Publicitate

■ conducerea echipei masculine Volei Club Municipal Piatra Neamţ a anunţat oficial la federaţie retragerea din campionatul primei divizii ■ finalul era previzibil după chinul ultimilor ani, cînd gruparea a fost părăsită de autorităţi şi de sponsori ■

Îmi vine să plîng acum după cei 45 de ani pe care i-am slujit acestei echipe“. Aşa şi-a început conferinţa de presă Constantin Niţă, directorul executiv al VCM LPS Piatra Neamţ, o întrunire în care oficialul a căutat să explice de ce s-a ajuns la abandonarea întrecerii din prima ligă de volei. Invariabil, toate răspunsurile au dus către un singur motiv: lipsa banilor, pe fondul dezinteresului manifestat de comunitatea locală (autorităţi şi mediul privat) faţă de o grupare sportivă care în jumătatea de secol de activitate a scris o istorie frumoasă prin performanţele realizate în campionat, Cupa României şi competiţiile internaţionale. „Am făcut nenumărate apeluri şi scrisori la primărie şi la Consiliul Judeţean şi ni s-a răspuns că parteneriate nu se pot face, ci doar proiecte de finanţare nerambursabilă, dar banii nu ajung pentru a susţine un buget de campionat în prima divizie. Am trimis e-mail-uri la toate întreprinderile din oraş, dar singurii care ne-au ajutat şi le mulţumim pentru asta au fost Biroul Notarial Bălan, Mihai Tărâţă – TCE 3 Brazi, Farmacia Ardealul şi Consiliul Judeţean, care ne-a dat 300.000 de lei“, declara Constantin Niţă. Oficialul clubului susţine că declinul a început în urmă cu trei ani, în toamna anului 2016, moment din care nu a reuşit să recupereze de la Primăria Piatra Neamţ o sumă alocată echipei printr-o hotărîre de Consiliu Local. Directorul Municipalului pietrean este convins că acei bani, fie şi printr-o compensare, ar fi salvat situaţia şi nu s-ar fi ajuns la acest deznodămînt şi crede că vinovat se face chiar primarul municipiului, Dragoş Chitic. „Este o sfidare. S-a dat o hotărîre de Consiliu Local, iar primarul, care trebuia să o pună în aplicare, nu a făcut-o. Eu cred că el este vinovat că s-a ajuns aici. S-au desfiinţat patru echipe: cea de fotbal, cea de handbal masculin, de volei feminin şi acum a venit şi rîndul meu. Pentru gala lui Moroşanu din toamna trecută s-au găsit bani şi la Consiliul Judeţean şi la primărie. Pentru «Moartea din Carpaţi», cum de s-au găsit bani pentru o noapte?“, a întrebat retoric Constantin Niţă. Îşi reproşează că anul trecut, pentru a marca un moment festiv, a făcut un gest nesăbuit: „În speranţa că echipa asta care a împlinit 50 de ani îşi va reveni, am făcut o boacănă, cea mai grea pentru familia mea: am împrumutat 90.000 de lei de la CAR Piatra Neamţ şi CAR Roznov, sumă pe care trebuie să o returnez eşalonat, în rate, în termen de trei ani. Zilele trecute m-am trezit acasă cu o hîrtie prin care mi se cere executarea pentru întîrzierea plăţilor“, a mărturisit directorul Niţă.

Ştiu sigur că regretă mulţi că ne-am retras acum

Retragerea din campionat a echipei va avea ca efect interdicţia de a mai înscrie echipa sub acest nume în nici unul din cele două eşaloane interne de volei, plus plata unei amenzi de 5.000 de euro. Pentru că nu erau plătiţi de trei luni, unii jucători au cerut dezlegare de la club şi au obţinut-o, cu condiţia de a renunţa la salariile restante. „Am un regret extraordinar pentru domnul profesor Dan Gavril, pentru că a muncit foarte mult la această echipă. A făcut efectiv muncă patriotică. Atunci cînd l-am readus alături de mine ne- am propus să relansăm voleiul la Piatra Neamţ şi el şi-a făcut din plin datoria“. Retragerea echipei Municipal, înseamnă că nimeni nu va retrograda în liga secundă, aşa cum se întîmplă deja de anul trecut în Divizia A1 la fete. De asemenea, e de aşteptat ca play-out- ul să nu se mai dispute, adică formaţiile clasate pe locurile 8, 9 şi 10 vor încheia campionatul după ultima etapă a returului. „Nu ştiu dacă se bucură celelalte competitoare că ne-am retras noi şi că nimeni nu va mai retrograda, dar ştiu sigur că regretă mulţi că ne-am retras acum“, a mai comentat Constantin Niţă. Speranţa lui, pentru că „speranţa moare ultima“, este să cointerseze pe cineva din zona privată, pentru a reîncepe un proiect, sub alt nume. „Dacă găsesc pe cineva, aş demara un nou proiect. Pentru divizia a doua ar trebui cam 700.000 de lei, iar pentru Divizia Naţională cam 1,5 milioane. Şi nu îmi trebuie echipa pentru mine; aş porni-o, aş aşeza-o, iar mai departe aş da-o cuiva, poate autorităţilor dacă vor dori, pentru a avea sport în oraş. În acest fel şi Sala Polivalentă ar fi, cum e şi normal, un loc pentru sport, şi nu pentru concerte sau alte activităţi care nu au legătură cu sportul“, a încheiat directorul executiv Niţă. După retragerea echipei feminine de handbal CSM Roman din Liga Naţională şi acum, odată cu forfait-ul Municipalului de volei, judeţul Neamţ rămîne singurul din zona Moldovei care nu mai are reprezentare în prima divizie cu nici un sport de echipă. Anii de glorie cînd judeţul avea şapte echipe în primele eşaloane de fotbal, handbal (masculin şi feminin), volei (masculin şi feminin) şi futsal au apus, în prezent „vîrfurile“ sportive la nivel de echipe fiind la nivelul ligilor secunde: HCF Piatra Neamţ (handbal fete), CSM Unic LPS Piatra Neamţ (volei fete) şi Futsal Ceahlăul.

loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.