Publicitate

• 279 de persoane au fost supravegheate deoarece erau în control judiciar, sau în arest la domiciliu • parte din inculpati au cãlcat strîmb si s-a cerut înlocuirea cu o mãsurã mai durã • este si cazul fratelui liderului Academiei Infractorilor •

Politisti nemteni verificã periodic modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciarã respectã obligatiile impuse de instantã sau organul de urmãrire penalã. Anul trecut, oamenii legii au avut destul de lucru pentru cã au fost dispuse mãsuri preventive de supraveghere judiciarã fatã de 279 de persoane: 198 de nemteni au fost plasati sub control judiciar, iar pentru alti 81 instanta a dispus arest la domiciliu. Toti au avut de respectat anumite conditii, iar la instutuirea mãsurii preventive li s-a atras atentia asupra faptului cã neîndeplinirea obligatiilor poate atrage o mãsurã preventivã mai durã, arestul la domiciliu sau arestul preventiv. Unii nu s-au putut abtine, au cãlcat strîmb si s-au ales cu limitarea libertãtii pînã la încãtusare. „În 2017, politistii de la Biroul de Supravegheri Judiciare Neamt au înaintat 53 de sesizãri pentru luarea unei mãsuri preventive mai severe si într-un numãr de 22 de cazuri s-a dispus înlocuirea mãsurilor preventive de interdictie dispuse anterior cu altele mai severe. Înlocuirea mãsurii initiale a vizat 24 de inculpati, numãrul sesizãrilor însusite de cãtre organele judiciare reprezentînd un procent de 41,5% din totalul acestora“, a declarat Elena Bulgãrea, purtãtor de cuvînt al IPJ Neamt. Unul din cei care a încãlcat conditiile controlului judiciar si a dat libertatea pe cãtuse este fratele liderului Academiei Infractorilor, Marin Botez Adrian zis Tîtã, Daniel Lazãr. S-a întîmplat la începutul lunii octombrie a anului trecut, moment în care Lazãr era condamnat cu executare într-un dosar care nu avea o sentintã definitivã, cercetat într-o altã cauzã de santaj si cu slovenii pe urmele lui care-l vor printr-un mandat european de arestare pentru furt. Cu toate aceste „bube“, Lazãr s-a pus pe furat acasã. Pe 4 septembrie 2017 a intrat într-un apartament din Piatra Neamt si a sustras un seif în care se afla suma de 8.000 de lei, 150 de euro, mai multe bijuterii din aur si documente. Seiful a fost aruncat pe geam, de la etajul II si transportat într-o locatie din oras, dar nu a putut fi deschis, politistii gãsindu-l ulterior intact. Pe 6 septembrie anchetatorii au cerut arestarea lui Daniel Lazãr, dar în lipsã, pentru cã nu era de gãsit. Documentul a fost emis de judecãtorii pietreni pe 18 septembrie. Lazãr a stat ascuns într-un imobil din oras, dar a fost prins pe 30 septembrie si încarcerat. Cu o zi înainte sã fie gãsit, Lazãr a si fost inculpat pentru furt. Mai trebuie spus cã la data hotiei Lazãr era sub control judiciar în dosarul de santaj, si în acea cauzã fiind revocatã mãsura si dispunîndu-se privarea de libertate. În acest caz faptele au fi avut loc în perioada decembrie 2015 – noiembrie 2016, victime fiind douã tinere, care au fost amenintate cu acte de violentã, în vederea obtinerii mai multor bunuri (telefoane, autoturisme, locuinte), paguba cifrîndu-se la vreo 45.000 de euro.

Mai trebuie spus cã Tribunalul Neamt l-a condamnat nu de mult pe Daniel Lazãr la 2 ani si 4 luni de închisoare cu executare pentru un scandal la Hotel Central. Sentinta a fost atacatã de inculpat la Curtea de Apel Bacãu. Cînd acest caz va fi solutionat, Lazãr ar trebui extrãdat în Slovenia, unde autoritãtile au emis pe numele lui un mandat european de arestare. Slovenii îl acuzã cã în perioada 17 – 29 decembrie 2012 ar fi spart fereastra unui apartament de la parterul unei constructii, si ar fi intrat prin efractie în sediul unei firme. Intentia ar fi fost sã ajungã la un apartament aflat la etaj de unde sã sustragã bani si lucruri de valoare, dar din motive necunoscute a pãrãsit incinta înainte de comiterea jafului. Predarea cãtre anchetatorii strãini a fost amînatã pînã ce îsi va termina afacerile judiciare din tarã, termen care va fi devansat din cauza noilor acuze de santaj, dar si a cauzei cu furtul seifului.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.