Contactează-ne

Actualitate

Primarul, integritatea şi „furtuna“ din PSD

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ votul consilierilor PSD în apărarea primarului Lucian Micu le-a adus sancţiuni ■ senatorul Dan Manoliu vrea suspendarea din partid a vinovaţilor ■ cei şase consilieri nu vor mai participa la şedinţele legislativului local ■ „Eu am votat conform conştiinţei şi l- am considerat pe primar un adversar politic şi nu un duşman“, susţine Constantin Holban ■

Preşedintele organizaţiei PSD Roman, senatorul Dan Manoliu, explică decizia pe care a luat-o urmare a discuţiilor purtate cu cei şase consilieri locali, care au vrut să-i salveze „pielea“ primarului Lucian Micu, votînd „absolvirea“ acestuia de incompatibilitate, prin emiterea unei hotărîriu de CL, vineri, 26 iunie.

Una prin care consilierii locali au constatat că a intervenit prescripţia răspunderii civile, administrative şi disciplinare pentru starea de incompatibilitate.

„Este, deocamdată, doar o propunere pe care o voi face Biroului Politic Local şi sînt convins că va întruni majoritatea de voturi. Apoi, acestă propunerea a noastră urmează să fie înaintată Biroului Politic Judeţean, care o poate aproba sau nu. Urmare a discuţiilor avute cu fiecare din cei şase consilieri locali PSD, care, exceptîndu-l pe Constantin Holban, au explicat în scris ceea ce s-a întîmplat şi în urma analizei făcute am adus la cunoştinţa lor prejudiciul imens de imagine adus PSD de către aceşti consilieri investiţi cu încredere de partid, care au ajuns în CL pe listele acestuia.

M-am consultat în luarea acestei decizii cu preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene şi am ajuns la soluţia ca toţi cei şase consilieri locali să fie suspendaţi din calitatea de membri de partid, pînă vor demonstra că a fost o greşeală pe care şi-o asumă şi pot fi reabilitaţi.

Am făcut şi propunerea ca nici un consilier PSD să nu mai participe la şedinţele CL, pînă cînd nu va fi aplicată hotărîrea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de suspendare a primarului Lucian Micu. Cine nu va respecta această decizie, e clar că va fi exclus din partid“, a precizat, pentru Monitorul, senatorul Dan Manoliu.

Liderul grupului de consilieri locali PSD, Constantin Holban, acuzat de preşedinte de blat personal cu PNL, explică modul în care au votat cei şase aleşi ai partidului, care nu au fost influenţaţi, afirmă acesta, de nimeni, ci au votat conform propriei conştiinţe.

El spune că, personal, crede în nevinovăţia primarului Lucian Micu, căruia i s-ar fi făcut o mare nedreptate, dar nu exclude faptul că ar fi putut fi şi „aburit“ de iniţiatori. De altfel, el crede că primarul este un adversar politic şi nu un duşman.

„Nu pot decît să-i mulţumesc preşedintelui Manoliu că am aflat din presă de decizia luată. Vreau să precizez că am votat după ce m-am documetat aproape o oră în Comisia Juridică şi nu am influenţat nici un coleg.

Nu e adevărat că am trecut prin biroul primarului, aşa cum s-a afirmat în presă, ci l-am chemat pe acesta la Comisia Juridică, împreună cu directoarea Direcţiei Juridice, Camelia Rusu. Eu am votat, repet, conform conştiinţei şi l-am considerat pe primarul Lucian Micu un adversar politic şi nu un duşman.

Nu voi contesta decizia pentru că eu am anunţat încă de 13 februarie că intenţionez să mă retrag din toate funcţiile publice, din motive de sănătate“, a declarat Constantin Holban.

Conform articolului 204 din Codul Administrativ încetarea mandatului de consilier local sau judeţean apare conform literei J, la pierderea calităţii de membru al partidului politic pe a cărei listă a fost ales. Conform aceluiaşi act normativ, în cazul pierderii calităţii amintite nu mai poate fi luat în calcul pentru constituirea cvorumului necesar pentru şedinţele autorităţii deliberative din care face parte. Consilierii locali suspendaţi nu mai pot participa la vot, conform alineatului, în cadrul şedinţelor autorităţii deliberative din care fac parte, precum şi în cadrul comisiilor de specialitate organizate de acestea.

Conform literei C, aleşii locali suspendaţi nu mai au dreptul la indemnizaţia lunară. În acelaşi tip, articolul 207 al Codului Administrativ vorbeşte de libertatea de opinie în exercitarea mandatului alesului local pentru soluţionarea şi gestionarea treburilor publice în interesul colectivităţii locale, pe care o reprezintă şi care este garantată de lege.

Marţi, 30 iunie, preşedintele USR Neamţ, Radu Samson, s-a adresat ANI cu rugămintea de a dispune luarea măsurilor necesare pentru ca prefectul să emită ordinul de constatare a încetării mandatului înainte de termen, precizînd că amînarea sau refuzul emiterii respectivului ordin de către prefect poate fi asimilat infracţiunii de abuz în serviciu prin neîndeplinirea unui act în exercitarea atribuţiilor de serviciu, conform prevederilor art. 297, Cod Penal.

Advertisement








Trending