Contactează-ne

Actualitate

Primarul Dragoș Chitic și prefectul George Lazăr – front comun pentru prevenirea inundațiilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul Dragoș Chitic, împreună cu Prefectul județului Neamț, domnul George Lazăr și subprefectul Doru Ungureanu  au avut astăzi o întâlnire cu factorii implicați în realizarea de investiții pentru prevenirea inundațiilor în cartierele Văleni și Bâtca Doamnei, respectiv directorul Direcției Silvice Neamț, domnul Valentin Tamaslacaru și directorul SGA Neamț, domnul Marius Nechita.

 

Dragoș Chitic: „Pentru prevenirea inundațiilor în zonele în care se formează torenți pe versanții din zona silvică, precum și în zonele pâraielor regularizate din municipiul Piatra-Neamț, este nevoie de un efort comun. De importanță majoră sunt lucrările de corectare a torenților și investiții în bazine de retenție în zona silvică, precum și lucrări de indiguire și curățare a pâraielor regularizate, aflate in  administrarea SGA.”

 

În urma discuțiilor de astăzi, s-au stabilit o serie de lucrări care vor fi realizate  în perioada următoare de către fiecare instituție în parte.

Astfel, Direcția Silvică Neamț va realiza corectarea torenților din bazinul hidrografic pârâul Mănăstirii, documentația fiind în acest moment în faza de proiect tehnic, lucrările urmând să se contracteze cel mai probabil la începutul lunii august. De asemenea, Direcția Silvică Neamț va realiza corectarea și a torenților din bazinele hidrografice pârâul Turcului și pârâul Sergentului, după elaborarea proiectului tehnic, lucrările urmând să se contracteze tot la începutul lunii august. Pentru corectarea torenților din bazinul hidrografic pârâul Țiganului, Direcția Silvică a emis ordin de începere pentru studiu de impact cu termen de predare 29.06.2020.

 

Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț se va ocupa de curățarea permanentă a albiilor de scurgere ale pâraielor aflate în administrarea acestei instituții: Mânăstirii, Turcului, Doamna, Cărbunoasa, Potocina și Borzogheanu și de realizarea de proiecte de investiții in refacerea și întărirea îndiguirilor pâraielor aflate în administrarea acestei instituții care, în mod frecvent, creează probleme. În acest sens, tot astăzi s-au purtat discuții punctuale cu directorul ABA Siret Bacău, obținându-se promisiuni ferme de finanțare a acestor lucrări în cursul acestui an.

 

Primăria municipiului Piatra-Neamț are programte pentru realizare în acest an:

 

  • Modernizarea străzii Aleea Brazilor începând cu luna august, prin realizarea de canalizare pluvială și canal de corectare a torenților pârâului Țiganului;
  • Modernizarea străzii Ion Sergentu, adiacentă pârâului Bolovoaia;
  • Începând cu anul 2016, au demarat lucrări de corectare torenți pe pârâul Bolovoaia și s-a realizat un sistem de colectare a apelor în zona care leagă tronsonul Bolovoaia de pârâul Turcului, în zona străzii Ion Sergentu. Anul acesta se va înălța podețul de peste pârâul Turcului.

După întâlnirea de la primărie, primarul Dragoș Chitic, împreună cu Prefectul județului Neamț și cu directorii Direcției Silvice Neamț și SGA Neamț s-au deplasat în cartierele Văleni și Bâtca Doamnei, pentru a analiza la fața locului situația și măsurile necesare a fi implementate pentru prevenirea inundațiilor.

 

„În zonele în care ploile abundente produc în mod frecvent probleme, sunt elemente de responsabilitate împărțite, conform legii, între mai multe instituții. Este nevoie de colaborare instituțională și un efort comun pentru prevenirea inundațiilor. Mă bucur să văd deschidere din partea instituțiilor cu responsabilități în acest domeniu și apreciez implicarea domnului prefect George Lazăr în rezolvarea problemelor care țin de cele două instituții din subordinea guvernului. Este nevoie urgentă de lucrări în zona silvică, pentru că cea mai mare problemă în cazul precipitațiilor abundente este generată de aluviunile care sunt transportate de torenții care se formează pe versanții împăduriți. De asemenea, pentru a preveni inundațiile generate de pâraiele administrate de SGA este nevoie de lucrări care să prevină ieșirea din matcă a apei în cazul ploilor abundente. Sunt încrezător că, într-un interval de timp rezonabil, fiecare instituție cu atribuții în acest domeniu va realiza lucrările necesare, astfel încât locuitorii din zonele afectate în mod frecvent de inundații să fie protejați”, a mai adăugat primarul Dragoș Chitic.

 

,, Apreciez eforturile domnului primar Dragoș Chitic pentru protejarea cetățenilor, prin rezolvarea problemelor cauzate de precipitațiile abundente și implicarea domniei sale pentru ca instituțiile responsabile să realizeze lucrările care se impun pentru prevenirea inundațiilor. Apreciez totodată deschiderea pe care instituțiile SGA Neamț, ABA Siret și Direcția Silvică Neamț au manifestat-o pentru realizarea acestor lucrări și reprezintă o prioritate pentru mine ca prefect și pentru Guvernul României realizarea de lucrări care să prevină inundațiile atât  în Piatra-Neamț, cât și în celelalte zone ale județului Neamț, în care sunt probleme cauzate de inundații, cum ar fi: zona montană, arealul orașului Târgu Neamț, cât și proximitatea municipiului Roman. În calitate de reprezentant al guvernului în teritoriu, mă voi implica personal pentru ca instituțiile din subordine guvernamentală cu atribuții în acest sens să realizeze lucrările necesare pentru a preveni inundațiile în municipiul Piatra-Neamț”, a declarat prefectul George Lazăr.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending