Contactează-ne

Actualitate

Pregătiri de hram la Mănăstirea Văratec

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ numeroşi pelerini sînt aşteptaţi miercuri, 15 august, la sărbătorirea hramului lăcaşului monahal ■ joi se sărbătoreşte al doilea hram al mănăstirii, de ziua Sfîntului Cuvios Iosif ■

Comunitatea de călugăriţe de la Mănăstirea Văratec face ultimele pregătiri pentru hramul principal al aşezămîntului, prăznuit în fiecare an în data de 15 august, în ziua marii sărbători a creştinilor ortodocşi, Adormirea Maicii Domnului. La ceremonialul religios ce va fi oficiat de ierarhi ai Mitropoliei Moldovei şi preoţi din cadrul Protopopiatului Tîrgu Neamţ sînt aşteptaţi numeroşi credincioşi. Unii pelerini vor rămîne şi joi în zonă, pentru slujba închinată ctitorilor aşezămîntului monahal şi Sfîntului Cuvios Iosif, cu zi de pomenire pe 16 august, de numele căruia se leagă cel de-al doilea hram al mănăstirii. Slujbele încep la mănăstire încă de marţi seara, cu vecernia şi prohodul Maicii Domnului, ceremonie similară celei din Vinerea Mare, cu Sfîntul Aer şi procesiune în jurul bisericii. Miercuri, de hram, are loc Sfînta Liturghie, iar seara va fi o slujbă de priveghere închinată Cuviosului Iosif, sărbătorit a doua zi, cînd se oficiază din nou Sfînta Liturghie. Credincioşii se vor putea închina la racla cu moaştele cuviosului. Pînă în urmă cu cîţiva ani sfîntul îşi dormea somnul de veci în biserică, mormîntul său placat cu piatră şi marmură fiind loc de pelerinaj pentru pelerini şi obştea monahală. Proclamarea oficială a canonizării Sfântului Iosif de la Văratec a avut loc în 2008, la Mănăstirea Neamţ, în ziua Înălţării Domnului, cînd PF Patriarh Daniel şi Sfîntul Sinod au trecut în rîndul sfinţilor pe nouă cuvioşi care au vieţuit secolele trecute, în mănăstirile din munţii Neamţului. Sfîntul Cuvios Iosif de la Văratec s-a născut în jurul anului 1750, în satul Valea Jidanului din Transilvania, dintr-o familie de oameni evlavioşi, trăitori ai credinţei ortodoxe. În acea vreme a avut loc revolta românilor ortodocşi din Transilvania, condusă de Cuviosul Sofronie de la Cioara, împotriva asupririi austriece şi a uniaţiei. Multe familii de români statornici în credinţa ortodoxă au venit în Moldova, iar printre ele, şi cea a cuviosului Iosif. Prin viaţa sa sfîntă, prin tot ce a învăţat şi a lucrat, cuviosul Iosif s-a dovedit a fi o pildă de trăire intensă a Evangheliei Mîntuitorului Iisus Hristos. Cuviosul părinte a trecut la cele veşnice la 28 decembrie 1828, fiind înmormîntat în pronaosul Bisericii principale cu hramul Adormirea Maicii Domnului, de la ctitorirea căreia au trecut 200 de ani. Este a doua biserică a mănăstirii, pentru că prima, din lemn, s-a deteriorat. Locul de atunci al sfintei mese este marcat acum de statuia îngerului. Şi alte lăcaşuri de cult îşi prăznuiesc hramul pe 15 august. Mulţi credincioşi vor merge, ca în fiecare an, şi la Mănăstirea Bistriţa, al cărei hram principal este dedicat tot sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu “cu repetiţie, reţinut pentru încălcarea ordinului de protecţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ulterior a fost dispusă plasarea sub control judiciar

Polițiștii nemţeni au identificat și reținut recent un bărbat în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea hotărîrii judecătorești. Bărbatul avea emis pe numele său un ordin de protecţie, fiind obligat să păstreze o distanţă de minim 5 metri faţă de soţia sa, dar l-a înălcat. El mai este cercetat în alte trei cauze penale. “La data de 16 iulie, polițiștii Secției de Poliție Rurală Tîrgu Neamț au fost sesizați de către o femeie de 52 de ani, din localitatea Vânători Neamț, despre faptul că soțul său a încălcat ordinul de protecție. Din investigațiile efectuate a reieșit că, în zilele de 10, 12, respectiv 15 iulie, soțul său, în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, a încălcat ordinul de protecție, a lovit cu pumnii în geamul locuinței, adresîndu-i cuvinte jignitoare. Polițiștii au stabilit faptul că, la data de 12 aprilie, Judecătoria Tîrgu Neamț a emis un ordin de protecție față de acesta, pentru o perioadă de 6 luni, prin care era obligat să păstreze o distanță de minim 5 metri față de soția sa. Din extinderea cercetărilor a reieșit că bărbatul este cercetat în alte trei cauze penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea hotărârii judecătorești, lovire sau alte violențe și amenințare. În baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț. La data de 17 iulie a.c., față de cel în cauză, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tîrgu-Neamț a dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile. Reiterăm faptul că în conformitate cu art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligaţiile sau interdicţiile indicate expres de lege”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Primarul Chitic, vizită de lucru pe străzile în reparaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a realizat, joi, 18 iulie, o vizită de lucru pe străzile din oraş aflate în reparaţie. El a declarat că a fost stabilit şi calendarul lucrărilor ce vor fi efectuate în săptămînile viitoare. Coincidenţă sau nu, tot joi ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a făcut o vizită de lucru pe drumurile aflate în reparaţie din judeţ. “Continuăm lucrările edilitare de sezon din programul stabilit pentru acest an. Astăzi (joi, 18 iulie n.r.) am punctat pe teren, împreună cu directorul societăţii Publiserv stadiul realizării lucrărilor programate pentru această perioadă şi am stabilit calendarul pentru săptămînile următoare. Se lucrează în această perioadă la: reparaţia capitală a străzilor Siliştei, Vînătorului , Eroilor şi Vasile Cîrlova, reparaţii punctuale cu asfalt pe străzile afectate în toate cartierele oraşului, finalizarea amenajării sensului giratoriu de la gară, reparaţia trotuarelor de pe B-dul Decebal, B-dul Traian şi strada Cuejdi, refacerea marcajelor rutiere şi întreţinerea spaţiilor de joacă şi a mobilierului stradal. O echipă specializată desfăşoară lucrări de întreţinere a canalizării pluviale şi a rigolelor de scurgere a apei pentru evitarea problemelor în cazul ploilor abundente”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Ministrul “Abramburica”, satiră pe ritm de hip-hop

Știre publicată în urmă cu

în data de

“Orice evaluare evaluează pe subiectele pe care examenul le presupune, în evaluarea respectivă” – fraza rostită de ministrul Educației într-o emisiune la TVR 1, în contextul Bacalaureatului, a devenit refrenul melodiei “Iluzii pierdute”, realizată numai cu și de către elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de proaspăt absolvenți de liceu și de către profesorul lor de științe sociale, de la un liceu din Tîrgu Frumos.

Citește știrea

Trending