiante pe care le vindea tinerilor în cluburile unde organiza petreceri şi este acuzat de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, introducerea fără drept în ţară de droguri de risc, introducerea fără drept în ţară de droguri de mare risc, deţinerea fără drept de droguri de risc pentru consum propriu şi deţinerea fără drept de droguri de mare risc, pentru consum propriu. „Inculpatul avea ca principală activitate organizarea de petreceri tehno în cluburi de pe raza municipiului Piatra Neamţ, cît şi în alte judeţe – Iaşi, Bacău, Constanţa şi Cluj. Cu aceste ocazii, inculpatul Botezatu Andru era însoţit de mai multe persoane de sex feminin care introduceau în cluburi drogurile de mare risc, respectiv ecsatsy, iar ulterior le predau inculpatului care le comercializa către consumatori, aproximativ 50 – 60 pastile ecstasy la un eveniment organizat, preţurile fiind cuprinse între 80 – 100 lei bucata“, conform DIICOT. Cel puţin din vara anului trecut a dat de platforma Dark Net, de unde a început să se aprovizioneze cu droguri. Mai apoi a făcut comezi din ce în ce mai consistente, în principal fiind vorba de ecstasy, dar şi de timbre LSD. Petrecăreţii din cluburi erau potenţi financiar, fiindcă, în funcţie de client, dar şi de comandă, o tabletă putea fi achiziţionată şi cu 100 de lei. Procurorii DIICOT au monitorizat activitatea infracţională, iar cînd au pus la punct toate detaliile acţiunii au trecut la „fapte“ concrete. Au organizat un flagrant şi luni, 27 august, l-au prins pe individ imediat după ce a ridicat de la un oficiu poştal două colete cu stupefiante venite din Olanda. În interior erau 215 tablete de ecstasy şi 2 timbre LSD. Pus în faţa faptului împlinit, acuzatul nu a mai avut cum să nu recunoască o parte din fapte, dar le-a admis numai parţial. 12 persoane au ajuns în faţa procurorilor DIICOT Neamţ pentru audieri, iar la final Botezatu a fost reţinut, iar mai apoi arestat preventiv, în acest moment fiind arestat casnic. Sentinţa poate fi contestată la Curtea de Apel Bacău.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Coliziune între două autoturisme, victimă încarcerată. Copil de şapte ani transportat la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu o victimă încarcerată a avut loc în urmă cu puţin timp, vineri, 19 iulie, în localitatea Bodeştii de Jos. Din primele informaţii oferite de salvatorii nemţeni care se deplasează la locul accidentului, este vorba despre o coliziune între două autoturisme. “Accident rutier între două autoturisme cu o victimă încarcerată în comuna Bodeşti, sat Bodeştii de Jos”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ. Vom reveni.

UPDATE : În accident au fost implicate două autoturisme în care se aflau trei persoane. Celor trei persoane li s-au acordat asistenţă medicală de către echipajele medicale aflate la locul evenimentului. O femeie de 60 ani cu contuzie toraco anterioară şi un copil de 7 ani cu policontuzii abdominale au a fost preluaţi de către ambulanta SAJ şi transportaţi la spital. Cea de-a treia persoană a refuzat transportul la spital- sursa ISU Neamţ

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Liberalii s-au luat de “sănătatea” lui Arsene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ “Arsene ar trebui să facă ani buni de muncă în folosul comunităţii de care, efectiv, şi-a bătut joc”, a declarat Eugen Ţapu ■

Preşedintele PNL Neamţ Mugur Cozmanciuc, senatorul PNL Eugen Ţapu Nazare şi prim vicepreşedintele PNL Neamţ George Lazăr au susţinut vineri, 19 iulie, o conferinţă de presă unde au vorbit despre problemele de la Spitalul Judeţean Neamţ, despre procesul cu Cheile Bicazului şi despre actualităţile politice de la nivel naţional şi judeţean. Principalele ţinte au fost Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, şi guvernarea PSD-ALDE. “Ostilităţile” au fost deschise de senatorul Eugen Ţapu. “În urmă cu cîteva zile, preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Arsene, vorbea despre trei ani de muncă în folosul comunităţii. Dincolo de exprimarea nefericită, care s-a dorit a fi plastică, laudativă, această expresie poate fi şi o premoniţie: pentru că Ionel Arsene ar trebui să facă ani buni de muncă în folosul comunităţii de care, efectiv, şi-a bătut joc. Adevărul este că în urma sa este dezastru. În trei ani de cînd conduce Consiliul Judeţean nu poate bifa nicio investiţie majoră pentru judeţ. La capitolul infrastructură, mare parte din drumuri sunt praf, iar ceea ce s-a întîmplat cu DJ 157 C vorbeşte cel mai bine despre cum înţelege să supervizeze calitatea lucrărilor. Apropo de acest drum, am avut curiozitatea să mă uit pe memoriul tehnic, iar acolo se vorbeşte foarte clar despre necesitatea executării unor lucrări complexe, nu doar aşternere de covor asfaltic. Cu sau fără studiu geotehnic, proiectantul a spus clar că acela este un drum cu probleme, iar acum trebuie să vedem dacă societatea lui cumătru’ a executat toate lucrările pe care s-a angajat să le facă. La Educaţie, domeniu care nu îi era drag cînd era mai tînăr, se pare că nu prea i-a plăcut şcoala, pentru că în mandatul său nu avem în judeţul Neamţ nicio şcoală modernizată şi mai sînt zeci de şcoli cu toaleta în fundul curţii. În fine, unul dintre domeniile de interes pentru orice cetăţean este Sănătatea. Astăzi, (vineri, 19 iulie n.r.) împreună cu preşedintele Cozmanciuc, cu prim vicepreşedintele Lazăr şi cu colegii de la Consiliul Judeţean am avut o întîlnire cu conducerea Spitalului Judeţean Neamţ. Concluziile care s-au desprins sînt următoarele: Spitalul are datorii care nu sînt plătite şi ar trebui să fie achitate de Consiliul Judeţean, de Ministerul Sănătăţii şi de Casa de Asigurări. Am înaintat o scrisoare conducerii executive, cu o serie de întrebări, la care aşteptăm un răspuns. Spitalul Judeţean din Neamţ este o bombă cu ceas. Un pacient care vine aici cu o boală, iese din spital cu 2 -3 boli în plus, din cauza infecţiilor intraspitaliceşti. La nivelul investiţiilor, mai ales la capitolul care ţine de Consiliul Judeţean, stau foarte – foarte slab, sumele sînt sub 10% din cît ar trebui investit în spital. Cu sănătatea nu ne putem juca aşa. I-am spus odată: Ionele, înainte să te duci după Dragnea, mai asfaltează o stradă, mai fă cîte ceva. Acum îi spun: Ionele, înainte să te duci după Dragnea, ocupă-te şi de Spitalul Judeţean, că mor pietrenii în spital şi tu stai cu braţele încrucişate”, a declarat senatorul liberal. “Rechizitoriul” guvernării pesediste a căzut în sarcina deputatului Cozmanciuc: “Cei de la PSD mint. Şi vă dau cîteva exemple: în anul 2018 ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici declara că nu vor veni cu noi taxe. În 2017 adoptau măsura prin care ofereau gratuitate studenţilor pentru călătoriile cu trenul. Acum au venit cu altă declaraţie, că trebuie evitată gratuitea pentru transportul feroviar pentru studenţi. Atunci noi am atras atenţia că s-ar putea să fie probleme, dar ne-au acuzat că facem propagandă politică. Dacă tot au luat o decizie greşită atunci, să o analizeze încă o dată bine şi cred că dacă tot se vorbeşte de gratuitate, de facilităţi, deşi trebuia să se gîndească de atunci, dar dacă nu au făcut-o îi încurajez ca acum să păstreze gratuitatea pentru studenţi, dar voi propune să fie gratuitate şi pentru elevi! Tot cei de la PSD au spus că nu taie pensii şi salarii şi acum vin să spună că taie pensii – respectiv taxa de solidaritate. Cred că nu aceasta e soluţia corectă, nu tăia drepturi care au fost cîştigate, ci mai bine te asiguri că ai implementat un management corect în colectarea fondurilor, taxelor şi impozitelor”, a declarat Mugur Cozmanciuc.

Citește știrea

Trending