Publicitate

■ a fost aprobat un proiect de lege prin care este înăsprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale ■ aici intră refuzul de a da relaţii pentru stabilirea identităţii, organizarea de petreceri private în spaţiul public, sau refuzul la legitimare ■ au fost clarificate condiţiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliţiei şi situaţiile în care oamenii legii pot utiliza forţa ■

Un proiect de lege prin care se acordă puteri sporite poliţiştilor în cazuri ce ţin de specificul activităţii a fost votat recent de Camera Deputaţilor. Ca să producă efecte el va fi trimis preşedintelui Klaus Iohannis, pentru a fi promulgat. Ministerul de Interne arată într-un comunicat că proiectul instituie reguli clare şi transparente referitoare la procedurile de legitimare, de control corporal, al bagajelor, al vehiculelor şi sînt clarificate condiţiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliţiei şi situaţiile în care oamenii legii pot utiliza forţa. Se mai precizează că legea nu vizează domeniul adunărilor publice (mitinguri, activităţi de protest etc.) şi, pentru o perioadă de 180 de zile de la data intrării în vigoare, Ministerul Afacerilor Interne, Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră, vor informa cu privire la drepturile şi obligaţiile persoanelor, respectiv drepturile şi obligaţiile organelor de aplicare a legii. „Legea devine astfel mai predictibilă, fiind mai clar pentru cetăţeni cum se desfăşoară interacţiunea cu poliţistul, ce drepturi şi obligaţii revin fiecăruia. Este înăsprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale sau organizarea de petreceri private în spaţiul public, în proximitatea imobilelor cu destinaţia de locuinţe“, informează ministerul. În lege se prevăd sancţiuni mai mari pentru cei care se opun forţelor de ordine. Cei care se împotrivesc poliţiştilor sau jandarmilor să legitimize o persoană, să efectueze controlul corporal, al bagajelor şi al vehiculului sau dacă se opun conducerii unei persoane la sediu, riscă închisoarea de la 3 luni la un 1 sau amendă. Poliţistul are dreptul să solicite persoanei legitimate să ţină mîinile la vedere şi să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. Poate solicita persoanei să adopte o poziţie inofensivă, ce permite realizarea efectivă şi în siguranţă a controlului. Solicitarea de a adopta o poziţie inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care-l poate reprezenta persoana şi să nu depăşească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei. Persoana legitimată are dreptul de a fi informată verbal, de poliţist, cu privire la motivul legitimării. Cei conduşi la sediul poliţiei au dreptul de a fi informaţi cu privire la motivele conducerii, drepturile pe care le poate exercita, dreptul de a formula contestaţie împotriva dispunerii măsurii, dreptul de a fi asistata de un avocat, de a comunica direct cu acesta în condiţii de confidenţialitate, de a nu da nici o declaraţie fără prezenţa acestuia, de a informa un membru de familie sau altă persoană, de a fi consultaţi de un medic, de a comunica prin interpret daca nu înţelege limba română sau dacă, din cauza unor deficienţe, nu se poate exprima.

Ce mai pot face oamenii legii

Iată şi alte prevederi ale proiectului de lege, conform mediafax.ro: poliţistul are dreptul să conducă o persoană la sedi, atunci cînd nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia, ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sînt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor, ori bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală; prin acţiunile sale periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică; Verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sedi se realizează de îndată, fără a depăşi 8 ore de la momentul iniţierii deplasării; În situaţia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită, termenul de 8 ore se poate prelungi cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăşi 12 ore de la momentul iniţierii deplasării; textul legii în vigoare face referire la un termen de 24 de ore, în care nu intră şi perioada necesară deplasării la sediul poliţiei. De asemenea, proiectul prevede că poliţistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuinţă sau în orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţămîntul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol. „Prin proiectul de lege se introduce prezumţia săvîrşirii unei acţiuni violente împotriva poliţistului, dacă persoana care a fost avertizată prin mesajul Poliţia, stai! – Nu te apropia!, continuă să se apropie de poliţist. Acţiunea persoanei va da dreptul poliţistului de a interveni, utilizînd forţa, proporţional şi strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul şi pentru a lua măsurile legale necesare“, mai spune sursa citată.

Cresc amenzile pentru unele fapte

Conform actului normativ, scandalurile, nerespectarea orelor de linişte, cerşetoria dar şi lăsarea în libertate a animalelor periculoare pot fi sancţionate mai dur. În acest moment fapte cum ar fi cerşetoria, refuzul de a te legitima, lăsarea în libertate a animalelor periculoase şi scrisul sau desenatul fără drept pe clădiri ori ruperea sau distrugerea unor afişe sau reclame se pedepseşte cu amenzi de la 100 la 500 de lei. Noile norme prevăd sancţiuni contravenţionale între 300 şi 800 de lei. Mai sînt prevăzute sancţiuni între 400 şi 1.200 de lei pentru săvîrşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă, provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice, deranjarea vecinilor prin gălăgie, etc. Astfel de fapte sînt taxate cu 200 pînă la cel mult 1.000 de lei. Ameninţările cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora sau aruncarea asupra unei persoane sau construcţii cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene, cu efect paralizant, corosive sau care murdăresc, dacă nu au rezultat vătămări ale integrităţii corporale ori pagube materiale, se produc în instituţii de învăţămînt, sau de sănătate aduc amenzi între 2.500 şi 4.000 de lei. În prezent, amenzile sînt între 1.000 şi 3.000 de lei. Sancţiunile aplicate pentru constituirea unui grup în scopul de a săvîrşi acţiuni ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice, organizarea sau participarea la jocuri de noroc neautorizate, prostituţie sau vînzarea armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate în magazinele neautorizate vor fi majorate de la 500 – 1.500 lei, la 700 pînă la 1.800 de lei. Amenzi cuprinse între 700 şi 1.800 de lei ar urma să plătească şi cei care se fac vinovaţi de provocarea ori participarea efectivă la scandal sau cei care tulbură liniştea locatarilor între orele 22.00 – 08.00 şi 13.00 – 14.00 prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui instrument muzical la intensitate mare în localuri.

loading...

1 COMENTARIU

  1. In primul rând totul pleacă de la educație…Așa că acolo să le dea profesorilor mai multă putere…Și să nu îi mai condiționeze de efectivul de elevi …că elevul știe că nu poate fi exmatriculat și îi rânjește în nas bietului profesor.Apoi să fie școli de corecție unde să fie corectat comportamentul lichelelor încă de acolo..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.