Contactează-ne

Actualitate

Politica masculină, între misoginism şi bădărănie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Dorind să aflăm ce cred femeile implicate în politică despre acest scandalul mediatic Ionel Arsene – Ana Birchal, am adresat o singură întrebare mai multor femei implicate în politică, la nivel local, judeţean sau central. Iată, în ordinea în care ni s-a răspuns la întrebarea „Care este opinia dumneavoastră despre limbajul unor bărbaţi la adresa femeilor implicate în politică, adesea prea puţin măgulitor. E vorba de misoginism sau mîrlănie politică?“.

Daniela Soroceanu, secretar general al Consiliului Judeţean Neamţ, ex-prefect în Guvernul Viorica Dăncilă: „Mulţumesc de întrebare şi de invitaţia de a răspunde la ea. Este important să ne spunem punctul de vedere, referitor la această întrebare. M-aţi chestionat despre perspectiva pe care o am vizavi de limbajul politicienilor bărbaţi la adresa femeilor implicate în politică, dar, haideţi să analizăm acest lucru din mai multe secvenţe.

Este important să spunem că, doar atunci cînd le convine unora sau altora, atacă limbajul pe care unii dintre politicieni îl au la adresa femeilor. Este suficient să ne reamintim în istoria recentă a judeţului Neamţ, cînd în presa locală politicienii o atacau furibund pe premierul Viorica Dăncilă. Îmi aduc aminte şi de limbajul folosit la adresa Oanei Bulai, fost administrator public al judeţului, fost consilier al premierului Dăncilă, care a fost, adesea, ţinta unui astfel de limbaj şi exemplele ar putea continua.

Inclusiv eu am fost, de atîtea ori ţinta unui astfel de limbaj şi nu am văzut nici o persoană care să ia atitudine. Acum cînd e vorba de preşedintele Consiliului Judeţean luăm atitudine, tocmai că ne convine să facem acest lucru. Mi si se pare că a lua, acum atitudine (împotriva lui Ionel Arsene – n.r.) este cel puţin ipocrizie, dacă nu mai mult“.

„Am simţit, din plin, de-a lungul timpului misoginism din partea bărbaţilor“

Îmtrebată despre incidentul Arsene – Birchal, senatoarea Emilia Arcan, preşedinta Organizaţiie de Femei a PSD Neamţ, consideră că în lumea politică există, cu adevărat, destul de mult misoginism. „În ceea ce mă priveşte, pe mine, ca femeie, care activez profesional şi politic într-o lume dominată de bărbaţi, funcţionez pe principiul că, în cazul în care oferi respect, primeşti respect pe măsură. Este adevărat că am simţit, din plin, de-a lungul timpului misoginism din partea bărbaţilor, dar am acordat mai puţină atenţie acestui lucru.

Legat de întrebarea dumneavoastră (referitor la incidentul Arsene – Birchal – n.r.) atît de mediatizat în ultima vreme, nu ştiu dacă acest limbaj a fost în mod real folosit de preşedintele Consiliului Judeţean, însă din experienţa mea profesională şi politică alături de dumnealui, declar că nu l-am auzit niciodată folosind asemenea limbaj nici faţă de mine, nici faţă de celelalte colege din partid.

Cît priveşte colaborarea mea cu bărbaţii din Parlament sau din Guvern, ea este una corectă. Am de-a face cu bărbaţi politici manieraţi, eleganţi, respectuoşi. Evident că există şi cîteva excepţii şi mă refer aici, la cîţiva bărbaţi din USR, al căror nume nu merită pomenit.

Sînt personaje politice care folosesc expresii jignitoare, nu doar la adresa colegelor din Parlament, ci şi la adresa bărbaţilor, lucruri pe care le detest. Nu sînt de acord cu nici un fel de derapaj de limbaj din partea unor oameni politici şi dacă într-adevăr au existat, le dezavuez. Păcat că există asemenea subiecte exacerbat mediatizateîn aceste vremuri de pandemie, în care există atîta suferinţă în jurul nostru“, a declarat Emilia Arcan.

„Sînt inadmisibile toate ieşirile sale pe Facebook“

Profesoara Dana Păiuş, consilier local PNL, e revoltată de atitudinea preşedintelui Ionel Arsene, căruia nu-i găseşte nici o scuză, apreciind gestul său de a posta apelative incalificabile, la adresa unei femei, este un gest politic de neiertat. „Dumneavoastră m-aţi întrebat ce părere am eu, ca femeie, faţă de atitudinea domnului preşedinte PSD, Ionel Arsene, faţă de o colegă de partid. Sînt femeie în primul rînd şi mă declar indignată de un asemenea limbaj folosit la adresa unei doamne.

Dezamăgită de comportamentul său nu mă pot declara pentru că nu-l cunosc personal pe domnul Arsene, dar sînt indignată de derapajele sale verbale nu doar la adresa femeilor, ci şi la adresa adversarilor politici, cărora li se adreseză cu invective care-l descalifică. Sînt inadmisibile toate ieşirile sale pe Facebook, care este un spaţiu public.

În situaţia dată, domnul Arsene ar trebui să se gîndească asupra faptului că nu a jignit doar o femeie din propriul partid, ci a jignit toate femeile din această ţară, profesoare, juriste, medici, economiste, jurnaliste etc. Faptul că o postare aluzivă a unei colege de partid l-a enervat, nu justifică în nici un fel gestul său“.

Consiliera romaşcană, întrebată fiind despre atitudinea şefului său de partid, deputatul Laurenţiu Leoreanu, despre care s-ar spune că are, uneori, o atitudine dură cu subalternii, susţine că acesta este, într-adevăr un om ferm, exigent cu sine însuşi şi cu cei din jur, dar că este un om educat, cadru didactic, care nu şi-ar permite să folosească injurii la adresa colegilor de partid şi nu l-a auzit niciodată folosind invective la adresa adversarilor politici.

Şi viceprimarul Roxana Iorga, preşedinta Organizaţiei de Femei a PNL Roman, a dezavuat atitudinea preşedintelui Ionel Arsene la adresa Anei Birchal. Şi preşedinta Organizaţiie de Femei a PNL Neamţ, Gabriela Banu şi colega ei de partid, consiliera judeţeană Mihaela Isciuc, s-au arătat revoltate şi anunţă că va fi prezentat un comunicat de presă, în acest sens.

„Graniţa dintre misoginism şi mitocănie politică, foarte subţire“

Primăriţa comunei Săbăoani, Valeria Dascălu, apreciază că există o graniţă foarte subţire între misoginismul unor bărbaţi politici şi bădărănie. „Din nefericire, în politica de la noi şi nu numai, femeile sînt jignite, umilite, terfelite fie de bărbaţii colegi din acelaşi partid, dar cel mai adesea de adversarii politici.

Sînteţi prima femeie jurnalist care ridică, probabil din solidaritare feminină, această problemă. Eu vorbesc în cunoştinţă de cauză . În cele cinci mandate cît am îndeplinit funcţia de primar am fost umilită de foarte multe ori de către contracandidaţii mei şi asta pentru 100 de ani. Mi s-au aruncat în faţă, dar şi în spaţiul public invective de genul: baroneasă, golancă, hoaţă, bolşevică, comunistă, nesimţită, Ana Pauker (lider al Partidului Comunist Român – n.r.) şi pînă la acuzaţia de a fi o femeie imorală, ca să nu folosesc acel cuvînt jignitor…

Ceea ce vă declar acum nu se referă doar la conflictele din ultimii ani cu un consilier din PMP, ci şi la atitudinea altor colegi din alte partide. A început campania electorală şi jignirile pe Facebook la adresa adversarilor politici pot fi citite, zilnic, nu doar la Săbăoani, ci în toată ţara. Cred că a devenit o obişnuinţă a bărbaţilor să stigmatizeze femeile şi să le evalueze după propria scară de valori şi, adesea, în limbaj suburban.

Graniţa dintre misoginism şi mîrlănia politică este foarte subţire. Invectivele acestea sînt proferate de bărbaţi politici frustraţi şi fără carcater, care vor să-şi acopere neputinţele politice, ca să nu folosesc şi eu un termen mai dur – «impotenţă politică». Fac acest lucru insultînd impardonabil femeile. Din păcate, atunci cînd se ajunge în instanţă, pentru calomniere, judecătorii, bărbaţi şi ei, nu apără femeile.

Am avut un proces împotriva unui consilier, iar la Judecătoria Roman magistratul, la propunerea procurorului, i-a dat cîştig de cauză celui pe care l-am dat în judecată, spunînd că m-a insultat nu ca persoană fizică, ci ca persoană publică şi că, în calitatea pe care o avea, de consilier, avea dreptul să o facă“, a declarat Valeria Dascălu, susţinînd că se pregăteşte să facă o nouă plîngere penală consilierului în discuţie pentru tot felul de derapaje verbale.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. janel iosub

  4 mai 2020 at 6:10 PM

  IMI PLACE NESPUS DEMULT CUM SENATOAREA ARCAN RIDICA PUPINCURISMUL LA RANG DE VIRTUTE!!!!

  • legio

   9 mai 2020 at 9:48 AM

   Janele crezi ca numai aceasta ,mai este una cu numele de Bulai ,de aceiasi teapa cu vanzatoarea aia de Arcan ,este atata mizerie de ti se face greata ,ca de altfel si de cea mai mare parte a presei locale ,plina de fomisti si lingai in chiur a lui Arsene si nu numai !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Şi-a omorît şi tranşat fiul, începe procesul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 72 de ani şi-a ucis fiul la începutul lunii august 2020 ■ apoi a secţionat cadavrul, ar părţile au fost duse cu maşina şi aruncate în Siret ■ un braţ al victimei a fost descoperit de un pescar ■ experiza dactiloscopică a confirmat că amprentele degetelor aparţineau victimei, care avea antecedente panale ■ fiul a fost tranşat cu cuţitul, o pînză de bomfaier şi o secure ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirerea penală şi au dispus trimiterea în judecată a septuagenarului care şi-a ucis fiul, i-a tranşat corpul, iar părţile din cadavru le-a transportat cu maşina şi le-a aruncat în Siret.

În cauză este vorba de Vasile Croitoru, de 72 de ani, din localitatea Cotu Vameş, acesta fiind acuzat de omor şi profanare de cadavre. Cercetările în această speţă au început pe data de 6 august 2020, cînd un pescar de 29 de ani, care-şi „omora“ timpul pe malul Siretului, la Horia, în apropierea municipiului Roman, a făcut o descoperire macabră. În apă plutea un braţ uman, secţionat de la cot, astfel că a sunat la 112.

Anchetatorii sosiţi la locul indicat au constatat că fragmentul uman prezenta urme de „amputare“ şi nu din cele care apar după ce un cadavru stă mult în apă, în cazuri de înec, conturîndu-se astfel ipoteza unei crime. Cum ancheta nu a mai dus la descoperirea altor fragmente umane pe malurile Siretului sau prin apă, criminaliştii au decis să se „folosească“ de singurul indiciu avut, efectuîndu-se o experiză dactiloscopică.

Şi ceea ce sperau s-a adeverit, amprentele degetelor din restul de braţ aparţinînd unei persoane de 45 de ani, din Roman, care avea antecedente panale. A fost o formalitate să se ajungă la tatăl acestuia, un bătrîn de 72 de ani, care avea să recunoască săvîrşirea oribilei crime şi ce l-a determinat să-şi ucidă fiul.

„În urma unei expertize dactiloscopice efectuate în cauză, poliţiştii au stabilit faptul că membrul superior aparţine unui bărbat de 45 de ani, din Roman. În baza activităţilor informativ investigative desfăşurate cu operativitate a reieşit faptul că, în perioada 1-5 august a.c., pe fondul unei stări conflictuale şi a consumului de alcool, un bărbat de 72 de ani, din Roman, l-ar fi agresat pe fiul său cu un obiect tăietor- înţepător, în timp ce se aflau în incinta locuinţei, în urma leziunilor suferite survenind decesul acestuia“, se arata într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

În familia celor doi, lucrurile nu erau tocmai armonioase, o stare conflictuală fiind întreţinută de fiu, care căzuse în patima beţiei şi nici nu era „uşă de biserică“, avînd antecedente penale. Aşa se face că, pe fondul consumului de alcool, viitoarea victimă îşi bătea tatăl, acest lucru petrecându-se mai des în ultimii ani, mai ales după moartea mamei.

Cercetările au mai stabilit că ultimul conflict între cei doi a avut loc pe 5 august. Cel mai probabil, fiul a venit iar beat acasă, şi-a gresat tatăl, iar acesta, sătul de tratamentul aplicat, a reuşit să pună mâna pe un cuţit, sfîrşind pentru totdeauna conflictele în familie. Ancheta a mai stabilit că în urma crimei septuagenarul s-a folosit de un cuţit, o pînză de bomfaier şi o secure pentru tranşarea cadavrului.

Apoi, părţile corpului au fost puse într-o pătură, iar cu o maşină au fost transportate şi aruncate în rîul Siret. „În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost prezentat procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunilor de omor şi profanare de cadavre sau morminte“, au mai transmis anchetatorii.

Ulterior septuagenarul a fost arestat preventiv. Recent a cerut înlocuirea cătuşelor cu arestul la domiciliu, dar două instanţe l-au refuzat. În cauză este o singură parte vătămată, sora victimei, fiica inculpatului, care nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Citește știrea

Actualitate

Hoţ în Germania, depistat la Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un pietrean de 38 de ani, căutat de autorităţile germane, printr-un mandat european de arestare, a fost prins acasă. Pe 28 octombrie 2020, cînd de urma urmăritului internaţional au dat oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Neamţ. „În fapt, în perioada noiembrie 2019 – februarie 2020, bărbatul împreună cu alte persoane s-ar fi deplasat în diferite societăţi din Germania, unde, profitînd de neatenţia victimelor, le-ar fi sustras genţile în care se aflau sume de bani sau alte valori, fiind creat un prejudiciu de 3.000 de euro“, anunţă Poliţia.

Acesta a fost prezentat procurorilor de la Parchetului Curţii de Apel Bacău, a fost reţinut şi urma să apară în faţa magistraţilor pentru confirmarea mandatului de arestare.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Brumar aduce vreme rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sînt aşteptate, în week-end, precipitaţii ■ valorile termice intră la apă ■ în cea mai caldă zi de săptămîna viitoare vor fi vreo 11 grade ■ minimele scad spre finele intervalului pînă la 2 grade ■

Toamna aceasta ne-a răsfăţat din punct de vedere meteorologic şi atît în septembrie, cît şi în octombrie ne-am bucurat de timp excelent şi valori termice ridicate. Cu începere din acest week-end, condiţiile meteo se schimbă radical. Sînt anunţate ceva precipitaţii, dar şi temperaturile intră la apă.

În prima parte a lui Brumar valorile termice diurne vor fi cuprinse între 8 şi cel mult 11 grade. O răcire tranşantă se aşteaptă peste noapte, iar temperaturile minime scad spre limita îngheţului şi ajung pînă la 2 grade, cu excepţia unui vîrf de 7 grade. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că astăzi, 30 octombrie, norii se adună în zona noastră şi aduc precipitaţii mărunte. Se mai depreciază regimul termic iar maxima diurnă scade pînă la valoarea de 11 grade.

La fel se întîmplă cu temperaturile nocturne şi minima nu mai trece de 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de sîmbătă, 31 octombrie, cînd nu vor fi mai mult de 7 grade, comparabil cu noaptea anterioară. În prima parte va fi soare, apoi după amiază ar mai putea veni ceva stropi de ploaie răzleţi.

Noaptea va fi rece cu o minimă de 5 grade. De duminică, 1 noiembrie, revine timpul frumos. Va fi soare, nu şi cald, pentru că la amiază se vor înregistra cel mult 9 grade, iar peste noapte se face şi mai frig, iar minima se opreşte la numai 4 grade. Cea mai caldă zi a lui Brumar va fi cea de luni, 2 noiembrie, cînd va fi cer variabil cu soare, iar meteorologii anunţă temperaturi maxime de pînă la 11 grade.

Soarele de peste zi nu prea are putere, iar minima nocturnă rămîne cantonată la valoarea de 4 grade. Cam la fel va fi vremea şi marţi, 3 noiembrie, cer variabil cu soare, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie, probabil neînsmnaţi cantitativ, mai după amiază. Peste zi mercurul din termometre saltă pînă la valoarea de 10 grade, iar noaptea aduce o minimă de 5 grade. Miercuri, 4 noiembrie, aduce alte noutăţi. Din nou se adună norii dar pare că nu vor fi şi precipitaţii.

Mai scade niţel maxima, iar în cel mai cald moment vor fi numai 9 grade. Minima nocturnă va fi comparabilă cu maxima diurnă şi se anunţă cea mai caldă noapte cu vreo 7 grade. Joi, 5 noiembrie, rămînem cu cerul acoperit, dar fără precipitaţii, iar meteorologii promit o maximă bună pentru acest moment al anului, 10 grade. Schimbări vor fi în registrul nocturn şi minima scade spectaculos pînă la valoarea de 3 grade. Vineri, 6 noiembrie, va fi o zi însorită, revedem soarele, dar la amiază mercurul din termometre nu trece de valoarea de 8 grade.

Noaptea va fi însă foarte rece, cu o minimă de 2 grade. Cam la fel vor fi condiţiile meteo şi în week-end-ul următor. În perioada 7 – 8 noiembrie se anunţă cer limpede, soare, şi o maximă staţionară la 8 grade. Nopţile nu aduc nici un fel de schimbare, cer senin şi numai 2 grade.

Citește știrea

Trending