Contactează-ne

Actualitate

Preoţii au fost consultaţi pe tema bugetului local

Știre publicată în urmă cu

în data de

- la sediul Primăriei Roman au avut loc consultările publice asupra bugetului pe 2018, cu reprezentanţii cultelor - preoţii ortodocşi au solicitat bani pentru reparaţiile bisericilor, nu pentru utilităţi - celelalte culte au mulţumit pentru banii decontaţi pentru utilităţii -

Consultările publice asupra bugetul local pe 2018 au continuat miercuri, 31 ianuarie, la sediul Primariei Roman, cu reprezentanţii cultelor. Dacă, anul trecut, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au solicitat sprijin de vreo 3,7 milioane de euro, anul acesta au fost mai modeşti unele culte s-ar mulţumi cu sumele ce se pot aloca, dar au cerut ca banii să fie daţi înainte, urmînd apoi să fie prezentate documentele justificative. Altele au solicitat sprijin în special pentru a-i ajuta pe cei necăjiţi, prin diferite activităţi social- filantropice. În introducere, Edilul şef le-a explicat că bugetul pe 2018 este restrîns şi că sînt probleme de funcţionare a administraţiei locale chiar şi cu mărirea taxelor şi cu diminuarea cu 10% a cheltuielilor materiale din Primărie.

Vă mulţumesc pentru acţiunile multe pe care le-am desfăşurat împreună anul trecut şi vă rog să mă credeţi pe cuvînt cînd spun că la baza fiecarei comunităţi trebuie să stea credinţa. De anul trecut am venit în sprijinul tuturor prin acoperirea cheltuielilor cu utilităţile şi cred că prin această măsură am creat echitate“, a precizat primarul Lucian Micu.

Nu de aceeaşi părere a fost protopopul Dragoş Munteanu, care a solicitat regîndirea alocării sumei de 6.000 de lei pentru fiecare biserică: „Bugetul a fost aprobat în martie şi nu am beneficiat de toată suma pentru a deconta utilităţile. Aş dori să remodelăm acest sprijin, în sensul ca suma forfetară alocată de primărie să fie dată bisericii, iar de la Centrul Eparhial să se stabilească modul în care ea să fie cheltuită“.

Chiar dacă edilul a declarat că bugetul pe anul acesta se va aproba în două săptămîni şi nu vor mai apărea sincope în decontarea utilităţilor, preoţii ortodocşi au solicitat în continuare să primească bani pentru reparaţii, nu pentru utilităţi. Reprezentantul Bisericii lipoveneşti şi-a taxat, cu respect şi subtil, colegii din Biserica Ortodoxă, mulţumind pentru tot ceea ce administraţia a făcut pentru biserică şi a precizat „noi întreţinem biserica din banii pe care-i primim din vînzarea lumînărilor“. Preotul de la Biserica de rit vechi, precum şi cel de la Biserica Sfânta Tereza şi cel de la Biserica Adventistă s-au arătat mulţumiţi de primirea sumelor pentru utilităţi şi au spus că, anul trecut, au reuşit să-şi deconteze în acest fel toate cheltuielile. Biserica Adventistă a mai cerut sprijin pentru găsirea unui spaţiu în care să facă o grădiniţă. Reprezentanţii Cultului Penticostal ar avea nevoie de reabilitarea termică a clădirii, dar au propus şi un proiect, ce urmează a se analiza, prin care voluntarii să ajute la ridicarea unor construcţii sociale. La final, primarul Lucian Micu a declarat că un sfert din bugetul oraşului merge pe acţiunile sociale desfăşurate de administraţia locală şi că va exista permanent dorinţa de a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie. Totuşi, pentru anul în curs, bisericile vor trebui să se descurce, la fel ca anul trecut, doar cu banii pentru decontarea cheltuielilor cu utilităţile, care asigură, de fapt, buna funcţionare a activităţii. (F. ORDEAN; C. CALIMAC)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Tânăr decedat într-un accident rutier

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tânăr în vârstă de 23 de ani şi-a pierdut viaţa, miercuri, 28 octombrie, în urma unui accident rutier produs pe un drum judeţean din localitatea Păstrăveni.

“La data de 28 octombrie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Tîrgu-Neamț au intervenit la un accident rutier produs pe DJ 155 I, soldat cu decesul unei persoane.

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 42 de ani, din Grumăzești, conducea un autoturism pe DJ 155 I, în localitatea Păstrăveni, a surprins și accidentat un tânăr de 23 de ani, din Tupilați, care s-ar fi aflat pe partea carosabilă.

La fața locului s-a prezentat un echipaj medical care a constatat decesul tânărului.

Conducătorul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ

Citește știrea

Actualitate

Dragoş Chitic: “Pensiile speciale sunt furt din banul public”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Dragoş Chitic, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ şi candidat al PMP la alegerile parlamentare a declarat recent că “pensiile speciale sunt furt din banul public” şi a cerut decidenţilor politici să ia măsuri pentru a îndrepta acest lucru.

“Statul român plătește peste 12 miliarde de lei pensii speciale, în vreme ce, după zeci de ani de muncă, mulți dintre seniorii României au pensii extrem de mici, la limita sărăciei.

Mă voi bate în Parlamentul țării, împreună cu colegii mei din PMP pentru eliminarea pensiilor speciale.

Ipocrizia majorității politicienilor decidenți trebuie să înceteze. Opriți-vă din a vă mai bate joc de români! Criteriul corect și moral de acordare a pensiilor este contributivitatea.

Este nedrept și rușinos pentru politicieni să beneficieze de pensii speciale. Parlamentarii, primarii sau președinții de consilii județene sunt primii pentru care trebuie să se elimine aceste privilegii.

Vă invit pe 6 decembrie să facem dreptate și să Mișcăm România!”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Cerinţe aberante şi fără bază juridică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Ministerul Educaţiei vrea să oblige elevii, părinţii şi cadrele didactice să de o declaraţie că nu vor filma şi difuza în spaţiul public lecţiile on-line ■ Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ, este de părere că iniţiativa Ministerului Educaţiei este una bună ■

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a solicitat marţi, 27 octombrie, părinţilor, elevilor şi profesorilor să semneze o declaraţie, pe proprie răspundere, prin care părinţii şi elevii se obligă să nu înregistreze şi să nu difuzeze cursurile on-line.

Atît reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, cît şi ai Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi îşi exprimă dezacordul faţă de un asemenea document, care în opinia părinţilor nu are nici o valoare juridică. „Este clar că avem nevoie de disciplină şi regulamente la nivelul sistemului de educaţie, dar nu prin documente acre nu sînt redundant.

Susţinem necesitatea instaurării disciplinei şi susţinem şi dreptul cadrelor didactice de a-şi apăra imaginea. Şi noi, părinţii, vrem aceste lucruri. Solicitarea ministerului de a primi astfel de declaraţii, pe proprie răspundere, trebuiau să meargă pe filiera contracului educaţional, un document care este specificat în Regulamentul de organizare şi funcţionare, ca act subsecvent în Legea Educaţiei.

În acest moment o asemenea declaraţie nu are nici un temei legal şi nu face altceva decît să semene discordie în rîndul părinţilor. Mulţi dintre aceştia vor refuza, pe bună dreptate, să dea asemenea declaraţii“, a precizat, pentru Monitorul, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România.

Declaraţia pentru elevi şi părinţi invocă două articole din Legea Educaţiei şi Ordinul 5.545 din 2020 al Ministrului Educaţiei, dar şi un articol din Codul Penal. Reprezentanţii elvilor şi ai părinţilor apreciază că în plină criză pandeemică, cînd tot mai multe şcoli trec pe scenariul roşu, altele ar trebui să fie priorităţile Ministrului Educaţiei şi Cercetării, respectiv cele legate de asigurarea infrastructurii şcolare.

Contactat telefonic, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt, Gabriel Ploscă, este de părere că iniţiativa Ministerului Educaţiei este una bună, ţinînd cont de faptul că de cîţiva ani elevii îşi permit să filmeze diverse aspecte în timpul orelor de curs, pe care apoi le publică pe paginile de socializare, încălcînd dreptul la imagine al cadrelor didactice.

Citește știrea

Trending