Contactează-ne

Actualitate

PNL Neamţ, crapă buboiul?

Știre publicată în urmă cu

în data de

PNL Neamţ stă pe un butoi de pulbere, nu de ieri, nici de azi, ci de mai mult timp, iar buboiul care a tot crescut în acest timp pare că e pe punctul să crape. Declaraţiile publice ale unor liberali au atins cote maxime de aciditate şi nu lipsesc nici suspiciunile de posibile dezertări. Din partid. Aparent, conflictul s-a acutizat după cea mai recentă şedinţă de CJ Neamţ, cînd liberalii au avut un amendament ce ar fi trebuit să ia nişte bănişori de la Piatra Neamţ şi Roman, care să fie daţi altor comune. Un alt subiect sensibil este cel cu gunoaiele. Tot din zona Roman. Liberalii din CJ s-au abţinut şi nu au vrut să voteze semnarea unui contract de colectare, selectare şi transport al deşeurilor. A urmat o replică din partea primarului de Roman, Lucian Micu, cu referiri la „coloana vertebrală“. Unii consilieri judeţeni PNL au replicat pe reţelele de socializare, iar dintre aceştia s-a evidenţiat liderul lor, Florin Hopşa. Al cărui mesaj îl redăm în continuare: „Postarea colegului nostru Lucian Micu, primarul municipiului Roman, referitoare la consilierii judeţeni PNL este una nefericită. Îl iert pentru că nu a avut toate informaţiile necesare şi mă folosesc de acest prilej să lămuresc situaţia. În şedinţa CJ Neamţ din 23 ianuarie 2018 consilierii PNL au făcut un amendament pentru ca sume infime pentru Roman şi Piatra Neamţ (mai puţin de 0,1% din buget) să fie repartizate unor localităţi unde sînt probleme mari. Exemple: comuna Boghicea a avut conturile blocate pentru neplata unor cheltuieli legate de funcţionare; comuna Drăgăneşti la sfîrşitul anului trecut se afla în imposibilitatea de a plăti salariile angajaţilor, deşi nu le-au majorat. Indiferent de apartenenţa noastră politică nu trebuie să ajutăm toate comunităţile judeţului? La proiectul cu atribuirea colectării, selectării şi transportul gunoiului din zona Roman la depozitul din Girov consilierii judeţeni PNL s-au abţinut deoarece în spaţiul public au apărut anumite informaţii referitoare la aspecte de natură penală. În acest sens transmitem la mai multe instituţii ale statului solicitări pentru a primi lămuriri şi pentru a vota în cunoştinţă de cauză. Cînd nu te prezinţi timp de luni bune la şedinţele interne de partid unde se discută problemele pentru care am fost aleşi, foloseşti termeni precum «atac mişeleşc» cînd vorbeşti despre colegii din PNL, te întîlneşti cu persoane din conducerea PSD pentru diverse negocieri nu te face să te gîndeşti ca tu de fapt şi de drept vrei să mergi la PSD şi aşa doar îţi cauţi motive pentru o ulterioară justificare în faţa opiniei publice?“. Solicitat să comenteze aceeaşi situaţie, primarul liberal de Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a fost mai „diplomat“ decît omologul său de la Roman: „Un amendament nefericit. Cauza e reprezentantă de o comunicare defectuoasă la nivelul partidului, dar şi de faptul că acel proiect a fost introdus tîrziu pe ordinea de zi, s-a aflat de el doar cu două, trei ore înainte“.

Şefului îi „arde casa“, dar e pe la Strasbourg

Însă poate surprinzător în toată această situaţie din PNL Neamţ, unde pare că oponenţii au scos, declarativ, cuţitele pe masă, e faptul că preşedintele filialei, deputatul Mugur Cozmanciuc, comunică doar pentru a ne anunţa reuşite… de la Strasburg. Sigur că e foarte important ce reuşeşti să obţii la Strasburg, dar cînd ţie îţi arde filiala să comunici doar pe „teme europene“ ar putea duce la interpretări. Apropos de priorităţi sau chiar de legătura corectă cu realitatea. Vă prezentăm în continuare comunicatul deputatului nemţean: „Cu ocazia primei părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, care s-a desfăşurat în perioada 22 – 26 ianuarie 2018, parlamentarii români au fost aleşi în funcţii de conducere la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Deputatul PNL de Neamţ Mugur Cozmanciuc a fost reales pentru un nou mandat de vicepreşedinte al Subcomisiei pentru probleme infracţionale şi lupta împotriva terorismului, care funcţionează în cadrul Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului a APCE. Parlamentarul român este membru şi în anul 2018 al Subcomisiei privind relaţia cu OCDE şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, din cadrul Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie a APCE. Tot în cadrul lucrărilor primei părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg deputatul PNL Mugur Cozmanciuc a fost desemnat reprezentantul Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie a APCE la reuniunile Consiliului pentru alegeri democratice din cadrul Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, cunoscută ca şi Comisia de la Veneţia. (…). Totodată, deputatul PNL Mugur Cozmanciuc a fost desemnat membru supleant pentru a reprezenta Comisia pentru afaceri juridice şi drepturile omului a APCE la reuniunile Comisiei de la Veneţia. Şi nu în ultimul rând, deputatul Mugur Cozmanciuc a fost desemnat raportor al Comisiei APCE pentru afaceri politice şi democraţie pe tema «Evaluarea parteneriatului pentru democraţie» acordat Parlamentului Republicii Kîrgîzstan, în şedinţa Comisiei de joi, 25 ianuarie 2018, de la Strasbourg“. Deci reuşite pe toată linia la Strasburg, ceea ce în principiu e de bine, dar chiar nimic despre ceea ce se întîmplă în filiala de la Neamţ. Poate da naştere la interpretări. Pe principiul că ţie îţi arde casa, dar te bucuri că ai succes în Europa. Oricum, revenind la situaţia din PNL Neamţ, ciudat este că de la centru, de la Bucureşti adică, nu se ia nici o decizie. Ori e lipsă de interes, ori poate se aşteaptă ca lucrurile să se rezolve de la sine: adică una dintre tabere să o omoare definitiv pe cealaltă. Politic.

Hop şi USR în „ciorba“ peneliştilor

Problemele iscate în sînul organizaţiei judeţene a PNL au stîrnit reacţii de la… USR. Radu Samson, preşedintele organizaţiei judeţene, semează un comunicat, comentînd în termeni destul de duri aşa-zisa „trădare“ a consilierilor judeţeni PNL, care au votat împotriva unor proiecte pentru Roman. Destul de multe voci pun acest lucru pe seama tensiunilor dintre două aripi ale PNL la nivel de judeţ, una coagulată în jurul lui Laurenţiu Leoreanu – Eugen Nazare Ţapu şi cealaltă, care e du preşedintele Mugur Cozmanciuc. „Dincolo de aspectele tehnice ale acestei decizii şi despre felul în care afectează ea sau nu romaşcanii, trebuie să înţelegem că problema e o rană mai veche din interiorul PNL Neamţ. Să nu uităm că PNL Roman (adică tabăra lui Leoreanu) este compus majoritar din foşti membri PDL, adică oamenii care au fost trup şi suflet pentru Udrea şi Băsescu. De partea cealaltă, la filiala judeţeană a PNL (adică în tabăra lui Mugur Cozmanciuc), cei mai mulţi fac parte din vechiul PNL, adică cel al lui Crin Antonescu şi, dacă vrem să exagerăm puţin, chiar al Brătienilor şi, ulterior, al lui Radu Câmpeanu. Sau al condamnatului Dorin Ursărescu şi a oamenilor lui, dacă vrem să vedem partea goală a paharului. De ce se ceartă cele două tabere? Nu e treaba mea să-mi dau cu părerea. Pot să spun cel mult că unora dintre ei nu le mai ajunge puterea şi ar vrea-o ei pe toată“, a apreciat Radu Samson. Acesta consideră că toată această ceartă ar afecta Romanului mai puţin decît s-ar crede la prima vedere: „Discordia în acest caz e un computer-tomograf pentru Spitalul Roman şi contractul pentru centrul de sortare a deşeurilor. Cei de la fostul PNL spun că fostul PDL vrea să facă de fapt zugrăveli cu banii, nicidecum computer tomograf. E posibil. Dar dacă nu se face aşa? Dacă se cumpără aparatul şi apoi se face o afacere bună din el, pentru vreun stăpîn necunoscut de prin spital? Despre centrul de sortare nu-mi dau cu părerea că e prea complicată afacerea. Gunoiul din România e deja o afacere care a creat mulţi milionari. Nu ne spune nimeni de ce la Roman plătim 100 kg de gunoi pe lună de persoană. Tu ai făcut luna asta 100 kg de gunoi? Ce putem noi cetăţenii să facem? Pînă la alegeri din păcate nimic“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Minoră dispărută… cu repetiţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

O adolescentă în vîrstă de 16 ani, instituţionalizată la Centrul “Sancta Maria” din Piatra Neamţ, pare a-şi fi făcut un obicei din a plecat din instituţie punînd pe jar poliţiştii nemţeni, care fac cercetări pentru a-i da de urmă. Astfel, pe 23 februarie, minora a fost dată dispărută, însă o zi mai tîrziu, pe 24 februarie, ea s-a întors în centru spunînd că a fost acasă la o prietenă. Pe 26 februarie, poliţiştii au fost din nou sesizaţi că adolescenta a plecat din centru şi fac din nou apel la populaţie pentru a o găsi.

“Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați, la data de 26 februarie, despre faptul că minora Armene Diana Gabriela, de 16 de ani, a părăsit voluntar, în cursul aceleiași zile, Centrul ”Sancta Maria”, din Piatra Neamț, unde aceasta era instituționalizată și nu s-a mai întors. Semnalmente: înălţime – 1,68 m, greutate – 54 de kilograme, ochi căprui, păr lung de culoare șaten, fără semne particulare. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o geacă de culoare albă, colanți negri, fiind încălțată cu adidași albi.

Polițiștii au efectuat verificări pe raza municipiului Piatra Neamț, în vederea depistării acesteia. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze Serviciul Unic 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliție”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Transportul public, gratuităţi extinse

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “va creşte numărul persoanelor care beneficiază de gratuitate pentru mijloacele de transport în comun în Piatra Neamţ”, a promis primarul Chitic

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a promis că, de la 1 martie, va creşte numărul persoanelor care beneficiază de gratuitate pentru mijloacele de transport în comun în Piatra Neamţ.

“Vom extinde gratuităţile la transportul public oferite pensionarilor şi elevilor din Piatra Neamţ, începînd cu 1 martie 2020. În şedinţa de consiliu local vom aproba creşterea plafonului venitului pentru acordarea de gratuităţi pentru pensionari de la 1.300 de lei la 1.500 de lei, venit calculat pe fiecare persoană. De asemenea, majorăm plafonul pînă la care se poate beneficia de gratuitate la transportul public pentru elevi, de la 900 de lei la 1.000 de lei, venit calculat pe membru de familie.

Consider că persoanele aflate în pensie şi care au un nivel al veniturilor redus merită sprijinite de administraţia locală prin gratuitate la transportul public de persoane. Totodată, oferim gratuitate la transportul public în cazul elevilor care provin din familii defavoritazate socio-economic, ale căror venituri reduse nu pot susţine contravaloarea transportului zilnic de la domiciliu la unităţile de învăţământ, pentru a sprijini accesul copiilor la educaţie, respectiv pentru reducerea abandonului şcolar. Societatea Consiliului Judeţean Neamţ  “Troleibuzul” are în continuare dificultăţi financiare şi mi se pare corect ca diferenţa faţă de tariful biletului să o suportăm oferind gratuităţi mai multe şi nu compensaţii mai mari.

Dacă tot sprijinim financiar “Troleibuzul”, cred că este mai bine ca de aceşti bani să beneficieze pietrenii cu venituri reduse, prin gratuitate la transportul public. În funcţie de evoluţia punctului de pensie şi a salariului minim, precum şi a bugetului municipalităţii, luăm în calcul, pentru acest an, şi alte măsuri de extindere a facilităţilor pentru transport în Municipiul Piatra Neamţ”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Proiecte de investiţii pentru 2020

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “am făcut tot ce a fost posibil ca pietrenii să cunoască situaţia financiară dificilă, dar să nu o resimtă”, a declarat Dragoş Chitic, referindu-se la datoriile moştenite ■ edilul a enumerat o serie de investiţii propuse, finanţate din bugetul local ■

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a prezentat, joi, 27 februarie, o serie de investiţii pe care intenţionează să le facă anul acesta cu bani de la bugetul local. Informaţiile au fost oferite în cadrul unei conferinţe de presă în care edilul pietrean a vorbit şi despre datoriile care au afectat bugetul, concluzia fiind că “am făcut tot ce a fost posibil ca pietrenii să cunoască situaţia financiară dificilă, dar să nu o resimtă”.

“Cu toate că bugetul Municipiului Piatra Neamţ a fost afectat, în ultimii ani, de creditele mari contractate în 2005 şi 2007, am reuşit, în perioada mandatului meu de primar să echilibrez financiar Primăria, să elimin riscurile financiare, să reduc la mai puţin de jumătate datoriile municipalităţii şi să cresc încasările bugetare, pentru a putea beneficia, în fiecare an, de un buget de investiţii care să acopere cel puţin în parte nevoile oraşului. Dacă la preluarea mandatului de primar, în decembrie 2014, datoriile Primăriei Piatra Neamţ totalizau o sumă enormă, de 324 de milioane de lei, în cei 5 ani şi 3 luni în care am condus administraţia publică locală am achitat peste 240 de milioane de lei, ajungînd, astăzi, ca datoria să fie redusă la mai puţin de jumătate faţă de momentul 2014, respectiv la 161 de milioane de lei.

Pentru a înţelege mai bine acest aspect, vă informez că, la momentul decembrie 2014, suma datorată de municipalitatea pietreană reprezenta de două ori bugetul anual al municipiului, iar astăzi suma rămasă mai reprezintă 80% din bugetul anului 2020. A fost un efort susţinut pentru a realiza această reducere consistentă a datoriei oraşului, efort care va trebui continuat şi în perioada următoare, fără a afecta întreţinerea şi buna funcţionare a oraşului. Am dat dovadă de transparenţă totală în aceşti ani, informînd permanent cetăţenii oraşului despre situaţia financiară a Primăriei şi am făcut tot ce a fost posibil ca pietrenii să cunoască situaţia financiară dificilă, dar să nu o resimtă. Am ajuns, în anul 2020, la un buget local mai mare faţă de anii anteriori şi la cel mai mare buget de investiţii al Primăriei Piatra Neamţ din ultimii 6 ani”, a declarat Dragoş Chitic.

Acesta a continuat prin a prezenta cîteva dintre investiţiile finanţate din bugetul local, propuse pentru anul 2020.

“Avem în vedere asfaltarea străzilor pietruite. Încă 10 străzi care nu au avut niciodată covor asfaltic vor fi asfaltate în acest an: Schitului, Valea Albă, Pietricica, Lutăriei, Stejarului, Aleea Brazilor, Ion Sergentu, Izvor, Izvoraş şi Dimitrie Bolintineanu. Alte 35 de străzi cu un grad avansat de uzură vor beneficia de reparaţii capitale, însemnând frezarea totală sau pe tronsoanele afectate a stratului de asfalt existent şi turnarea unui nou covor asfaltic. În plus ne dorim amenajarea unei “Case a Căsătoriilor” în imobilul în care funcţionează Societatea Urban, cu acces la cea mai importantă zonă istorică şi culturală a oraşului, Curtea Domnească.

Apoi, consolidarea şi modernizarea drumului de acces pe Cozla, tronsonul de la punctul Belvedere la Platoul Gospodina. Tot pe Cozla vom continua să realizăm lucrări pentru preluarea şi dirijarea apelor pluviale, în vederea protejării imobilelor de la baza masivului. Vom reabilita şi deschide, pentru evenimente, igloo-ul de pe Cozla. Vom realiza lucrări de reparaţii şi investiţii în toate unităţile de învăţămînt, inclusiv în creşele din municipiu, pentru a asigura condiţiile optime în desfăşurarea actului educaţional. Am majorat cu 40%, în acest an, bugetul alocat reparaţiilor, dotărilor şi investiţiilor în şcoli.

Vom face lucrări pentru prevenirea inundaţiilor în Cintia şi Văleni şi avem în vedere finalizarea modernizării străzii Humăriei. Vom efectua modernizarea tuturor punctelor de colectare a deşeurilor casnice din zona blocurilor de locuinţe din toate cartierele oraşului şi amplasarea de camere de supraveghere video şi modernizarea sistemului de iluminat public pe strada General Nicolae Dăscălescu, principala arteră de intrare în oraş, montarea de corpuri de iluminat cu LED. În plus, achiziţia unor noi echipamente pentru iluminatul festiv de sărbători, achiziţia a 4 locuri de joacă noi moderne, cîte unul în fiecare cartier, montarea de echipamente fitness în 5 spaţii publice din oraş.

De asemenea, se doreşte amplasarea, pe muntele Pietricica, a numelui oraşului Piatra Neamţ cu litere volumetrice luminoase, similar celui din Braşov. Există un interes pentru susţinerea financiară a acestui proiect manifestat şi de un grup de oameni de afaceri din oraş, implicaţi în mai multe proiecte din comunitatea noastră. Se va realiza refacerea faţadelor unor blocuri din oraş: Bloc Turn Unic şi alte două blocuri din cartierul Speranţa, reamenajarea Parcului Tineretului şi reparaţia capitală a fîntânii arteziene, amenajări peisagistice, plantări de arbori şi arbuşti şi înfiinţarea de noi zone verzi atractive.

Achiziţia şi montajul a 200 de bănci noi şi 300 de coşuri de gunoi. Proiectele de infrastructură rutieră finanţate din bugetul local vor fi corelate cu proiectele finanţate din fonduri europene care vor demara, ca execuţie, în acest an”, a mai spus Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending