Publicitate

- la sediul Primăriei Roman au avut loc consultările publice asupra bugetului pe 2018, cu reprezentanţii cultelor - preoţii ortodocşi au solicitat bani pentru reparaţiile bisericilor, nu pentru utilităţi - celelalte culte au mulţumit pentru banii decontaţi pentru utilităţii -

Consultările publice asupra bugetul local pe 2018 au continuat miercuri, 31 ianuarie, la sediul Primariei Roman, cu reprezentanţii cultelor. Dacă, anul trecut, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au solicitat sprijin de vreo 3,7 milioane de euro, anul acesta au fost mai modeşti unele culte s-ar mulţumi cu sumele ce se pot aloca, dar au cerut ca banii să fie daţi înainte, urmînd apoi să fie prezentate documentele justificative. Altele au solicitat sprijin în special pentru a-i ajuta pe cei necăjiţi, prin diferite activităţi social- filantropice. În introducere, Edilul şef le-a explicat că bugetul pe 2018 este restrîns şi că sînt probleme de funcţionare a administraţiei locale chiar şi cu mărirea taxelor şi cu diminuarea cu 10% a cheltuielilor materiale din Primărie.

Vă mulţumesc pentru acţiunile multe pe care le-am desfăşurat împreună anul trecut şi vă rog să mă credeţi pe cuvînt cînd spun că la baza fiecarei comunităţi trebuie să stea credinţa. De anul trecut am venit în sprijinul tuturor prin acoperirea cheltuielilor cu utilităţile şi cred că prin această măsură am creat echitate“, a precizat primarul Lucian Micu.

Nu de aceeaşi părere a fost protopopul Dragoş Munteanu, care a solicitat regîndirea alocării sumei de 6.000 de lei pentru fiecare biserică: „Bugetul a fost aprobat în martie şi nu am beneficiat de toată suma pentru a deconta utilităţile. Aş dori să remodelăm acest sprijin, în sensul ca suma forfetară alocată de primărie să fie dată bisericii, iar de la Centrul Eparhial să se stabilească modul în care ea să fie cheltuită“.

Chiar dacă edilul a declarat că bugetul pe anul acesta se va aproba în două săptămîni şi nu vor mai apărea sincope în decontarea utilităţilor, preoţii ortodocşi au solicitat în continuare să primească bani pentru reparaţii, nu pentru utilităţi. Reprezentantul Bisericii lipoveneşti şi-a taxat, cu respect şi subtil, colegii din Biserica Ortodoxă, mulţumind pentru tot ceea ce administraţia a făcut pentru biserică şi a precizat „noi întreţinem biserica din banii pe care-i primim din vînzarea lumînărilor“. Preotul de la Biserica de rit vechi, precum şi cel de la Biserica Sfânta Tereza şi cel de la Biserica Adventistă s-au arătat mulţumiţi de primirea sumelor pentru utilităţi şi au spus că, anul trecut, au reuşit să-şi deconteze în acest fel toate cheltuielile. Biserica Adventistă a mai cerut sprijin pentru găsirea unui spaţiu în care să facă o grădiniţă. Reprezentanţii Cultului Penticostal ar avea nevoie de reabilitarea termică a clădirii, dar au propus şi un proiect, ce urmează a se analiza, prin care voluntarii să ajute la ridicarea unor construcţii sociale. La final, primarul Lucian Micu a declarat că un sfert din bugetul oraşului merge pe acţiunile sociale desfăşurate de administraţia locală şi că va exista permanent dorinţa de a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie. Totuşi, pentru anul în curs, bisericile vor trebui să se descurce, la fel ca anul trecut, doar cu banii pentru decontarea cheltuielilor cu utilităţile, care asigură, de fapt, buna funcţionare a activităţii. (F. ORDEAN; C. CALIMAC)

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.