Contactează-ne

Actualitate

Povestea aparatului de recoltat plasmă sau despre cum ne omoară birocraţia şi minciuna

Știre publicată în urmă cu

în data de

La Neamţ, povestea aparatului pentru recoltat plasmă de la bolnavii vindecaţi de COVID – 19, pentru a salva vieţile altor bolnavi aflaţi în stare critică este una tristă. Ba chiar tragică. E povestea, de atâtea ori spusă, se pare niciodată înţeleasă, a birocraţiei, incompetenţei şi minciunii care ne omoară. Ne omoară pe noi, “prostimea”, adică oamenii simpli conduşi de birocraţi, incompetenţi şi mincinoşi.

Faptele, cronologic, arată astfel: pe 8 aprilie aflăm, dintr-o postare triumfalistă a preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, că un om de afaceri, evident după ce l-ar fi convins Arsene (eu am dubii măcar pentru că şi un alt politician, de la alt partid, s-a lăudat că el l-ar fi convins pe fosul coleg de bancă), vrea să doneze Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ un echipament care recoltează plasmă de la bolnavii vindecaţi de Covid-19 pentru a fi apoi folosită pentru a ameliora starea altor bolnavi aflaţi în stare critică.

Pentru a salva vieţi adică, pe limba profanilor, aşa cum sunt şi eu. Politicianul s-a bătut cu cărămida în piept, iar apoi s-a aşternut tăcerea. Presa a intrat pe fir şi l-a întrebat pe omul de afaceri de ce nu mai vine aparatul. Răspunsul a fost unul năucitor: se aşteaptă să fie aprobată metodologia necesară pentru ca echipamentul să poată fi folosit. Au trecut săptămâni.

Pe 22 aprilie aflăm că a fost aprobată nenorocita de metodologie. Evident, după ce fusese aprobată în Europa (chiar nu s-a găsit nimeni să facă o simplă traducere?!), iar în alte ţări tratamentul cu plasmă, experimental ca toate pentru noul coronavirus, salva vieţi.

Am crezut că minunea de a beneficia şi nemţenii de acest tratament se va întîmpla în câteva zile. De unde… Pe 30 aprilie, omul de afaceri anunţă că a adus echipamentul la Piatra Neamţ, dar… l-a lăsat în custodie la Spitalul Judeţean, să se umple de praf. De ce? Un funcţionar, mai exact directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Piatra Neamţ, a refuzat să-l preia şi să-l pună în funcţiune.

Că nu ştiu ce hîrtii nu ar fi fost făcute din timp, că nu ar fi fost şi el, directorul, sunat şi întrebat cum e mai bine să se procedeze… Birocraţie în cel mai pur sens al termenului. Trec alte săptămâni, alţi politicieni se laudă că se dau de ceasul morţii să rezolve problema şi aparatul să poată fi pus în funcţiune. Se ajunge până la ministrul sănătăţii, Iar noi, cu voia Celui de Sus, ajungem pe 13 mai.

Aflăm că abia acum a fost încheiat un contract de comodat între Spitalul Judeţean şi Centrul de Transfuzii pentru ca ultima instituţie să folosească echipamentul pe un termen de 36 de luni. Ni se mai spune că de pe 14 mai va fi recoltată plasma. Dacă între timp au fost identificaţi donatorii. Dacă nu… vor mai trece alte zile. Însă, sperăm, că doar speranţa e gratis, că sunt identificaţi donatori şi că într-un termen rezonabil de trei-patru zile va fi tratat primul bolnav la Piatra Neamţ. Ar însemna 18 mai. De unde am pornit cronologia? Din 8 aprilie. Când sperăm să avem primul tratament? 18 mai. Câte zile am pierdut? 40. Câte decese ale unor persoane infectate cu Covid 19 aveam în Neamţ pe 8 aprilie? 8. Câte vom avea pe 18 mai? Sper, mă rog la Dumnezeu, să fie tot 41, câte avem pe 13 mai.

Ca să fie clar. Nu pot spune câte persoane au decedat în Neamţ de la izbucnirea epidemiei, cauza decesului fiind noul coronavirus şi nu alte afecţiuni. Nu sunt medic legist şi înţeleg că nici măcar nu au fost făcute necropsii. Aşa cum nu pot să spun câte persoane confirmate cu COVID – 19 ar fi putut fi salvate dacă ar fi fost aplicat tratamentul cu plasmă din aprilie. Dar pot să spun foarte clar un lucru: în Neamţ, pentru a aplica un tratament ce dă rezultate în lupta cu virusul în Israel, SUA, Germania, Italia, a durat, cel puţin, 40 de zile, timp în care s-au înregistrat 33 de decese. Zile în care am văzut politicieni care se lăudau pe Facebook că fac, dar nu făceau nimic, zile în care am văzut funcţionari că se ascundeau după metodologii, protocoale şi hârtii, birocraţie crasă.

Toate aceste zile au fost unele în care oameni obişnuiţi şi-au dus rudele la groapă. Poate din cauza COVID-19, poate din alte cauze. Dar nu vor afla niciodată, pentru că un aparat, mama lui de aparat, donat, nici măcar cumpărat, nu a fost pus în funcţiune pentru că… Pentru că avem politicieni incompetenţi şi mincinoşi, pentru că avem funcţionari care au dus birocraţia la rang de artă… Nu-i mai întreb pe aceşti politicieni şi funcţionari dacă nu le e ruşine. Mă întreb pe mine: nu mi-e ruşine că i-am suportat şi încă îi mai suport?

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: O femeie a decedat după ce a căzut într-o fîntînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vîrstă de 70 de ani a decedat după ce a căzut într-o fîntînă, miercuri, 27 mai, în localitatea Piatra Şoimului.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18.06, pompierii au fost solicitați să intervină pentru scoaterea unei persoane căzute într-o fîntână din localitatea Piatra Șoimului. Pentru degajarea persoanei căzute în fîntînă au intervenit două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț, cu o autospecială complexă de intervenție și o ambulanță SMURD TIM. Pompierii au scos din fîntînă (aproximativ 14 m adâncime) o femeie de 70 de ani. Din păcate, medicul de pe ambulanța SMURD a declarat decesul persoanei”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Hram la Neamţ, sub semnul stării de alertă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ participarea la slujba închinată Înălţării Domnului e condiţionată de respectarea măsurilor impuse în contextul pandemiei ■ anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului ■

Mănăstirea Neamţ îşi sărbătoreşte hramul pe 28 mai, în ziua Înălţării Domnului.

Participarea credincioşilor este condiţionată anul acesta de respectarea măsurilor impuse la nivel naţional în contextul pandemiei, ce obligă la purtarea măştii şi limitarea numărului de persoane la slujba din incinta bisericii, precum şi la păstrarea distanţei, inclusiv în exteriorul lăcaşului.

Ceremonialul a început în ajun, cu slujba de priveghere, iar joi vor avea loc sfinţirea apei în aghiazmatarul din faţa mănăstirii, Sfînta Liturghie şi o slujbă de pomenire a eroilor neamului.

Vor fi pomeniţi ostaşii căzuţi pe cîmpurile de luptă ale patriei. Cu ocazia sărbătorii principale a mănăstirii au avut loc şi alte evenimente importante, în anii precedenţi. Moaştele Sfîntului Cuvios Paisie au fost scoase spre închinare pentru prima dată tot de hram, în 2014, după ce fuseseră descoperite în septembrie 2013, cu ocazia cercetării mormîntului din biserica mănăstirii.

Ulterior, moaştele au fost depuse în pronaosul bisericii Înălţarea Domnului, alături de cele ale Sfîntului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfîntului Necunoscut. Tot cu ocazia hramului mănăstirii, în 2008 a avut loc proclamarea canonizării a nouă sfinţi nemţeni care au vieţuit în secolele din urmă în zona noastră.

Este vorba despre Cuv. Ioan de la Râşca şi Secu(sărbătorit pe 30 august), Cuv. Simeon şi Amfilohie de la Pîngăraţi (7 septembrie), Cuv. Rafael şi Partenie de la Agapia Veche(21 iulie), Cuv. Iosif şi Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Cuv. Chiriac de la Tazlău(9 septembrie) şi Cuv. Iosif de la Văratec(16 august). Arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, accentua importanţa sfinţilor în viaţa oamenilor:

„Sfinţii sînt cei care ne ocrotesc şi ne ajută. În biserică avem nevoie şi de aceste mărturii, de elemente pe care le folosim pentru sfinţire. Sfinţii, cu moaşte sau fără, au fost bineplăcuţi lui Dumnezeu şi ocrotesc un anumit loc sau o anumită zonă. Mănăstirea Neamţ este o veche lavră în care s-au nevoit de-a lungul timpului peste 30.000 de călugări, iar noi trăim aici în umbra Sfîntului Cuvios Paisie, în timpul căruia mănăstirea Neamţ a cunoscut apogeul spiritualităţii“.

Anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a Mitropoliei Moldovei, lăcaşul de rugăciune a fost ctitorit de Ştefan cel Mare între anii 1485-1497, deoarece biserica domnitorului Petru Muşat (1375-1391) a fost grav avariată din cauza cutremurului din 1471:

„Întrucît această biserică a fost printre ultimele ctitorii, marele voievod a dorit să fie cea mai monumentală biserică atît din punct de vedere artistic, arhitectural, cît şi ca dimensiuni.(…) În exterior, deasupra uşii la intrare se află pisania cu text slav care în traducere arată timpul cînd s-au finalizat lucrările bisericii Înălţarea Domnului, dar şi o invocare de mare sensibilitate spirituală:

„Doamne Iisuse Hristoase primeşte acest hram care s-a zidit cu ajutorul Tău, întru slava şi cinstea Slavei şi slăvitei de la pămînt la cer Înălţare a Ta şi Tu, Stăpîne, acoperă-ne cu mila Ta de acum şi pînă în veac!; Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvîrşirea Sfîntului Duh, Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu, Domn al Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a binevoit şi a început şi a zidit acest hram, pentru rugăciunea sa şi a doamnei sale Maria şi a fiului său Bogdan şi a celorlalţi fii ai săi şi s- a săvîrşit la anul 7005, iar al domniei sale anul patruzeci şi cel dintîi curgător, luna lui noiembrie 14(1497)“.

Revenind la pandemia de Covid 19, ar fi de amintit faptul că, la îndemnul Mitropoliei Moldovei, Mănăstirea Neamţ a pus la dispoziţia autorităţilor 52 de camere, cu 104 locuri, în vederea carantinării persoanelor. „Vă facem cunoscut că, referitor la personale carantinate la Centrul Social Sfântul Paisie, au fost cazaţi în două serii un număr de 80 de persoane, iar suma cheltuielilor s-a ridicat la valoarea de 255.300 lei.

Având în vedere cele relatate mai sus, vă informăm că Mănăstirea Neamţ suportă aceste cheltuieli şi nu avem nicio pretenţie financiară pentru cazarea acestora“, se arată în adresa semnată de stareţul Benedict Sauciuc.

Citește știrea

Actualitate

Căutat în Irlanda pentru viol şi furt, arestat în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat un bărbat, de 38 de ani, urmărit de autorităţile irlandeze pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

La data de 26 mai 2020, în baza activităţilor investigativ-operative desfăşurate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale în colaborare cu cei ai Secţiei de Poliţie Rurala Sagna au depistat un bărbat, de 38 de ani, din localitatea Boghicea, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, emis de autorităţile irlandeze, pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Bacău. Urma să fie prezentat Curţii de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending