Contactează-ne

Educatie

Planul de şcolarizare pentru pregătitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în judeţul Neamţ vor fi 197 de clase pregătitoare, conform planului de şcolarizare pentru anul de învăţămînt 2018 - 2019 ■ prima etapă de înscriere este în intervalul 8-26 martie 2018 ■ în toate unităţile în care vor fi clase pregătitoare se va organiza Ziua porţilor deschise ■

Proiectul Planului de şcolarizare pentru 2018-2019 prevede ca în judeţul Neamţ să fie 197 clase, 193 în învăţămîntul de masă – din care 133 clase în mediul rural (109 – tip de predare normal şi 24 tip de predare simultan); 60 în mediul urban (57 sistem tradiţional şi 3 clase alternativa educaţională Step by Step (două la Şcoala Nicu Albu Piatra Neamţ, una la Şcoala nr. 5 Piatra Neamţ). La acestea se adaugă trei clase învăţămînt special (cîte una la fiecare CSEI- Piatra Neamţ, Roman, Tîrgu Neamţ) şi o clasă în învăţămîntul particular. Numărul total de elevi este de 4.181, din care: 2.714 în mediul rural, 1.434 în mediul urban, 18 învăţămînt special şi 15 învăţămînt particular. Inspectoratul Şcolar Neamţ a comunicat faptul că realizarea evaluării nivelului de dezvoltare psihosomatică se face la solicitarea părinţilor care doresc înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor născuţi după 1 septembrie 2018. Prima etapă de înscriere este în intervalul 8-26 martie 2018. Programul secretariatelor unităţilor de învăţămînt este de luni pînă vineri, de la ora 8 la18, iar părinţii sau reprezentanţii legali vor putea completa online sau la unitatea de învăţămînt cererea de înscriere. Validarea acesteia se va face la secretariatul şcolii. Documente necesare la înscriere sînt copie carte de identitate părinte şi copie certificat de naştere copil. Copiile vor fi certificate conform cu originalul de către secretariatul unităţii de învăţămînt. Părinţii divorţaţi vor depune la înscriere şi hotărîrea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească şi unde a fost stabilită locuinţa copilului. Se pot înscrie copiii care împlinesc 6 ani pînă la 31 august 2018 inclusiv şi copiii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie-31 decembrie 2018, dacă în urma evaluării nivelului dezvoltării psihosomatice au primit rezultat pozitiv. În toate unităţile de învăţămînt în care vor fi clase pregătitoare se va organiza Ziua porţilor deschise, zi în care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile destinate activităţilor şi vor putea purta discuţii cu personalul unităţii implicat în această activitate, anunţă Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ. Ziua în care se va desfăşura această activitate va fi stabilită de către conducerea fiecărei unităţi şcolare, pînă pe 12 martie 2018. „Pentru a facilita comunicarea dintre părinţi şi personalul didactic şi informarea familiilor privind oferta educaţională, la această activitate vor participa directorul/directorul adjunct al unităţii de învăţămînt, cadrele didactice care predau la clasa pregătitoare în anul şcolar 2017-2018, reprezentanţi ai părinţilor elevilor care frecventează clasa pregătitoare în acest an şcolar şi alte persoane desemnate de conducerea unităţii de învăţămînt. Planificarea acestei activităţi se va realiza astfel încît să nu conducă la perturbarea procesului instructiv-educativ în unităţile şcolare“, se arată într-un comunicat de presă al ISJ Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultural

Zilele clasei de actorie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ actorii de la Şcoala Populară de Artă Piatra Neamţ pun în scenă spectacolele Stăpânul junglei, Peronul şi Colega de cameră

Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ organizează, prin Şcoala Populară de Artă, Zilele clasei de actorie. Ieri, în sala mare a Teatrului Tineretului s-au jucat trei spectacole ale clasei de actorie din cadrul Şcolii, clasă coordonată de actriţa Maria Hibovski.

De la ora 11:00 au intrat în scenă cei mai mici actori, care au prezentat pentru colegii lor de clasele I-IV din şcolile pietrene spectacolele Stăpânul junglei, după Victor Sivetidis şi Peronul, după Gheorghe Hibovschi.

A urmat, de la ora 13:00, reprezentaţia grupei de liceeni. Colega de cameră, de Claudia Befu, a fost titlul spectacolului pregătit pentru elevii de clasele V-VIII şi liceu. Regia celor trei spectacole aparţine Mariei Hibovski. Întreg evenimentul de luni va fi repetat zilele următoare, actorii clasei de la Şcoala Populară de Artă Piatra Neamţ jucînd marţi şi miercuri pentru elevii din Bicaz şi Tîrgu Neamţ.

Partenerii Zilelor clasei de actorie sunt anul acesta Teatrul Tineretului, Casa de Cultră Bicaz şi Casa Culturii Ion Creangă Târgu Neamţ, cele trei instituţii punând la dispoziţia tinerilor actori ai Şcolii Populare spaţiul necesar desfăşurării spectacolelor. Proiectul Zilele clasei de actorie, desfăşurat de Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ, ajunge anul acesta la o ediţie aniversară, a zecea. Dar activitatea clasei de actorie este una cu o istorie mult mai bogată.

Foile matricole rămase în arhiva instituţiei vorbesc de la sine despre cursanţii Şcolii Populare. Dacă la un moment dat s-au aflat în băncile cursurilor elevii Gina Gulai sau Ghiţă Hibovschi, cu timpul ei s-au „transferat“, prin munca şi talentul lor, la catedră (Ghiţă Hibovschi la cursul de regie / brigadă artistică). Ca elevi ai cursului de actorie se regăsesc Vasile Muraru, Iulian Bălţătescu, Cornel Palade, Cătălina Eşanu, Adina Iftimie, Alina Petrică, Dan Pughineanu, ulterior ajunşi să evolueze pe scene profesioniste. La catedra clasei de actorie au fost în trecut regretaţii Constantin Ghenescu şi Corneliu Dan Borcia, precum şi Mircea Zaharia, Paul Chiribuţă, Gina Gulai, Daniel Beşleagă, Draga Olteanu Matei sau Cornel Nicoară.

O muncă frumoasă, de pionierat în domeniu pentru judeţul Neamţ, a făcut-o Veronica Filip, una dintre cele mai apreciate educatoare pietrene ale deceniilor opt şi nouă ale veacului trecut. Doamna, al cărei nume este purtat astăzi – în semn de omagiu adus muncii domniei sale – una dintre grădiniţele oraşului, a iniţiat şi condus vreme de ani buni cursul de teatru de păpuşi, o artă luată în derizoriu astăzi.

Amintiri

De aproape 20 de ani, activitatea cursului de actorie este coordonată de actriţa Maria Hibovschi. Aceasta i-a trecut pe tinerii actori prin încercările concursurilor şi ale festivalurilor de teatru, între care şi Festivalul Tinereţe fără bătrâneţe de la Piatra Neamţ, iar ei i-au răsplătit munca şi au câştigat o tolbă de premii.

Ultimii ani de activitate contabilizează o serie întreagă de elevi pregătiţi în orele de studiu (în echipă şi individual) de la curs: absolventele Cătălina Eşanu (acum actriţă la TT), Roxana Iftimie (a terminat UNATC Bucureşti, se ocupă de proiecte teatrale în Italia), Adina Iftimie (actriţă la Teatrul Bacovia Bacău, cea care s-a hotărât să se facă actriţă după ce a văzut-o pe Maria în evoluând în spectacolul Sperietoarea), Andreea Amihăiesei şi Ana-Maria Ambrosă (ambele profesează în domenii diferite de arta scenică).

Alte absolvente meritorii, dintre fostele cursante ale Şcolii Populare de Artă, sunt Roxana Rotilă – la University of Essex (Anglia), Sabina Mitrea – la Hyperion Bucureşti, Bianca Laiu, Alina Petrică, Andreea Diaconiţa, toate trei la UNATC, Dan Baltag, Silvana Dulamă, Miruna Moaleş. Cu acest prilej, am căutat prin arhiva sentimentală şi am găsit o serie de confesiuni ale unoră dintre cei amintiţi.

„Asemeni lui Alice, care păşeşte pe culoarele labirintului din Ţara Minunilor, aşa păţeam şi eu pe culoarele Şcolii Populare de Arte, spre mica sală unde am întîlnit-o pentru prima oară pe Maria Hibovski, primul meu model în ceea ce avea să-mi devină meserie… actoria. Mulţumesc, sunt recunoscătoare. Nu aş da pentru nimic parcursul primilor ani îndrumaţi de doamna profesoară Maria Hibovski“. (Alina Petrică)

„Nu ştiu acum cît timp s-a întîmplat, dar parcă a fost ieri. Văzusem un spectacol cu Maria Hibovski în clasa a doua sau a treia şi am simţit că o să ne reîntîlnim. Aşa s-a întâmplat, dar de data asta la Centrul Carmen Saeculare. Aveam emoţii, nu cunoşteam pe nimeni, iar Maria mă intimida şi mă fascina în acelaşi timp. Ţin minte că, exact din prima zi, am şi lucrat, am intrat într-un spectacol (Oraşul fără iubire). Voiam să stau să mă uit la ce fac ceilalţi, iar Maria mi-a spus: Hai!. Şi aşa a început drumul meu la cursurile de actorie. Cred că eram în clasa a şasea când am început.

Am continuat până în clasa a unsprezecea. De ce am rămas atât de mult timpţ Pe lângă faptul că era distracţie şi mă întoarceam acasă visând, Maria mi-a fost ca o a doua mamă. Maria mi-a fost prieten, profesor, mentor. Şi, din păcate, nu am cum să exprim în cuvinte ce a însemnat ea pentru mine. M-a fascinat din prima clipă, pentru că ne-a învăţat cum să ne jucăm, de fapt şi ea se juca cu noi, alături de noi mereu mereu. Ne-a încurajat tot timpul, nu ne-a tăiat aripile şi ne-a arătat că viaţa este chiar frumoasă. Doar că trebuie să ţtim de unde, din ce punct să o privim. Cursurile şi timpul petrecut cu Maria au avut rol ortobiontic. Acum sunt actor. Şi da, jumătate din ce ştiu acum i se datorează ei. Habar nu am avut cînd am învăţat atâtea lucruri, habar nu aveam cum se face «chestia asta cu actoria».

Maria, pur şi simplu, ne-a lăsat să ne jucăm, să fim liberi, să uităm cine suntem cînd intrăm pe uşă şi să fim oricine altcineva. Şi cred că orice copil care ar face cursurile acestea se va dezvolta din multe puncte de vedere. Pentru că, de multe ori sistemul ne ţine în loc şi nu ne putem dezvolta aşa cum trebuie. Cu Maria am lucrat cu corpul, cu sufletul, cu mintea. Nu-s cuvinte mari. Mi-am amintit efectiv tot ce a fost şi m-am bucurat“.

Citește știrea

Actualitate

Profesorul Pavel Sandovici, mesaj pentru promoţia 1973 de la Rareş

Știre publicată în urmă cu

în data de

Profesorul Adrian Pavel Sandovici a adresat o rugăminte cotidianului Monitorul, rugîndu-ne să facem public un mesaj care îi are în prim-plan pe absovenţii promoţiei 1973 de la cunoscuta unitate de învăţămînt nemţeană, dar şi p toţi cei care au intrat în posesia volumului ce-i poară semnătura – „Liceul Petru Rareş Piatra Neamţ – o istorie de 150 de ani“.

„În calitate de autor al volumului menţionat, lansat la data de 26 noiembrie 2019, cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani împliniţi de liceu, publicat la Editura Cetatea Doamnei, doresc să semnalez o gravă şi regretabilă eroare pe care am făcut-o în tabloul absolvenţilor promoţiei 1973, anul IV D, secţia umanistă, în ceea ce priveşte pe absolventa Ilinca N. Maria, a cărei nume este în mod greşit scris cu caractere îngroşate (aldine), la pagina 397, ceea ce ar fi echivalent cu împrejurarea că aceasta ar fi decedată, aspect care nu corespunde adevărului şi care a cauzat grave prejudicii absolventei în cauză.

Pe această cale înţeleg să îmi cer scuze în mod public şi să îi informez pe colegii acesteia precum şi pe orice alt cititor interesat, de grava eroare pe care am comis-o la redactarea lucrării. Menţionez că informaţiile privind decesul unora dintre absolvenţi sunt neoficiale, aflate din diverse surse sau deduse din împrejurări mai mult sau mai puţin relevante, care nu au fost verificate, sens în care, în ediţia a II-a a volumului, acestea vor fi complet înlăturate, pentru a evita prejudicierea persoanelor vizate.

De asemenea, îi anunţ pe toţi cei care au intrat deja în posesia lucrării că în privinţa absolventei Ilinca N. Maria, promoţia 1973, anul IV D, este făcută corectura cuvenită pe toate exemplarele aflate în prezent la vânzare în librării, precum şi pe cele aflate în biblioteci, inclusiv cea a Colegiului Naţional Petru Rareş“, arată profesorul pietrean în mesajul său.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Moment inaugural la Colegiul Ştefan

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ corpul principal a fost sfinţit pe 13 ianuarie, marcîndu-se finalizarea lucrărilor de modernizare şi dotare cu mobilier nou ■ clă direa are 21 de clase şi trei laboratoare ■ „A fost o bucurie enormă să văd dus la bun sfîrşit acest important obiectiv de investiţie“, a afirmat primarul Daniel Harpa ■ investia a presupus 2.400.000 de lei ■

Prima zi de şcoală după vacanţa de iarnă a fost una specială pentru elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare din Tîrgu Neamţ, care au trăit bucuria sfinţirii corpului principal al liceului, eveniment ce a marcat finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare.

Au fost prezenţi primarul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei, city-managerul Geanina Fedeleş, reprezentanţi ai Consiliului Local, directori ai şcolilor din zonă, care au luat parte, alături de mulţimea de elevi şi profesori, la slujba oficiată de un sobor de preoţi.

Realizarea investiţiei a durat mai multe luni, astfel că în primul semestru instituţia a fost nevoită să introducă un program în două schimburi pentru elevi, pentru a compensa numărul insuficient de clase. Dar aşteptarea a meritat, în urma lucrărilor ample clădirea căpătînd o înfăţişare modernă, la fel şi cele 21 de clase şi trei laboratoare din interior.

Lucrările au vizat tot ce însemna perete şi pardoseală , schimbarea instalaţiei electrice şi de încălzire, modernizarea instalaţiei de canalizare şi toaletelor, dotarea cu mobilier nou. Primarul Daniel Harpa i-a informat pe cei prezenţi la sfinţire că reabilitarea corpului central şi dotarea sa cu echipament şi mobilier s-a făcut cu fonduri guvernamentale prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, fiind prima investiţie de anvergură de la darea în folosinţă a clădirii.

Ulterior a postat detalii despre investiţie şi pe contul său de Facebook: „Am participat astăzi la sfinţirea corpului principal de clădire de la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare, ca urmare a finalizării lucrărilor de reabilitare şi modernizare. A fost o bucurie enormă să văd dus la bun sfîrşit acest important obiectiv de investiţie, cu fonduri obţinute prin PNDL. Cu aproximativ 2.400.000 lei şi într-un timp relativ scurt, clădirea în care învaţă sute de elevi a căpătat un aer proaspăt şi a fost adusă la standarde europene! După 58 de ani de cînd a fost dată în folosinţă, acum s-a schimbat tot, de la instalaţia electrică pînă la mobilier.

Pentru că educaţia copiilor din Tîrgu Neamţ a fost şi rămîne o prioritate pentru mine şi echipa mea! Mulţumiri tuturor celor implicaţi! Succes elevilor şi dascălilor în atingerea performanţei!“, a notat edilul-şef. Şi directorul colegiului, profesoara Adina Margine, a luat cuvîntul la momentul inaugural, accentuînd faptul că realizarea nu ar fi fost posibilă fără implicarea şi suportul Instituţiei primarului şi a Consiliului Local din Tîrgu Neamţ.

S-a referit şi la istoria liceului. „Colegiul are o istorie care depăşeşte centenarul prin corpul B – Mihail Kogălniceanu, inaugurat în anul 1856, în casa lui Mihail Kogălniceanu de pe uliţa mare a oraşului Tîrgu Neamţ, sub conducerea învăţătoarei Maria Cocea. În ceea ce priveşte clădirea în care ne aflăm acum, ea s-a construit între anii 1959-1961, cînd şcoala medie mixtă de lîngă Grădina Pubică devine Liceul Industrial Ştefan cel Mare şi primeşte acest nou sediu cu 1.224 elevi, 10 săli de curs şi 45 de cadre didactice, sub conducerea profesorului Vasile Stîngu.

Directorii care au urmat s-au confruntat cu schimbări şi provocări politice complicate, dar au reuşit să construiască la Tîrgu Neamţ o marcă educaţională a performanţei. Lor li se cuvine un adînc omagiu pentru că ei au construit o adevărată tradiţie. Aceştia sunt: Vasile Stîngu, Mihai Vadana, Constantin Angheluş, Neculai Cucoş, Mircea Saviţchi, Constantin Florescu.

De asemenea, se cuvin mulţumiri şi actualilor noştri colegi, tot foşti directori, alături de care formăm în continuare marea familie a şcolii noastre: Dorin Moroşanu, Mihai Dimitriu, Carmen Căpitanu, Elisabeta Pascu“, a spus profesoara Adina Margine. A menţionat şi faptul că, în acest an şcolar, cei 82 de profesori ai colegiului călăuzesc destinele a 1.491 elevi.

Citește știrea

Trending