Contactează-ne

Actualitate

Piatra Neamţ: Proiect de 4,3 milioane pentru copiii din zonele marginalizate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ se urmăreşte dezvoltarea serviciilor sociale, medicale şi educaţionale pentru 210 copii din Piatra Neamţ

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a prezentat, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, 29 iunie, un nou proiect din domeniul social, propus spre a fi implementat în municipiul reşedinţă de judeţ. Valoarea estimată este de 4,3 milioane de lei, iar grupul ţintă îl reprezintă 210 copii din zonele marginalizate. “Un nou proiect din domeniul social este propus a fi implementat de către Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Piatra Neamţ. Este vorba despre proiectul intitulat Servicii Socio-Educaţionale de prevenire a abondonului familial pentru copiii noştrii. Prin implementarea acestui proiect urmărim dezvoltarea serviiilor integrate comunitare (sociale, medicale, socio-profesionale etc) în cadrul Centrului de sprijin şi asistenţă de specialitate pentru copii, din cartierul Dărmăneşti strada Gavril Galinescu nr. 11 pentru un număr de 180 de copii, grupul ţintă al proiectului, selectaţi din municipiul Piatra Neamţ, cu precadere din zonele marginalizate. Durata de desfăşurare a proiectului este de 34 de luni. O a doua componentă a proiectului îşi propune dezvoltarea serviciilor integrate comunitare (sociale, medicale, educaţionale etc ) în cadrul Centrului de Zi pentru preşcolari Castani din municipiul Piatra Neamţ pentru un grup ţintă de 30 de copii ai oraşului nostru, selectaţi cu precădere din zonele marginalizate. Valoarea estimată a proiectului este de 4.300.000 lei cu un procent nerambursabil de 98% din valoare şi o contribuţie a municipalităţii pietrene de doar 2%. Proiectul este solicitat a fi finanţat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020 în cadrul Axei prioritare 4 Incluziunea socială şi combaterea sărăciei şi are o perioadă de implementare de 36 de luni şi o perioadă de sustenabilitate de 24 de luni.

Manifestări de 1 iunie, la Piatra Neamţ

Tot în conferinţa de presă menţionată, edilul pietrean a trecut în revistă manifestările ce vor fi organizate în municipiu cu ocazia zilei de 1 iunie. „Primăria Piatra Neamţ organizează cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului evenimentul Caravana Copilăriei. Sîmbătă, 1 iunie, începînd cu ora 12, la Curtea Domnească vor fi prezente personaje îndrăgite de desene animate, minioni şi prinţese. Pentru o zi, Curtea Domnească va fi un tărîm de basm, unde copiii vor avea parte de surprize, spectacole, concursuri interactive şi voie bună. Va fi o incursiune în lumea artistică prin teatru, dans şi poezie, alături de cele mai îndrăgite personaje din desenele animate. Partenerii evenimentului sînt Asociaţia Născută Înger, Viva Allegria şi Clubul Artis. Este o zi a bucuriei pentru copii, dar nu trebuie să-i uităm nici pe copiii care din motive de sănătate poate că se bucură mai puţin. Din acest motiv Asociaţia „Născută Înger” se alătura manifestarii din acest an cu un eveniment special, de tip flashmob intitulat „Zîmbeşte şi îmbrăţişează orice copil” care va avea loc simultan, sîmbătă, începînd cu ora 12, în şapte oraşe din România, printre care şi Piatra Neamţ. Acţiunea este organizată în special pentru copiii cu boli grave, în semn de solidaritate, dar şi pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că în România aproximativ 5.000 de copii suferă de cancer şi anual sînt diagnosticate 500 de cazuri noi. Invit pe cei mici cît şi pe cei mari să fie prezenţi sîmbătă 1 iunie începînd cu ora 12 la Curtea domnesca din Piatra Neamţ pentru a se bucura de Caravana copilăriei şi a participa la activităţile din program”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Roman: Poiana poveştilor e în faţa primăriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Primăria Roman este interesată de organizarea unor activităţi prin care să dezvolte apetitul pentru lectură al copiilor. În acest sens, a fost iniţiat proiectul Poiana poveştilor, care se desfăşoară în parcul din faţa sediului primăriei, unde măcar o dată pe săptămînă vor avea loc lecturi colective. Inaugurarea a avut loc marţi, 16 iulie, în prezenţa viceprimarului Roxana Iorga, cadru didactic de profesie, care a realizat şi prima lectură a unei poveşti pentru cei mici. „Ideea a venit din partea unei romaşcance prezentă la o audienţă, care şi-a dorit să se implice pentru a oferi bucurie şi educaţie copiilor. Programul va fi comunicat din timp şi va fi stabilit şi în funcţie de numărul voluntarilor şi disponibilitatea acestora de a participa la proiect“, a declarat Claudia Matei, purtătorul de cuvînt al Primăriei Roman. La prima lectură colectivă au participat în jur de 20 de copii, unii însoţiţi de părinţi sau bunici. Claudia Matei a mai precizat menţionat că înscrierea voluntarilor se poate face prin intermediul paginii de facebook a primăriei, sau pe e-mail la adresa consilier1@ primaria roman.ro. Un proiect similar este cel desfăşurat în cadrul Clubului de vacanţă de la bibliotecă, cînd vor exista şi secţiuni de lectură pentru cei mici, dar şi la picnicul care va fi organizat în parcul municipal, pe 21 iulie.

Citește știrea

Actualitate

Tarife majorate la gunoi, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ utilizatorii casnici vor plăti 13,55 lei/persoană/lună ■ clienţii non- casnici vor fi taxaţi cu 805,18 lei/tonă pentru deşeurile reciclabile şi 442,28 lei/tonă, pentru gunoiul rezidual ■

Locuitorii urbei de sub Cetate vor plăti tarife mai mari la ridicarea gunoiului, începînd cu luna în curs. Consilierii locali au aprobat majorarea preţurilor, ţinînd cont de solicitarea venită din partea operatorului de salubritate Rossal Roman. Astfel, tariful pentru persoane fizice este de 13,55 lei/persoană/lună (tva inclus), dar suma poate ajunge la 20,33 lei, în cazul nerespectării colectării selective, cînd s-ar aplica o penalizare de 50%. Pentru utilizatorii non-casnici, tariful se calculează în funcţie de costul pe tonă, respectiv 805,18 lei (tva inclus) pentru gunoiul reciclabil şi 442,28 lei (tva inclus) pentru cel rezidual, dar sînt prevăzute şi valori mai mari, dacă se amestecă tipurile de gunoi. În documentaţia aferentă hotărîrii se specifică faptul că tarifele „penalizatoare“ se vor aplica în situaţii de excepţie, atunci cînd se constată nerespectarea regulilor de colectare în sensul contaminării deşeurilor din recipienţii destinaţi colectării unui anume tip de gunoi cu alte tipuri de deşeuri. Argumentînd necesitatea majorării tarifelor, Rossal Roman a dat vina pe modificările legislative, cum ar fi introducerea contribuţiei de 30 lei pe tonă deşeuri eliminate prin depozitare şi creşterea salariului minim pe economie la 2.080 lei începînd cu 1 ianuarie 2019. În cazul persoanelor care nu au încheiat contract cu Rossal pentru ridicarea gunoiului, autorităţile locale percep o taxă de salubrizare. Valorile au fost actualizate în februarie, în baza unui regulament în care beneficiarii sînt împărţiţi în două categorii, utilizatori casnici şi non-casnici. Primii au de achitat 30 lei/persoană/lună, iar ceilalţi, 900 lei/tonă/lună. Taxa de salubrizare a fost instituită în 2017, fiind invocate prevederi legale potrivit cărora autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să instituie taxe speciale şi să deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate în cazul utilizatorilor fără contract. Aceste taxe se achită la casieria primăriei, spre deosebire de tarifele aferente contractelor, ce se plătesc la sediul Rossal. Aplicarea taxei încetează dacă se prezintă funcţionarilor primăriei contractul încheiat cu operatorul. Există şi categorii de persoane scutite de la plata taxei: veterani şi văduve de război, cetăţenii încadraţi cu handicap grav sau accentuat, ori în gradul I de invaliditate, precum şi reprezentanţii legali ai minorilor cu astfel de deficienţe, beneficiarii legilor privind drepturile deţinuţilor politici şi ale eroilor revoluţiei din decembrie 1989.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Sute de ciclişti la MTB Maraton

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ au fost şase curse pe diferite trepte de dificultate ■ s-a organizat şi o cursă a scaunelor cu rotile ■

MTB Roman Maraton, ediţia a II-a, a adus la start în Ştrandul Municipal, pe 13 iulie peste 400 de participanţi, ciclişti de performanţă şi zeci de persoane cu handicap locomotoriu, aflaţi în scaune cu rotile. Evenimentul a fost un succes, atît ca participare, cît şi ca atmosferă. Rezultatele înregistrate anul trecut au determinat ca ediţia a II-a să fie înscrisă în Cupa Moldovei MTB. Concursul a avut şase curse pe diferite trepte de dificultate: Traseul Lung: 75 km – elevaţie de 1.500 metri, traseul scurt – 45 km – elevaţie 700 m, Cursa popular – 25 km – elevaţie 200 m, Traseul Family (adulţi şi juniori) – 25 mm – elevaţie de 200 m, Traseul Juniori (10-14 ani) – 5 km şi Traseul 3- 9 ani. Competiţia a început cu partea destinată cîtorva zeci de persoane cu handicap. Întrecerea a fost organizată clubul MTB Roman, cu sprijinul primarului Lucian Micu, care a asistat la decernarea premiilor, tot la ştrand. La debut, organizatorii au oferit două diplome: una Primăriei Roman şi una CSM Roman, pentru sprijinul acordat în organizarea competiţiei. „Cel mai bun timp la adulţi a fost obţinut de băcăuanul Bogdan Duca, care a cîştigat cursa şi anul trecut. Important este faptul că a fost o vreme splendidă, iar la secţiunea Junior (copii 10 şi 14 ani) cîştigător a fost Eduard Stoica, de la Asociaţia Iubire şi Speranţă Roman, care a primit de la sponsorii noştri o bicicletă şi echipamentul necesar pentru a putea concura“, au declarat organizatorii. La Roman au sosit ciclişti din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Suceava, Galaţi, Botoşani, Focşani şi de la Chişinău. Pe toată lungimea traseelor au existat puncte de hidratare, iar siguranţa sportivilor a fost asigurată de Serviciul Rutier, Jandarmerie, ISU, Poliţia Locală Roman, Serviciul de Ambulanţă, SVSU Roman şi Salvamont Neamţ.

Citește știrea

Trending