Publicitate

■ aflat la al cincilea mandat de primar, Petrică Prichici intenţionează să se retragă ■ deşi ar mai putea să candideze, acesta mărturiseşte că vrea să-şi petreacă următorii ani „întorcîndu-se“ la meseria de inginer agronom ■ atît primarul, cît şi viceprimarul Neculai Năstase sînt mulţumiţi de modul în care arată comuna ■

Petru Prichici face parte din categoria a ceea ce ne-am obişnuit a numi „primar de-o viaţă“ sau de „cursă lungă“. Longevivul edil spune că ar mai putea candida încă unul sau două mandate, dar că e conştient de faptul că a venit vremea să se retragă, pentru că fiind în pragul pensionării, doreşte următorii ani să-şi practice meseria de inginer agronom, cultivînd pămîntul. Ar fi o compensaţie a anilor în care a stat departe de vocaţia pe care a ales-o în tinereţe. „Mă apropii de pensia de drept, am o anumită vîrstă şi e bine ca omul care a ajuns la pensie să se retragă, pentru că vine tineret din urmă, care trebuie să-şi spună cuvîntul. E un tînăr care a fost viceprimar timp de 14 ani, e capabil, aşa cum mai sînt şi alţii. După pensionare, intenţionez să lucrez cele 160 de hectare luate în arendă. Vreau să practic meseria pe care am învăţat-o şi pe care am practicat-o ani în şir. Am animale, am pămînt de lucrat, am o sănătate acceptabilă, cu singurul inconvenient că m-am ales cu un diabet zaharat de la munca din administraţie. Asta e situaţia şi riscul pe care mi l-am asumat. Sînt tare mulţumit că las ceva în urma mea, pentru că, dacă «stăm strîmb şi judecăm drept», toţi recunosc că am preluat primăria şi comuna într-o stare jalnică. Cu ani în urmă, la Ion Creangă nu exista un metru pătrat de asfalt şi nici balastru pe vreun drum din localitate. În primărie ploua, în şcoli erau plafoane care cădeau pe elevi. La ora actuală, la Ion Creangă se trăieşte în condiţii civilizate. Din 44 kilometri de drumuri din interiorul comunei, avem 25 de kilometri de asfalt, cu şanţuri betonate, iar restul sînt balastate şi se circulă normal pe ele. A fost oprită o vreme asfaltarea drumurilor prinse pe diverse programe, din cauza faptului că a trebuit finalizat programul de apă şi canalizare. Am refăcut în întregime şcolile comunei, de la verificarea temeliei, pereţi, tencuieli, acoperişuri, în interior şi exterior. În fiecare şcoală există săli de informatică, toate dotate cu calculatoare, de aşa manieră încît copiii noştri să înveţe absolut în aceleaşi condiţii ca în orice oraş al ţării. Am reuşit să construim o primărie nouă, cu etaj şi toate utilităţile necesare. Am amenajat cinci cămine culturale în toate satele. La Ion Creangă, căminul e de 450 metri pătraţi, o clădire cu etaj şi sală de festivităţi cu 350 locuri pe scaune, cu sală pentru tineret, pentru seniori, unde se joacă şah, rummy, table… Avem cămine culturale la Avereşti, Izvoare, Muncelu, Recea şi Stejaru. Biblioteca a ajuns să aibă un fond de carte de 30.000 de volume şi, datorită unui bibliotecar priceput, vin copiii şi tinerii să împrumute cărţi, într-o epocă în care nu se prea mai citeşte“, spune Petru Prichici.

O bisericuţă unicat

Primarul a mai relatat despre eforturi de modernizare a comunităţii, proces care a demarat de cînd a preluat conducerea administraţiei. „Îmi amintesc că atunci cînd am ieşit primar am constatat că pe nici o uliţă din sat nu erau becuri. Am modernizat iluminatul public şi din 1.260 de stîlpi de pe teritoriu, acum avem 985 lămpi cu leduri. Avem introdusă apă şi canalizare pe 15 kilometri, investiţie care include captare, staţie de pompare, de clorinare, de epurare şi de depozitare pentru toată comuna. Sînt în curs de îndeplinire procedurile de înscriere în Apavital Iaşi, o societate mai serioasă ca cea de la Neamţ. Important e faptul că avem un program aprobat de extindere a proiectului de apă şi canalizare pe încă 35 de kilometri, aşa încît la finele implementării, fiecare uliţă a comunei să fie racordată.. Din cauza unor vicii de procedură, licitaţia a fost refăcută“, a mai spus primarul. Cei aproximativ 1.200 de locuitori ai comunei plecaţi la muncă în străinătate au schimbat percepţia despre viaţa comunităţii şi fiecare şi-a construit acasă cîte o casă impunătoare. Petrică Prichici regretă că aceşti „stranieri“ nu au avut curajul să impulsioneze viaţa comunei prin investiţii private. „Locuitorii comunei sînt majoritari creştin-ortodocşi. Sînt şase biserici ortodoxe, una catolică şi una penticostală. Toate au primit sprijin financiar de la consiliul local. Am construit o biserică nouă la Stejaru, una estrem de frumoasă. În urmă cu cîţiva ani a fost construit şi «Drumul Crucii», un drum similar celui de la Ierusalim. În prezent se lucrează şi la construcţia unei bisericuţe din lemn pe acest drum, pentru care s-a şi comandat catapeteasma. Bisericuţa poate deveni un schit mănăstiresc. E unicat în zona noastră şi în Moldova, fiind construită prin contribuţii de la bugetul local şi de la cetăţeni“, a mai adăugat primarul Petru Prichici.

Ce se mai vrea pentru comunitate

Avînd ceva probleme de sănătate, edilul se află acum în concediu medical, la cîrma comunei rămînînd viceprimarul Neculai Năstase. „Este evident că cea mai mare realizare este introducerea apei potabile şi a sistemului de canalizare în comună. Din păcate, licitaţia pentru extinderea canalizării nu s-a finalizat din cauza unor proceduri birocratice. Un alt obiectiv îl avem în dedere în satul Izvoru, unde am cumpărat o locuinţă de 400 de metri pătraţi, unde vom construi un centru social. Avem 10 kilometri de drum în asfaltare şi în construcţie este un centru medical, pentru care avem ceva bani alocaţi. Imediat ce vom descîlci nişte probleme de procedură, vom scoate din nou la licitaţie obiectivul, care are documentaţia făcută. Printre priorităţile noastre s-au numărat şi patru poduri, la Avereşti şi la Stejaru, construite cu tuburi de azbociment cu diamentrul de 1.200 metri“, a declarat viceprimarul Neculai Năstase. Acesta ne-a detaliat şi despre două regrete ale administraţiei: tergiversarea problemelor de la podul de pe Siret, unde rîul continuă să erodeze malurile şi Drumul Judeţean 207, care se află într-o stare dezastruoasă, cu sute de găuri în care bălteşte apa. „Ultima dată am intervenit din proprie iniţiativă şi am făcut o breşă în laterala drumului pentru a permite scurgerea apei. Primăria Icuşeşti ne-a dat şi ea două maşini de balastru pe care le- am pus noi cu buldoescavatorul. Acolo e o problemă cu alunecările de teren. Am plantat o lizieră de salcîmi în stînga. Din păcate, nu se intervine cu prioritate pentru rezolvarea unei probleme grave. De cîte ori solicităm o intervenţie pe această porţiune de drum, ni se spune că nu sînt bani“, s-a plîns viceprimarul Năstase. De la vice am mai aflat că pe drumul comunal de la Izvoru la Avereşti, unde pe o lungime de 2 kilometri locul este predispus înzăpezirilor, s-au plantat pomi şi în iarna aceasta au fost montate parazăpezi. Viceprimarul Neculai Năstase, fost militar de carieră, susţine că din pădurea comunală au fost exploataţi 160 metri cubi de lemn de foc, din care 100 au fost repartizaţi şcolilor, restul fiind pentru rezolvarea problemelor de încălzire a instituţiilor publice.

Speranţe pentru un an mai bun

Administraţia a acţionat ca agenţii economici să-şi plătească obligaţiile fiscale la sfîrşit de 2018, în aşa fel încît să nu se intre cu datorii în noul an. „În privinţa iluminatului public, am avut ceva probleme pentru că ni s-a cerut un studiu de oportunitate a organizării unui serviciu propriu de gestionare. Dar, nu ne putem permite să achiziţionăm maşină cu scară şi să angajăm doi electricieni, aşa încît s-a încheiat contract cu o firmă din Piatra Neamţ care se va ocupa de iluminatul stradal. Avem contract de distribuţie cu ENEL, dar există discuţii de a ne întoarce la DELGAZ GRID, care fiind pe loc şi avînd punct de lucru la Roman, poate interveni prompt atunci cînd e nevoie“, a mai declarat vicele. Pe 29 decembrie 2018 comuna a participat la Festivalul de datini şi obiceiuri Roman Metropolitan, iar în ultima zi a anului trecut s-a organizat un spectacol în localitate. Cu această ocazie au fost premiaţi mai mulţi sportivi de la lupte, iar la miezul nopţii dintre ani a fost şi un foc de artificii pe Drumul Crucii. Ce aşteaptă de la 2019 cei doi edili? Evident un an mai bun, cu mai multe fonduri pentru continuarea proiectelor de modernizare ale comunei: extinderea proiectului de apă şi canalizare şi continuarea demersurilor de aducţiune a gazului metan. Aceasta este problema cea mai grea deoarece toţi furnizorii se feresc de traversarea căii ferate, a drumului European E-85 şi a albiei Siretului, un proiect extrem de costisitor pentru posibilităţile financiare ale comunei, motiv pentru care ar putea fi agreată construirea unui depozit de înmagazinare într-un container a gazului extras de la sonda proprie. „Avem gaz pînă la complexul de la Cotu Vameş, dar cantitatea este foarte mică şi furnizorul nu are capacitatea de a ne livra şi nouă. Mai avem de finalizat şi un centru medical. Proiecte avem, aşa că nu dorim decît să fim sănătoşi şi să le materializăm“, a mai afirmat Neculai Năstase.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.