Contactează-ne

Actualitate

Premieră chirurgicală la Spitalul Municipal Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o echipă de medici romaşcani a realizat o intervenţie laparoscopică ce a constat în extirparea unui cancer de vezică

Zilele trecute, în cadrul Compartimentului de Urologie al Spitalului de Urgenţă Roman, a avut loc o intervenţie chirurgicală deosebit de complexă, o premieră pentru o unitate de rang municipal. „Este vorba despre nefroureterectomie radicală laparoscopică, realizată unui pacient de 62 de ani, diagnosticat cu un cancer ureter pelvin şi cancer vezical. S-a intervenit endoscopic, iar pentru cancerul vezical s-a preferat operaţia radicală, scoţinîndu-se rinichiul şi cancerul ureter“, a precizat purtătorul de cuvînt al spitalului. De menţionat faptul că aceasta este a 16-a operaţie de rinichi, de ureter, dar este prima laparoscopică. Este vorba de o operaţie minim invazivă, prin care se extirpă un cancer, din zona ureterului. Laparoscopic s-a reuşit deconectarea rinichiului de artere şi vene, astfel încît să poată fi scos printr-o incizie de 10 cm. Intervenţia chirurgicală a fost realizată de o echipă mixtă de medici, formată din: Edvin Şova, medic specialist în urologie, Emanuel Molodoi, medic primar chirurgie generală, Daniel Gavril, medic rezident chirurgie şi Cristina Hotăranu, medic primar ATI. Fiind vorba de o operaţie complexă, care implică atît rinichii, cît şi vezica, pacientul a necesitat o spitalizare de două săptămîni, pacientul urmînd a reveni la control trimestrial. Medicii romaşcani spun că procedura a fost realizată printr-o intervenţie asemănătoare cu cea aplicată pentru cancerul de rinichi, diferenţa constînd în faptul că în cazul acestei intervenţii chirurgicale a fost nevoie de scoaterea ureterului în întregime şi de extirparea parţială a vezicii urinare. Asemenea intervenţii se fac, de regulă, în centrele universitare. F. ORDEAN

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Alcoolul nu creşte rezistenţa la COVID 19

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ sloganul campaniei de combatere a consumului de alcool din 2020 este Covid 19 - Eliminaţi riscurile asociate consumului de alcool! ■ îngrijorător e faptul că peste 60% din tineri au început să consume înainte de vîrsta de 13 ani ■ alcoolul este a treia cauză de boală şi moarte prematură ■

Una din campanile anuale de sănătate este cea legată de combaterea riscurilor asociate consumului de alcool, în 2020 sloganul acesteia fiind legat, evident, de virusul care a băgat spaima în omenire: Covid 19 – Eliminaţi riscurile asociate consumului de alcool!.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alcoolul este a treia cauză de boală şi moarte prematură. Din punct de vedere al consumului total de alcool, România ocupă locul III între ţările Uniunii Europene şi locul II din punct de vedere al cantităţii îngurgitate de o persoană la o anumită ocazie.

Statisticile sînt îngrijorătoare şi din alt punct de vedere şi anume acela că peste 60% din tineri au început să consume alcool înainte de 13 ani. La nivel european, aproximativ 58 milioane de indivizi sînt mari băutori, iar 23 milioane sînt dependenţi de alcool, din care 5,4% dintre bărbaţii de 18-64 ani şi 1,5% din femei.

Nouă din 10 persoane dependente de consumul de alcool nu primesc tratament. Ultimii 20 de ani au adus schimbări semnificative în comportamentul europenilor faţă de alcool, avînd un impact decisiv asupra morbidităţii şi mortalităţii.

În Europa, tendinţa descrescătoare a consumului a început din 1990, nivelul înregistrînd o reducere cu mai mult de o treime în ţările mediteraneene şi cu un sfert în ţările central şi vest-europene.

În estul şi sud-estul Europei, consumul s-a menţinut la un nivel constant. „Conform ultimului Raport al OMS, din 2018, în România, consumul de alcool raportat la efectivul populaţiei în vîrstă de 15 ani şi peste, consumatoare şi neconsumatoare de alcool, a fost de 12,6 litri pe cap de locuitor în 2016. Consumul raportat exclusiv la populaţia băutoare a fost de 26,6 litri la bărbaţi şi 9 litri la femei.

Aproape 70% din populaţia în vîrstă de 15 ani şi peste a consumat alcool în ultimele 12 luni, ceea ce reprezintă 80% din bărbaţi şi 54,5% din femei. Doar 6,5% din bărbaţi şi 19% din femei nu au au fost abstinenţi pe toată durata vieţii. Mai puţin de unul din 10 foşti băutori renunţă la alcool. Deşi nivelul consumului de alcool a scăzut progresiv, de la 15 litri în anul 2010 la 12,6 litri în 2016, România depăşeşte cu peste 3 procente mediile europene ale consumului pentru toţi anii de studiu. În ultimul deceniu, consumul de alcool neînregistrat a scăzut de la 7 litri în 2010 la 2,2 litri în 2016.

Grav este faptul că adolescenţii care încep să consume alcool înaintea vîrstei de 15 ani au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool, iar cei care consumă alcool înaintea vîrstei de 13 ani au risc de şapte ori mai mare de a deveni mari băutori şi de a consuma cantităţi mari de alcool la fiecare ocazie.

Tinerii care obişnuiesc să bea de la o vîrstă timpurie sînt mai predispuşi să consume şi alte substanţe de abuz cum sînt tutunul sau drogurile ilegale, sporind riscul consecinţelor negative“, a precizat psihologul Vasile Baghiu, de la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.

Alcoolul este un factor de risc pentru mai mult de 200 boli, între care de ficat şi pancreas, unele tipuri de cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate, tulburări psihice. Scopul campaniei derulată şi anul acesta este de a promova un comportament responsabil faţă de consumul de alcool prin informarea populaţiei cu privire la efectele consumului dăunător de alcool asupra sănătăţii, vieţii sociale şi profesionale.

„În legătură cu relaţia dintre consumul de alcool şi COVID-19, populaţia trebuie să ştie că indiferent de tipul de băutură, concentraţie sau cantitatea consumată, alcoolul:nu distruge virusul SARS-CoV-2, nu creşte rezistenţa organismului faţă de virus, nu ucide virusul din aerul inhalat, nu dezinfectează gura şi gîtul şi nu oferă niciun fel de protecţie împotriva COVID-19 cum încearcă să justifice consumul de băuturi alcoolice o parte din consumatori“, a mai spus psihologul Baghiu.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – două cazuri noi. Naţional – 637 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional au fost confirmate 33.585 de cazuri, 1.931 decese, 21.803 vindecaţi ■ la Neamţ, în total au fost înregistrate 1.006 cazuri ■

Până pe 14 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 33.585 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.798 au fost externate, dintre care 21.803 de pacienți vindecați și 1.995 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.  Totodată, până în prezent, 658 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere. Până astăzi, 1.931 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 13.07.2020 (10:00) – 14.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 30 decese (13 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Galați, Ialomița, Maramureș, București, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș și Vâlcea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la  persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 637 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 234 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 868.478 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 464 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.936 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 1.066 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 184.222 de lei.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.108   de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 115 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  105 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 5 în Grecia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 157 au fost declarați vindecați: 135 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20. Până la data de 13 iulie 2020, au fost raportate 1.585.334 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

Citește știrea

Actualitate

USR şi peţitorii politici sau cum arată o nuntă electorală cu dar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

USR Neamţ are toate şansele să fie cea mai curtată formaţiune politică în perspectiva alegerilor locale. PSD şi PNL se confruntă cu probleme interne şi de candidaturi şi le-ar surîde maxim o alianţă cu formaţiunea care promite să salveze România. Pînă şi cei de la PRO au dat semnale că ar merge bucuroşi în alegeri la braţ cu “mireasa” useristă bănuită că ascunde în lada de zestre exact voturile de care toţi au nevoie ca să-şi asigure victoria în alegerile pentru primari şi preşedinte de CJ, consilieri locali şi judeţeni.

Sigur, se poate pune întrebarea şi de ce frumoasa useristă ar alege să fie doar mireasă şi nu şi-ar propune să fie bărbatul în casă şi să meargă singură, cu candidaţi propri, în alegeri. Motivul? Nu prea are acei candidaţi propri şi, dacă alege cu ochii închişi, se poate trezi că aleşii vor obţine scoruri electorale mult în urma partidului. După alegerile europarlamentare, euforia useristă a fost maximă la Neamţ. Au cîştigat în municipiul reşedinţă de judeţ şi au obţinut un scor mai mult decît onorabil la general.

Motiv pentru care au şi emis un comunicat de presă în care au clamat sus şi tare că vor primăria pietreană şi majoritatea în consiliul local. Başca pretenţii la Consiliul Judeţean. Între timp, euforia s-a mai domolit atunci cînd s-a trecut la număratul candidaţilor. S-a văzut că nu prea sînt şi că scorul de la europarlamentare a fost unul de… partid. Argument: oricine dintre noi ar avea mari dificultăţi în a numi un europarlamentar userist ajuns prin voturile noastre la Bruxelles.

Alt argument: în momentul în care s-a pus în discuţie nominalizarea unui candidat la Primăria Piatra Neamţ am asistat la un fel de “alba-neagra” de genul: asta n-are (USR), asta are (PLUS) ca să aflăm într-un final că aia cîştigătoare e tot… USR. În concluzie, USR are voturi (cel puţin prezumtiv), dar nu prea are candidaţi.

Ce au peţitorii politici? PSD şi PNL nu duc lipsă de doritori de candidatură, la ei sînt mai mulţi doritorii decît locurile, însă au slăbiciuni de altă natură. Dar să-i luăm pe rînd. PNL are la Neamţ cel puţin două probleme de candidatură, dacă nu trei. La Piatra Neamţ, justiţia, independentă, parol, pare să-i fi scos pe tuşă candidatul creditat cu cele mai mari şanse să obţină primăria: Dragoş Chitic, care a tot aşteptat să obţină o rejudecare a procesului în care este implicat şi a fost amînat pînă la o dată care-i reduce aproape la zero şansele de a mai candida. Şi, colac peste pupăză, în momentul în care s-a pus problema să-i fie găsit un înlocuitor au şi apărut cel puţin două tabere care au mari şanse să-şi înfigă în spate cuţite pînă la alegeri şi poate şi după.

La Roman, PNL are aproximativ aceeaşi problemă. Titularul de post, Lucian Micu, are un mare neajuns cu decizia definitivă care-i consfinţeşte incompatibilitatea. Chiar dacă încă nu avem o decizie de prefect, ea înţelegem că e “pe vine” şi majoritatea comentatorilor spun că, după formularea ei, liberalii trebuie să facă rost rapid de un nou candidat. La CJ, lucrurile ar trebui să fie mai clare, în privinţa candidaturii, dar sînt destul de neclare în privinţa… rezultatului.

Aşa că PNL, dacă l-ar lua frumoasa useristă de bărbat, şi-ar rezolva mare parte din probleme. Iar un eventual contract prenupţial ar putea să prevadă o candidatură useristă sprijinită penelist la Primăria Piatra Neamţ, în vreme ce voturile “socrilor” userişti ar face aproape sigură o “cumătrie” liberală la CJ. Asta ca să desfacem doar cîteva dintre “darurile” ce ar putea fi primite la o astfel de nuntă.

La PSD cît mai cîntă cucul?

Nici PSD nu stă prea bine cînd vine vorba de candidaturi. Atît s-au frăsuit social-democraţii cu candidatul pentru Primăria Piatra Neamţ, încît vestea că la nuntă ar putea să cînte Cuc-ul i-a lăsat pe mulţi cu chifteau-n gît. Iar în loc de nuntă s-a lăsat deja cu divorţ de la cununie, prima care a plecat fiind senatoarea Emilia Arcan. Dar sînt multe voci care spun că mulţi vor pleca înainte de a se închina. Iar Cuc-ul are mari şanse să rămînă singur… cuc la numărat de voturi.

La Roman, de bine ce au strîns rîndurile social-democraţii, s-au trezit cu proprii aleşi că au votat cu două mîini albirea primarului liberal. Aşa că le-au retras invitaţiile de la nunta electorală şi i-au pus pe tuşă să repete tradiţionala braşoveancă, nu pînă învaţă paşii (unul înainte şi doi înapoi, că ritmul ăsta îl au în sînge politicienii) ci pînă se dumiresc cine le sînt partenerele de drept. Aşa că e destul de dificil de crezut că dintre nuntaşii social-democraţi romaşcani, care dau semne de matoleală electorală încă de la periniţă de s-au apucat să pupe lăutarii şi picioarele de la scaune, se va găsi vreunul suficient de lucid care să stea în capul mesei pînă cînd va fi să se numere darul.

La CJ, ar trebui să fie lucrurile clare. Ionel Arsene preşedinte. Să trăiţi şi să ne faceţi la Piatra spital supraetajat, modular la Iaşi şi porţi frumoase la intrarea în judeţ că… de uitat la poartă nouă se vor găsi doritori. Numai că… Bate vînt de nemulţumire nu doar în partid ci şi prin rîndul electoratului care s-a săturat şi el de vorbe de genul “fapte, nu vorbe”.

Aşa că o nuntă cu mireasa useristă i-ar surîde şi mai tomnatecului mire pesedist, măcar ca să-i umfle de sub nas pretendentului liberal zestrea de voturi a miresei, jinduită mai ceva decît fecioria, care, de altfel, e pusă (uşor?!) sub semnul îndoielii de cînd cu aventura cu mult mai tînărul PLUS.

Ca să întregim tabloul parangheliei cu pretenţii de nuntă electorală serioasă, tinerelul PRO, ajuns la horă după ce a fugit de acasă în timp ce tătucul pesedist era ocupat cu schimbat premierii ca pe şosete, ar vrea şi el să-i fure măcar o… privire, două miresei useriste. Cît să treacă de pragul maturităţii electorale şi să scape de coşurile nedoritei pubertăţi în care nu a avut nici primari, nici consilieri locali, darămite judeţeni. Dar a visat şi visează (nocturn, diurn?) la respectivele jilţuri.

Aşa că frumoasa useristă nu duce lipsă de pretendenţi şi peţitori. Acum rămîne de văzut ce va alege: să-i pună la încercări “morale” şi să-l aleagă pe cel mai vrednic, păstrînd pentru noaptea nunţii dezvelirea votului sau va trece rapid, chiar înainte de nuntă, prin odăile tuturor pentru a vedea ce are fiecare de oferit. Dacă va fi ultima variantă… măcar să pună un felinar roşu la poartă să ştie şi alegătorii unde şi de ce se duc, cînd se duc să voteze.

Citește știrea

Trending