Contactează-ne

Actualitate

Primarul Harpa cere pe Facebook propuneri de investiţii de la cetăţeni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ peste 200 de comentarii s-au adunat numai în primele trei zile ■ locuitorii au cerut asfalt, gaz, ştrand, pistă de biciclete, cinematograf, fluidizarea traficului, termoizolarea blocurilor, crearea de locuri de muncă etc ■ o iniţiativă similară s-a înregistrat în 2017, cînd primăria a organizat Bursa de idei, un concurs cu premii în bani ■

Locuitorii oraşului Tîrgu Neamţ sînt îndemnaţi să facă propuneri de investiţii pentru anul 2020 direct pe pagina de Facebook a primarului Daniel Harpa.

“Stimaţi tîrgnemţeni, vă invit să definim împreună priorităţile şi obiectivele de investiţii pentru anul 2020. Aştept propuneri concrete de investiţii pe care doriţi să le facem cu bani de la bugetul local. Idei care ar putea deveni realitate, investiţii pe care le-am putea face pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii şi pentru a dezvolta oraşul nostru. Le puteţi trimite la primărie sau prin mesaj, aici, pe contul meu. Vă mulţumesc pentru colaborare şi sper ca 2020 să fie un an prosper pentru oraşul nostru! Orice propunere/idee este bine-venită, indiferent de scara la care se poate aplica, de la cele mai mici investiţii, pînă la cele care necesită bugete mai mari!”, a menţionat primarul urbei de sub Cetate, într-o postare din 9 ianuarie.

Mesajele au început să curgă, ajungînd la peste 200 în primele trei zile, pe subiecte generale, referitoare la parcul de sub Cetate, extinderea reţelei de gaz, asfaltarea unor drumuri, amenajarea unor piste pentru biciclete, atragerea unor investitori pentru crearea de locuri de muncă, descurajarea cerşetoriei şi a depozitării ilegale a gunoiului, termoizolarea blocurilor, panouri fotovoltaice, cinematograf, ştrand etc.

La început, edilul a dat răspuns fiecăruia, dar dată fiind avalanşa de mesaje, nu a mai reuşit să ţină pasul. “În ce stadiu mai sunt pregătirile pentru amenajarea parcului de sub Cetate?”, a dorit să afle cineva. “Avem în derulare un proiect european în acea zonă (construire zonă de agrement cu amfiteatru), care e în faza de licitaţii, iar ştrandul îl vom realiza cu bani de la buget, plus credit, după ce am epuizat celelalte variante. Lucrările vor începe în primăvară”, a răspuns Daniel Harpa. “Aţi spus că în doi ani se deschide un centru pentru copii cu dizabilităţi …a trecut un an…sper că nu au fost doar vorbe”, a fost un alt mesaj de la locuitori.

“Am accesat fonduri europene pentru un proiect cu acest scop – Reabilitarea Şcolii nr.6 Condreni şi schimbarea destinaţiei în centru pentru copii cu dizabilităţi. Cam pe la jumătatea acestui an va fi finalizată investiţia. Între timp, am mai depus un proiect pe POCU pentru a asigura resursa umană necesară acestui centru”, a explicat primarul. “Prioritate extra: Staţiunea Oglinzi e oxigen pentru dezvoltarea oraşului în toate domeniile”, a mai notat cineva. “Sînt de acord cu dumneavoastră, din acest motiv am depus eforturi enorme (inclusiv financiare) pentru a recupera acţiunile de la SIF Transilvania.

Pregătim un proiect pentru a obţine fondurile necesare reabilitării şi modernizării acestui obiectiv important pentru oraşul nostru”, a fost replica primarului. Meşterul popular Ionela Lungu a profitat de ocazie pentru a face o propunere: “Cum ar fi, pentru început, măcar la stadiul de încercare, să închidem accesul auto duminica, strada principală a oraşului, cu posibilitate de bicicletă/role etc. Măcar în lunile iule, august.

Asta presupunînd că nu ar afecta accesul către Cetatea Neamţ”. Şi Vitalie Josanu, doctor în istorie şi unul dintre cei mai cunoscuţi şi vocali poliţişti nemţeni, a avut sugestii pentru administraţia urbei: “Vreme de cîţiva ani am sugerat să amenajaţi un sens giratoriu, în faţa podului peste Ozana, în dreptul Judecătoriei. Deja lumea care iese de la LIDL întoarce acolo. Creşteţi numărul de parcări în zona Grădiniţei 2. E o arteră importantă ce pune în dificultate şi transportul turiştilor spre Cetate. Puţină regulă în comerţul de sub cetate, e o ţigăneală ce nu face deloc impresia unui oraş bine administrat. Spaţiile dintre blocuri arată jalnic.

Nu mai transformaţi copacii în ciomege. Asta nu e toaletare. Oamenii vor şi umbră! Reguli de urbanism care să respecte specificul zonei, o cromatică şi stil relativ unitr în zonele cheie. Avem oraş turistic, asta este principala resursă a noastră. Turiştii trebuie reţinuţi cît mai mult. În context, aflu că s-ar putea să avem o unitate de producţie a Fabricii Bucuria. Avem un motiv în plus, ca în colaborare, să organizaţi aici un Muzeu al Ciocolatei (am văzut aşa ceva la Koln, este impresionant şi full de turişti)”, a notat Vitalie Jiosanu, amintind şi de o propunere mai veche, de amenajare a unui muzeu al războiului şi reabilitarea unei porţiuni din cazemate, la Timişeşti.

Au mai fost mămici care au cerut urgentarea redeschiderii creşei, prin impulsionarea constructorului care se ocupă de lucrările de reabilitare, iar şoferii au solicitat fluidizarea traficului pe podul de la Humuleşti şi scoaterea traficului greu din oraş. Alţi locuitori, din Blebea, amintesc că şi ei sînt plătitori de taxe şi au nevoie de asfalt, reţea de gaz şi un mijloc de transport în comun.

Primăria Tîrgu Neamţ a mai cerut locuitorilor propuneri pentru investiţii şi pe final de 2017, cînd a organizat Bursa de idei, un concurs cu premii în bani, cu scopul de a oferi locuitorilor ocazia unei participări active la rezolvarea problemelor comunităţii. Propunerea cîştigătoare, clasată pe locul I, a vizat atunci amenajarea unui loc de picnic în preajma Monumentului Vînătorilor de Munte, cu mese şi scaune rustice, din butuci sau betonate, pentru ieşiri ale părinţilor cu copii sau organizare serbări în aer liber.

Cea clasată pe locul II a propus înfiinţarea unei reţele de transport public la preţ accesibil pe ruta Humuleştii Noi- Humuleşti -Piaţă- Piaţa Adormirea Maicii Domnului-Poliţie. Iar a treia idee s-a referit la construirea a două toalete publice, în subteran, cu plată, în parcul Ion Creangă şi în faţa fostului cinematograf. Primăria a primit în total 12 propuneri, iar cele cîştigătoare au fost stabilite de un juriu format din primarul Daniel Harpa, vicele Vasile Apopei, administratorul public Geanina Fedeleş, funcţionari din cadrul primăriei, reprezentanţi ai unor ong-uri şi sponsori.

Cele trei propuneri clasate pe primele trei locuri au fost premiate cu 300 lei, 200 lei, respectiv 100 lei, iar autorităţile au dat atunci asigurări că se vor ocupa de materializarea lor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Unirea Principatelor, au trecut 161 de ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestări cu prilejul zilei de 24 ianuarie 1859 au avut loc în oraşele Neamţului

Ziua Unirii Principatelor Române a constituit ieri, la 161 de ani de la momentul istoric menţionat, prilejul organizării unor manifestări omagiale.

La Piatra Neamţ, oficialităţi şi simpli cetăţeni şi-au dat întîlnire, la ora 11.00, la Curtea Domneacă. Aici, primăria şi Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare au pus la cale un program în ton cu evenimentul.

După intonarea Imnului naţional şi cuvîntul unor invitaţi s-a dansat tradiţionala Horă a Unirii, iar un spectacol folcloric a fost prezentat de Ansamblul Floricică de la Munte.

„De-a lungul istoriei, noi românii, am reuşit să depăşim încercările atunci cînd am fost uniţi. Dumnezeu să ne dea forţa de a fi uniţi şi întelepciunea de a întelege ca doar prin unitate putem face România noastră prosperă! La mulţi ani, pietreni! La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!“, a transmis primarul Dragoş Chitic.

Tot cu prilejul zilei de 24 ianuarie, manifestările reunite sub titulatura Unirea face puterea!, organizate de Asociaţa Culturală STAR din Piatra Neamţ şi Primăria Piatra Neamţ, în parteneriat cu Biblioteca GT Kirileanu, ISJ Neamţ şi Complexul Muzeal, au debutat pe 22 ianuarie. Ca parteneri naţionali sînt Primăria Comunei Gura Ocniţei, judeţul Dîmboviţa, Primăria Comunei Padina, judeţul Buzău şi Teatrul Junior din Tîrgovişte.

Una dintre activităţile cuprinse în complexul de manifestări dedicate Zilei Unirii, intitulată Tricolorul Călător, a pornit de la Turnul Chindia din Tîrgovişte, s-a oprit la Gura Ocniţei, la Padina, la Milcov, iar joi, în jurul orei 13.00, a străbătut Bulevardul Republicii din Piatra Neamţ şi s-a oprit la Turnul lui Ştefan cel Mare.

Punctul de pornire a fost din faţa Bibliotecii Kirileanu, iar odată cu sosirea Tricolorului, pietrenii au fost aşteptaţi la Curtea Domnească, la Hora Unirii, în avanpremieră la Ziua Unirii Principatelor Române. La Bicaz, unirea de la 1859 a fost sărbătorită, printr-o manifestare organizată în faţa Primăriei de către două unităţi de învăţămînt ale oraşului, Liceul Carol I şi Şcoala Gimnazială Regina Maria, sub îndrumarea profesorilor de istorie, Xenia Sîrbu, Alina Suciu.

Au participat şi mulţi localnici, care au ţinut să fie martorii la activităţile dedicate Micii Unire. Cei care şi-au pus în sluba evenimentului aniversar bogatul bagaj de cunoştinţe au fost trei dintre elevii Şcolii Mărceni, Luca Apetroei, Sara Ţăpuc şi Matei Suciu. Profesoara Xenia Sîrbu a prezentat un scurt expozeu despre semnificaţia Unirii, iar primarul Nicolae Sălăgean, a ţinut să facă publică chemarea asistenţei la unitate, înţelegere şi prietenie.

„Se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, act prin care Domnitorul Alexandru Ioan Cuza avea să schimbe soarta ţării, punînd bazele viitorului stat modern, pentru că în şapte ani de domnie a făcut lucruri, care au schimbat România. La cei 39 de ani ai săi, cînd a urcat pe tron, nu avea o experienţă politică deosebită, dar a ştiut să atragă lîngă el nişte oameni extraordinari, printre care pe talentatul om politic şi orator, Mihail Kogălniceanu.

A fost un om demn şi un mare patriot, care deşi a luat în administrare un stat ce abia primise botezul integrării pe harta lumii, a lăsat un stat modern cu instituţii moderne. Sînteţi tineri, dragi elevi, dar şi de voi depinde soarta ţării în continuare. 24 ianuarie 1859 a fost anul cînd statul România a apărut pe harta lumii. El nu trebuie să dispară vreodată. Să fiţi mîndri de acest moment istoric şi cu toţii să fim uniţi, pentru că numai aşa vom învinge toate greutăţile vieţii, care nu sînt deloc ouţine, reuşind să dezvoltăm această ţară minunată, România“, a declarat primarul Bicazului, îndemnînd la final, ca întreaga asistenţă să se prindă în Hora Unirii.

Înainte de a fi părăsit locul de sărbătorire a Micii Uniri, participanţilor li s-a oferit de către primărie un ceai fierbinte, un pahar de vin fiert şi cîte o plăcintă caldă.

Manifestări şi la Roman, şi la Tîrgu Neamţ

Şi municipiul Roman a fost gazda unor manifestări legate de marcarea Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859. Acestea au început joi, 23 ianuarie cînd în jurul Bibliotecii George Radu Melidon a fost jucată o imensă Horă a Prieteniei.

Apoi, vineri, 24 ianuarie, la Stejarul Unirii a fost organizată tradiţionala ceremonie, care a început cu intionarea Imnului naţional şi a continuat cu alocuţiunile senatorului PSD Dan Manoliu şi primarului Lucian Micu. „Ca în fiecare an ne aflăm la acest simbol al Romanului şi al Micii Uniri. În fiecare an vin aici romaşcani de toate vîrstele, care nu şi-au uitat înaintaşii.

Am speranţă în aceşti copii că vor şti să-şi iubească ţara“, a spus politicianul social democrat, care nu a uitat să vorbească şi despre deziluzia că actuala clasă politică nu a înfăptuit dezideratul naţiunii, Marea Unire. A vorbit, de asemenea, despre faptul că actuala clasă politică ar fi trebuit să facă mai mult pentru a realiza autostrada care să unească Moldova de inima ţării. Pprimarul Lucian Ovidiu Micu a pomenit în discursul său despre idealul de unitate al românilor:

„Hai să să dăm mînă cu mînă/ Cei cu inima română… Atît de frumos a grăit Vasile Alecsandri, unul din fruntaşii Revoluţiei de la 1848. Haideţi să luăm aminte la versurile Horii Unirii şi să nu lăsăm pe nimeni să inducă vrajba între romaşcani, să facem şi mai mult bine pentru cei din jur. Văd aici copii, adolescenţi şi oameni în toată firea.

Haideţi să fim mîndri de Roman, să ne iubim oraşul şi să ne dăm mînă cu mînă cei cu inimă de romaşcani, care trăim în frumuseţe de oraş“. În faţa scenei s-a aflat şi un grup de elevi de la Şcoala Carmen Silva, din Horia, îmbrăcaţi în veşminte ostăşeşti, de la 1859, precum şi drapelul de luptă al primului Batalion de geniu, înfiinţat de Panaite Donici.

Şi la Muzeul de Istorie a avut loc un simpozionul legat de cei 200 de ani de la naşterea lui Alexandru Ioan Cuza şi a generalului Ioan Emanuel Florescu, urmat de prezentarea noului număr al revistei Urbana. La Tîrgu Neamţ, primăria şi Casa Culturii Ion Creangă a invitat locuitorii să participe la tradiţionala manifestare dedicată Zilei Unirii pe platoul din faţa instituţiei de cultură, începînd cu ora 11.00.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: La judecată pentru o tentativă de omor, aplanată de “mascaţi”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Frunză, de 34 de ani.

În urma unei altercaţii, acesta i-a aplicat oponentului său lovituri prin care i-a pus viaţa în primejdie. Fapta a avut loc în noaptea de 7/8 august 2019, în anexa Văleni, cînd combataţii băuţi şi cu chef de scandal s-au bătut şi a fost nevoie de intervenţia poliţiştilor, jandarmilor şi mascaţilor. Pentru aplanarea conflictului martorii au cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, forţele de ordine împînzind cartierul.

Ancheta efectuată a stabilit că agresorul, în vîrstă de 34 de ani, s-a bătut cu un alt individ, cu un an mai mare, iar în altercaţie au fost folosite şi cuţite. Victima a ajuns la spital, fiind diagnosticată cu mai multe plăgi înjunghiate în zona abdominală.

Ulterior, doctorul legist a apreciat că victima a suferit leziuni vindecabile în 18 zile de îngrijiri medicale, iar viaţa nu i-a fost pusă în pericol. Procurorul de caz a decis ca încadrarea juridică a faptei să fie tentativă de omor, deoarece loviturile au vizat zone vitale. Frunză a ajuns după gratii, iar pe 9 august a fost arestat preventiv de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ.

Ulterior a obţinut puţină libertate, iar măsura arestului preventiv a fost înlocuită cu una mai uşoară, arestul la domiciliu.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Jandarmeria montană va fi la Serbările Zăpezii de la Durău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestările din staţiunea de la poalele Ceahlăului sînt programate pînă pe data de 2 februarie

Timp de două săptămîni, în perioada 24 ianuarie – 2 februarie 2020, jandarmii montani din Durău vor fi pe pîrtie alături de iubitorii sporturilor de iarnă şi de turiştii sosiţi în staţiune.

„Misiunile jandarmilor vor viza asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică la manifestările prilejuite de Serbările Zăpezii care vor avea loc în cele două weekenduri, 24 – 26 ianuarie, respectiv 31 ianuarie – 2 februarie şi vor acţiona pentru îndrumarea, informarea şi acordarea de asistenţei turiştilor şi persoanelor aflate în dificultate, prevenirea şi combaterea oricăror fapte de natură antisocială care aduc atingere legilor şi normelor de convieţuire socială, respectarea regulilor pe pîrtii“, conform unui comunicat al Jandarmeriei Neamţ.

Pentru ca momentele petrecute pe pîrtie să fie lipsite de accidente sau incidente nedorite, jandarmii montani recomandă practicanţilor sporturilor de iarnă să respecte recomandările organizatorului evenimentului dar şi reglementările pe pîrtii: este interzis accesul sau circulaţia pe pîrtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul; este interzisă coborîrea pe pîrtiile sau traseele de schi pentru agrement, utilizînd sănii, dispozitive improvizate sau alte materiale; accesul pe pîrtiile sau traseele de schi pentru agrement fără echipament adecvat pentru practicarea schiului este interzis.

Deşi meteorologii anunţă sfîrşitul de săptămînă cu vreme bună, turiştii care vor alege să pornească în drumeţie spre platoul Masivului Ceahlău trebuie să fie echipaţi corespunzător, pentru că vremea se poate schimba oricînd, să nu plece singuri la drum, să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu.

Reamintim turiştilor că pot apela cu încredere, în orice situaţie, la ajutorul echipajelor de jandarmerie montană, atît prin contact direct cît şi prin apelarea numărului unic de urgenţă 112, specificînd datele de identificare ale persoanei care anunţă ce s-a întîmplat, cîte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sînt persoanele aflate în dificultate.

Citește știrea

Trending