Publicitate

■ primăria vrea să taie castanii de pe 3 străzi ■ şi să planteze platani ■ preşedintele CJ îi cere primarului Chitic să stopeze acţiunea ■

Decizia Primăriei Piatra Neamţ de a tăia castanii de pe 3 străzi din municipiu nu a rămas fără… urmări. Şi aici ne referim nu doar la „obişnuitele” dezbateri de pe reţelele de socializare, ci la replici la cel mai înalt şi poate neaşteptat nivel. Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, se declară chiar revoltat într-un mesaj postat pe o reţea de socializare. Iar înlocuirea castanilor cu platani o consideră chiar periculoasă pentru pietreni, deoarece cei din urmă ar fi „unii dintre cei mai mari agresori respiratori. Mai mult, îi solictă primarului Dragoş Chitic să oprească acţiunea şi să convoace o dezbatere publică. „Mă întristează şi revoltă totodată decizia Primăriei Piatra Neamţ de- a ciunti aspectul estetic al oraşului prin tăierea a aproape 60 de castani de pe aliniamentele stradale. Aceşti castani înfrumuseţează oraşul de zeci de ani şi sînt parte şi martori ai istoriei acestui municipiu. Ba mai mult decăt atît, alegerea primăriei de a înlocui castanii cu platani mi se pare cel puţin neinspirată dacă nu chiar periculoasă pentru locuitorii oraşului, deoarece sînt recunoscuţi a fi unii dintre cei mai mari agresori respiratori. Cred că înainte de-a lua o astfel de decizie, primăria trebuia să măsoare concentraţiile de polenuri din aer, aşa cum se întîmplă în ţările civilizate şi să aleagă o soluţie care nu pune în pericol sănătatea locuitorilor. Îi solicit public primarului Dragoş Chitic să oprească această acţiune şi să organizeze o consultare publică cu locuitorii oraşului înainte de a lua o decizie. Pietrenii trebuie să fie consultaţi şi parte a deciziei deoarece efectele ei îi afectează pe toţi. Este alegerea lor dacă sînt dispuşi să renunţe la această bucăţică din istoria oraşului!“, este mesajul postat de Ionel Arsene.

Castani din Piatra Neamţ, tăiaţi pentru siguranţa traficului

Vor începe lucrări de tăiere a unor castani care pot afecta siguranţa traficului pietonal şi rutier, amplasaţi în aliniamente stradale din Piatra Neamţ pe B-dul Republicii, str. Ştefan cel Mare şi str. Eroilor, anunţau luni dimineaţă reprezentanţii Primăriei Piatra Neamţ. Direcţia Silvică Neamţ prin Ocolul Silvic Vaduri, la solicitarea Municipiului Piatra Neamţ, a evaluat starea fitosanitară a castanilor din aliniamentele stradale din Piatra Neamţ şi a eliberat autorizaţia pentru tăierea unui număr de 57 de castani care pot afecta siguranţa traficului pietonal şi rutier, amplasaţi în aliniamentele stradale din zona bulevardului Republicii (22 bucăţi), străzii Ştefan cel Mare (23 bucăţi) şi străzii Eroilor (12 bucăţi). De luni, 16 aprilie, CMI Urban SA va începe tăierea castanilor amplasaţi în aliniamentul bulevardului Republicii şi va continua cu strada Ştefan cel Mare şi strada Eroilor. „Municipalitatea pietreană efectuează tăierea exclusiv a castanilor uscaţi, în curs de uscare şi a celor care pot afecta siguranţa traficului pietonal şi rutier amplasaţi în aliniamentele bulevardului Republicii, străzii Ştefan cel Mare şi străzii Eroilor. Luînd în considerare vîrsta maximă de 150 de ani, la care poate ajunge un castan în condiţii ideale, anul plantării lor (în jur de 1895), acţiunile paraziţiilor (înroşirea frunzelor şi infestării cu acarieni-boli cu o frecvenţă foarte mare în SE – Europei după anii 2000), în anul 2011 instituţia noastră a luat decizia plantării în aliniamentul bulevardului Republicii (între castanii existenţi) a unui număr de 124 de platani, care s-au dezvoltat sub protecţia castanilor bătrîni. La această dată, o parte din platanii existenţi au început să sufere şi să aibă creşteri neregulate din cauza umbririi excesive a castanilor existenţi. Pentru dezvoltarea corectă şi sănătoasă a platanilor se impune rărirea castanilor existenţi prin tăierea definitivă a unora dintre ei şi punerea în lumină a plantaţiei realizată în anul 2011. Acest schimb se va realiza treptat (în aproximativ 7 ani), iar specia de platan (Platanus hybrida) a fost aleasă în detrimentul castanilor din următoarele motive: bolile sînt cu o frecvenţă mai redusă, au o rezistenţă mare la poluare, ritmul de creştere este mare, înrădăcinarea puternică, aspect decorativ, adaptarea speciei la condiţiile climatice actuale şi nu în ultimul rînd experimentul reuşit din anul 2007 cînd s-a înfiinţat aliniamentul stradal plantat cu platani în bulevardul Decebal din Piatra Neamţ- zona Mioriţa. De asemenea, talia şi suprafaţa foliară a platanilor sînt aproximativ aceleaşi cu ale castanilor“, se precizează într-un comunicat de presă al Primăriei Piatra Neamţ. Aşadar, după cît de decise par a fi ambele tabere, nu e improbabil deloc să asistăm la un război, măcar declarativ, între cei doi oameni politici şi, evident susţinătorii lor. Pe tema castanilor şi platanilor.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.