Contactează-ne

Actualitate

Povestea aparatului de recoltat plasmă sau despre cum ne omoară birocraţia şi minciuna

Știre publicată în urmă cu

în data de

La Neamţ, povestea aparatului pentru recoltat plasmă de la bolnavii vindecaţi de COVID – 19, pentru a salva vieţile altor bolnavi aflaţi în stare critică este una tristă. Ba chiar tragică. E povestea, de atâtea ori spusă, se pare niciodată înţeleasă, a birocraţiei, incompetenţei şi minciunii care ne omoară. Ne omoară pe noi, “prostimea”, adică oamenii simpli conduşi de birocraţi, incompetenţi şi mincinoşi.

Faptele, cronologic, arată astfel: pe 8 aprilie aflăm, dintr-o postare triumfalistă a preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, că un om de afaceri, evident după ce l-ar fi convins Arsene (eu am dubii măcar pentru că şi un alt politician, de la alt partid, s-a lăudat că el l-ar fi convins pe fosul coleg de bancă), vrea să doneze Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ un echipament care recoltează plasmă de la bolnavii vindecaţi de Covid-19 pentru a fi apoi folosită pentru a ameliora starea altor bolnavi aflaţi în stare critică.

Pentru a salva vieţi adică, pe limba profanilor, aşa cum sunt şi eu. Politicianul s-a bătut cu cărămida în piept, iar apoi s-a aşternut tăcerea. Presa a intrat pe fir şi l-a întrebat pe omul de afaceri de ce nu mai vine aparatul. Răspunsul a fost unul năucitor: se aşteaptă să fie aprobată metodologia necesară pentru ca echipamentul să poată fi folosit. Au trecut săptămâni.

Pe 22 aprilie aflăm că a fost aprobată nenorocita de metodologie. Evident, după ce fusese aprobată în Europa (chiar nu s-a găsit nimeni să facă o simplă traducere?!), iar în alte ţări tratamentul cu plasmă, experimental ca toate pentru noul coronavirus, salva vieţi.

Am crezut că minunea de a beneficia şi nemţenii de acest tratament se va întîmpla în câteva zile. De unde… Pe 30 aprilie, omul de afaceri anunţă că a adus echipamentul la Piatra Neamţ, dar… l-a lăsat în custodie la Spitalul Judeţean, să se umple de praf. De ce? Un funcţionar, mai exact directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Piatra Neamţ, a refuzat să-l preia şi să-l pună în funcţiune.

Că nu ştiu ce hîrtii nu ar fi fost făcute din timp, că nu ar fi fost şi el, directorul, sunat şi întrebat cum e mai bine să se procedeze… Birocraţie în cel mai pur sens al termenului. Trec alte săptămâni, alţi politicieni se laudă că se dau de ceasul morţii să rezolve problema şi aparatul să poată fi pus în funcţiune. Se ajunge până la ministrul sănătăţii, Iar noi, cu voia Celui de Sus, ajungem pe 13 mai.

Aflăm că abia acum a fost încheiat un contract de comodat între Spitalul Judeţean şi Centrul de Transfuzii pentru ca ultima instituţie să folosească echipamentul pe un termen de 36 de luni. Ni se mai spune că de pe 14 mai va fi recoltată plasma. Dacă între timp au fost identificaţi donatorii. Dacă nu… vor mai trece alte zile. Însă, sperăm, că doar speranţa e gratis, că sunt identificaţi donatori şi că într-un termen rezonabil de trei-patru zile va fi tratat primul bolnav la Piatra Neamţ. Ar însemna 18 mai. De unde am pornit cronologia? Din 8 aprilie. Când sperăm să avem primul tratament? 18 mai. Câte zile am pierdut? 40. Câte decese ale unor persoane infectate cu Covid 19 aveam în Neamţ pe 8 aprilie? 8. Câte vom avea pe 18 mai? Sper, mă rog la Dumnezeu, să fie tot 41, câte avem pe 13 mai.

Ca să fie clar. Nu pot spune câte persoane au decedat în Neamţ de la izbucnirea epidemiei, cauza decesului fiind noul coronavirus şi nu alte afecţiuni. Nu sunt medic legist şi înţeleg că nici măcar nu au fost făcute necropsii. Aşa cum nu pot să spun câte persoane confirmate cu COVID – 19 ar fi putut fi salvate dacă ar fi fost aplicat tratamentul cu plasmă din aprilie. Dar pot să spun foarte clar un lucru: în Neamţ, pentru a aplica un tratament ce dă rezultate în lupta cu virusul în Israel, SUA, Germania, Italia, a durat, cel puţin, 40 de zile, timp în care s-au înregistrat 33 de decese. Zile în care am văzut politicieni care se lăudau pe Facebook că fac, dar nu făceau nimic, zile în care am văzut funcţionari că se ascundeau după metodologii, protocoale şi hârtii, birocraţie crasă.

Toate aceste zile au fost unele în care oameni obişnuiţi şi-au dus rudele la groapă. Poate din cauza COVID-19, poate din alte cauze. Dar nu vor afla niciodată, pentru că un aparat, mama lui de aparat, donat, nici măcar cumpărat, nu a fost pus în funcţiune pentru că… Pentru că avem politicieni incompetenţi şi mincinoşi, pentru că avem funcţionari care au dus birocraţia la rang de artă… Nu-i mai întreb pe aceşti politicieni şi funcţionari dacă nu le e ruşine. Mă întreb pe mine: nu mi-e ruşine că i-am suportat şi încă îi mai suport?

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Lovitură de teatru – Leoreanu candidat la Primăria Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Mişcare surpriză pe scena politică din Neamţ: Laurenţiu Leoreanu este, conform unor surse neoficiale, candidatul PNL pentru Primăria Roman. Decizia a fost luată în această seară, sâmbătă, 8 august şi tranşează disputa privind candidatura la primăria romaşcană. După ce primarul Micu a rămas fără mandat prin decizie de prefect, pentru incompatibilitate, s-a dat naştere la numeroase speculaţii privind candidatul la primăria romaşcană. Se pare că presiunea pentru a stabili un candidat care să aibă şanse reale de câştig l-a determinat pe Laurenţiu Leoreanu să intre în cursă. Rămâne de văzut care va fi reacţia PSD.

 

Vom reveni

Citește știrea

Actualitate

Alianța pentru Modernizarea Neamțului 2020

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ PSD - PPU - ALDE au candidat comun pentru președinția Consiliului Județean Neamț, actualul lider al legislativului nemțean, Ionel Arsene ■ reprezentanții celor trei partide semnatare ale alianței vorbesc despre continuitate în administrație, scopul comun fiind modernizarea județului ■

Trei formațiuni politice – PSD, PPU-Social Liberal și ALDE – au pus astăzi, 8 august 2020, la Piatra Neamț, bazele unei alianțe care va funcționa la alegerile locale de luna viitoare, pentru câștigarea Consiliului Județean Neamț.

Ionel Arsene, actualul președinte al legislativului nemțean, este candidatul „Alianței pentru Modernizarea Neamțului 2020“, pentru un nou mandat de președinte. Din partea PPU-SL, la lansarea noii alianțe a participat președintele interimar Teodor Meleșcanu, iar actualul vice al Consiliului Județean Neamț Ion Asaftei, prezent și el la eveniment, reprezintă ALDE în noua structură politică.

Ionel Arsene a vorbit despre preocuparea comună a celor trei formațiuni, reunite acum sub umbrela aceleiași alianțe. „Continuitate! Acesta este planul meu și al colegilor de față, pentru următorii 4 ani, când ne gândim la județul Neamț! Vreau să termin ceea ce am început ca președinte al Consiliului Județean și să realizez ceea ce iși doresc nemțenii.

Am lucrat continuu cu motoarele turate! Ceea ce am realizat în acest mandat, ajuns acum la final, depășește cu mult ceea ce s-a făcut în Neamț în ultimii 30 de ani. Dar, repet, mai sunt lucruri de făcut și tocmai de aceea îmi doresc un nou mandat de președinte al Consiliului Județean!

Pentru a continua performanța în administrație, astăzi am pus bazele «Alianței pentru Modernizarea Neamțului 2020», între PSD, Partidul Puterea Umanistă și ALDE. Alături de vicepreședinții cu care am colaborat până acum, am crescut nivelul de trai al cetățenilor din Neamț. Tot alături de ei vreau să continui dezvoltarea județului nostru și de aceea aveam această alianță pentru Consiliul Județean. Sloganul meu este «Fapte, nu vorbe!».

Pentru asta este nevoie de continuitate în administrarea zonei în care trăim. Nemțenii văd ce am realizat pentru județul nostru și sunt convins că și ei își doresc continuitate. Sunt sigur că așa va fi, pentru următorii 4 ani!“, a declarat președintele PSD Neamț, Ionel Arsene.

Printre primele proiecte care urmează să debuteze în județ este construirea noului spital de urgență la Piatra Neamț, investiție ce va depăși 250 milioane de euro.

Atât președintele PPU, Teodor Meleșcanu, cât și președintele ALDE Neamț, Ion Asaftei, au vorbit despre crearea, la Neamț, a unei alianțe bazate pe încredere și respect reciproc între semnatari și dorința fiecăreia dintre cele trei formațiuni de a moderniza Neamțul.

Citește știrea

Actualitate

Primăria Roman: Lupte dure pentru candidatură. Cine sunt favoriţii şi ce condiţii pun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ PNL ar putea merge cu echipa: Leonard Achiriloaei-George Lazăr-Roxana Iorga ■ la PSD, Alin Antochi se ţine tare şi pune condiţii ■ protopopul Dragoș Munteanu a ”ieşit” din cărți pentru că nu a obținut acordul Sfîntului Sinod ■

Lupte dure pentru postura de candidat la Primăria Roman. În PNL, sunt mai multe nume vehiculate. Unul e al prefectului actual, George Lazăr. Din partea taberei ”Leoreanu” l-am avea pe Leonard Achiriloaei, care are de partea sa atu-ul de a vorbi de la înălțimea funcției de Secretar de Stat la Ministerul Mediului. Cel de al treilea nume vehiculat ar fi cel al primarului interimar, Roxana Iorga. Mai mult, în cărți pentru a fi prezent pe listă, conform declarațiilor „subliminale” ale deputatului Dan Laurențiu Leoreanu, s-ar afla chiar și fostul primar Lucian Ovidiu Micu, care, dacă ar accepta să candideze pe listele PNL ar avea șansa să-și aranjeze un post de city-manager.

Și în tabăra social-democrată e ”furtună”

Şi în ”tabăra PSD” lucrurile sînt destul de complicate și țin tot de negocieri. Avocatul Alin Antochi, susținut puternic de majoritatea primarilor PSD, chiar dacă a venit recent din PNL, ar putea fi candidatul social-democrat la Primăria Roman. Candidatura lui Alin Antochi este, însă, la vremea la care vorbim, încă incertă. Se pare că problema este că el îşi doreşte un loc eligibil pe lista pentru parlamentare. Numai că pe respectivele locuri sunt nume grele: pornind cu Ionel Arsene, continuînd cu Dan Manoliu şi cu Oana Bulai, nume greu de dislocat de pe listă. Dacă Antohi va spune pas, PSD-ul ar putea rămâne descoperit, căci un nume ca acel al profesorului Ciocoiu (de la CNRV) nu spune nimic, dar absolut nimic, nici jurnaliștilor și cu atît mai puțin electoratului. Protopopul Dragoș Munteanu, care era a doua alternativă ”măsurată” de un sondaj al PSD, nu a primit binecuvîntarea Sfîntului Sinod, de a candida și nu și-a riscat cariera preoțească și funcția de protopop, pe himera unui post de primar.

Citește știrea

Trending