Contactează-ne

Actualitate

Piatra Neamţ: Sărbătoarea Curţii Domneşti – Legendele Moldovei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Tema centrală a Sărbătorii Curţii Domneşti, ajunsă la a IV-a ediţie, va avea drept temă “Legendele Moldovei” şi se va desăşura pe 20 aprilie. În data de 20 aprilie se împlinesc 528 de ani de la prima atestare documentară a Curţii Domneşti. Vă invităm să trăiţi momentele glorioase ale Moldovei, sîmbătă 20 aprilie, cu începere de la cu ora 12. Programul din acest an al evenimentului este menit să răspundă aşteptărilor tuturor categoriilor de vîrstă: teatru stradal, ateliere meşteşugăreşti, lupte demonstrative, prezentări de armament specific secolului XV, jonglerii cu steaguri etc”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii primăriei pietrene. Programul evenimentului cuprinde, cu începere de la ora 10, deschiderea atelierelor de meşteşugărit şi a evenimentului culinar medieval, apoi o paradă medievală pe traseul Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Curtea Domnească. La ora 12:30 va avea loc preluarea în pază a Turnului lui Ştefan cel Mare, deschiderea taberelor militare, urmate după un sfert de oră de deschiderea şcolilor de luptă, demonstraţii de tras cu arcul şi mînuit sabia cu implicarea publicului. Vor urma o competiţie între străjeri, un concurs de tras cu arcul între cei mai iscusiţi cavaleri, teatru medieval, jonglerii cu steaguri şi prezentarea trupelor Străjerii Cetăţii Neamţ, Străjerii Cetăţii Bistriţa şi Terra Ultra Silvana. De la ora 19 este programată o piesă de teatru inspirată din întîmplările domnitorului Ştefan cel Mare (Teatrul din Cloponiţă – Bacău), apoi un spectacol de muzică şi poezie închinată lui Ştefan cel Mare – Recital Şcoala Veche (Cezar Popescu, Cristi Corcioveanu, Liviu Ciulei, Dionisie Ionescu). Manifestarea se va încheia cu „Stejarul din Borzeşti” spectacol de foc şi videoproiecţie – ArtGotica Sibiu (în faţa Muzeului de Artă). “Sărbătoarea Curţii Domneşti este un eveniment menit să celebreze prima atestare documentară a Curţii Domneşti, care apare într-un document emis în anul 1491, cînd Ştefan cel Mare face danie Mănăstirii Tazlău trei sate „care au fost din ocolul curţilor noastre de la Piatra“. Curtea Domnească din Piatra Neamţ a devenit, în timp, un simbol cultural-istoric identitar al municipiului. De cele mai multe ori imaginea acestuia este asociată cu centrul istoric în care se regăseşte complexul arhitectural format din Biserica “Sf. Ioan Botezătorul”, Turnul-clopotniţă şi ruinele Curţii Domneşti”, mai precizează reprezentanţii primăriei.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

UPDATE FOTO: Neamţ: Accident cu victimă, coliziune între un autoturism şi un cimentruc

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu o victimă a avut loc marţi, 23 iulie, în jurul orei 14.30, în localitatea Gîrcina pe DN 15 C. Din primele informaţii oferite de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, este vorba de o coliziune între un autoturism şi un cimentruc.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Tîlhar calificat, prins de “mascaţi”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr în vîrstă de 20 de ani, din judeţul Iaşi, condamnat de magistraţii pietreni la închisoare pentru tîlhărie calificată, a fost prins recent de poliţişti. La operaţiunea de capturare au participat şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Neamţ. Tînărul, care primise o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare, a fost prins pe 22 iulie şi a fost dus şi încarcerat la Penitenciarul Bacău. Cît priveşte fapta pentru care a primit pedeapsa, conform informaţiilor oferite de poliţişti, pe 17 martie acesta a sustras prin violenţă un portofel şi un telefon mobil. Victima tîlhăriei a necesitat 15-18 zile de îngrijiri medicale.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: “Sezonul” amenzilor pentru trufe continuă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Trei tineri, cu vîrste cuprinse între 16 şi 18 ani, care recoltau trufe fără autorizaţie, folosind şi cinci cîini de rasă dresaţi în acest scop, au fost prinşi şi amendaţi de poliţiştii nemţeni. Oamenii legii i-au depistat pe cei trei pe 23 iulie, într-o pădure din localitatea Sagna. Asupra lor poliţiştii au găsit un kilogram şi jumătate de trufe negre, pe care le-au confiscat şi le-au predat silvicultorilor. Pentru fapta lor, “culegătorii” au fost amendaţi cu 4.000 de lei, conform prevederilor Legii 171/2010R. ”Aducem în atenţie opiniei publice prevederile art. 17, lit. c, din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, conform căreia constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 pînă la 5.000 recoltarea din fondul forestier naţional a produselor nelemnoase specifice (trufe), fără acordul proprietarului şi/sau a ocolului silvic care asigură administrarea pădurii. Totodată, în conformitate cu art. 58, alin. (5), din Legea 46/2008R recoltarea şi/sau achiziţionarea produselor nelemnoase specifice fondului forestier naţional se fac/se face pe baza autorizaţiilor emise de ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice, conform instrucţiunilor aprobate prin ordin al autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultura, precum şi pe baza autorizaţiei de recoltare/achiziţionare emise de autoritatea competentă pentru protecţia mediului. În cazul fondului forestier, care nu se afla în administrarea unui ocol silvic, autorizaţiile prevăzute la alin. (5) se vor emite doar în baza acordului scris al proprietarului fondului forestier”, au comunicat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

Citește știrea

Trending