Contactează-ne

Actualitate

Preoţi basarabeni la comemorarea Unirii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Unirea Basarabiei cu Patria Mumă a fost marcată la Bicaz printr- un Te Deum şi o sesiune de comunicări tematice ■ al doilea eveniment a avut loc la Biblioteca Mihai Eminescu ■

La Bicaz, Unirea Basarabiei cu Patria Mumă, de acum acum 101 ani, a fost comemorată la Biserica Dodeni, printr-un Te Deum de pomenire a făuritorilor marelui act istoric, oficiat de către preotul paroh Mihail Popa, de obîrşie basarabean, avîndu-i alături pe doi preoţi ieşeni, basarabeni şi aceştia. Centrul de greutate al manifestării s-a mutat în după-amiaza zilei la Biblioteca Mihai Eminescu, unde în compania unui public avizat, aveau să fie prezentate mai multe comunicări, respectiv „Unirea, visul de aur al românilor“, de către prof. Mihai Apopei, „Biserica, centrul spiritualităţii satului românesc“, de preotul dr. Cătălin Bucur şi „Personalităţi marcante în Sfatul Ţării din Basarabia – 1918“, prezentată de către unul din preoţii ieşeni. „Unirea Basarabiei cu România a fost un act de curaj, pentru că în acele momente dramatice, pe 27 martie 1918, primii care au ales să se unească cu ţara, au fost fraţii noştri de peste Prut. De altfel, acest prim pas uriaş din punct de vedere istoric a făcut ca în acel an, 1918, să aibă loc Unirea cea Mare, împlinindu-se visul de veacuri al românilor“, avea să spună, printre altele, profesorul Apopei. Cît priveşte comunicarea preotului Bucur, aceasta s-a bucurat de mare apreciere din partea publicului. „Toţi credincioşii care formau parohiile satelor se strîngeau la biserică, toţi ca unul, indiferent de naţionalitate, de vîrstă si stare socială, creîndu-se astfel acea stare de frăţie şi unire, care pînă la urmă le-a sădit în suflet credinţa în Dumnezeu şi, de ce nu, strîngerea sub acelaşi acoperămînt statal. Sigur, aceste trăsături au avut de-a lungul veacurilor un rol hotărîtor în crearea unităţii de mai tîrziu, fapt ce a făcut posibilă unirea Basarabiei cu Patria Mumă şi Unirea cea Mare de la 1918“, a spus părintele Cătălin Bucur. Preotul ieşean, basarabean de origine, a subliniat că „fenomenul separaţiei Basarabiei de Patria Mumă poate fi considerată o jertfă asemenea celei pe care Iisus a trăit-o pentru a mîntui omul şi a-i fi preluate şi iertate păcatele“. La final, aveau să concluzioneze, în calitate de gazde şi oficialităţi locale, profesorul Dragomir Oprea şi primarul Nicolae Sălăgean. Întreaga activitate a fost asortată cu momente muzicale interpretate cu talent şi sensibilitate de profesoarele Cristina Marin şi Elena Ropotoaia, membre ale grupului folk Eu Cred. Repertoriul a fost dedicat Basarabiei şi dragostei dintre românii din cele două părţi ale Prutului.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Surse: Candidatura lui Micu, respinsă

Știre publicată în urmă cu

în data de


Informaţie pe surse: candidatura lui Lucian Micu a fost respinsă de biroul electoral de circumscripţie, vineri, 14 august.

Hotărârea nu a fost încă redactată. Decizia poate fi oricum atacată. Lucian Micu, fostul primar de Roman şi actual candidat “de stânga”, plecat de la PNL şi lansat în candidatură de şeful PSD Neamţ, Ionel Arsene, pare a avea probleme cu candidatura după ce şi pe site-ul ANI a apărut zilele trecute informaţia că are “interdicţie” pe trei ani.

“Povestea” candidaturii lui Micu aici: http://monitorulneamt.ro/ani-zice-ca-micu-are-interdictie-trei-ani/. Rămâne de văzut care va fi decizia finală în cazul candidaturii fostului primar de Roman, declarat incompatibil prin decizie definitivă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vom reveni.

UPDATE: Redactarea şi ulterior publicarea hotărârii biroului electoral privind candidatura lui Lucian Micu pentru funcţia de primar de Roman rămâne… pe mâine, sâmbătă, 15 august. Motivul? S-a terminat programul biroului. Aşteptăm cu interes hotărârea, în continuare informaţia pe surse este că a fost respinsă/invalidată candidatura, şi de asemenea soluţionarea unei contestaţii previzibile.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Accidente produse la interval de câteva minute, cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cinci victime este bilanţul nedorit înregistrat în urma a două accidente rutiere produse vineri, 14 august, la interval de doar câteva minute unul faţă de celălalt. Primul accident s-a produs la Bodeşti şi a fost vorba de o coliziune între două autoturisme şi soldată cu trei victime transportate la spital.

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 13:05, pompierii pietreni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe raza comunei Bodești. Pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț au intervenit cu o autospecială pentru stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM.

În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat trei victime.

Pompierii au intervenit cu ajutorul echipamentelor pentru descarcerare și au scos dintr-un autoturism trei victime, conștiente.

Echipajul SMURD a preluat și transportat la spital un barbat de 63 de ani, cu multiple traumatisme.

Conducătorul auto și un pasager au fost preluați și transportați la spital de catre echipaje de la SAJ.

Militarii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și vor sabla căile rutiere”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Al doilea accident a avut loc la Săbăoani, fiind vorba tot despre o coliziune între două autoturisme, din care unul s-a răsturnat. Două persoane au fost transportate la spital

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 13:08, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe raza comunei Săbăoani. Pompierii din cadrul Detașamentului Roman au intervenit cu o autospecială pentru stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM.

În urma accidentului rutier produs între două autoturisme un autoturism s-a răsturnat, rezultând două victime, conștiente.

Echipajul SMURD a preluat și transportat la spital un bărbat de 41 de ani. Un echipaj de la SAJ a preluat o victimă și a transportat-o la spital.

Militarii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și vor sabla căile rutiere”, au mai transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Două accidente cu victime, la interval de câteva minute

Știre publicată în urmă cu

în data de

Salvatorii nemţeni intervin în aceste momente, vineri, 14 august, la două accidente rutiere, soldate cu victime, produse la interval de doar câteva minute. În cazul primului accident pentru care s-a dat alarma la ISU Neamţ este vorba despre o persoană încarcerată, accidentul producându-se în satul Bodeşti. Al doilea accident, de asemenea soldat cu victime, s-a produs în localitatea Traian.

 

Vom reveni.

Citește știrea

Trending