Contactează-ne

Actualitate

Povestea aparatului de recoltat plasmă sau despre cum ne omoară birocraţia şi minciuna

Știre publicată în urmă cu

în data de

La Neamţ, povestea aparatului pentru recoltat plasmă de la bolnavii vindecaţi de COVID – 19, pentru a salva vieţile altor bolnavi aflaţi în stare critică este una tristă. Ba chiar tragică. E povestea, de atâtea ori spusă, se pare niciodată înţeleasă, a birocraţiei, incompetenţei şi minciunii care ne omoară. Ne omoară pe noi, “prostimea”, adică oamenii simpli conduşi de birocraţi, incompetenţi şi mincinoşi.

Faptele, cronologic, arată astfel: pe 8 aprilie aflăm, dintr-o postare triumfalistă a preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, că un om de afaceri, evident după ce l-ar fi convins Arsene (eu am dubii măcar pentru că şi un alt politician, de la alt partid, s-a lăudat că el l-ar fi convins pe fosul coleg de bancă), vrea să doneze Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ un echipament care recoltează plasmă de la bolnavii vindecaţi de Covid-19 pentru a fi apoi folosită pentru a ameliora starea altor bolnavi aflaţi în stare critică.

Pentru a salva vieţi adică, pe limba profanilor, aşa cum sunt şi eu. Politicianul s-a bătut cu cărămida în piept, iar apoi s-a aşternut tăcerea. Presa a intrat pe fir şi l-a întrebat pe omul de afaceri de ce nu mai vine aparatul. Răspunsul a fost unul năucitor: se aşteaptă să fie aprobată metodologia necesară pentru ca echipamentul să poată fi folosit. Au trecut săptămâni.

Pe 22 aprilie aflăm că a fost aprobată nenorocita de metodologie. Evident, după ce fusese aprobată în Europa (chiar nu s-a găsit nimeni să facă o simplă traducere?!), iar în alte ţări tratamentul cu plasmă, experimental ca toate pentru noul coronavirus, salva vieţi.

Am crezut că minunea de a beneficia şi nemţenii de acest tratament se va întîmpla în câteva zile. De unde… Pe 30 aprilie, omul de afaceri anunţă că a adus echipamentul la Piatra Neamţ, dar… l-a lăsat în custodie la Spitalul Judeţean, să se umple de praf. De ce? Un funcţionar, mai exact directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Piatra Neamţ, a refuzat să-l preia şi să-l pună în funcţiune.

Că nu ştiu ce hîrtii nu ar fi fost făcute din timp, că nu ar fi fost şi el, directorul, sunat şi întrebat cum e mai bine să se procedeze… Birocraţie în cel mai pur sens al termenului. Trec alte săptămâni, alţi politicieni se laudă că se dau de ceasul morţii să rezolve problema şi aparatul să poată fi pus în funcţiune. Se ajunge până la ministrul sănătăţii, Iar noi, cu voia Celui de Sus, ajungem pe 13 mai.

Aflăm că abia acum a fost încheiat un contract de comodat între Spitalul Judeţean şi Centrul de Transfuzii pentru ca ultima instituţie să folosească echipamentul pe un termen de 36 de luni. Ni se mai spune că de pe 14 mai va fi recoltată plasma. Dacă între timp au fost identificaţi donatorii. Dacă nu… vor mai trece alte zile. Însă, sperăm, că doar speranţa e gratis, că sunt identificaţi donatori şi că într-un termen rezonabil de trei-patru zile va fi tratat primul bolnav la Piatra Neamţ. Ar însemna 18 mai. De unde am pornit cronologia? Din 8 aprilie. Când sperăm să avem primul tratament? 18 mai. Câte zile am pierdut? 40. Câte decese ale unor persoane infectate cu Covid 19 aveam în Neamţ pe 8 aprilie? 8. Câte vom avea pe 18 mai? Sper, mă rog la Dumnezeu, să fie tot 41, câte avem pe 13 mai.

Ca să fie clar. Nu pot spune câte persoane au decedat în Neamţ de la izbucnirea epidemiei, cauza decesului fiind noul coronavirus şi nu alte afecţiuni. Nu sunt medic legist şi înţeleg că nici măcar nu au fost făcute necropsii. Aşa cum nu pot să spun câte persoane confirmate cu COVID – 19 ar fi putut fi salvate dacă ar fi fost aplicat tratamentul cu plasmă din aprilie. Dar pot să spun foarte clar un lucru: în Neamţ, pentru a aplica un tratament ce dă rezultate în lupta cu virusul în Israel, SUA, Germania, Italia, a durat, cel puţin, 40 de zile, timp în care s-au înregistrat 33 de decese. Zile în care am văzut politicieni care se lăudau pe Facebook că fac, dar nu făceau nimic, zile în care am văzut funcţionari că se ascundeau după metodologii, protocoale şi hârtii, birocraţie crasă.

Toate aceste zile au fost unele în care oameni obişnuiţi şi-au dus rudele la groapă. Poate din cauza COVID-19, poate din alte cauze. Dar nu vor afla niciodată, pentru că un aparat, mama lui de aparat, donat, nici măcar cumpărat, nu a fost pus în funcţiune pentru că… Pentru că avem politicieni incompetenţi şi mincinoşi, pentru că avem funcţionari care au dus birocraţia la rang de artă… Nu-i mai întreb pe aceşti politicieni şi funcţionari dacă nu le e ruşine. Mă întreb pe mine: nu mi-e ruşine că i-am suportat şi încă îi mai suport?

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 3.855 cazuri noi. Neamţ – 82 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ în total au fost înregistrate 5.474 cazuri

Până astăzi, 25 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 209.648 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

149.741 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.855 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 947 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.391 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 24.10.2020 (10:00) – 25.10.2020 (10:00) au fost raportate 73 de decese (37 bărbați și 36 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Olt, Prahova, Sibiu, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 7 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 16 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 23 decese la categoria de peste 80 de ani.

71 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.482. Dintre acestea, 828 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.055.989 de  teste. Dintre acestea, 19.292 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.948 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.344 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 54 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 25 octombrie.

Pe teritoriul României, 26.043 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.907 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 55.355 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.996 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 7.465 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.332.740 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Cursuri exclusiv on-line în Piatra Neamţ, Bicaz, Girov şi Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cafenelele, barurile şi restaurantele, activitate suspendată

Cursurile şcolare se vor desfăşura exclusiv on-line în Piatra Neamţ, incidenţă comunitară de 3,31 la mia de locuitori, Bicaz, 3,48 la mia de locuitori, Girov, 3,9 la mica de locuitori şi Gârcina, 3,6 la mia de locuitori. În Piatra Neamţ, sunt exceptate de la măsurile amintite creşele şi instituţiile de tip after-school. Măsura intră în vigoare începând de luni, 26 octombrie.

Cafenelele, barurile şi retaurantele au activitatea suspendată, doar terasele rămânând deschise. Hotelurile, pensiunile şi motelurile rămân deschise, iar clienţii pot servi masa în restaurantele acestor unităţi.

Cât priveşte măsurile destinate HORECA acestea intră în vigoare de duminică dimineaţă, 25 octombrie. În comuna Girov este un focar de COVID la primărie, cu 11 persoane infectate.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 5.028 cazuri noi. Neamţ – 103 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 876 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.245 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 22.10.2020 (10:00) – 23.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 24 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.002.800 de  teste. Dintre acestea, 35.351 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.018 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.333 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 5.887 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 octombrie.

Pe teritoriul României, 24.199 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.725 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.658 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.617 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.316 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 857.413 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Trending