Contactează-ne

Actualitate

UPDATE Preşedintele CJ Neamţ cere controale şi filtre rutiere la intrările în judeţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ restricţii la Oficiul de Cadastru din cauza coronavirusului

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, cere Prefecturii să efectueze controale şi filtre la intrările în judeţ pentru a identifica persoanele care vin din ţări în care se înregistrează cazuri de gripă asiatică. Vă prezentăm comunicatul de presă emis pe această temă:

„Creşterea numărului de cazuri de coronavirus în ţară şi situaţiile alarmante înregistrate în multe state ale Uniunii Europene au atras o reacţie fermă a conducerii Consiliului Judeţean Neamţ în ceea ce priveşte asigurarea măsurilor de protecţie a nemţenilor în faţa virusului asiatic.

Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a solicitat tuturor instituţiilor publice punerea în practică a recomandărilor specialiştilor, astfel încât să fie eliminate riscurile apariţiei cazurilor de îmbolnăviri în judeţ.

„Cer ferm Instituţiei Prefectului să dispună efectuarea de controale şi filtre,  prin intermediul Poliţiei Rutiere şi Direcţiei de Sănătate Publică, la intrările în Neamţ, astfel încât absolut toate microbuzele şi autocarele care efectuează transport internaţional de persoane şi care vin din ţări în care se înregistrează cazuri de gripă asiatică să fie luate în evidenţă şi puse sub supraveghere – carantină, autoizolare.

Altă solicitare o adresez primarilor: vreau ca toţi să aibă sub control absolut toate persoanele din comunităţilor lor, care vin din străinătate, să le ţină sub supraveghere şi să aibă în orice moment o evidenţă strictă a acestora!

Fac un apel ferm către toate instituţiile din judeţul Neamţ şi la cetăţeni, ca împreună să depăşim această situaţie de criză impusă de coronavirus.

În judeţul Neamţ nu se înregistrează încă nicio suspiciune de îmbolnăvire, dar trebuie să luăm toate măsurile de protecţie pentru a preîntâmpina orice situaţie nedorită!

 Nu în ultimul rând, îi rog pe cetăţenii care vin din străinătate să dea dovadă de simţ civic şi să anunţe autorităţile, pentru a evita orice pericol pe care l-ar puterea reprezenta pentru cei din jur!“, a declarat Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Începând de miercuri, 11 martie, în toate unităţile de învăţământ – creşte şi grădiniţe (de stat şi particulare), şcoli şi licee cursurile vor fi suspendate cel puţin până pe data de 22 martie. Termenul la care se va relua activitatea didactică depinde de evoluţia situaţiei coronavirusului în România. Este de preferat ca în această perioadă, când nu merg la cursuri, copiii şi tinerii să evite să meargă în spaţii aglomerate, iar măsurile de la domiciliu privind asigurarea igienei personale să fie respectate cu stricteţe”.

UPDATE 11.20.

Un alt comunicat de presă a sosit pe adresa redacţiei de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Neamţ anunţînd că vor fi aplicate o serie de măsuri în scopul prevenirii şi limitării răspîndirii coronavirusului. „În perioada 11 – 31 martie 2020, accesul publicului va fi permis doar în spaţiul special rezervat din cadrul OCPI Neamţ/birourilor de cadastru şi publicitate imobiliară Roman, Bicaz, Tîrgu Neamţ, Piatra Neamţ, iar audienţele vor fi acordate doar telefonic sau prin e-mail. De asemenea, pînă la finalul acestei luni, persoanele autorizate şi reprezentanţii birourilor notariale nu vor mai avea acces decît în spaţiul rezervat publicului.

Pentru a preveni şi limita răspîndirea COVID-19, beneficiarii serviciilor oferite de OCPI Neamţ sînt rugaţi să evite aglomerarea la ghişeu şi să opteze pentru serviciile on-line disponibile pe https://epay.ancpi.ro/.

Solicitanţii pot primi informaţii referitoare la serviciile oferite prin e-mail, accesînd site-ul OCPI NEAMȚ (www.ocpint.ro) şi prin intermediul unui call-center, care va funcţiona de luni pînă vineri în intervalul orar 8.30 – 16.30.

Numerele de telefon şi adrese de e-mail destinate beneficiarilor serviciilor oferite de OCPI sunt următoarele:

Sediu OCPI Neamţ     Telefon 0233217142, e-mail nt@ancpi.ro

BCPI Piatra Neamţ      Telefon 0233226216, e-mail bcpi.piatraneamt@ancpi.ro

BCPI Roman        Telefon 0233742343, e-mail bcpi.roman@ancpi.ro

BCPI Bicaz           Telefon 0233254180, e-mail bcpi.bicaz@ancpi.ro

BCPI Tîrgu Neamţ       Telefon 0233790078, e-mail bcpi.targuneamt@ancpi.ro

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Preşedintele CJ anunţă noi măsuri pentru a lupta cu coronavirusul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 7,5 milioane de lei este suma cu care se vor face, în perioada următoare, noi achiziţii pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ ■ drumurile şi trotuarele judeţene vor fi dezinfectate ■

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ a susţinut, sîmbătă, 28 martie, o conferinţă de presă în care a anunţat noi măsuri pentru a lupta cu coronavirusul. Vă prezentăm comunicatul de presă emis de CJ Neamţ:

„Consilierii judeţeni nemţeni vor fi convocaţi, urgent, la iniţiativa preşedintelui Ionel Arsene, la o nouă şedinţă de Consiliul Judeţean, pentru a aproba efectuarea unor noi achiziţii de aparatură şi echipamente pentru spitalul din Piatra Neamţ, în valoare de 7,5 milioane de lei.

Cu aceste fonduri se vor achiziţiona 20 de ventilatoare mecanice, 20 de paturi ATI, 20 de monitoare pentru funcţii vitale, 4 tuneluri pentru decontaminarea angajaţilor spitalului şi a pacienţilor, 5.000 de teste PCR, suplimentar celor 3.000 comandate deja, peste 10.000 de teste rapide.

De asemenea, se vor aloca fonduri pentru asigurarea  materialelor necesare pentru cel puţin două luni de funcţionare a Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ şi pentru dezinfectarea trotuarelor şi a drumurilor judeţene care străbat comunele nemţene.

„Strategia noastră în lupta cu epidemia COVID-19 se bazează pe alocare de resurse pentru achiziţia de aparatură, protejarea cadrelor medicale prin asigurarea de condiţii de cazare şi masă în regim hotelier, achiziţia de echipamente de protecţie pentru angajaţii Spitalului Judeţean, protejarea celor care au nevoie de asistenţă medicală de pe teritoriul judeţului Neamţ, asigurarea fondurilor necesare primăriilor din judeţ, pentru a gestiona situaţia pe plan local.

Sunt permanent preocupat ca nemţenii să aibă la dispoziţie un sistem medical dotat cu tot ce este nevoie pentru protejarea sănătăţii lor şi cadrele medicale să îşi poată face meseria în condiţii de normalitate“, a declarat Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Sistemul de testare real-time PCR a fost deja urcat în tirul care îl transportă către România şi, conform precizărilor făcute de şeful legislativului judeţean, ar putea ajunge în Piatra Neamţ înaintea datei de 3 aprilie, cea stabilită de comun acord cu furnizorul. „Sper să nu stea foarte mult în vamă! Între timp, la Spitalul Judeţean se lucrează pentru pregătirea spaţiului în care va funcţiona acest sistem PCR, care e un întreg laborator, un echipament de mari dimensiuni, extrem de util pentru testarea pacienţilor nemţeni pe plan local“, a mai spus şeful CJ Neamţ.

Ionel Arsene a lansat un apel către primarul Dragoş Chitic, pentru a se preocupa de dezinfectarea străzilor din municipiul Piatra Neamţ. „Dacă nu are bani la Primărie, să vină la Consiliul Judeţean, că găsim soluţii. 30-40% din populaţia judeţului în acest oraş se află! Aici e nevoie foarte mare de implementarea măsurilor de protecţie! Eu am luat legătura cu toţi primarii din judeţ şi i-am anunţat că vom dezinfecta, cu fonduri de la Consiliul Judeţean, trotuarele şi drumurile judeţene pe care le avem în proprietate şi străbat comunele lor“.

Un alt demers al preşedintelui Consiliului Judeţean îi vizează pe reprezentanţii ISU, Poliţiei şi Jandarmeriei, cărora nu li se asigură echipamente de protecţie, deşi intră în contact cu foarte multe persoane, cărora trebuie să le asigure cele necesare traiului în condiţii de stare de urgenţă.

Ionel Arsene i-a cerut premierului României să schimbe legislaţia, pentru a putea să achiziţioneze Consiliul Judeţean măşti şi mănuşi acestor echipe care sunt „trimise la luptă, în primul rând, dar cu pieptul dezgolit“, dacă instituţiile centrale de care aparţin nu se preocupă de protecţia lor”, se precizează în comunicatul de presă al CJ Neamţ. Unul care păcătuieşte prin aceea că nu oferă date certe privind momentul în care aceste măsuri vor fi luate, în condiţiile în care, spun specialiştii, sîntem foarte aproape de vîrful epidemiei de coronavirus şi nu prea mai este timp de amînări sau de aşteptare.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Atenţie la şacalii de… epidemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ dorinţa unor oameni de a ajuta ar putea fi speculată de nişte persoane fără scrupule ■ Facebook-ul abundă de chemări la donaţii ■ unii dintre cei care solicită donaţii pot fi doar nişte profitori ■

Criza provocată de epidemia de coronavirus ar putea fi speculată de profitorii care pot folosi disponibilitatea oamenilor de a-şi ajuta semenii în interes propriu. Facebook-ul, şi nu numai, abundă de solicitări pentru a fi făcute donaţii. Ceea ce e bine. Însă nu toate aceste solicitări e obligatoriu să fie şi cinstite.

De aceea este important ca, înainte de a dona, dacă aveţi această posibilitate, să verificaţi cine a făcut solicitarea. De preferat este să donaţi doar acelor ONG-uri sau fundaţii care au încheiate acorduri de colaborare cu Prefectura Neamţ sau cu primăriile din judeţ, ori cu alte instituţii publice. Pentru a avea convingerea că donaţiile dumneavoastră vor ajunge la cei care chiar au nevoie de ele. Recent, ni s-a adus la cunoştinţă un caz “suspect”.

O persoană a solicitat să fie făcute donaţii pentru 20 de familii nevoiaşe dintr-o comună din judeţ. Întîmplător, cererea a fost văzută de cineva care cunoştea situaţia din comuna respevctivă şi a sunat la primărie pentru a verifica dacă există o listă cu familiile nevoiaşe în cauză. La primărie nu se ştia nimic. Sunată, persoana care solicita donaţiile a admis că nu ştie acum unde trebuie trimise ajutoarele şi că abia peste cîteva zile ar putea avea o listă cu acei care au nevoie de ele. Ceea ce e cel puţin suspect.

Poate e vorba doar de naivitate, din dorinţa de a ajuta, însă, pentru a avea convingerea că donaţiile dumneavoastră chiar ajung la cine trebuie, este necesar să colaboraţi cu fundaţii, asociaţii sau ONG-uri care prezintă credibilitate. Ar fi mare păcat să îmbogăţiţi eventuali şacali apăruţi în vreme de epidemie.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: N-au respectat restricţiile, au luat amenzi de peste 160.000 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 217 persoane sînt ■ carantină, 3.637 în autoizolare

Conform raportării primite de la Direcția de Sănătate Publică Neamț, la data de 28.03.2020, sînt 217 de persoane aflate în carantină, 43 persoane ieșite din carantină, 3.637 persoane aflate în autoizolare la domiciliu și 172 ieșite din izolare.

“În vederea respectării restricțiilor impuse ca urmare a Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au desfășurat misiuni specifice în vederea prevenirii și combaterii riscului de răspândire a COVID-19.

În ultimele 24 de ore, peste 480 de polițiști, jandarmi, efective ale poliției locale și MApN au acționat în sistem integrat pentru impunerea normelor legale instituite pe perioada stării de urgență prin verificarea persoanelor și societăților comerciale, fluidizarea traficului rutier și escortarea autovehiculelor care tranzitează județul nostru cu persoane care revin din afara granițelor țării.

În acest context, forțele de ordine au efectuat verificări de mai multe ori la domiciliile a 2.450  de persoane, cu privire la modul în care sunt respectate condițiile de izolare. Ca urmare a nerespectării restricțiilor de izolare, 4 persoane au fost transferate sub pază la centrul de carantină. În acest sens, au fost aplicate 35 sancțiuni contravenționale în cuantum de 89.300 de lei.

Totodată, 77 de societăți comerciale au fost supuse controalelor în vederea verificării respectării restricțiilor instituite pe perioada stării de urgență, fiind aplicate 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 15.000 de lei, în conformitate cu prevederile OUG 1/1999.

La nivelul județului Neamț, în cadrul activităților desfășurate pentru punerea în aplicare a măsurilor privind restricționarea circulației, au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței Militare nr. 3, în cuantum de peste 73.000 de lei.

De asemenea, jandarmii au asigurat măsuri de ordine publică la 9 locații cu persoane aflate în carantină la nivelul județului. Alături de jandarmi, polițiștii au desfășurat 10 de misiuni de însoțire a persoanelor către locațiile de carantină / izolare și de escortă a unor convoaie de autovehicule care tranzitează județul Neamț.

De asemenea, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor în conformitate cu art. 352 din Codul penal.

Reamintim tuturor cetățenilor că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni și, foarte important, necunoașterea legii nu poate fi invocată ca scuză. Tocmai de aceea, recomandăm tuturor să se informeze doar din surse oficiale. De asemenea, reiterăm că este esențial să fim responsabili, să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim”, se precizează într-un comunicat de presă emis de Prefectura Neamţ.

Citește știrea

Trending