Contactează-ne

Actualitate

Preoţi basarabeni la comemorarea Unirii

Știe publicată cu

în data de

■ Unirea Basarabiei cu Patria Mumă a fost marcată la Bicaz printr- un Te Deum şi o sesiune de comunicări tematice ■ al doilea eveniment a avut loc la Biblioteca Mihai Eminescu ■

La Bicaz, Unirea Basarabiei cu Patria Mumă, de acum acum 101 ani, a fost comemorată la Biserica Dodeni, printr-un Te Deum de pomenire a făuritorilor marelui act istoric, oficiat de către preotul paroh Mihail Popa, de obîrşie basarabean, avîndu-i alături pe doi preoţi ieşeni, basarabeni şi aceştia. Centrul de greutate al manifestării s-a mutat în după-amiaza zilei la Biblioteca Mihai Eminescu, unde în compania unui public avizat, aveau să fie prezentate mai multe comunicări, respectiv „Unirea, visul de aur al românilor“, de către prof. Mihai Apopei, „Biserica, centrul spiritualităţii satului românesc“, de preotul dr. Cătălin Bucur şi „Personalităţi marcante în Sfatul Ţării din Basarabia – 1918“, prezentată de către unul din preoţii ieşeni. „Unirea Basarabiei cu România a fost un act de curaj, pentru că în acele momente dramatice, pe 27 martie 1918, primii care au ales să se unească cu ţara, au fost fraţii noştri de peste Prut. De altfel, acest prim pas uriaş din punct de vedere istoric a făcut ca în acel an, 1918, să aibă loc Unirea cea Mare, împlinindu-se visul de veacuri al românilor“, avea să spună, printre altele, profesorul Apopei. Cît priveşte comunicarea preotului Bucur, aceasta s-a bucurat de mare apreciere din partea publicului. „Toţi credincioşii care formau parohiile satelor se strîngeau la biserică, toţi ca unul, indiferent de naţionalitate, de vîrstă si stare socială, creîndu-se astfel acea stare de frăţie şi unire, care pînă la urmă le-a sădit în suflet credinţa în Dumnezeu şi, de ce nu, strîngerea sub acelaşi acoperămînt statal. Sigur, aceste trăsături au avut de-a lungul veacurilor un rol hotărîtor în crearea unităţii de mai tîrziu, fapt ce a făcut posibilă unirea Basarabiei cu Patria Mumă şi Unirea cea Mare de la 1918“, a spus părintele Cătălin Bucur. Preotul ieşean, basarabean de origine, a subliniat că „fenomenul separaţiei Basarabiei de Patria Mumă poate fi considerată o jertfă asemenea celei pe care Iisus a trăit-o pentru a mîntui omul şi a-i fi preluate şi iertate păcatele“. La final, aveau să concluzioneze, în calitate de gazde şi oficialităţi locale, profesorul Dragomir Oprea şi primarul Nicolae Sălăgean. Întreaga activitate a fost asortată cu momente muzicale interpretate cu talent şi sensibilitate de profesoarele Cristina Marin şi Elena Ropotoaia, membre ale grupului folk Eu Cred. Repertoriul a fost dedicat Basarabiei şi dragostei dintre românii din cele două părţi ale Prutului.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: De la un scurtcircuit, incendiu în parcare

Știe publicată cu

în data de

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au stabilit cauza incendiului care a avut loc la o maşină, în parcarea mall-ului Shopping City. Evenimentul s-a înregistrat luni, 22 aprilie şi a fost provocat de un scurtcircuit electric. Alarma s-a dat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul Integrat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – Ambulanţă al judeţului Neamţ la ora 12.16, cînd s-a reclamat producerea unui incendiu la un autoturism staţionat în parcarea unui supermarket din municipiul Piatra Neamţ. La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri militari de la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, precum şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul care se manifesta la compartimentul motor şi bordul autoturismului. Au fost mistuite de foc componente din material plastic ale compartimentului motor şi ale bordului autoturismului.

Citește știrea

Actualitate

Şofer băcăuan fugar, prins la intrarea în judeţul Neamţ

Știe publicată cu

în data de

■ cel în culpă nu a vrut să oprească deoarece era băut ■ a fost prins la un filtru, la Tazlău ■ altul s-a urcat la volan deşi era în pragul comei alcoolice ■

Săptămîna patimilor le-a adus necazuri mai multor şoferi care s-au urcat băuţi la volan. Un exemplu este cel al unui bărbat de 36 de ani, din judeţul Bacău. Necazul a venit luni, pe 22 aprilie, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizaţi de către colegii din cadrul IPJ Bacău, cu privire la faptul că un autoturism condus de un bărbat despre care exista indicii ca s-ar afla sub influenţa alcoolului, nu a oprit la semnalele acestora şi se deplasează spre localitatea Tazlău. „Poliţiştii nemţeni au instituit imediat un filtru de circulaţie pe Drumul Judeţean DJ 156 C Tazlău, unde au depistat în trafic autoturismul în cauză. La volanul acestuia se afla un bărbat de 36 de ani, din Bacău, care emana halenă alcoolică. Acesta a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest, fiind ulterior condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei“, conform Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ. S-a dispus reţinerea pentru 24 ore, suspectul fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice. Urmează a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. În aceeaşi zi poliţiştii au tras pe dreapta, la Crăcăoani, un autoturism condus de un barbat de 45 de ani, din Bacău. Etilotestul a indicat o valoare de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi el s-a ales cu acuze penale, la fel ca şi un tînăr de 20 de ani, din Păstrăveni. Acesta a fost depistat în trafic în noaptea de 21/22 aprilie şi avea la fiolă un rezultat de peste 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi un bărbat de 39 de ani, din Bicaz, are probleme cu legea după ce a fost prins de poliţişti pe 22 aprilie, în Pîngăraţi. În urma verificărilor s-a stabilit că autoturismul respectiv nu figurează ca fiind înmatriculat, iar plăcuţele cu numerele montate au fost atribuite unui alt autovehicul avînd valabilitatea expirată din anul 2018. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi cu număr fals de înmatriculare.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Copilă opărită

Știe publicată cu

în data de

O fetiţă de doar doi ani a fost transportată la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, pe 22 aprilie, după ce s-a opărit la un picior cu lichid fierbinte. “Bodeşti, pacientă sex feminin, 2 ani, diagnostic: arsură cu lichid fierbinte, gradul II, membru inferior stîng. Pacienta a fost preluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ”, au comunicat reprezentanţii SAJ Neamţ.

Citește știrea

Trending