Contactează-ne

Actualitate

PNL Neamţ, crapă buboiul?

Știre publicată în urmă cu

în data de

PNL Neamţ stă pe un butoi de pulbere, nu de ieri, nici de azi, ci de mai mult timp, iar buboiul care a tot crescut în acest timp pare că e pe punctul să crape. Declaraţiile publice ale unor liberali au atins cote maxime de aciditate şi nu lipsesc nici suspiciunile de posibile dezertări. Din partid. Aparent, conflictul s-a acutizat după cea mai recentă şedinţă de CJ Neamţ, cînd liberalii au avut un amendament ce ar fi trebuit să ia nişte bănişori de la Piatra Neamţ şi Roman, care să fie daţi altor comune. Un alt subiect sensibil este cel cu gunoaiele. Tot din zona Roman. Liberalii din CJ s-au abţinut şi nu au vrut să voteze semnarea unui contract de colectare, selectare şi transport al deşeurilor. A urmat o replică din partea primarului de Roman, Lucian Micu, cu referiri la „coloana vertebrală“. Unii consilieri judeţeni PNL au replicat pe reţelele de socializare, iar dintre aceştia s-a evidenţiat liderul lor, Florin Hopşa. Al cărui mesaj îl redăm în continuare: „Postarea colegului nostru Lucian Micu, primarul municipiului Roman, referitoare la consilierii judeţeni PNL este una nefericită. Îl iert pentru că nu a avut toate informaţiile necesare şi mă folosesc de acest prilej să lămuresc situaţia. În şedinţa CJ Neamţ din 23 ianuarie 2018 consilierii PNL au făcut un amendament pentru ca sume infime pentru Roman şi Piatra Neamţ (mai puţin de 0,1% din buget) să fie repartizate unor localităţi unde sînt probleme mari. Exemple: comuna Boghicea a avut conturile blocate pentru neplata unor cheltuieli legate de funcţionare; comuna Drăgăneşti la sfîrşitul anului trecut se afla în imposibilitatea de a plăti salariile angajaţilor, deşi nu le-au majorat. Indiferent de apartenenţa noastră politică nu trebuie să ajutăm toate comunităţile judeţului? La proiectul cu atribuirea colectării, selectării şi transportul gunoiului din zona Roman la depozitul din Girov consilierii judeţeni PNL s-au abţinut deoarece în spaţiul public au apărut anumite informaţii referitoare la aspecte de natură penală. În acest sens transmitem la mai multe instituţii ale statului solicitări pentru a primi lămuriri şi pentru a vota în cunoştinţă de cauză. Cînd nu te prezinţi timp de luni bune la şedinţele interne de partid unde se discută problemele pentru care am fost aleşi, foloseşti termeni precum «atac mişeleşc» cînd vorbeşti despre colegii din PNL, te întîlneşti cu persoane din conducerea PSD pentru diverse negocieri nu te face să te gîndeşti ca tu de fapt şi de drept vrei să mergi la PSD şi aşa doar îţi cauţi motive pentru o ulterioară justificare în faţa opiniei publice?“. Solicitat să comenteze aceeaşi situaţie, primarul liberal de Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a fost mai „diplomat“ decît omologul său de la Roman: „Un amendament nefericit. Cauza e reprezentantă de o comunicare defectuoasă la nivelul partidului, dar şi de faptul că acel proiect a fost introdus tîrziu pe ordinea de zi, s-a aflat de el doar cu două, trei ore înainte“.

Şefului îi „arde casa“, dar e pe la Strasbourg

Însă poate surprinzător în toată această situaţie din PNL Neamţ, unde pare că oponenţii au scos, declarativ, cuţitele pe masă, e faptul că preşedintele filialei, deputatul Mugur Cozmanciuc, comunică doar pentru a ne anunţa reuşite… de la Strasburg. Sigur că e foarte important ce reuşeşti să obţii la Strasburg, dar cînd ţie îţi arde filiala să comunici doar pe „teme europene“ ar putea duce la interpretări. Apropos de priorităţi sau chiar de legătura corectă cu realitatea. Vă prezentăm în continuare comunicatul deputatului nemţean: „Cu ocazia primei părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, care s-a desfăşurat în perioada 22 – 26 ianuarie 2018, parlamentarii români au fost aleşi în funcţii de conducere la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Deputatul PNL de Neamţ Mugur Cozmanciuc a fost reales pentru un nou mandat de vicepreşedinte al Subcomisiei pentru probleme infracţionale şi lupta împotriva terorismului, care funcţionează în cadrul Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului a APCE. Parlamentarul român este membru şi în anul 2018 al Subcomisiei privind relaţia cu OCDE şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, din cadrul Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie a APCE. Tot în cadrul lucrărilor primei părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg deputatul PNL Mugur Cozmanciuc a fost desemnat reprezentantul Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie a APCE la reuniunile Consiliului pentru alegeri democratice din cadrul Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, cunoscută ca şi Comisia de la Veneţia. (…). Totodată, deputatul PNL Mugur Cozmanciuc a fost desemnat membru supleant pentru a reprezenta Comisia pentru afaceri juridice şi drepturile omului a APCE la reuniunile Comisiei de la Veneţia. Şi nu în ultimul rând, deputatul Mugur Cozmanciuc a fost desemnat raportor al Comisiei APCE pentru afaceri politice şi democraţie pe tema «Evaluarea parteneriatului pentru democraţie» acordat Parlamentului Republicii Kîrgîzstan, în şedinţa Comisiei de joi, 25 ianuarie 2018, de la Strasbourg“. Deci reuşite pe toată linia la Strasburg, ceea ce în principiu e de bine, dar chiar nimic despre ceea ce se întîmplă în filiala de la Neamţ. Poate da naştere la interpretări. Pe principiul că ţie îţi arde casa, dar te bucuri că ai succes în Europa. Oricum, revenind la situaţia din PNL Neamţ, ciudat este că de la centru, de la Bucureşti adică, nu se ia nici o decizie. Ori e lipsă de interes, ori poate se aşteaptă ca lucrurile să se rezolve de la sine: adică una dintre tabere să o omoare definitiv pe cealaltă. Politic.

Hop şi USR în „ciorba“ peneliştilor

Problemele iscate în sînul organizaţiei judeţene a PNL au stîrnit reacţii de la… USR. Radu Samson, preşedintele organizaţiei judeţene, semează un comunicat, comentînd în termeni destul de duri aşa-zisa „trădare“ a consilierilor judeţeni PNL, care au votat împotriva unor proiecte pentru Roman. Destul de multe voci pun acest lucru pe seama tensiunilor dintre două aripi ale PNL la nivel de judeţ, una coagulată în jurul lui Laurenţiu Leoreanu – Eugen Nazare Ţapu şi cealaltă, care e du preşedintele Mugur Cozmanciuc. „Dincolo de aspectele tehnice ale acestei decizii şi despre felul în care afectează ea sau nu romaşcanii, trebuie să înţelegem că problema e o rană mai veche din interiorul PNL Neamţ. Să nu uităm că PNL Roman (adică tabăra lui Leoreanu) este compus majoritar din foşti membri PDL, adică oamenii care au fost trup şi suflet pentru Udrea şi Băsescu. De partea cealaltă, la filiala judeţeană a PNL (adică în tabăra lui Mugur Cozmanciuc), cei mai mulţi fac parte din vechiul PNL, adică cel al lui Crin Antonescu şi, dacă vrem să exagerăm puţin, chiar al Brătienilor şi, ulterior, al lui Radu Câmpeanu. Sau al condamnatului Dorin Ursărescu şi a oamenilor lui, dacă vrem să vedem partea goală a paharului. De ce se ceartă cele două tabere? Nu e treaba mea să-mi dau cu părerea. Pot să spun cel mult că unora dintre ei nu le mai ajunge puterea şi ar vrea-o ei pe toată“, a apreciat Radu Samson. Acesta consideră că toată această ceartă ar afecta Romanului mai puţin decît s-ar crede la prima vedere: „Discordia în acest caz e un computer-tomograf pentru Spitalul Roman şi contractul pentru centrul de sortare a deşeurilor. Cei de la fostul PNL spun că fostul PDL vrea să facă de fapt zugrăveli cu banii, nicidecum computer tomograf. E posibil. Dar dacă nu se face aşa? Dacă se cumpără aparatul şi apoi se face o afacere bună din el, pentru vreun stăpîn necunoscut de prin spital? Despre centrul de sortare nu-mi dau cu părerea că e prea complicată afacerea. Gunoiul din România e deja o afacere care a creat mulţi milionari. Nu ne spune nimeni de ce la Roman plătim 100 kg de gunoi pe lună de persoană. Tu ai făcut luna asta 100 kg de gunoi? Ce putem noi cetăţenii să facem? Pînă la alegeri din păcate nimic“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Înjunghiat în spate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 36 de ani a ajuns la spital, în noaptea de 5 spre 6 iulie, după ce a fost înjunghiat în spate de un bătrîn de 72 de ani, în urma unui conflict spontan.

“La data de 6 iulie a.c, în jurul orei 01.20, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi prin SNUAU 112 de către un bărbat de 72 de ani, din Roman cu privire la faptul că se află la domiciliu și are un conflict cu o persoană.

Din primele cercetări efectuate de poliţişti a reieşit că, în timp ce se aflau la domiciliu, un bărbat de 36 de ani, ar fi pătruns în camera bărbatului de 72 de ani, unde pe fondul unui conflict spontan, acesta din urmă a luat un obiect ascuţit tăietor, cu care l-a lovit pe celălalt bărbat, în zona spatelui.

Bărbatul de 36 de ani a fost preluat şi transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de lovire sau alte violenţe”, au precizat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – niciun caz nou. Naţional – 250 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional au fost confirmate 29.223 de cazuri, 1.768 decese şi 20.213 vindecaţi

Până pe 6 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 29.223 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.413 au fost externate, dintre care 20.213 de pacienți vindecați și 1.200 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Până astăzi, 1.768 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 05.07.2020 (10:00) – 06.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 18 decese (10 bărbați și 8 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Dâmbovița, Galați, București, Mureș, Olt, Prahova și Timiș.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 3 decese la persoane de peste 80 de ani.

17 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 250 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 227 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 771.482 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 306 apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 872 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 193.501 lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.996  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 107 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Grecia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20. Până la data de 5 iulie 2020, au fost raportate 1 549 904 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Zimbrii liberi, cum îşi apără puiul de intruşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un filmuleţ cu o turmă de legendare mamifere a fost realizată de angajaţii Parcului Natural Vânărori Neamţ ■ femelele, când au simţit prezenţa omului, au reacţionat în câteva secunde ■ s-au postat în faţa viţelului, făcând „zid“ cu corpurile lor ■ zimbrii liberi din pădurile Neamţului sînt în număr de cel puţin 48 ■

Reprezentanţii Parcului Natural Vânători Neamţ, instituţie care derulează un proiect unic de eliberare a zimbrilor în mediul natural, au parte de experienţe inedite şi spectaculoase, fiindu-le dat să surprindă, în diverse ipostaze, legendarele mamifere.

Fie că e vorba de turme păscând, hălăduind molcom prin păduri, alergând, zburdând sau odihnindu-se, toate aceste „cadre“ sunt de un pitoresc aparte.

Ultimele astfel de episoade au în centrul atenţiei viţei de zimbru veniţi pe lume în această primăvară, fiind filmaţi în cadrul natural al codrilor Neamţului. Unul dintre „scurtmetrajele“ pomenite surprind un puiuţ dintr-un grup şi reacţia femelelor când şi-au dat seama că în apropiere este un intrus, în speţă omul. Zimbroaicele au reacţionat prompt, făcând din trupurile maiestoase un scut pentru cel mic.

Cel care a realizat instataneul nu a precizat zona în care l-a făcut, dar zimbrii au la dispoziţie un areal întins pe câteva zeci de mii de hectare, în zona împădurită a judeţului străjuit de Ceahlău.

„Reacţie tipică de apărare a puiului! În câteva secunde femelele au creat un «zid» care s-a interpus între potenţialul pericol şi viţel, asigurându-i acestuia camuflarea şi protecţia necesară“, se arată într-o postare din data de 29 iunie de pe contul de Facebook al Administraţiei Parcului Vânători, structură a Direcţiei Silvice Neamţ. Pe site-ul parcului mai sunt două filme, care surprind tot puii.

„În primele imagini şi apoi mai pe final veţi distinge doi zimbrişori, aflaţi într-o turmă din libertate. Filmuleţul e scurt pentru că una dintre zimbroaice nu ne-a lăsat să ne apropriem mai mult… Rugămintea noastră pentru turişti este să nu se aproprie mai mult de 30 de metri faţă de exemplarele în libertate şi să manifeste atenţie sporită atunci cînd au de-a face cu zimbroaice cu pui! (filmare reuşită de colegul Ştefan Nemţanu)“, mai este postat pe Facebook, pe 3 iulie 2020.

Alta, de pe 27 iunie, este intitulată „Măria sa, puiul pădurii!“, relatându-se întâlnirea cu un zimbrişor: „Împărtăşim cu voi bucuria scurtei întâlnirii cu un pui de zimbru, fătat în această primăvară. Zimbrii au mirosul şi auzul bine dezvoltate, aşa că nu te poţi apropia prea mult de o turmă, mai ales atunci când aceasta se află într-un desiş. Când în turmă se află şi un pui, vigilenţa animalelor este mult sporită, aşa că trebuie să te mulţumeşti cu doar câteva secunde de filmare…“.

Din explicaţiile ce însoţesc filmările rezultă cu numărul zimbrilor liberi s-a mărit, în aceastâ primăvară cu cel puţin trei exemplare. Pe 22 martie 2012, se consemna un eveniment în premieră pentru România. După ani de trudă, începea cea mai importantă etapă a proiectului de punere în libertate a zimbrului. La acea dată, un grup de cinci exemplare, trei masculi şi două femele, pleca în sălbăticie, dându-i-se drumul în codrii Neamţului.

Iniţiativa refacerii acestei specii în Munţii Neamţului în libertate data de circa 15 ani, fiind făcute studii de către Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti şi Societatea Zoologică Regală din Londra. Anii au trecut, iar eforturile au fost răsplătite.

Dacă la început se vorbea de un nucleu liber de 20-22 de animale, în 2020 numărul zimbrilor liberi era de 45, dar lor li se adaugă cei trei viţei născuţi în această primăvară. Succesiv, în cei opt ani de la demararea proiectului, au fost noi puneri în libertate şi îmbucurător a fost faptul că viaţa în sălbăticie merge după regulile naturii. Pentru a se evita cosangvinizarea şi efectele ce decurg din aceasta, repopularea în păduri s-a făcut cu animale aduse din Anglia, Irlanda, Scoţia, Elveţia şi din alte zone ale României.

Ultima eliberare, în mai 2019, a fost una mai specială, dându-se drumul la doi masculi, tot atâtea femele, dar şi unui viţel de doar zece zile. Aşadar, se ridică, treptat, o nouă generaţie de zimbri, un nucleu substanţial, care nu a avut niciodată de-a face cu captivitatea, fiind astfel mult mai bine pregătit pentru traiul pe cont propriu.

Cum traiul în sălbăticie are propriile reguli, acestea au început să se aplice, în mod natural şi zimbrilor. În iarna lui 2015, un mascul a căzut pradă urşilor şi lupilor. Se bănuieşte că exemplarul a fost răpus de un urs, care s-a ospătat primul, după care au venit şi lupii, sau invers. „E de aşteptat să mai şi moară, de bătrâneţe sau din cauza altor animale. E primul caz în care un exemplar a căzut victimă fiarelor şi ne dovedeşte că zimbrul a intrat în circuitul biologic. Este rău că s-a întâmplat, dar abia acum putem spune că şi-a găsit locul în piramida trofică“, explica inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători.

Citește știrea

Trending