Contactează-ne

Actualitate

Piatra Neamţ: Sărbătoarea Curţii Domneşti – Legendele Moldovei

Știe publicată cu

în data de

Tema centrală a Sărbătorii Curţii Domneşti, ajunsă la a IV-a ediţie, va avea drept temă “Legendele Moldovei” şi se va desăşura pe 20 aprilie. În data de 20 aprilie se împlinesc 528 de ani de la prima atestare documentară a Curţii Domneşti. Vă invităm să trăiţi momentele glorioase ale Moldovei, sîmbătă 20 aprilie, cu începere de la cu ora 12. Programul din acest an al evenimentului este menit să răspundă aşteptărilor tuturor categoriilor de vîrstă: teatru stradal, ateliere meşteşugăreşti, lupte demonstrative, prezentări de armament specific secolului XV, jonglerii cu steaguri etc”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii primăriei pietrene. Programul evenimentului cuprinde, cu începere de la ora 10, deschiderea atelierelor de meşteşugărit şi a evenimentului culinar medieval, apoi o paradă medievală pe traseul Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Curtea Domnească. La ora 12:30 va avea loc preluarea în pază a Turnului lui Ştefan cel Mare, deschiderea taberelor militare, urmate după un sfert de oră de deschiderea şcolilor de luptă, demonstraţii de tras cu arcul şi mînuit sabia cu implicarea publicului. Vor urma o competiţie între străjeri, un concurs de tras cu arcul între cei mai iscusiţi cavaleri, teatru medieval, jonglerii cu steaguri şi prezentarea trupelor Străjerii Cetăţii Neamţ, Străjerii Cetăţii Bistriţa şi Terra Ultra Silvana. De la ora 19 este programată o piesă de teatru inspirată din întîmplările domnitorului Ştefan cel Mare (Teatrul din Cloponiţă – Bacău), apoi un spectacol de muzică şi poezie închinată lui Ştefan cel Mare – Recital Şcoala Veche (Cezar Popescu, Cristi Corcioveanu, Liviu Ciulei, Dionisie Ionescu). Manifestarea se va încheia cu „Stejarul din Borzeşti” spectacol de foc şi videoproiecţie – ArtGotica Sibiu (în faţa Muzeului de Artă). “Sărbătoarea Curţii Domneşti este un eveniment menit să celebreze prima atestare documentară a Curţii Domneşti, care apare într-un document emis în anul 1491, cînd Ştefan cel Mare face danie Mănăstirii Tazlău trei sate „care au fost din ocolul curţilor noastre de la Piatra“. Curtea Domnească din Piatra Neamţ a devenit, în timp, un simbol cultural-istoric identitar al municipiului. De cele mai multe ori imaginea acestuia este asociată cu centrul istoric în care se regăseşte complexul arhitectural format din Biserica “Sf. Ioan Botezătorul”, Turnul-clopotniţă şi ruinele Curţii Domneşti”, mai precizează reprezentanţii primăriei.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: De la un scurtcircuit, incendiu în parcare

Știe publicată cu

în data de

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au stabilit cauza incendiului care a avut loc la o maşină, în parcarea mall-ului Shopping City. Evenimentul s-a înregistrat luni, 22 aprilie şi a fost provocat de un scurtcircuit electric. Alarma s-a dat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul Integrat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – Ambulanţă al judeţului Neamţ la ora 12.16, cînd s-a reclamat producerea unui incendiu la un autoturism staţionat în parcarea unui supermarket din municipiul Piatra Neamţ. La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri militari de la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, precum şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul care se manifesta la compartimentul motor şi bordul autoturismului. Au fost mistuite de foc componente din material plastic ale compartimentului motor şi ale bordului autoturismului.

Citește știrea

Actualitate

Şofer băcăuan fugar, prins la intrarea în judeţul Neamţ

Știe publicată cu

în data de

■ cel în culpă nu a vrut să oprească deoarece era băut ■ a fost prins la un filtru, la Tazlău ■ altul s-a urcat la volan deşi era în pragul comei alcoolice ■

Săptămîna patimilor le-a adus necazuri mai multor şoferi care s-au urcat băuţi la volan. Un exemplu este cel al unui bărbat de 36 de ani, din judeţul Bacău. Necazul a venit luni, pe 22 aprilie, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizaţi de către colegii din cadrul IPJ Bacău, cu privire la faptul că un autoturism condus de un bărbat despre care exista indicii ca s-ar afla sub influenţa alcoolului, nu a oprit la semnalele acestora şi se deplasează spre localitatea Tazlău. „Poliţiştii nemţeni au instituit imediat un filtru de circulaţie pe Drumul Judeţean DJ 156 C Tazlău, unde au depistat în trafic autoturismul în cauză. La volanul acestuia se afla un bărbat de 36 de ani, din Bacău, care emana halenă alcoolică. Acesta a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest, fiind ulterior condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei“, conform Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ. S-a dispus reţinerea pentru 24 ore, suspectul fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice. Urmează a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. În aceeaşi zi poliţiştii au tras pe dreapta, la Crăcăoani, un autoturism condus de un barbat de 45 de ani, din Bacău. Etilotestul a indicat o valoare de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi el s-a ales cu acuze penale, la fel ca şi un tînăr de 20 de ani, din Păstrăveni. Acesta a fost depistat în trafic în noaptea de 21/22 aprilie şi avea la fiolă un rezultat de peste 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi un bărbat de 39 de ani, din Bicaz, are probleme cu legea după ce a fost prins de poliţişti pe 22 aprilie, în Pîngăraţi. În urma verificărilor s-a stabilit că autoturismul respectiv nu figurează ca fiind înmatriculat, iar plăcuţele cu numerele montate au fost atribuite unui alt autovehicul avînd valabilitatea expirată din anul 2018. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi cu număr fals de înmatriculare.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Copilă opărită

Știe publicată cu

în data de

O fetiţă de doar doi ani a fost transportată la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, pe 22 aprilie, după ce s-a opărit la un picior cu lichid fierbinte. “Bodeşti, pacientă sex feminin, 2 ani, diagnostic: arsură cu lichid fierbinte, gradul II, membru inferior stîng. Pacienta a fost preluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ”, au comunicat reprezentanţii SAJ Neamţ.

Citește știrea

Trending