Contactează-ne

Actualitate

PNL Neamţ, crapă buboiul?

Știe publicată cu

în data de

PNL Neamţ stă pe un butoi de pulbere, nu de ieri, nici de azi, ci de mai mult timp, iar buboiul care a tot crescut în acest timp pare că e pe punctul să crape. Declaraţiile publice ale unor liberali au atins cote maxime de aciditate şi nu lipsesc nici suspiciunile de posibile dezertări. Din partid. Aparent, conflictul s-a acutizat după cea mai recentă şedinţă de CJ Neamţ, cînd liberalii au avut un amendament ce ar fi trebuit să ia nişte bănişori de la Piatra Neamţ şi Roman, care să fie daţi altor comune. Un alt subiect sensibil este cel cu gunoaiele. Tot din zona Roman. Liberalii din CJ s-au abţinut şi nu au vrut să voteze semnarea unui contract de colectare, selectare şi transport al deşeurilor. A urmat o replică din partea primarului de Roman, Lucian Micu, cu referiri la „coloana vertebrală“. Unii consilieri judeţeni PNL au replicat pe reţelele de socializare, iar dintre aceştia s-a evidenţiat liderul lor, Florin Hopşa. Al cărui mesaj îl redăm în continuare: „Postarea colegului nostru Lucian Micu, primarul municipiului Roman, referitoare la consilierii judeţeni PNL este una nefericită. Îl iert pentru că nu a avut toate informaţiile necesare şi mă folosesc de acest prilej să lămuresc situaţia. În şedinţa CJ Neamţ din 23 ianuarie 2018 consilierii PNL au făcut un amendament pentru ca sume infime pentru Roman şi Piatra Neamţ (mai puţin de 0,1% din buget) să fie repartizate unor localităţi unde sînt probleme mari. Exemple: comuna Boghicea a avut conturile blocate pentru neplata unor cheltuieli legate de funcţionare; comuna Drăgăneşti la sfîrşitul anului trecut se afla în imposibilitatea de a plăti salariile angajaţilor, deşi nu le-au majorat. Indiferent de apartenenţa noastră politică nu trebuie să ajutăm toate comunităţile judeţului? La proiectul cu atribuirea colectării, selectării şi transportul gunoiului din zona Roman la depozitul din Girov consilierii judeţeni PNL s-au abţinut deoarece în spaţiul public au apărut anumite informaţii referitoare la aspecte de natură penală. În acest sens transmitem la mai multe instituţii ale statului solicitări pentru a primi lămuriri şi pentru a vota în cunoştinţă de cauză. Cînd nu te prezinţi timp de luni bune la şedinţele interne de partid unde se discută problemele pentru care am fost aleşi, foloseşti termeni precum «atac mişeleşc» cînd vorbeşti despre colegii din PNL, te întîlneşti cu persoane din conducerea PSD pentru diverse negocieri nu te face să te gîndeşti ca tu de fapt şi de drept vrei să mergi la PSD şi aşa doar îţi cauţi motive pentru o ulterioară justificare în faţa opiniei publice?“. Solicitat să comenteze aceeaşi situaţie, primarul liberal de Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a fost mai „diplomat“ decît omologul său de la Roman: „Un amendament nefericit. Cauza e reprezentantă de o comunicare defectuoasă la nivelul partidului, dar şi de faptul că acel proiect a fost introdus tîrziu pe ordinea de zi, s-a aflat de el doar cu două, trei ore înainte“.

Şefului îi „arde casa“, dar e pe la Strasbourg

Însă poate surprinzător în toată această situaţie din PNL Neamţ, unde pare că oponenţii au scos, declarativ, cuţitele pe masă, e faptul că preşedintele filialei, deputatul Mugur Cozmanciuc, comunică doar pentru a ne anunţa reuşite… de la Strasburg. Sigur că e foarte important ce reuşeşti să obţii la Strasburg, dar cînd ţie îţi arde filiala să comunici doar pe „teme europene“ ar putea duce la interpretări. Apropos de priorităţi sau chiar de legătura corectă cu realitatea. Vă prezentăm în continuare comunicatul deputatului nemţean: „Cu ocazia primei părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, care s-a desfăşurat în perioada 22 – 26 ianuarie 2018, parlamentarii români au fost aleşi în funcţii de conducere la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Deputatul PNL de Neamţ Mugur Cozmanciuc a fost reales pentru un nou mandat de vicepreşedinte al Subcomisiei pentru probleme infracţionale şi lupta împotriva terorismului, care funcţionează în cadrul Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului a APCE. Parlamentarul român este membru şi în anul 2018 al Subcomisiei privind relaţia cu OCDE şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, din cadrul Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie a APCE. Tot în cadrul lucrărilor primei părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg deputatul PNL Mugur Cozmanciuc a fost desemnat reprezentantul Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie a APCE la reuniunile Consiliului pentru alegeri democratice din cadrul Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, cunoscută ca şi Comisia de la Veneţia. (…). Totodată, deputatul PNL Mugur Cozmanciuc a fost desemnat membru supleant pentru a reprezenta Comisia pentru afaceri juridice şi drepturile omului a APCE la reuniunile Comisiei de la Veneţia. Şi nu în ultimul rând, deputatul Mugur Cozmanciuc a fost desemnat raportor al Comisiei APCE pentru afaceri politice şi democraţie pe tema «Evaluarea parteneriatului pentru democraţie» acordat Parlamentului Republicii Kîrgîzstan, în şedinţa Comisiei de joi, 25 ianuarie 2018, de la Strasbourg“. Deci reuşite pe toată linia la Strasburg, ceea ce în principiu e de bine, dar chiar nimic despre ceea ce se întîmplă în filiala de la Neamţ. Poate da naştere la interpretări. Pe principiul că ţie îţi arde casa, dar te bucuri că ai succes în Europa. Oricum, revenind la situaţia din PNL Neamţ, ciudat este că de la centru, de la Bucureşti adică, nu se ia nici o decizie. Ori e lipsă de interes, ori poate se aşteaptă ca lucrurile să se rezolve de la sine: adică una dintre tabere să o omoare definitiv pe cealaltă. Politic.

Hop şi USR în „ciorba“ peneliştilor

Problemele iscate în sînul organizaţiei judeţene a PNL au stîrnit reacţii de la… USR. Radu Samson, preşedintele organizaţiei judeţene, semează un comunicat, comentînd în termeni destul de duri aşa-zisa „trădare“ a consilierilor judeţeni PNL, care au votat împotriva unor proiecte pentru Roman. Destul de multe voci pun acest lucru pe seama tensiunilor dintre două aripi ale PNL la nivel de judeţ, una coagulată în jurul lui Laurenţiu Leoreanu – Eugen Nazare Ţapu şi cealaltă, care e du preşedintele Mugur Cozmanciuc. „Dincolo de aspectele tehnice ale acestei decizii şi despre felul în care afectează ea sau nu romaşcanii, trebuie să înţelegem că problema e o rană mai veche din interiorul PNL Neamţ. Să nu uităm că PNL Roman (adică tabăra lui Leoreanu) este compus majoritar din foşti membri PDL, adică oamenii care au fost trup şi suflet pentru Udrea şi Băsescu. De partea cealaltă, la filiala judeţeană a PNL (adică în tabăra lui Mugur Cozmanciuc), cei mai mulţi fac parte din vechiul PNL, adică cel al lui Crin Antonescu şi, dacă vrem să exagerăm puţin, chiar al Brătienilor şi, ulterior, al lui Radu Câmpeanu. Sau al condamnatului Dorin Ursărescu şi a oamenilor lui, dacă vrem să vedem partea goală a paharului. De ce se ceartă cele două tabere? Nu e treaba mea să-mi dau cu părerea. Pot să spun cel mult că unora dintre ei nu le mai ajunge puterea şi ar vrea-o ei pe toată“, a apreciat Radu Samson. Acesta consideră că toată această ceartă ar afecta Romanului mai puţin decît s-ar crede la prima vedere: „Discordia în acest caz e un computer-tomograf pentru Spitalul Roman şi contractul pentru centrul de sortare a deşeurilor. Cei de la fostul PNL spun că fostul PDL vrea să facă de fapt zugrăveli cu banii, nicidecum computer tomograf. E posibil. Dar dacă nu se face aşa? Dacă se cumpără aparatul şi apoi se face o afacere bună din el, pentru vreun stăpîn necunoscut de prin spital? Despre centrul de sortare nu-mi dau cu părerea că e prea complicată afacerea. Gunoiul din România e deja o afacere care a creat mulţi milionari. Nu ne spune nimeni de ce la Roman plătim 100 kg de gunoi pe lună de persoană. Tu ai făcut luna asta 100 kg de gunoi? Ce putem noi cetăţenii să facem? Pînă la alegeri din păcate nimic“.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Știai că poți face afaceri cu bani europeni? Iată cum!

Știe publicată cu

în data de

Dacă ți-ai dorit dintotdeauna să ai afacerea ta, dar lipsa banilor ți-a pus bețe în roate, trebuie să știi că există soluții! În primul rând încetează să mai visezi la acest lucru și fă ceva concret. Pune pe hârtie idei, dorințe, cifre. Mai pe scurt, apucă-te de creionat planuri pentru viitorul tau business, pentru că un plan bine pus la punct îți poate aduce succesul răsunător la care visezi si te poate transforma din angajat în angajator. Iar dacă idei ai, dar bani nu prea, atunci cauta un investitor. E adevărat că, dacă nu ai experiență în afaceri, un potential investitor este mai greu de găsit, dar nu imposibil. Oricum, mai exista o variantă. Programe pe fonduri europene cu finanțare neramburasabilă.

Iată câteva informații utile, care te pot duce spre împlinirea visului tău:

Start Up Nation este un program destul de cunoscut și accesat de tineri în principal, iar cel mai important este faptul că poți investi în afacerea ta bani pe care nu îi ai. Mai exact, Start Up Nations oferă suma de 200 de mii de lei nerambursabili, cam 42 de mii de euro, dacă vei avea un proiect câștigător. Schema este destul de simplă. Te înscrii cu un proiect, te dai peste cap să ai un dosar cu tot ce trebuie și apoi, dacă ai făcut totul ca la carte aștepți să primești finanțare.

Te poți axa atât pe un business în mediul rural cât și în mediul urban. Se acceptă inclusiv francizele, iar dacă te axezi pe producție vei avea mari șanse de câștig. În cazul în care afacerea ta ajunge în impas, poți apela la diverse firme care îți pot sări în ajutor. Pentru recuperare creanțe sau pentru consultanță este recomandat să cauți specialiști. Aceștia vor ști exact ce au de făcut și îți te vor scăpa de probleme.

Afaceri pentru românii din străinătate. Dacă ai plecat peste hotare și ai vrea să te întorci în țară, poți face acest lucru. Mai mult, ai toate motivele! Un program pe fonduri europene îți oferă 35 de mii de euro plus cursuri de antreprenoriat, dacă ești hotărât să începi un business. Mai multe detalii despre acest program găsești aici, iar dacă ai rude plecate în străinătate, le poți vorbi despre această modalitate de a accesa bani europeni.

Topul 3 idei de afaceri care te pot transforma din angajat în angajator:

1. Culturile bio sunt din ce în ce mai căutate. Asta, pentru că românii au devenit interesați nu doar de cantitate, ci și de calitate. Așadar, o afacere care să stârnească interes poate fi în domeniul agricol. O seră cu roșii bio, de exemplu, îți poate aduce un venit frumușel. Trebuie să știi, însă, că drumul acesta nu va fi ușor. În primul rând vei avea nevoie să obții certificate pentru produsele tale. Acestea vor atesta faptul că deții produse bio. Înclusiv semințele pe care le utilizezi vor trebui să aibă un astfel de certificat. Cei care au pornit la drum în acest domeniu recunosc că nu este simplu, dar merg mai departe, iar experiența lor se se vede de la an la an.

2. Fabrică de pâine. O idee de afaceri care s-ar putea să prindă foarte bine. Asta, pentru că românii pun preț pe pâinea “cea de toate zilele” și vor ceva de calitate. Ideal ar fi să te pricepi la așa ceva sau măcar să îți placă.

3. Scoală de IT pentru copii. În unele orașe există deja așa ceva iar afacerea pare a avea un adevărat succes. Copiii sunt interesați de programare și cursurile sunt pe placul lor. În plus, vara se organizează tabere, iar învățătura și distracția merg mână în mână.

Așadar, câteva soluții și idei plus ce ai creionat tu în mintea ta, pot fi baza unei afaceri de succes. Curaj!

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Medii de 10 la Evaluare

Știe publicată cu

în data de

■ cinci elevi au obţinut media 10, la fel ca în sesiunea din iunie anul trecut ■ sînt şanse ca după recorectare, cifra să crească, alţi 6 elevi fiind foarte aproape de calificativul maxim ■ procentul de promovare pe judeţ a fost de 68,5%, ceva mai bun decît în 2018 ■ au fost şi 93 de elevi cu medii între 1 şi 1,99 ■

Emoţiile Evaluării Naţionale au ţinut în tensiune peste 4000 de elevi din Neamţ, iar marţi dimineaţă, emoţiile au fost la cote maxime, în aşteptarea primelor rezultate. Conform calendarului de desfăşurare a examenului, în cursul zilei de 25 iunie, la centrele de testare s-au afişat notele obţinute de absolvenţii claselor a VIII-a care au susţinut Capacitatea în sesiunea iunie 2019. Fruntaşii din Neamţ la acest examen au fost cinci elevi care au obţinut medii de 10. Performerii care au luat nota maximă atît la proba de limba şi literatura română, cît şi la matematică sînt: Dorian Mihai Antoniu şi Georgiana Fărcăşel (ambii de la Colegiul Naţional Roman-Vodă), Elena Cojocaru (Colegiul Naţional Petru Rareş Piatra Neamţ), Denisa Gaman (Liceul Vasile Conta, Tîrgu Neamţ) şi Elena Rebeca Lateş (Şcoala Gimnazială Nr. 2, Piatra Neamţ). Şi anul trecut, înaintea contestaţiilor, tot cinci elevi obţinuseră media maximă. Ca o coincidenţă, şi atunci doi elevi proveneau de la Colegiul Naţional Roman-Vodă (Diana Elena Manolache şi Iarin Cristian Bârgăoanu), iar unul era de la CN Petru Rareş (Ioana Alexandra Brănuţ), în timp ce alţi doi erau de la unităţi din oraşul Tîrgu-Neamţ (Elena Casiana Bobric, de la Liceul Vasile Conta şi Ivona Casiana Vartic, de la Şcoala Domnească Grigore Ghica Vodă). Revenind la sesiunea din acest an a Evaluării Naţionale, trebuie precizat că s-au prezentat la examen 4093 elevi, iar procentul de promovabilitate a fost de 68,50%, ceva mai mare decît cel înregistrat anul trecut înainte de contestaţii (67,9%). Pe tranşe de medii, pe lîngă cele cinci medii de 10, alţi 328 de elevi au avut rezultate foarte bune (medii între 9,00 şi 9,99). De asemenea, calificative bune au obţinut 516 elevi cu medii între 8 şi 8,99, iar alţi 597 de absolvenţi au avut lucrări notate cu medii între 7 şi 7,99. Un număr de 683 de elevi au luat medii între 6 şi 6,99, iar 621 de candidaţi au obţinut medii între 5 şi 5,99. Sub linie sînt 557 de elevi care au medii între 4 şi 4,99, respectiv 405 elevi cu lucrări notate între 3 şi 3,99. Cei mai slabi sînt 234 de elevi cu medii între 2 şi 2,99, iar în zona ruşinoasă sînt 93 de elevi care au reuşit contraperformanţa de a lua medii între 1 şi 1,99. De menţionat că la nivel naţional, un număr de 106.838 candidaţi au reuşit să ia medii mai mari sau egale cu 5, iar 429 de elevi au luat media 10. Imediat după afişarea rezultatelor, începînd cu ora 14, au putut fi depuse şi contestaţiile celor nemulţumiţi de notare. Media la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% din media de admitere computerizată. Rezulatele finale după corectarea contestaţiilor se vor afişa vineri, 29 iunie, după care, în perioada 3-7 iulie se va trece la completarea fişelor pentru admiterea computerizată. Repartizarea computerizatã în învăţămîntul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a se va face pe data de 12 iulie, iar între 15 şi 18 iulie se vor depune dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Peste 1.000 de amenzi în trafic

Știe publicată cu

în data de

■ au fost folosite atît radarele inscripţionate cît şi cele neinscripţionate

Oamenii legii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ au organizat o acţiune în trafic ce a avut drept scop combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere. Demersul s-a soldat cu peste 1.000 de amenzi. Totul a avut loc în perioada 17 – 23 iunie, cînd poliţiştii de la Serviciului Rutier Neamţ au urmarit, în primul rînd, combaterea excesului de viteză, prin folosirea aparatelor radar inscripţionate şi neinscripţionate. S-a acţionat, în principal, pe DN 15 C, DN 15 D şi DN 15, unde s-au înregistrat cele mai multe accidente rutiere, produse pe fondul vitezei excesive sau a neadaptării acesteia la condiţiile de drum. „În cele şapte zile de controale, poliţiştii rutieri au aplicat peste 1.000 de sancţiuni contravenţionale conform O.U.G. 195/2002 R. Astfel, în cadrul acţiunii, au fost reţinute peste 100 de permise de conducere, dintre care 60 pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise, peste 20 pentru alcool, 7 pentru depăşire neregulamentară şi 16 pentru alte abateri. Totodată, peste 40 de certificate de înmatriculare au fost retrase de poliţişti“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. Pe parcursul activităţii, au fost constatate 17 infracţiuni la regimul rutier, dintre care 9 pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, 5 pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, 2 pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat şi una pentru părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei. Poliţiştii dau asigurări că astfel de actiuni vor continua şi în perioada următoare, în vederea combaterii cauzelor generatoare de accidente, respectiv excesul de viteză şi consumul de alcool în rîndul conducatorilor auto.

Citește știrea

Trending