Contactează-ne

Actualitate

UPDATE Piatra Neamţ: Surpriză politică: Bugetul a trecut cu un vot neaşteptat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ bugetul a trecut la o oră după ce picase ■ Cătălin Misăilă, de la ALDE, s-a răzgîndit şi, după ce s-a abţinut iniţial, a votat pentru ■

Surprize, surprize în Consiliul Local Piatra Neamţ în şedinţele în care a fost supus spre aprobare bugetul pentru 2020.

O primă şedinţă, extraordinară, a fost convocată pentru vineri, la ora 12. Social-democraţii au propus o serie de amendamente la buget, ele au picat şi s-a trecut la votul proiectului privind bugetul în forma iniţială. De menţionat că dintre consilierii ALDE prezent la şedinţă a fost doar Cătălin Misăilă. Cînd s-a votat bugetul, el s-a abţinut.

Cum unul dintre consilierii liberali nu a participat la vot, pentru că este şi angajat al Direcţiei de Asistenţă Socială, liberalii şi cei de la PMP nu au reuşit să adune cele 12 voturi pentru necesare ca bugetul să treacă. Aşa că a picat.

Pînă aici nimic surprinzător, însă surprizele au început să apară după doar cîteva zeci de minute. Prima: e convocată, pentru ora 13, o nouă şedinţă, de îndată, avînd pe ordinea de zi un singur proiect de hotărîre: aprobarea bugetului. La această nouă şedinţă, la doar cîteva zeci de minute de la abţinere, votul consilierului ALDE Cătălin Misăilă a fost… pentru. Aşa că bugetul a trecut.

Dar s-a născut întrebarea firească: ce s-a întîmplat în interval de cîteva zeci de minute de a determinat aşa o răzgîndire din partea alesului local? Am încercat să obţinem răspunsul chiar de la “împricinat”, însă nu ne-a răspuns la telefon. Aşa că vă prezentăm informaţii obţinute pe surse: “ordinul de partid” de la ALDE ar fi fost ca aleşii lor să absenteze de la şedinţă.

Dacă aşa au stat lucrurile, Misăilă nu s-a conformat, a fost prezent la întîlnirea de la ora 12, dar nici nu a votat bugetul. La ora 13, nu numai că a fost din nou prezent, dar de data aceasta chiar a votat alături de PNL şi PMP. La bursa zvonurilor se vehiculează că Misăilă nu ar mai fi dispus să asculte de ordinele de la partid sau, dacă vreţi, de disciplina de partid. Motivul? Tot la nivel de zvon, e legat cel mai probabil de faptul că ALDE a anunţat un alt candidat pentru Primăria Piatra Neamţ. Dar nu sînt excluse nici oarece oferte venite din partea liberalilor.

Rămîne de văzut dacă după votul de vineri vor mai fi luate şi alte măsuri, în ALDE, în ceea ce îl priveşte pe Misăilă. Pînă atunci, cu bugetul aprobat, primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a declarat:

Astăzi a fost aprobat în Consiliul Local Bugetul General al municipiului Piatra Neamţ pentru anul 2020.Un buget la care s-a lucrat mult şi cu foarte mare atenţie pentru ca resursele bugetare să ajungă acolo unde este mai multă nevoie, oraşul să funcţioneze în condiţii normale şi să se dezvolte. Bugetul este unul echilibrat, asigură funcţionarea Primăriei şi a instituţiilor subordonate, resursele necesare pentru serviciile publice oferite cetăţenilor, achitarea datoriilor, banii pentru cofinanţarea proiectelor europene şi unele investiţii propuse pentru acest an.

Printr-un efort susţinut, prin cheltuierea chibzuită a banilor publici, am reuşit să stabilizăm financiar primăria pietreană. Este chiar o tendinţă de creştere a încasărilor bugetare datorată eficientizării activităţii, dezvoltării oraşului în ultimii ani şi reducerii datoriilor; fiecare leu încasat în plus va fi folosit pentru ca pietrenii să trăiască mai bine în oraşul lor. Săptămîna viitoare voi prezenta public Programul de Guvernare Locală Piatra Neamţ 2020 în care voi expune principalele activităţi şi direcţii de acţiune ale municipalităţii pietrene pentru anul în curs.

În cei cinci ani de cînd mă aflu la conducerea Primăriei Piatra Neamţ am reuşit reducerea datoriilor municipalităţii la mai puţin de jumătate, achitînd peste 240 milioane lei, eliminînd riscurile bugetare şi asigurînd astăzi stabilitatea financiară a instituţiei”.

UPDATE – Consilierul local Cătălin Misăilă a revenit după publicarea articolului pe internet şi a făcut o serie de precizări: “Din punctul meu de vedere e un război între PNL şi PSD, că aşa este în politică, unii au vrut amendamente, alţii nu, unii au vrut bugetul, alţii nu. Eu am fost de părere că şi o parte dintre amendamentele PSD meritau să treacă, poate într-o altă formă, cu alte sume, dar şi bugetul era necesar pentru municipiu.

Aşa că iniţial m-am abţinut. Apoi mi-am dat seama că se ajunge la un blocaj şi din cauza votului meu risca să rămînă un oraş întreg fără buget. Şi am zis că nu este normal să se întîmple aşa ceva. Sînt proiecte în derulare care trebuie făcute. Nu pot eu să las un municipiu fără buget sau nu se poate ca un municipiu să stea fără buget pentru că sînt dispute politice. Şi am luat decizia să votez bugetul pentru a evita un astfel de blocaj. Nu e corect?”. Întrebat dacă se aşteaptă să fie “certat” de la partid, Misăilă a răspuns: “Dar eu nu am primit niciun ordin de la partid. Eu singur sînt răspunzător pentru votul meu şi e normal să fie aşa”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Acuzat de trafic de droguri, a scăpat de cătuşe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tînăr acuzat de trafic de droguri a cerut şi a obţinut înlocuirea detenţiei cu arestul la domiciliu ■ alţi inculpaţi în aceeaşi cauză au rămas după gratii ■ stupefiantele erau aduse din străinătate şi comercializate în Piatra Neamţ şi Bicaz ■ la cantităţi mai mari se făceau reduceri ■

Un tînăr arestat de la finele anului trecut într-un dosar de trafic de droguri a beneficiat de clemenţă, iar magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu.

Este vorba de Florin Alin Enea, care a cerut înlocuirea detenţiei cu statutul de arestat casnic. Decizia nu a fost atacată, astfel că a devenit definitivă. Ceilalţi trei inculpaţi din acest dosar sînt încă încarceraţi, măsura privativă de libertate fiind valabilă pînă la începutul lunii viitoare.

Este vorba de Emanuel David, Nicolae Covas şi Ana Maria Enea, cu vîrste între 20 şi 31 de ani, din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. Ei sînt acuzaţi de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu. Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar cercetările efectuate în cauză au confirmat suspiciunile.

S-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare de ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie, tot el ridicîndu-le.

Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri. Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David.

Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie.

Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembri – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi. De menţionat este faptul că un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy.

Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis. Cei patru au fost reţinuţi şi apoi arestaţi preventiv de pe 6 decembrie anul trecut.

Citește știrea

Actualitate

Sanitas solicită finanţarea promiselor creşteri salariale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Federaţia Sanitas somează Guvernul să dea soluţia completă pentru finanţarea creşterilor salariale acordate personalului sanitar începînd cu ianuarie 2020 ■ sindicaliştii solicită şi retragerea OUG 25/2020, pe motiv că aceasta creează un avantaj vădit sistemului privat ■

Sindicaliştii din sistemul sanitar semnalează probleme în acordarea creşterilor salariale prevăzute începînd cu luna ianuarie 2020, fiind de părere că situaţia este cauzată de finanţarea deficitară a unităţilor medicale din ţară.

„Uite banii, nu sunt banii! Guvernanţii se joacă de-a alba neagra cu banii spitalelor publice! Somăm Guvernul să dea, în regim de urgenţă, soluţia completă pentru finanţarea creşterilor salariale acordate personalului din sectorul sanitar începînd cu ianuarie 2020, în condiţiile în care: 1. Legea bugetului de stat pe anul 2020 prevede, la art. 45, creşterea salariilor cu 1/3 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2019. 2. Anexa11 (02) la legea bugetului prevede în mod expres că «La subcapitolul Servicii Publice Descentralizate sunt cuprinse şi sume reprezentînd creşteri salariale acordate personalului din sectorul sanitar, potrivit prevederilor Legii nr.153/2017».

Deci, în bugetul României există bani alocaţi pentru creşterile salariale! Numai că, surpriză, Guvernul «a uitat» să asigure şi cadrul legal prin care aceşti bani ajung în bugetele spitalelor şi, implicit, în buzunarele noastre. Nu a făcut-o nici prin legea de modificare a OUG114/2018, pe care şi-a asumat- o cu atîta entuziasm în decembrie 2019, nici prin OUG nr.1/2020. Şi pentru că ne îngrijorează ultimele declaraţii ale premierului României referitoare la sursa care va alimenta această creştere, îi atragem public atenţia domnului Ludovic Orban că mărirea tarifelor serviciilor medicale nu este o soluţie pentru spitalele publice!

Creşterile salariale trebuie să rămînă finanţate prin transferul de la bugetul de stat!“, se menţionează într-o postare a Federaţiei Sanitas. Într-o recentă şedinţă a Consiliului Naţional al Federaţiei a fost analizată situaţia acordării drepturilor salariale angajaţilor din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, precum şi impactul pe care reglementările OUG nr.25/2020 îl va avea asupra sistemului sanitar public de stat.

OUG nr.25/2020, o anomalie

Concluziile întrunirii au fost rezumate într-un comunicat de presă. „Reprezentanţii Sanitas din întreaga ţară au semnalat grave deficienţe atît în ceea ce priveşte acordarea creşterilor salariale prevăzute începînd cu ianuarie 2020, cît şi în acordarea celorlalte componente salariale, ca urmare a finanţării deficitare a unităţilor medicale.

În acest context, atragem atenţia guvernanţilor asupra necesităţii de a reglementa urgent finanţarea creşterilor salariale, acesta făcîndu-se în mod tradiţional prin transfer de la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate“, se arată în comunicat.

Tot aici se menţionează faptul că, cel puţin pînă în luna aprilie, spitalele funcţionează lunar, cu a 12-a parte din bugetul pe anul 2019, neavînd cum să suporte creşterile salariale prevăzute începînd cu ianuarie 2020. „Reglementarea acestei situaţii ar fi o garanţie că spitalele vor putea acorda creşterile salariale prevăzute de Legea nr.153/2017 începînd cu ianuarie 2020 fără a fi obligate să diminueze cheltuieli destinate asigurării unei optime îngrijiri a pacienţilor sau alte drepturi salariale. În ceea ce priveşte mult discutata OUG nr.25/2020 şi prevederile acesteia, categoric în favoarea sectorului comercial de sănătate, Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas continuă să solicite Guvernului României retragerea ei.

Suntem profund îngrijoraţi că un astfel de act pune sistemul public de sănătate într-o relaţie concurenţială directă cu cel privat, o anomalie, deoarece sistemul privat de sănătate ar trebui să fie complementar celui de stat. Prevederile OUG 25/2020 sunt în discordanţă atît cu principiile sistemului de asigurări de sănătate din România, cît şi cu structura şi modul de finanţare al sistemului public de sănătate şi creează un avantaj vădit sistemului privat cu consecinţe grave asupra necesităţii dezvoltării şi îmbunătăţirii sistemului public şi în detrimentul accesului la servicii medicale de calitate pentru toţi românii“, se mai arată în comunicatul semnat de Biroul Operativ al Federaţiei Sanitas.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Motociclist şi biciclist, victime în accidente rutiere

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un motociclist şi un biciclist au fost victimele unor accidente rutiere produse marţi, 25 februarie, în Roman, respectiv Cordun. Dacă în primul caz nu a fost vorba de vina motociclistului, în cel de-al doilea biciclistul a fost cel care nu a acordat prioritate. Primul accident s-a produs în Roman, victimă fiind un tînăr de 33 de ani.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că în timp ce un bărbat, de 53 de ani, din Iași conducea un autoturism pe Bulevardul Roman Mușat, ar fi efectuat efectuat manevra de viraj la stînga, fără a se asigura la schimbarea direcției de mers, intrînd în coliziune cu o motocicletă care se deplasa din sens opus, condusă de un bărbat de 33 de ani, din Roman.

În urma impactului a rezultat rănirea conducătorului motocicletei, care a fost preluat și transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Ambii conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Al doilea accident a avut loc la Cordun.

“Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 53 de ani, din Cordun, se deplasa cu bicicleta pe DJ 207B, ajuns la intersecția cu strada Libertății, ar fi pătruns în intersecție pe culoarea verde a semaforului, efectuînd manevra de viraj la stînga fără a acorda prioritate de trecere unui autoturism, care se deplasa din sens opus și care era condus de un bărbat, de 32 de ani, din Botoșani.

În urma impactului a rezultat rănirea biciclistului care a fost preluat și transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au mai comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending