Contactează-ne

Actualitate

PNL Neamţ, crapă buboiul?

Știe publicată cu

în data de

PNL Neamţ stă pe un butoi de pulbere, nu de ieri, nici de azi, ci de mai mult timp, iar buboiul care a tot crescut în acest timp pare că e pe punctul să crape. Declaraţiile publice ale unor liberali au atins cote maxime de aciditate şi nu lipsesc nici suspiciunile de posibile dezertări. Din partid. Aparent, conflictul s-a acutizat după cea mai recentă şedinţă de CJ Neamţ, cînd liberalii au avut un amendament ce ar fi trebuit să ia nişte bănişori de la Piatra Neamţ şi Roman, care să fie daţi altor comune. Un alt subiect sensibil este cel cu gunoaiele. Tot din zona Roman. Liberalii din CJ s-au abţinut şi nu au vrut să voteze semnarea unui contract de colectare, selectare şi transport al deşeurilor. A urmat o replică din partea primarului de Roman, Lucian Micu, cu referiri la „coloana vertebrală“. Unii consilieri judeţeni PNL au replicat pe reţelele de socializare, iar dintre aceştia s-a evidenţiat liderul lor, Florin Hopşa. Al cărui mesaj îl redăm în continuare: „Postarea colegului nostru Lucian Micu, primarul municipiului Roman, referitoare la consilierii judeţeni PNL este una nefericită. Îl iert pentru că nu a avut toate informaţiile necesare şi mă folosesc de acest prilej să lămuresc situaţia. În şedinţa CJ Neamţ din 23 ianuarie 2018 consilierii PNL au făcut un amendament pentru ca sume infime pentru Roman şi Piatra Neamţ (mai puţin de 0,1% din buget) să fie repartizate unor localităţi unde sînt probleme mari. Exemple: comuna Boghicea a avut conturile blocate pentru neplata unor cheltuieli legate de funcţionare; comuna Drăgăneşti la sfîrşitul anului trecut se afla în imposibilitatea de a plăti salariile angajaţilor, deşi nu le-au majorat. Indiferent de apartenenţa noastră politică nu trebuie să ajutăm toate comunităţile judeţului? La proiectul cu atribuirea colectării, selectării şi transportul gunoiului din zona Roman la depozitul din Girov consilierii judeţeni PNL s-au abţinut deoarece în spaţiul public au apărut anumite informaţii referitoare la aspecte de natură penală. În acest sens transmitem la mai multe instituţii ale statului solicitări pentru a primi lămuriri şi pentru a vota în cunoştinţă de cauză. Cînd nu te prezinţi timp de luni bune la şedinţele interne de partid unde se discută problemele pentru care am fost aleşi, foloseşti termeni precum «atac mişeleşc» cînd vorbeşti despre colegii din PNL, te întîlneşti cu persoane din conducerea PSD pentru diverse negocieri nu te face să te gîndeşti ca tu de fapt şi de drept vrei să mergi la PSD şi aşa doar îţi cauţi motive pentru o ulterioară justificare în faţa opiniei publice?“. Solicitat să comenteze aceeaşi situaţie, primarul liberal de Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a fost mai „diplomat“ decît omologul său de la Roman: „Un amendament nefericit. Cauza e reprezentantă de o comunicare defectuoasă la nivelul partidului, dar şi de faptul că acel proiect a fost introdus tîrziu pe ordinea de zi, s-a aflat de el doar cu două, trei ore înainte“.

Şefului îi „arde casa“, dar e pe la Strasbourg

Însă poate surprinzător în toată această situaţie din PNL Neamţ, unde pare că oponenţii au scos, declarativ, cuţitele pe masă, e faptul că preşedintele filialei, deputatul Mugur Cozmanciuc, comunică doar pentru a ne anunţa reuşite… de la Strasburg. Sigur că e foarte important ce reuşeşti să obţii la Strasburg, dar cînd ţie îţi arde filiala să comunici doar pe „teme europene“ ar putea duce la interpretări. Apropos de priorităţi sau chiar de legătura corectă cu realitatea. Vă prezentăm în continuare comunicatul deputatului nemţean: „Cu ocazia primei părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, care s-a desfăşurat în perioada 22 – 26 ianuarie 2018, parlamentarii români au fost aleşi în funcţii de conducere la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Deputatul PNL de Neamţ Mugur Cozmanciuc a fost reales pentru un nou mandat de vicepreşedinte al Subcomisiei pentru probleme infracţionale şi lupta împotriva terorismului, care funcţionează în cadrul Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului a APCE. Parlamentarul român este membru şi în anul 2018 al Subcomisiei privind relaţia cu OCDE şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, din cadrul Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie a APCE. Tot în cadrul lucrărilor primei părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg deputatul PNL Mugur Cozmanciuc a fost desemnat reprezentantul Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie a APCE la reuniunile Consiliului pentru alegeri democratice din cadrul Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, cunoscută ca şi Comisia de la Veneţia. (…). Totodată, deputatul PNL Mugur Cozmanciuc a fost desemnat membru supleant pentru a reprezenta Comisia pentru afaceri juridice şi drepturile omului a APCE la reuniunile Comisiei de la Veneţia. Şi nu în ultimul rând, deputatul Mugur Cozmanciuc a fost desemnat raportor al Comisiei APCE pentru afaceri politice şi democraţie pe tema «Evaluarea parteneriatului pentru democraţie» acordat Parlamentului Republicii Kîrgîzstan, în şedinţa Comisiei de joi, 25 ianuarie 2018, de la Strasbourg“. Deci reuşite pe toată linia la Strasburg, ceea ce în principiu e de bine, dar chiar nimic despre ceea ce se întîmplă în filiala de la Neamţ. Poate da naştere la interpretări. Pe principiul că ţie îţi arde casa, dar te bucuri că ai succes în Europa. Oricum, revenind la situaţia din PNL Neamţ, ciudat este că de la centru, de la Bucureşti adică, nu se ia nici o decizie. Ori e lipsă de interes, ori poate se aşteaptă ca lucrurile să se rezolve de la sine: adică una dintre tabere să o omoare definitiv pe cealaltă. Politic.

Hop şi USR în „ciorba“ peneliştilor

Problemele iscate în sînul organizaţiei judeţene a PNL au stîrnit reacţii de la… USR. Radu Samson, preşedintele organizaţiei judeţene, semează un comunicat, comentînd în termeni destul de duri aşa-zisa „trădare“ a consilierilor judeţeni PNL, care au votat împotriva unor proiecte pentru Roman. Destul de multe voci pun acest lucru pe seama tensiunilor dintre două aripi ale PNL la nivel de judeţ, una coagulată în jurul lui Laurenţiu Leoreanu – Eugen Nazare Ţapu şi cealaltă, care e du preşedintele Mugur Cozmanciuc. „Dincolo de aspectele tehnice ale acestei decizii şi despre felul în care afectează ea sau nu romaşcanii, trebuie să înţelegem că problema e o rană mai veche din interiorul PNL Neamţ. Să nu uităm că PNL Roman (adică tabăra lui Leoreanu) este compus majoritar din foşti membri PDL, adică oamenii care au fost trup şi suflet pentru Udrea şi Băsescu. De partea cealaltă, la filiala judeţeană a PNL (adică în tabăra lui Mugur Cozmanciuc), cei mai mulţi fac parte din vechiul PNL, adică cel al lui Crin Antonescu şi, dacă vrem să exagerăm puţin, chiar al Brătienilor şi, ulterior, al lui Radu Câmpeanu. Sau al condamnatului Dorin Ursărescu şi a oamenilor lui, dacă vrem să vedem partea goală a paharului. De ce se ceartă cele două tabere? Nu e treaba mea să-mi dau cu părerea. Pot să spun cel mult că unora dintre ei nu le mai ajunge puterea şi ar vrea-o ei pe toată“, a apreciat Radu Samson. Acesta consideră că toată această ceartă ar afecta Romanului mai puţin decît s-ar crede la prima vedere: „Discordia în acest caz e un computer-tomograf pentru Spitalul Roman şi contractul pentru centrul de sortare a deşeurilor. Cei de la fostul PNL spun că fostul PDL vrea să facă de fapt zugrăveli cu banii, nicidecum computer tomograf. E posibil. Dar dacă nu se face aşa? Dacă se cumpără aparatul şi apoi se face o afacere bună din el, pentru vreun stăpîn necunoscut de prin spital? Despre centrul de sortare nu-mi dau cu părerea că e prea complicată afacerea. Gunoiul din România e deja o afacere care a creat mulţi milionari. Nu ne spune nimeni de ce la Roman plătim 100 kg de gunoi pe lună de persoană. Tu ai făcut luna asta 100 kg de gunoi? Ce putem noi cetăţenii să facem? Pînă la alegeri din păcate nimic“.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Roman: Gratuităţile în transport, reguli modificate în CL

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ vor primi tichete de călătorie cei cu pensii mai mici de 1.200 de lei şi elevii din familii cu un venit sub 1.200 de lei pe membru de familie ■

Consilierii locali din Roman au fost chemaţi în şedinţa de joi, 18 aprilie, să aprobe modificarea anexei la Hotărîre de Consiliu Local nr.55/2009 referitor la Regulamentul privind acordarea de gratuităţi pe transportul urban de călători pentru unele categorii de persoane din municipiu. În conformitate cu acest act normativ, urmează să beneficieze de gratuităţi pensionarii cu pensii lunare mai mici de 1.200 lei şi elevii din municipiu, care provin din familii al căror venit pe membru de familie care este mai mic de 1.200 lei. Cererea pentru acordarea legitimaţiilor gratuite de transport se vor depunde pînă pe 20 ale lunii în curs, pentru luna următoare. Eliberarea legitimaţiilor de călătorie se va face de către Direcţia de Asistenţă Socială, începînd cu prima zi lucratoare din luna următoare depunerii cererii, în termen de 10 zile lucrătoare. Legitimaţiile nedistribuite pînă la acest termen vor fi predate operatorului economic în vederea anularii acestora. „Urmare desfăşurării activitatii de acordare a facilităţilor pe transportul urban de calători, stabilite prin H.C.L. nr. 55/2009 şi a impactului social al acestora asupra categoriilor de persoane din municipiul Roman, s-a constatat necesitatea lărgirii ariei de acordare a acestor drepturi. Pensionarii cu venituri reduse reprezintă un segment social vulnerabil, a caror situaţie economico-socială nu poate fi ignorată. Prevenirea absenteismului şi abandonului şcolar, asigurarea egalitaţii şanselor si creşterea ratei de participare la educaţie a elevilor provenind din familii cu venituri reduse, asigurarea unor condiţii minime în scopul asigurarii unei frecvenţe corespunzatoare, reprezintă obiective sociale, care pot fi atinse prin implicarea activă a autorităţilor locale. În acest context, propun ca măsura de protecţie socială a pensionarilor şi a elevilor provenind din familii cu venituri reduse din municipiul Roman, mărirea plafonului pînă la care se acordă facilităţi pe transportul urban de călători şi vor fi valabile de luni pînă duminică pentru pensionari, şi de luni pînă vineri, pe perioada cursurilor şcolare, pentru elevi“, este prevăzut în forma modificată a Regulamentului de acordare de gratuităţi pe transportul urban de călători. Numărul beneficiarilor de gratuităţi pe transportul local, subvenţionate din bugetul local este variabil de la o lună la alta. Transportul local este asigurat în Roman de microbuze ale firmei Pristyl pe patru trasee urbane care acoperă nevoile de transport local în întreg municipiul.

Citește știrea

Actualitate

Şcoala Altfel, la Poliţia Bicaz

Știe publicată cu

în data de

■ 250 de elevi au fost musafiri ai oamenilor legii din oraşul de la poalele barajului

Poliţiştii din Bicaz au fost gazdele a 250 de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr.1 Bicaz, în cadrul programul „Scoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun“. S-a întîmplat pe 16 aprilie 2019, cînd oamenii legii din cadrul Politiei orasului Bicaz împreună cu cei ai Secţiei de Poliţie Rurală Bicaz au organizat o activitate cu elevii, conform obiectivelor prevăzute în programul amintit, dar şi a celorlalte programe instituite la nivel naţional precum Programul local de prevenire a delicvenţei juvenile şi Programul local de prevenire a accidentelor rutiere. Elevii, însoţiţi de cadrele didactice, au fost primiţi în sediul Poliţiei oraşului Bicaz, unde anchetatorii au avut ocazia să ofere răspunsuri la întrebările adresate, dar şi să le ofere cîteva sfaturi cu privire la modul de relaţionare cu celelalte persoanele şi instituţii publice, fiindu-le prelucrate prevederi referitoare la respectarea normelor privind ordinea şi siguranţa publică şi principalele reguli de circulaţie ce trebuie respectate la deplasarea pe drumurile publice. Totodată, poliţiştii le-au prezentat elevilor atît activităţile specifice muncii lor, cît şi autospecialele din dotare. La activitate au participat şi poliţiştii criminalişti care au împărtăşit şcolarilor cîteva dintre tehnicile criminalistice folosite pentru descoperirea tuturor tipurilor de urme. Activitatea a beneficiat de un impact pozitiv în rîndul elevilor, iar la final aceştia au primit din partea gazdelor insigne, materiale preventive, baloane şi steguleţe.

Citește știrea

Actualitate

Slujbele de Paşte, se recomandă atenţie

Știe publicată cu

în data de

■ pentru prevenirea situaţiilor neplăcute, cadrele ISU vin cu sfaturi ce nu ar trebui neglijate ■ în condiţiile unui număr foarte mare de credincioşi, se recomandă desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericii ■

În perioada Sărbătorilor de Paşte, credincioşii catolici şi ortodocşi se vor afla în lăcaşurile de cult, pentru a primi Lumina Învierii Domnului. „Pentru ca aceste momente de rugăciune şi apropiere de Dumnezeu să fie petrecute în linişte şi siguranţă, pompierii militari nemţeni recomandă populaţiei, dar şi slujitorilor bisericilor, respectarea mai multor măsuri privind apărarea împotriva incendiilor“, conform unui comunicat al ISU Neamţ. Pompierii recomandă ca accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult să fie permis în limita capacităţii bisericii; în condiţiile unui număr foarte mare de credincioşi, se recomandă desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericii; menţinerea uşilor de acces/evacuare în poziţie deschisă, în mod obligatoriu; în cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn, nu se va permite aglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sînt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu; evitarea desfăşurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare/renovare şi interzicerea desfăşurării lor în obiective în care sînt amplasate schele; desemnarea, de către preoţi, a unor persoane responsabile, cu atribuţii de supraveghere atentă a activităţilor din interiorul bisericilor şi de intervenţie operativă, cu mijloace de stingere proprii (stingătoare de incendiu); enoriaşii vor menţine o distanţă de siguranţă faţă de cei din jurul lor, pentru a evita contactul dintre lumînări şi hainele sau părul acestora; depunerea lumînărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens (ex: tăvi metalice umplute cu nisip), în exteriorul lăcaşelor şi la distanţă de siguranţă faţă de elemente combustibile; efectuarea, prin grija personalului clerical de la biserici şi mănăstiri, a unei verificări după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu: stingerea lumînărilor la terminarea activităţilor şi evacuarea resturilor în locuri sigure, în afara bisericii, deconectarea aparatelor electrice şi a instalaţiei de iluminat. Ar fi bine ca parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase, să se facă astfel încît să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau să împiedice accesul la hidranţii exteriori de incendiu. Se mai recomandă supravegherea permanentă a copiilor pe timpul desfăşurării slujbelor. În cazul izbucnirii unui incendiu pe timpul slujbelor religioase nu intraţi în panică şi păstraţi-vă calmul; anunţaţi incendiul la numărul unic 112; acordaţi prioritate la evacuare copiilor şi femeilor; identificaţi şi utilizaţi mijloacele iniţiale de stingere a incendiilor; permiteţi accesul forţelor de intervenţie pentru stingerea incendiului. La sosire acasă după slujba de Înviere amplasaţi lumînările aprinse în suporturi stabile, la distanţe de siguranţă faţă de materialele combustibile; nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în încăperile în care se află lumînări/candele aprinse, iar acestea trebuie stinse cînd mergeţi la culcare. „Cu speranţa că recomandările noastre vă vor fi de folos, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Petrodava» al judeţului Neamţ vă urează ca Sfintele Sărbători Pascale să vă aducă multă sănătate, pace şi lumină în suflet“, conform ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending