Contactează-ne

Primarul Lucian Micu, raport de activitate pentru anul 2018

în data de

Modul de prezentare a raportului anual al primarului Lucian Ovidiu Micu pentru anul precedent se poate rezuma anul acesta în trei cuvinte: scurt, eficient şi la obiect. Prezentat sub forma unui material video cu o durată de 13 minute, raportul de activitate pe anul 2018 prezentat vineri, 1 martie, sintetizează eforturile edilului şef de construire a unei echipe de specialişti, capabilă să materializeze proiecte care să poată fi implementate cît mai eficient, în condiţii nu tocmai favorabile, cînd decizii guvernamentale prohibitive au condus la scăderea eficienţei administraţiilor publice locale, nevoite să caute soluţii pentru continuarea modernizării localităţilor. Raportul a trecut în revistă principalele proiecte materializate sau demarate anul precedent. Încă de la început, edilul şef a subliniat faptul că principala sursă de finanţare a activităţii primăriei a rămas accesarea de proiecte europene, municipalitatea avînd una din cele mai bune echipe de proiecte cu finanţare europeană, care anul trecut a depus nu mai puţin de 18 proiecte, din care pentru opt s-au semnat deja contractele de finanţare.

RAPORT VIDEO

„În următoarea perioadă, din fonduri europene, se vor realiza investiţii importante, ce vor conduce, la final, la creşterea nivelului de trai al cetăţenilor, prin îmbunătăţirea infrastructurii rutiere şi educaţionale, prin investiţii în reabilitarea termică a blocurilor, prin amenajarea unor spaţii verzi, precum şi prin modernizarea sistemului de sănătate. Avem semnat contractul multianual de asfaltare a străzilor, iar încă de anul trecut am început să facem acest lucru şi pe străzile de la periferie. Anul acesta vom continua modernizarea străzilor din cartierele: Petru Rareş şi Bălcescu, la care vom adăuga reabilitarea cu pavele a trotuarelor. Un oraş nu are nevoie numai de infrastructură modernă, ci şi de evenimente care să ofere tuturor categoriilor de cetăţeni posibilitatea de a socializa, de a se cunoaşte, de a se implica în viaţa comunităţii. În 2018, numai Primăria a reuşit să organizeze peste 200 de manifestări, apreciat fiind şi Festivalul Zargidava, care a revitalizat ceea ce va fi pe viitor Parcul Zăvoi şi care a permis cît mai multor oameni să descopere tradiţiile, cultura şi istoria ţării. Soluţia la multe probleme este comunicarea, iar din 2018, romaşcanii au la dispoziţie o aplicaţie – pentru Roman – care ne ajută pe noi să aflăm cît mai repede problemele din oraş şi să vă arătăm, dumneavoastră, cetăţenilor, că avem soluţii de rezolvare a lor şi să facem asta într-un timp pe care mi-l doresc din ce în ce mai scurt. Am reuşit să repunem pe roţi ambulanţa de intervenţie mobilă care poate salva vieţi fără a fi nevoie de transportul pacienţilor la Spital, iar demersurile făcute au atras fonduri importante la unitatea medicală, care are, pentru multe specialităţi, aparatură modernă, iar personalul medical este pregătit pentru intervenţii ce se execută în marile clinici. Înfiinţarea secţiei de paliaţie va permite îngrijirea potrivită a persoanelor grav bolnave, oferindu-le suport şi celor apropiaţi. Proiectul european depus pentru amenajarea unui centru de imagistică este în evaluare şi sînt sigur că el va creşte şi mai mult calitatea actului medical“, a spus primarul Lucian Ovidiu Micu. Acesta a adăugat şi faptul că atenţia sa este îndreptată şi către tînăra generaţie, căreia, pe lîngă reabilitarea a două grădiniţe, cărora li se va moderniza cu suprafaţa de protecţie alte patru locuri de joacă, le vor fi dedicate şi proiectele legate de amplasarea unor coşuri de baschet în cartiere. Un alt proiect important al municipalităţii este cel legat de reabilitarea în totalitate a clădirii din cartierul Bălcescu şi darea ei în folosinţa Asociaţiei de sprijin a copiilor cu handicap fizic (ASCHF-R), în vederea desfăşurării acolo a unor activităţi recreative şi de recuperare, în condiţii optime. În aceeaşi direcţie se înscriu şi lucrările pe care primăria le va începe anul acesta la fostul azil de pe strada Veronica Micle, loc care va oferi asociaţiilor de voluntari spaţiul necesar pentru zecile de activităţi pe care le derulează pentru oraş. „Începînd cu anul acesta, am implementat pentru prima dată bugetarea participativă, prin care, practice, dumneavoastră, cetăţenii, puteţi să creionaţi proiecte, în limita sumei de 200.000 de lei, astfel încît, împreună, să facem cît mai multe lucruri bune pentru oraşul în care trăim. Mai multe idei şi soluţii vor face ca viziunea de dezvoltare a Romanului să fie cea mai potrivită“, a mai spus primarul Lucian Ovidiu Micu. Raportul acestuia se găseşte publicat pe site-ul Primăriei Roman https://primariaroman.ro, unde este detaliată activitatea celor 23 de direcţii, servicii şi compartimente ale administraţiei publice romaşcane.

Postează comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Piatra Neamţ: O fetiţă de un an şi-a încuiat mama pe balcon. Au intervenit pompierii

în data de

Intervenţie mai puţin obişnuită pentru pompierii pietreni, sîmbătă, 16 noiembrie. Ei au intrat, cu ajutorul scării culisabile, în balconul unui apartament din Piatra Neamţ, după ce o fetiţă de doar un an şi jumătate şi-a încuiat mama pe respectivul balcon. “Un echipaj de pompieri cu o autospecială complexă de intervenție de la Detașamentul Piatra Neamț a avut o misiune de deblocare a unei uși de la balcon în municipiul Piatra Neamț, pe strada Constantin Mătase. O femeie în vârstă de 23 de ani a rămas blocată în balcon după ce fetița sa in vârstă de un an și jumătate a incuiat ușa pe interior. Pompierii au îintrat, cu ajutorul scării culisabile, în balconul locuinței situat la etajul 1 și au deblocat ușa. Nici o persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Actualitate

Neamţ: Statul, şi la concediile medicale ale salariaţilor este un rău-platnic

Autor

■ Casa de Sănătate nu a rambursat sumele achitate de firme pentru concediile medicale ale angajaţilor din luna ianuarie ■ un singur grup de firme are de încasat 337 mii de lei ■

La Conferinţa de presă a PNL Neamţ, de joi, 14 noiembrie, senatorul Eugen Ţapu, a amintit că printre multele disfuncţii „moştenite“ de la vechea guvernare se află şi una extrem de gravă, aceea a faptului că, din luna ianuarie 2019, Casa Naţională de Sănătate n-a mai decontat firmelor private contravaloarea concediilor medicale pe care aceste societăţi le-au plătit angajaţilor şi trebuie să le recupereze de la stat. „Ce a găsit Guvernul Orban în urma guvernului PSD este un semicataclism. Pe prognoza bugetară la venituri a găsit minus 21 de miliarde, între prognoză şi realitate. Deficitul la 9 luni este mare, neluînd în calcul şi faptul că de 3 luni şi jumătate nu s-a plătit nici un ban la rambursările de TVA. Pe de altă parte de cel puţin şapte luni nu s-au achitat banii pe care firmele le-au achitat angajaţilor pentru concediile medicale“, a declarat senatorul Eugen Ţapu. Administratorii societăţilor comerciale spun că au sume uriaşe de încasat de la stat şi blocarea acestorale împinge, încet, dar sigur, către faliment, în condiţiile în care lipsa de lichidităţi le blochează activitatea. „Solicitarea de decontare de la Casa de Asigurări de Sănătate a indemnizaţiilor plătite salariaţilor aflaţi în concedii medicale se face în baza unei cereri şi a unui dosar la care se depun toate actele doveditoare. După verificare şi aprobare, banii ne-ar fi trebuit rambursaţi. E o procedură care se face lunar. Din păcate, n-au mai avut bani şi sumele nu ne-au mai fost decontate. Noi nu am mai primit nici un ban din luna ianuarie. Avem de încasat pentru SC Caremil 230 mii şi pentru Smirodava 102 mii, în total 337 mii, adică peste 3,3 miliarde lei vechi. De-a lungul timpului au tot fost miniştri de Finanţe care vorbeau frumos despre conformarea voluntară. Nouă, atunci cînd nu reuşim să plătim la termen impozitele către stat ne sînt blocate conturile. Situaţia este de-a dreptul îngrijorătoare. Nu înţelegem de ce nu este agreată compensarea între banii pe care trebuie să-i încasăm de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi cei pe crae-i datorăm aceleeaşi instituţii. Funcţionarea noastră este periclitată în acest moment. Ştiu că există agenţi economici care nu au mai primit de cîteva luni banii ce le trebuiau rambursaţi la TVA. Noi, ca agenţi economici, nu putem să facem o proiecţie a afacerilor, în condiţiile în care nu ştim cînd vom primi banii pe care ni-i datorează statul“, a declarat Sorin Chiriac, administratorul firmelor Caremil şi Smirodava Roman. O altă firmă tot din domeniul confecţiilor, care are 150 de salariate, are de încasat 60 mii lei, pentru aceeaşi perioadă. Solicitarea noastră, ca în baza Legii 544, a liberului acces la informaţii, făcută, în scris, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Neamţ, de a afla care este datoria pe care Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ o are faţă de agenţii economici din judeţ, a primit un răspunsul că se „se află pe circuit“.

Actualitate

Neamţ: Vremea primăvăratică mai ţine şi zilele viitoare

în data de

■ pînă spre jumătatea săptămînii viitoare vor fi valori termice diurne de pînă la 14 grade ■ apoi se mai răceşte niţel, dar nu foarte mult ■ în cea mai rece noapte nu vor fi mai puţin de 5 grade ■ ziua de sîmbătă şi cea de duminică aduce vreme nesperat de frumoasă ■

Luna noiembrie ne-a rezervat o surpriză de proporţii, iar vremea a fost deosebit de caldă şi frumoasă, cu zile spectaculoase şi un regim termic mult peste media perioadei. Spre finele celei de-a doua decade, valorile termice au mai scăzut, au fost şi zile cu ceaţă, însă tot mai blînde decît ar fi normal. Meteorologii dau asigurări că şi de acum înainte va fi bine, cel puţin pînă în prima jumătate a săptămînii viitoare cînd sînt aşteptate valori termice de pînă la 14 grade Celsius. Apoi regimul termic trece, dar treptat, spre normalul perioadei, temperaturile diurne coboară spre 8 grade, iar în cea mai rece noapte nu vor fi mai puţin de 5 grade Celsius. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie pe 16 noiembrie vom avea timp excelent şi după ziua morocănoasă de ieri reapare soarele. Valorile termice diurne cresc spectaculos faţă de intervalul precedent, iar la amiază ne vom bucura de 14 grade Celsius. Noaptea aduce cer variabil cu nori şi o minimă în jurul valorii de 8 grade. Pe acelaşi model vor fi condiţiile meteo şi duminică, 17 noiembrie. Va fi soare, aproximativ 14 grade în termometre la miezul zilei, iar noaptea va fi sensibil mai caldă cu o minimă de 9 grade Celsius. Săptămîna viitoare debutează cu cer acoperit, dar meteorologii nu au anunţat precipitaţii. Nu mai vedem soarele motiv pentru care se mai răcoreşte niţel, iar la amiază mercurul din termometre abia ajunge la 12 grade Celsius. Cerul va fi acoperit şi după lăsarea întunericului însă nu sînt modificări termice, iar minima rămîne cantonată la 9 grade. Singura zi frumoasă, cu soare, de săptămîna viitoare, va fi cea de marţi, 19 noiembrie. Atunci va fi deosebit de cald pentru finele celei de-a doua decade a lui Brumar, iar la amiază se vor înregistra 14 grade Celsius. Peste noapte minima rămîne staţionară la 9 grade. Cu începere de miercuri, 20 noiembrie, se strică vremea, norii se adună în zona noastră şi nu mai pleacă pînă la final de săptămînă. Chiar dacă nu sînt prognozate precipitaţii, maxima coboară la 12 grade, iar minima nocturnă încă se menţine la 9 grade. Joi, 21 noiembrie, ar putea veni ceva ploi dar slabe şi neînsemnate din punct de vedere cantitativ. Schimbarea constă în aceea că valorile termice continuă să intre la apă. Aşa se face că în cel mai cald moment al zilei în zona noastră nu vor fi decît vreo 10 grade, în timp ce valorile termice nocturne coboară cu o treime faţă de intervalul precedent şi minima nu mai trece de 6 grade. Se mai răcoreşte niţel şi vineri, 22 noiembrie, cînd pe fondul unui cer acoperit, dar în lipsa precipitaţiilor în Piatra Neamţ vor fi cel mult 9 grade Celsius peste zi, iar minima nocturnă ajunge la 5 grade Celsius. Cea mai rece, dar şi mohorîtă zi, este cea de sîmbătă 23 noiembrie, cînd nu plouă dar cerul rămîne acoperit, maxima nu mai trece de 8 grade Celsius, iar minima nocturnă rămîne staţionară la 5 grade.

Trending