Contactează-ne

Actualitate

Povestea României Mari, la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestarea este programată pe data de 9 septembrie ■ „Ne dorim să aducem în faţa publicului cele mai importante momente ale Armatei române din Primul Război Mondial“, precizează organizatorii ■

Primăria Piatra-Neamţ îşi propune să aducă în faţa publicului evenimentul „Povestea României Mari“, pe data de 9 septembrie. Manifestarea este organizată de administraţia locală cu finaţare de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Deschiderea va avea loc la ora 12.00, iar la ora 20, la Curtea Domnească, va avea loc un concert de muzică patriotică. „Prin acest eveniment ne dorim să aducem în faţa publicului, cu ajutorul trupelor de reconstituire istorică, cele mai importante momente ale Armatei române din Primul Război Mondial. Pietrenii vor putea vedea cum trăiau soldaţii acum fix 100 de ani, cum erau îmbrăcaţi sau care era armamentul. Pe parcursul zilei de 9 septembrie se vor pune în scenă momentele importante ale zilei de 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Vor exista expoziţii cu arme şi obiecte folosite în timpul primei conflagraţii mondiale de către militari“, se arată într-un comunicat al primăriei. Ministerul Culturii a decis să finanţeze astfel de manifestări pentru că sîntem în an centenar, la 1 decembrie împlinindu-se 100 de ani de la Marea Unire. „În acest an unic pentru România, îi omagiem pe cei care, acum 100 ani, au reuşit să realizeze un vis aparent imposibil: unirea tuturor românilor. Este un motiv de sărbătoare, dar este şi un prilej de gândire pentru fiecare român de azi. Miracolul Marii Uniri nu s-a făcut în condiţii uşoare. La 1918, România era vlăguită de război şi epidemie, parţial ocupată de armate străine şi departe de aliaţii săi. Toate nemulţumirile şi dezbinările noastre de astăzi par neînsemnate faţă de ceea ce au avut de înfruntat înaintaşii noştri. Şi, totuşi, au reuşit acolo unde toţi cei dinaintea lor dăduseră greş de nenumărate ori.

Au reuşit pentru ca au acţionat împreună

Vom omagia anul acesta mari figuri naţionale: gînditori, oameni politici, militari sau simpli cetăţeni. La vremea lor, nu erau mari eroi, ci doar oameni ca noi, cu defecte şi calităţi. Unii ambiţioşi sau nerăbdatori, alţii pesimişti sau descurajaţi. La momentul 1918, fiecare însă a reuşit să pună totul deoparte – să se pună pesine deoparte! – în slujba unui ţel mai presus de ei: un stat unitar,democratic şi o casă mare pentru o mare familie. România Mare urma să devină statul tuturor fiilor săi, indiferent de etnie, religie sau opţiuni ideologice. O unitate în diversitate. A omagia realizările înaintaşilor este frumos, însă nu suficient. Pentru că moştenirea pe care ne-au lăsat-o nu este doar un cadou, ci şi o datorie. Aceea de a hrăni şi creşte, zi de zi, prin faptele modeste ale fiecăruia, avuţia comună. A omagia cum se cuvine înaintaşii înseamnă înainte de orice a omagia spiritul lor. La 1918, oamenii politici cei mai diferiţi – adversari înverşunaţi pe viaţă – au ştiut să-şi dea mîna şi să lucreze împreună. Îi separau educaţia, caracterul şi ideologiile, dar aveau în comun un lucru: toţi doreau o Românie unită şi democratică, un acasă în care fiecare să se poată dezvolta liber. A fi uniţi nu înseamnă a fi toţi la fel, ci a defini şi păstra un sanctuar sufletesc comun. O zonă care nu suferă negociere sau conflict: România. Asemenea unui arbore, fiecare ramură creşte altfel, dar fiecare contribuie la soliditatea trunchiului comun. Indiferent de tot ce ne desparte, suntem români.

Români în primul rând, nu doar în ultimă instanţă.

România Mare a cuprins între hotarele sale multe minorităţi naţionale sau religioase. De la bun început, toţi trebuiau să se poată dezvolta în siguranţă şi egalitate, sub un singur steag. Diferenţele acestea nu sunt o sursă de vulnerabilitate, ci sunt ceea ce ne îmbogăţeşte. Aşadar, trebuie să învăţăm din exemplul marilor înaintaşi de la 1918 şi să nu lăsăm ca ceea ce ne desparte să ne dezbine. Dacă reuşim să ne privim faţă în faţă şi să găsim, dincolo de opţiunile fiecăruia, cele cîteva lucruri sacre care cad în custodia noastră comună, atunci vom putea să ne privim în ochi şi bunicii pe care-i omagiem, dar şi nepoţii care aşteaptă de la noi o Românie stabilă şi demnă pentru cel puţin încă 100 de ani. Vom avea de sărbătorit în acest an cîteva date de aur. În sunetul festivităţilor, cel mai semnificativ semnal sonor pe care îl putem da ar fi un minut de tăcere. Nu doar ca să ne reculegem pentru sacrificiul total al românilor de acum 100 de ani, ci şi un moment de tăcere, în care fiecare să ne întrebăm cu ce putem contribui – nu cu vorbe mari ci cu fapte modeste, în fiecare zi – pentru ca România mea să devină România noastră“, se arată pe site-ul Ministerului Culturii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ s-a întîlnit cu directorii de şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ”Este inadmisibil ca în anul 2020 copiii noştri să fie nevoiţi să înveţe în săli de clasă cu unele condiţii insalubre sau să meargă la toalete în curtea şcolii”, a declarat George Lazăr

Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, a participat, joi, 23 ianuarie, la invitaţia inspectorului general judeţean, Mihai Obreja, la o întîlnire cu directorii de şcoli şi licee din judeţul Neamţ.

Prefectul a rugat directorii prezenţi, cît şi membrii din consiliile de administraţie, să realizeze un dialog cu primarii din unităţile administrativ teritoriale şi să reuşească împreună identificarea unor oportunităţi pentru investiţiile atît de necesare infrastructurii educaţionale. ”Este inadmisibil ca în anul 2020 copiii noştri să fie nevoiţi să înveţe în săli de clasă cu unele condiţii insalubre sau să fie nevoiţi să meargă la toalete în curtea şcolii.

De asemenea, subliniez aici că este importantă siguranţa elevilor, de aceea, fac un apel către cei prezenţi să se găsească soluţii de a achiziţona servicii de pază pentru toate unităţile şcolare. Şi, am încredere că se vor găsi bani pentru acest aspect deosebit de important”, a declarat George Lazăr.

Un alt mesaj transmis de George Lazăr a fost legat de importanţa ca sistemul educaţional românesc să fie unul de calitate: “Avem nevoie de învăţători şi profesori de calitate, dedicaţi meseriei lor, cum avem nevoie şi de un învăţămînt caltitativ, fie că este vorba de gimnaziu, liceu, învăţămînt profesional sau dual. Calitatea actului educaţional reprezintă viitorul unei societăţi sănătoase şi vă rog să fiţi cît se poate de implicaţi în activitatea dumneavoastră!”.

La finalul întîlnirii, prefectul a acceptat invitaţia directorului Colegiului Naţional “Petru Rareş”, profesorul Oniciuc Grigoruţă, de a participa la manifestarea dedicată Micii Unirii organizată de elevii acestui liceu.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Hoţ încuiat în casă pe cînd fura cafea şi băutură

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 35 de ani, prins în flagrant pe cînd fura o cutie de cafea şi o sticlă de băutură, a fost încuiat în locuinţa pe care o prăda chiar de proprietara în vîrstă de 76 de ani. Aceasta a chemat apoi poliţia şi hoţul a ajuns după gratii.

La data de 22 ianuarie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săbăoani au fost sesizați de către o femeie de 76 de ani, din Săbăoani, despre faptul că a surprins o persoană în timp ce sustrăgea bunuri din anexa locuinței.

La faţa locului, poliţiştii au identificat bărbatul în cauză, pe care l-au condus la sediul poliţiei. Din investigaţii a reieşit că, un bărbat de 35 de ani, din Săbăoani, ar fi pătruns, fără drept, în curtea locuinței femeii, iar dintr-o încăpere a sustras o cutie cu cafea. În continuarea activităţii infracţionale, acesta a sustras dintr-o anexă a imobilului, o sticlă de băuturi alcoolice, moment în care a fost surprins de femeia de 76 de ani care, avînd prezență de spirit, a încuiat ușa de acces și a sesizat Poliția.

În urma probării activității infracționale, acesta a fost reținut pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, urmînd ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Reţinut pentru că a incendiat un tomberon

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 52 de ani, din Roman, bănuit că a incendiat un tomberon, a fost reţinut de poliţişti sub acuzaţia de distrugere.

Polițiștii au identificat și reținut un bărbat de 52 de ani, din Roman, bănuit de comiterea infracțiunii de distrugere.

La data de 21 ianuarie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați de către un bărbat, de 34 de ani, din Roman, cu privire la faptul că un tomberon a fost incendiat.

În urma activităților desfășurate, la data de 22 ianuarie, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Roman au identificat un bărbat de 52 de ani, pe care l-au condus la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor.

În baza probatoriului administrat, bărbatul din Roman a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț.

Astăzi, acesta urmează să fie prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au anunţat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending