Publicitate

- directorii unităţii şi-ar dori construirea unui nou corp de clădire - se intenţionează mutarea secţiilor Pediatrie şi Boli infecţioase -

Una dintre dorinţele conducerii Spitalului Municipal de Urgenţă Roman ar fi aceea de a reuşi accesarea de fonduri europene în vederea ridicării unui nou corp de clădire, absolut necesar mutării secţiilor Pediatrie şi Boli contagiase de la Spitalul Vechi în curtea celui nou.

De regulă, noi ne comparăm cu spitalul judeţean şi prin prisma faptului că în Neamţ sîntem unităţi de urgenţă. Am văzut că omologii noştri de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ se gîndesc la accesarea de fonduri europene pentru construcţia unei clădiri noi. De ce nu ne putem şi noi să averm aceleaşi asipraţii? Chiar intenţionăm să accesăm fonduri pentru construirea unui nou corp de clădire, în curtea spitalului din Strada Tineretului“, a declarat medicul Oana Onu, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Roman.

Managerul instituţiei sanitare, Maria Andrici, a precizat faptul că se impune în regim de urgenţă mutarea Pediatriei şi a Bolilor infecţioase de la Spitalul Vechi la cel nou, ţinînd cont de nevoile reale ale acestora şi de faptul că se cheltuie fonduri suplimentare pentru consultaţii. „Este nevoie ca cele două secţii să fie mutate în incinta spitalului nou. Noi avem Centru Primiri Urgenţe doar la sediul spitalului nou. Toate cazurile de copii sînt duse pentru consult la secţia de Pediatrie. Conform unei statistici pe care am primit-o de la Pediatrie din numărul foarte mare de copii consultaţi au fost internaţi doar 10-20%. Copilul cînd vine se iau primele măsuri pentru scăderea febrei, i se administrează copilului un tratament intravenos pentru care i se pune un cateter, i se fac analize. Toate aceste medicamente şi investigaţii sînt suportate din bugetul spitalului. Dacă am fi avut un centru de primire urgenţe şi la Pediatrie, cum se recomandă, cheltuielile ar fi fost decontate de Ministerul Sănătăţii din bugetul de urgenţe şi nu din banii spitalului. De altfel nu putem trece copiii prin centrul de primiri ugenţe pentru adulţi. Aici se pierd foarte mulţi bani”, a spus managerul Spitalului Roman, Maria Andrici.

În altă ordine de idei, consilierii locali au aprobat sumele propuse a fi alocate din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru spital în 2018, decizie venită la propunerea managerului spitalului. Prin referatul de necesitate se arată, în mod argumentat, amploarea şi complexitatea activităţii medicale la nivelul unităţii, precum şi importanţa alocării de către minister a unor sume pentru programul de investiţii: „Spitalul asigură servicii pentru cetăţenii din Roman, precum şi pentru cei din zonă. Argumentele invocate în referatul de necesitate, dar mai ales responsabilitatea noastră de a sprijini spitalulul să ofere servicii medicale prompte şi de calitate face foarte important acest demers. Luînd în considerare toate aceste aspecte, e oportună şi necesară aprobarea cofinanţării pentru sumele propuse a fi alocate din bugetul ministerului în 2018“. (F. ORDEAN, T. CIOBOTARU)

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.